Forstørrede porer og hudorme: Eksfoliering og peeling

12.07.17

produkter-mod-hudorme

Store porer og hudorme  i ansigtet er forskellige problemer, der plager mange. I denne guide kan du læse om, hvordan du løser problemet. Løsningen er nemlig den samme for de fleste, for årsagen til de store porer og hudorme hænger sammen.

Det handler nemlig om tilstoppede porer, hvor fedt fra huden og døde hudceller bliver fanget. Men ved at eksfoliere det skidt, der har samlet sig inde i dem, så kan du få dem til at se mindre ud.

De sorte hudorme opstår, når huden producerer for meget fedt, som samler sig med døde hudceller og sætter sig som små propper i porerne, hvor de oxiderer og bliver sorte.

Du kan ikke eksfoliere dem væk mekanisk med almindelig skrubbecreme, dertil sidder de for dybt. Der skal kemisk eksfoliering til.

1. Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering/kemisk peeling er i det hele taget at foretrække fremfor skrubbecreme, da den er mildere og giver bedre resultater. En lotion, creme eller toner med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.

Der er flere typer af kemisk peeling af vælge imellem. De vigtigste er AHA og BHA. AHA kan være flere stoffer, for eksempel glycolsyre, lactic acid mm. Det er også det, du kender som frugtsyre. BHA findes der kun en af, nemlig salicylsyre.

Fælles for dem begge er at de eksfolierer huden, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det betyder, at porerne ser mindre ud, du mindsker hudorme og forebygger akne.

Salicylsyre er ofte det bedste valg, hvis du har problemer med hudorme og forstørrede porer, men alle typer syre vil hjælpe. I bunden af dette indlæg kan du finde links til, hvor du kan købe effektive produkter med salicylsyre.

2. Niacinamid
Niacinamid er B3 vitamin, og det har også en positiv effekt på hudens porer. Brugt på huden i højere koncentrationer får det simpelt fortalt hudens porer til at opføre sig mere normalt. Niacinamid har også mange andre fordele, som du kan læse om her.

Et ekstra produkt med en høj dosis niacinamid ovenpå din daglige peeling med salicylsyre kan gøre en reel forskel. Det ved Helenes næse alt om. Jeg har samlet links til gode produkter med niacinamid i bunden af dette indlæg, og du kan også finde dem her.

3. Fysisk peeling
Med fysisk peeling mener jeg alle former mekaniske måder at skrubbe huden på. Det vil sige gammeldags skrubbecreme, rensebørster, konjac-svampe og lignende. Ingen af disse kan i sig selv fjerne hudorme. Det er ikke muligt fysisk at skrubbe hudorme væk, men de kan være et udemærket supplement til de to ovennævnte midler. Læs mere om rensebørster i vores guide her.

4. Masker
Traditionelle masker har begrænset effekt på hudorme. Nogle af dem indeholder syre, men syre skal helst bruges flere gange dagligt og blive siddende på huden for at opnå effekt, og det gør man ikke med en maske. En muddermaske eller lignende, der opsuger overskydende fedt fra huden, kan dog være behjælpelig, men er ikke i sig selv nok til at fjerne hudorme.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
En mild daglig peeling med salicylsyre er absolut førstevalg til hudorme og forstørrede porer:

Produkter med niacinamid er efterhånden udbredt. Læs mere om dem i dette indlæg. Du kan overveje disse produkter:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

OBS: Som I kan se på kommentarerne er dette oprindeligt et gammelt indlæg, som stadig er et af de mest læste overhovedet på bloggen. Jeg har derfor opdateret det, så det afspejler vores nyeste viden og de nyeste produkter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
372 kommentarer
Rosa

Kære Pudderdåser
Jeg har meget store porer på området omkring næsen og specielt på selve næsen – i én grad som påvirker mig negativt på daglig basis. Forsøger at dække dem ved at bruge makeup (poreminimizer) men vil gerne forsøge en ihærdig indsats med nogle ordentlige hudplejeprodukter. Hvad kan I anbefale – jeres egne produkter eller Paula’s? Og kender I til behandlinger hos kosmetologer som hjælper på store porer? På forhånd tak for hjælpen.

Helene Randløv

Kære Rosa
Du skal slutte fred med dine store porer. Du kan med god hudpleje minimere dem noget, men du får aldrig små fine porer. Det ved jeg, fordi jeg har prøvet syrebehandlinger, nåle og alt mulig andet. Alle behandlingerne har lovet minimerede porer og intet har hjulpet.
Det, der har minimeret mine porer, er: Først så jeg forbedringer med T-Zone Peeling, derefter med Niacinamid 10%, så A-Serum 2% (derefter 5%) og nu hvor jeg har tilføjet Alt i en Kosttilskud, ser jeg tydelige forbedringer.
Når jeg stopper med at bruge Niacinamid, kan jeg se det efter et par dage. Så det handler også om, at du får et godt ritual, du får gjort hver dag.
Kh. Helene

Karen Munk

Hej Helene, jeg har store porer på næsen og vil gerne bruge jeres niacimid-produkt og t-zone peeling, men jeg er i tvivl om rækkefølgen og om jeg ovenpå skal bruge en fugtserum? Dbh og på forhånd tak,
Karen

Katja Moikjær

Hej Karen. Først T-Zone Peeling, så niacinamid og derpå må du meget gerne bruge et fugtserum. Kh. Katja

Karen Munk

Mange tak 🙂

Josephine

Hej med jer
Jeg døjer meget med forstørrede porer på næse, huden under øjnene og kinderne. Jeg bruger T-zone peeling samt jeres alt i en creme. Jeg renser for det meste huden af om aftenen…. ved godt at jeg burde gøre det hver dag, jeg vasker den hver morgen med neutral sæbe.Er der noget jeg kunne tilføje for at forbedre udseendet af min hud? Jeg har fedtet hud.
Mvh. Josephine

Helene Randløv

Hej Josephine
Væk med sæben, eller vælg en god mild en.
Niacinamid 10% vil sikkert kunne forbedre både struktur, normalisere talgproduktionen og forbedre porernes udseende.
Brug kun Alt i en Creme, hvis huden er tør.
Læs her for et godt ritual: https://pudderdaaserne.dk/2019/01/22/tirsdagstip-den-bedste-base-er-hudpleje/
Kh. Helene

Christina Hansen

Hej Pudderdåserne.
Jeg lider af Store pore.
Jeg har jeres t-zone Peeling – men vil I måske hjælpe mig, i forhold til hvordan jeg anvender de forskellige produkter, altså i hvilken rækkefølge? Også i forhold til dagcreme, natcreme og serum :)? På forhånd tak.

Helene Randløv

Hej Christina
Jeg synes du skal starte med at læse indlægget her: https://pudderdaaserne.dk/2019/01/22/tirsdagstip-den-bedste-base-er-hudpleje/
Kh. Helene

Elena

Hej pudderdåser. Jeg bruger jeres t zone peeling og er meget begejstret! Min søn på 8 har allerede store porer og mange hudorme. Min mand har det samme. Jeg synes det er synd min søn skal være plaget af det allerede, men er også påpasselig med at han skal bruge en masse produkter. Hvordan er det med børns hud? Ville man kunne bruge rens og t zone peeling eller skal jeg lade det være som det er?

Helene Randløv

Hej Elena
Det er langt bedre at forebygge end at behandle. Rens og T-Zone Peeling kan han sagtens bruge.
KH. Helene

Carina

Kan jeg godt bruge en AHA peeling maske en gang om ugen (Ecooking) selvom jeg bruger AHA peeling til daglig? Vil selvfølgelig ikke bruge serummet den dag jeg bruger masken.

Katja Moikjær

Hej Carina. Hvis du lover at være forsigtig – jeg ved desværre ikke hvor stor koncentrationen er i Ecooking

Kristine

Hej skønne jer!
Jeg er lidt ny i alt det her og synes det er lidt svært at finde rundt i 🙂
Mine porer er store og meget tydelige, min hud fedter utrolig meget både i løbet af dagen og natten. Men samtidig skriger den også efter fugt.
Hvad skal jeg bruge af produkter? Jeg synes sgu det er svært. På forhånd mange tak 😘

Helene Randløv

Hej Kristine
Hvad bruger du nu? Den tørre fornemmelse stammer ofte fra forkert rens, brug af meget vand? Du er velkommen til at skrive en besked på IG eller FB, hvis du ikke har lyst til at skrive her i kommentarfeltet.
Kh. Helene

Katrine

Jeg har brugt jeres produkter i et halvt år og er meget glad for dem. Min hud er blevet mere ensartet og fået mere glød. Bortset fra min næse! Den er blevet mere mat, men har stadig gigantiske porer. Ved en del er genetisk, men det er svært for mig at slutte fred med krateret. Bruger t-zone, hyaluronsyre, niaciamid og a-serum. Self solcreme hver dag. Gør jeg alt jeg kan for at forbedre porernes udseende?

Helene Randløv

Hej Katrine
Jeg ved SÅ meget, hvordan du har det! Nu ved jeg ikke lige, hvor gammel du er, men det bliver bare sværere og sværere at gøre noget ved med alderen. Min porerstørrelse er minimeret betydeligt efter jeg begyndte at tage kollagen (jeg bruger selvfølgelig vores eget Alt i et Kosttilskud). Derudover oplever jeg også, at der er forskel på, hvilken rækkefølge jeg bruger produkterne i. Effekten (måske placebo) er bedre, hvis Niacinamid er direkte ovenpå T-Zone Peeling… Hvis du bruger A-Serum 5%, så kender jeg desværre ikke til mere, du kan gøre. Og jeg har prøvet alt muligt for at minimere de porer.
Kh. Helene

Sarah

Hej Pudderdåser. Tak for nogle gode produkter og kyndig vejledning!

Jeg bruger normalt aha, men vil gerne prøve med t-zone pga. mine porer/hudorme. Skal jeg helt slutte med at bruge aha eller kan jeg bruge det skiftesvist – hvis ja, i hvilket interval?

Når I skriver husk solcreme, er det så på minutten når man træder udenfor? I en hurtig hverdag med børn hænder det, at det glipper🫣

Alt det bedste og god sommer til jer!

Helene Randløv

Hej Sarah
NEJ! De to må under ingen omstændigheder kombineres, heller ikke hveranden dag eller hver uge. Brug en flaske op ad gangen, før du skifter. Ja, det er sådan set også inden du går ud. UVA-strålerne går også igennem vinduerne. Væn dig eventuelt til at have en spray eller et andet let tilgængeligt produkt i tasken. https://pudderdaaserne.dk/2017/07/21/fredagsfavorit-garnier-ambre-solaire-sensitive-advanced-hydrating-face-protection-mist-spf-50/

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *