Perioral dermatit, akne, milier eller keratosis pilaris? Ikke alt der skinner i ansigtet er bumser

08.06.15
Perioral dermatit
Perioral dermatit
Perioral dermatit

Vi får mange mails om umulige udbrud af akne og bumser, der i virkeligheden viser sig at være noget helt andet. Stædige røde og hvide knopper i ansigtet, der ved første øjekast ligner bumser, er ofte noget helt andet. Og behandling mod akne kan forværre lidelser som for eksempel perioral dermatit eller keratosis pilaris. Så det er vigtigt at vide, hvad problemet er, før man kaster sig ud at løse det.

Pudderdåserne er IKKE hudlæger eller noget der barekommer i nærheden af, men desværre er det svært at gå et sted hen og få hjælp til at finde ud af præcis, hvad ens udbrud er for noget. Men hvis du mistænker for eksempel rosacea eller akne, så er lægen stedet at starte.

Her har jeg forsøgt at beskrive de knopper, bumser og andre lignende gevækster, som vi oftest støder på, og ikke mindst hvordan de skal behandles.

Bumser
Bumser eller akne kan kendes ved at der kommer en kerne af puds i bumsen. På et eller andet tidspunk vil bumsen blive moden og kunne trykkes ud – ikke at jeg anbefaler at gøre det! – men det er en relativ sikker måde at kende bumser på. Akne kan også ligge dybt nede i huden som nogle dybe og meget smertefulde inflammationer. Men pointen er: Hvis du kun har små overfladiske hvide eller røde knopper som aldrig rigtigt kan trykkes ud, så er der god grund til at overveje, om det overhovedet er bumser.

Første skridt i behandling af bumser er daglig peeling med salicylsyre og så skal du altid stille dig selv dette spørgsmål. Hvis ikke det er nok, så kan man med fordel kombinere salicylsyre med håndkøbslægemidlet Basiron. Hvis det heller ikke er nok så er det en tur til lægen, der har en lang række receptpligtige lægemidler til sin rådighed.

Gode produkter til bumser:
Pudderdåserne.dk Musthaves T-zone peeling
Basiron
Andre syreholdige produkter
BHA-peelinger fra Paula’s Choice

Rosacea
Rosacea kan ligne akne meget, men er det ikke. Hvis du har udbredt rødme og knopper, der ligner bumser, så skal du til lægen og få det tjekket. Jer, der selv kæmper med denne mystiske og kroniske hudlidelse ved sikkert meget mere end mig, så jeg håber I vil deltage her med jeres erfaringer.

Hvis du har udbredt rødme og udslæt i ansigtet, der bliver forværret af sol, rødvin eller andre triggere, så skal du starte med et besøg hos lægen.

De receptpligtige lægemidler vil jeg ikke komme ind på her. Udover dem handler det om at finde ud af, hvad der trigger udbrud: Madvarer, alkohol, sol mm.

Solbeskyttelse er meget vigtig for rosacea, men at vælge den optimale solcreme er svært for sart hud. Salicylsyre kan have en positiv effekt for nogen. Det kan creme med K vitamin også, mens det slet ikke virker for andre.

Læs mere om rosacea og behandling her.

Perioral dermatit
Hvis du hovedsageligt har “bumser” omkring mund og hage, og de aldrig rigtigt bliver til bumser, der kan trykkes ud, så skal du overveje om det i virkeligheden er perioral dermatit, du har. Det har jeg selv haft. Prøv at se billederne her.

Det tricky ved perioral dermatit er, at jo mere af ovennævnte bumsemidler man propper på, jo værre bliver det. Perioral dermatit er et udslæt, som kan udløses af steroidcreme, kosmetik, tandpasta med lauryl sulfat og generelt kradse produkter i området.

En sikker udløsende faktor på mig er det havreekstrakt som blandt andet A-Derma bruger i Exomega. Jeg aner ikke hvorfor, men den er sikker hver gang.

Behandlingen af perioral dermatit er at stoppe med at bruge de produkter, der irriterer uden.

Gode produkter til perioral dermatit:
Milde fugtighedscremer
Skift tandpaste med lauryl sulfat ud med zendium tandpasta

Keratosis pilaris
Keratosis pilaris kender de fleste af os som røde knopper på overarmene. Det er meget udbredt og hænger sammen med tør hud.

I ansigtet kan de optræde som røde og hvide knopper på kinderne, der ligner dem, man også gerne har på overarmene.

Behandlingen af Keratosis Pilaris handler om at behandle tør hud og løsne de propper, som knopperne er. Det vil sige masser af fed creme og dertil eksfoliering. AHA syre er særligt effektiv, især i kombination med carbamid. Den optimale behandling er glykolsyre i kombination med carbamid. Mælkesyre med carbamid er også effektivt og ofte billigere.

Gode produkter til keratosis pilaris:
Carbamidcreme 10% (købes i Matas eller på apoteket)
Pudderdåsernes Musthave AHA-Peeling
HTH-creme (indeholder carbamid og mælkesyre)

Milier
Milier er nogle stædige små sataner af knopper, der kan dukke op enkeltvis eller i flok. De kommer ofte omkring øjnene men kan komme allevegne. De er små og hårde, og du kan (i modsætning til bumser) ikke selv klemme noget ud af dem. Så lad være med at forsøge. Du kan kende dem på at de er små, hårde, ikke kommer og går, og at de føles helt anderledes end almindelige bumser.

De er lavet af døde hudceller, der er blevet fanget under huden. De vil ofte med tiden gå væk af sig selv, men det kan være, du skal vente meget længe.

Syrepeeling med AHA eller BHA kan hjælpe til at opløse milien. Hvis ikke den går væk med den behandling kan en kosmetiker fjerne den med særligt værktøj.

Hvis du opsøger en kosmetiker eller kosmetolog er det også en fordel at have brugt syrepeeling hjemmefra, da det vil gøre det nemmere for fagpersoner at fjerne milier (har jeg lært af Eva).

Og hold fingrene væk selv!

Gode produkter til milier:
Syrepeelinger generelt
Tålmodighed
Professionel hjælp til at fjerne den

Hudorme
Hudorme er små sorte prikker i hudens porer. De er nemme at genkende på den sorte prik, og de findes oftest i t-zonen, der hvor huden er fedtet – altså på næsen, hagen, panden og det inderste af kinderne. Hudorme skyldes at fedt, døde hudceller mm. ophobes i hudens porer nedefra og danner en prop.

Salicylsyre er den mest effektive måde at opløse den prop på, på grund af syrens særlige evne til at trænge gennem fedt og ind i poren og opløse proppen.

Fysisk eksfoliering (det vil sige skrubbecreme, rensebørster, konjacsvampe mm.) kan have en effekt. Man kan med fordel kombinere et salicylsyreprodukt med en mild fysisk eksfoliering, men pas på ikke at over-skrubbe og irritere huden!

Hudorme har i øvrigt intet med snavs at gøre og kan ikke vaskes væk! Og lad være med at presse dem ud, du gør det kun værre.

Antinflammatoriske midler mod akne (som for eksempel Basiron) har ingen effekt på hudorme, da der ikke er tale om hverken bakterier eller betændelse.

Gode produkter til hudorme:
Pudderdåserne.dk Musthaves T-zone peeling
BHA-peelinger fra Paula’s Choice

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
53 kommentarer
Rikke

Hej Pudderdåserne,
Ved godt at det er et gammelt indlæg, men jeg har små røde knopper/pletter i panden, som aldrig danner puds, og midler mod akne fra hudlægen har ikke hjulpet, udover antibiotika. Kan det være eksem eller svamp?
Mvh. Rikke

Helene Randløv

Hej Rikke
Hvad siger lægen? Vi har ikke en jordisk chance for at svare på dit spørgsmål :-/
Hvilke produkter bruger du? Sørger du får at de er milde og gode?
I den forbindelse skal du måske også kigge på dine hårprodukter/styling, især hvis du har pandehår
Kh. Helene

Rikke

Hudlægen har ikke kigget på det endnu.
Men min hovedbund har en tildens til at klø, og ved hårgrænsen og et lille stykke længere inde mod hovedbunden har jeg meget (ofte) ansamlinger af ømme, kløende knopper/bumser

Helene Randløv

Hej Rikke
Afsted til lægen. Indtil du kommer det, kan du prøve Alt i en KUR. At den virker på dit problem, kan jeg ikke garantere, men det er et forsøg værd. Og tjek som nævnt dine produkter.
Kh. Helene

Line

Hej. Kan man bruge jeres ovenstående anbefalinger på Keratosis Pilaris på kroppen også, fx armene? 🙂

Helene Randløv

Hej Line
Ja, det kan man godt, der er flere indlæg om keratosis pilaris med anbefalinger i 🙂
(søg i søgefeltet… Så skal du nok finde dem :-*)
Kh. Helene

Sus

Hej 🙂 Godt nok et gammelt indlæg jeg faldt over her, men jeg har milier rundt om øjnene og vil høre, om der er ok at smøre HTH creme helt oppe ved øjnene (altså under vippekanten og på øjenlåget)? Tænker her på den syre, der jo er i cremen …
Kh Sus

Katja Moikjær

Ja. Det må du gerne hvis du kan gøre det uden at få det i selve øjet

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *