Perioral dermatit, akne, milier eller keratosis pilaris? Ikke alt der skinner i ansigtet er bumser

08.06.15
Perioral dermatit
Perioral dermatit
Perioral dermatit

Vi får mange mails om umulige udbrud af akne og bumser, der i virkeligheden viser sig at være noget helt andet. Stædige røde og hvide knopper i ansigtet, der ved første øjekast ligner bumser, er ofte noget helt andet. Og behandling mod akne kan forværre lidelser som for eksempel perioral dermatit eller keratosis pilaris. Så det er vigtigt at vide, hvad problemet er, før man kaster sig ud at løse det.

Pudderdåserne er IKKE hudlæger eller noget der barekommer i nærheden af, men desværre er det svært at gå et sted hen og få hjælp til at finde ud af præcis, hvad ens udbrud er for noget. Men hvis du mistænker for eksempel rosacea eller akne, så er lægen stedet at starte.

Her har jeg forsøgt at beskrive de knopper, bumser og andre lignende gevækster, som vi oftest støder på, og ikke mindst hvordan de skal behandles.

Bumser
Bumser eller akne kan kendes ved at der kommer en kerne af puds i bumsen. På et eller andet tidspunk vil bumsen blive moden og kunne trykkes ud – ikke at jeg anbefaler at gøre det! – men det er en relativ sikker måde at kende bumser på. Akne kan også ligge dybt nede i huden som nogle dybe og meget smertefulde inflammationer. Men pointen er: Hvis du kun har små overfladiske hvide eller røde knopper som aldrig rigtigt kan trykkes ud, så er der god grund til at overveje, om det overhovedet er bumser.

Første skridt i behandling af bumser er daglig peeling med salicylsyre og så skal du altid stille dig selv dette spørgsmål. Hvis ikke det er nok, så kan man med fordel kombinere salicylsyre med håndkøbslægemidlet Basiron. Hvis det heller ikke er nok så er det en tur til lægen, der har en lang række receptpligtige lægemidler til sin rådighed.

Gode produkter til bumser:
Pudderdåserne.dk Musthaves T-zone peeling
Basiron
Andre syreholdige produkter
BHA-peelinger fra Paula’s Choice

Rosacea
Rosacea kan ligne akne meget, men er det ikke. Hvis du har udbredt rødme og knopper, der ligner bumser, så skal du til lægen og få det tjekket. Jer, der selv kæmper med denne mystiske og kroniske hudlidelse ved sikkert meget mere end mig, så jeg håber I vil deltage her med jeres erfaringer.

Hvis du har udbredt rødme og udslæt i ansigtet, der bliver forværret af sol, rødvin eller andre triggere, så skal du starte med et besøg hos lægen.

De receptpligtige lægemidler vil jeg ikke komme ind på her. Udover dem handler det om at finde ud af, hvad der trigger udbrud: Madvarer, alkohol, sol mm.

Solbeskyttelse er meget vigtig for rosacea, men at vælge den optimale solcreme er svært for sart hud. Salicylsyre kan have en positiv effekt for nogen. Det kan creme med K vitamin også, mens det slet ikke virker for andre.

Læs mere om rosacea og behandling her.

Perioral dermatit
Hvis du hovedsageligt har “bumser” omkring mund og hage, og de aldrig rigtigt bliver til bumser, der kan trykkes ud, så skal du overveje om det i virkeligheden er perioral dermatit, du har. Det har jeg selv haft. Prøv at se billederne her.

Det tricky ved perioral dermatit er, at jo mere af ovennævnte bumsemidler man propper på, jo værre bliver det. Perioral dermatit er et udslæt, som kan udløses af steroidcreme, kosmetik, tandpasta med lauryl sulfat og generelt kradse produkter i området.

En sikker udløsende faktor på mig er det havreekstrakt som blandt andet A-Derma bruger i Exomega. Jeg aner ikke hvorfor, men den er sikker hver gang.

Behandlingen af perioral dermatit er at stoppe med at bruge de produkter, der irriterer uden.

Gode produkter til perioral dermatit:
Milde fugtighedscremer
Skift tandpaste med lauryl sulfat ud med zendium tandpasta

Keratosis pilaris
Keratosis pilaris kender de fleste af os som røde knopper på overarmene. Det er meget udbredt og hænger sammen med tør hud.

I ansigtet kan de optræde som røde og hvide knopper på kinderne, der ligner dem, man også gerne har på overarmene.

Behandlingen af Keratosis Pilaris handler om at behandle tør hud og løsne de propper, som knopperne er. Det vil sige masser af fed creme og dertil eksfoliering. AHA syre er særligt effektiv, især i kombination med carbamid. Den optimale behandling er glykolsyre i kombination med carbamid. Mælkesyre med carbamid er også effektivt og ofte billigere.

Gode produkter til keratosis pilaris:
Carbamidcreme 10% (købes i Matas eller på apoteket)
Pudderdåsernes Musthave AHA-Peeling
HTH-creme (indeholder carbamid og mælkesyre)

Milier
Milier er nogle stædige små sataner af knopper, der kan dukke op enkeltvis eller i flok. De kommer ofte omkring øjnene men kan komme allevegne. De er små og hårde, og du kan (i modsætning til bumser) ikke selv klemme noget ud af dem. Så lad være med at forsøge. Du kan kende dem på at de er små, hårde, ikke kommer og går, og at de føles helt anderledes end almindelige bumser.

De er lavet af døde hudceller, der er blevet fanget under huden. De vil ofte med tiden gå væk af sig selv, men det kan være, du skal vente meget længe.

Syrepeeling med AHA eller BHA kan hjælpe til at opløse milien. Hvis ikke den går væk med den behandling kan en kosmetiker fjerne den med særligt værktøj.

Hvis du opsøger en kosmetiker eller kosmetolog er det også en fordel at have brugt syrepeeling hjemmefra, da det vil gøre det nemmere for fagpersoner at fjerne milier (har jeg lært af Eva).

Og hold fingrene væk selv!

Gode produkter til milier:
Syrepeelinger generelt
Tålmodighed
Professionel hjælp til at fjerne den

Hudorme
Hudorme er små sorte prikker i hudens porer. De er nemme at genkende på den sorte prik, og de findes oftest i t-zonen, der hvor huden er fedtet – altså på næsen, hagen, panden og det inderste af kinderne. Hudorme skyldes at fedt, døde hudceller mm. ophobes i hudens porer nedefra og danner en prop.

Salicylsyre er den mest effektive måde at opløse den prop på, på grund af syrens særlige evne til at trænge gennem fedt og ind i poren og opløse proppen.

Fysisk eksfoliering (det vil sige skrubbecreme, rensebørster, konjacsvampe mm.) kan have en effekt. Man kan med fordel kombinere et salicylsyreprodukt med en mild fysisk eksfoliering, men pas på ikke at over-skrubbe og irritere huden!

Hudorme har i øvrigt intet med snavs at gøre og kan ikke vaskes væk! Og lad være med at presse dem ud, du gør det kun værre.

Antinflammatoriske midler mod akne (som for eksempel Basiron) har ingen effekt på hudorme, da der ikke er tale om hverken bakterier eller betændelse.

Gode produkter til hudorme:
Pudderdåserne.dk Musthaves T-zone peeling
BHA-peelinger fra Paula’s Choice

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
53 kommentarer
Charlotte

Jeg fik Perioral dermatit i forbindelse med behandling for min acne (Isotretinoin).
Det betød at min hud blev ekstrem følsom – så først havde jeg acne, så rosacea og sidst
(men ikke mindst) Perioral dermatit.
For mig var skiftet til zendium tandpasta det afgørende trick mht. til min Perioral dermatit. Det lyder som en reklame, men det er det virkelig ikke. Hvis nogen lider af det mindste Perioral dermatit, så skift tandpasta asap.
Håber dette råd kan hjælpe andre!

Katja Moikjær

Kære Charlotte. Tak for din historie. Jeg oplever det selv. Hvis jeg i en periode bruger tandpasta med laurylsulfat, så får jeg udbrud. Så du har helt ret. Kh. Katja

Mads

Hej 🙂 Når I anbefaler Basiron, så synes jeg virkelig også, I skal huske at fortælle om dets blegende effekt! Man kan blive meget overrasket, første gang man prøver det. Jeg har personligt ødelagt alt for meget tøj, håndklæder og sengetøj gennem tiden – endda selvom jeg troede, jeg havde fået vasket produktet ordentligt af 🙂

Katja Moikjær

Kære Mads. Det står i indlægssedlen, som man altid skal huske at læse, før man bruger et produkt. Især når det som i Basirons tilfælde drejer sig om et lægemiddel. Jeg har skrevet det flere gange, men nævner det ikke hver gang, jeg omtaler produktet. Men du har helt ret – det afbleger helt enormt. Håndklæder og sengetøj bliver værst ramt og det hjælper ikke at vaske produktet af. Især ikke fordi det jo skal blive siddende på huden for at virke, så det ville være rigtig dumt. Den eneste løsning, vi har brugt herhjemme til min søster, der har brugt Basiron, har været at hun bare havde sine egne håndklæder og sengetøj. Det er værre med pandehåret, når man er har langt hår. Kh. Katja

Nikita

Nu stiller jeg lige et helt andet spørgsmål, håber det er ok!
Kan jeg ikke købe Kiehls Ultra Light Daily UV defence spf 50 et sted på nettet, jeg kan ikke finde den mere på Magasin’s hjemmeside (eller er det bare mig der er blind?) og på deres egen hjemmeside er den udsolgt…. Grrrr.. Sådan noget må i da vide? 😉
God Mandag

Helene Randløv

Hej Nikita
Det er jo sæson til at den slags er udsolgt og det ser ud til at være tilfældet 😉
Kh. Helene

Nikita

Så sætter jeg mig da bare til at vente, ha ha!

Helene Randløv

Jeg talte med Kiehl’s i dag, den burde snart være hjemme igen :-*

Camilio

hej Katja,
Jeg vil lige høre om noget mht hudorme på næsten, de sorte små sataner :-/
Jeg benytter jeres t-zone peeling creme på næsten,mig ellers renser jeg men en pH natural sæbe. Dagcreme er Pai’s olie. Dette fungerer rigtig godt for mig, men de hudorme der de forsvinder ALDRIG!
Er der intet man kan gøre for at de forsvinder?
Porrestrips, masker og peeling virker ikke. Ej heller at fjerne dem, de kommer dagen efter igen 🙁

Katja Moikjær

Hej Camilio
Fortæl mig præcis hvordan og hvor ofte du bruger t-zone peelingen?
Hvilken sæbe bruger du?
Kh. Katja

Maria

Super fint og informativt indlæg. Salicylsyre mod hudorme – er det noget man skal have på recept?

Katja Moikjær

Nej slet ikke. Se under overskriften “gode produkter til hudorme”. Der ser du de to produkter, jeg kender til, der er effektive.
Glad for at du kan bruge det 🙂

Melanie

TAK for dette indlæg :heart_eyes: jeg har aldrig vist at det var de der milier jeg havde – jeg har nemlig forgæves prøvet at trykke i 100 år! Så tusind tak, dette har garanteret hjulpet mange.
..men nu hvor vi alligevel er inde på alt det der syre, er jeg nødt til at spørge om I kender til Stridex (iherb.com)?? Jeg fandt det igennem smukblog, og synes det har været rigtig fint, men nu er jeg lidt i tvivl om det der for stærkt..

Katja Moikjær

Dejligt at du kan bruge det 🙂
Er det ikke også bare salicylsyre i Stridex? De bruger så vidt jeg ved 2 % salicylsyre uden alkohol, så den er helt fin, så vidt jeg ved. Med det forbehold at jeg aldrig har haft dem i hånden selv.

Jaike

Det er virkelig ikke reklame det her. Jeg fortæller det kun, fordi jeg véd, hvor sindssygt dårligt selvtillid hudproblemer i ansigtet kan give. Jeg har lidt meget af perioral dermatit, men i modsætning til det, indlægget beskriver, har mit primært været omkring øjnene og kinderne. Jeg kan stadig ikke anvende makeup, uden at det blusser op igen, men det er 100 gange bedre, end det var for et år siden. Hvad der har hjulpet for mig er
æblecidereddike (økologisk) som skal drikkes dagligt (ca. 2 spsk), zink tilskud, probiotik og fiskeolie. Der findes en helt fantastisk international gruppe på Facebook, der hedder perioral dermatitis. Her udveksler folk deres erfaringer, tips og tricks.

Katja Moikjær

Både zink og probiotika tilskud har dokumenteret effekt på huden, så det er bestemt ikke nogle dårlige ideer. Jeg har skrevet om det før:
https://pudderdaaserne.dk/2013/08/30/tilskud-af-zink-kan-virke-mod-akne/
https://pudderdaaserne.dk/2015/02/07/probiotika-mod-akne-rosacea-og-eksem/
Hvor er det dejligt at det fungerer godt for dig

Susanne

Basiron burde virke, sikkert også for de fleste men altså ikke for mig til trods for at jeg brugte det samtidig med BHA hvilket der siges at have en god effekt men ja for mig udtørrede det bare min hud og ikke så meget andet, jo afblegede mine fine nye håndklæder 🙁 men nu bruger jeg kun BHA morgen og aften og bl.a. også en creme fra paula’s choice med Azelaic Acid som fungere super godt, den visker til og med mine acne ar væk så småt.

Katja Moikjær

Det afbleger rigtig meget! Man skal virkelig kun bruge gamle, grimmme håndklæder 🙁
Hvor er det dejligt at syre alene kan hjælpe dig 🙂
Hvilken forskel gør azelaic acid synes du?

Trine

Tak for et rigtig godt og informativt indlæg 🙂
Mht akne vil jeg blot lige tilføje lidt fakta: Hvis man har vedvarende, svær akne skal det næsten altid behandles før det går væk. Jeg har selv været på isotretionin-kur á to omgange. Akne er hormonelt betinget, og kan derfor ikke “blot” behandles udefra. Efter jeg blev gravid blussede aknen op igen, men jeg kan selvsagt ikke gå på aknekur (det er helt vildt skadeligt for et lille foster), men det kunne holdes nede ved hjælp af laktosefri kost, epa+gla kosttilskud, kostfibertilskud og clindoxyl til de udbrudte områder.
Hvis man lider af lidt akne, der kommer og går i perioder, kan det være værd at overveje at afprøve laktosefri kost, den er helt sikker i forhold til mig. Og så er epa+gla virkelig også en god ting mod træt hud, uanset på hvilken måde huden brokker sig.

Katja Moikjær

Jeg er helt enig med dig! Jeg håber, at jeg har skrevet her, at vi med salicylsyre osv kun snakker om en mindre effekt på milde tilfælde af akne. Det kan slet slet ikke sammenlignes med svær akne. Har isotretinoin virket for dig?’
epa+gla fedtsyrer har desværre også nogle bivirkninger, så dem skal jeg passe meget på med (jeg har epilepsi)

Anne

Jeg har også perioral dermatitis og prøver at undgå de receptpligtige midler, der anbefales, fordi jeg hellere vil forsøge at undgå det, der trigger udslættet. men det er selvfølgelig her, udfordringen ligger.
Men jeg er enig i at det er en god idé at se på, hvilken tandpasta , man bruger. Selv er jeg skiftet fra en Colgate maximum til en Zendium Classic, og jeg mener, det har hjulpet. Muligvis har I ret i, at det er natriumlaurylsulfat, der er synderen, og hvis det er tilfældet, vil jeg blot lige gøre opmærksom på, at Colgate også laver en tandpasta uden natriumlaurylsulfat – hvis man synes, zendium er lidt rigelig “flad” i smagen.
Derudover har jeg stor glæde af at smøre området om munden med Weledas Evening Primrose olie (kæmpenatlys). Tænker, at Oleum Vitae, oil of life, som også er fremstillet på kæmpenatlys, kan have samme virkning; men jeg har ikke efterprøvet det endnu.

Katja Moikjær

Hvilken Colgate er det?
Jeg må med skam erkende, at jeg er ret godt opdateret, da jeg i dag bruger nogle helt andre tandpasta – nemlig specialtandpastaer mod tør mund. (og de indholder i øvrigt heller ikke laurylsulfat)

Anne

. Hej Katja! Colgate skriver selv på deres hjemmeside, at Colgate Fluor Active ikke indeholder NLS. Har ikke selv prøvet den endnu.
3

Katja Moikjær

Tak!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *