En kommentar om cyclopentasiloxane og hormonforstyrrende effekter

27.01.16

TÆNK har i deres app udnævnt Pudderdåsernes T-zone Peeling, AHA Serum, Alt i En Creme og Antiage Ansigtscreme til at indeholde mistænkt hormonforstyrrende stoffer og mistænkt miljøbelastende stoffer.

Begge kritikpunkter omhandler den samme ingrediens: Cyclopentasiloxane.

Cyclopentasiloxane er en silikone, som primært bruges til at give produktet dens konsistens. Vi har tidligere skrevet om cyclopentasiloxane og TÆNKs holdning til stoffet her. Vi har skrevet om silikone generelt her.

Baggrunden for at TÆNK dømmer cyclopentasiloxane til at være mistænkt hormonforstyrrende er nogle dyreforsøg og The European Commisions’ Scientific Committee’s opinion om stoffet udgivet i marts 2015. Her konkluderer SCCS, at Cyclopentasiloxane er sikkert at bruge undtagen i produkter med en meget høj koncentration, og hvor produktet inhaleres (bodylotion og hårspray med aerosol).

(Myndigheder, forskere og for den sags skyld også TÆNK må gerne bruge dyreforsøg, når de skal vurdere en mistanke om et stof er for eksempel hormonforstyrrende eller farligt på anden vis. Vi som producent må naturligvis IKKE bruge dyreforsøg.)

Forsøgene som ligger til grund for SCCS’ rapport har fundet en mulig hormonforstyrrende effekt ved oral eksponering af koncentrationer på 92%.

Ingen af vores produkter er på aerosol form (trykflaske) og kan ikke inhaleres. Det siger sig selv at de ikke skal indtages gennem munden. Alle fire produkter kan anvendes på kroppen, men koncentrationen af cyclopentasiloxane ligger i vores produkter på:

AHA-serum: 10%
Alt-i-en creme: 2,6%
Anti-age Ansigtscreme: 1,7%
T-zone Peeling: 1,7%

I rapporten skriver SCCS, at den mistænkelige effekt ikke er afklaret, og det er ikke afklaret, om dette overhovedet er relevant for mennesker. SCCS kan naturligvis ikke afvise at det måtte forholde sig sådan, men der er indtil videre ikke tilstrækkelig videnskabeligt bevis herfor.

SCCS rapport siger desuden om de forholdsvis begrænsede resultater, som der er opnået, at disse kan være et resultat af grænsetilfælde. Et grænsetilfælde, da forsøgsdyrene (rotter) ved testene er blevet udsat for en ekstrem høj eksponering ved inhalation og altså IKKE ved absorption på huden. Eksponeringen ved inhallation er sket i henholdsvis 6 timer om dagen 5 dage om ugen i 90 dage og 6 timer om dagen 5 dage om ugen i 14 måneder.

Det er vores opfattelse, at en så høj menneskelig eksponering for cyclopentasiloxane er urealistisk for personer, som dagligt bruger et eller flere kosmetikprodukter indeholdende cyclopentasiloxane, og at Tænk derfor, da de ikke forholder sig til hverken mængder eller typen af slutprodukter, forsøger at skabe et problem som på nuværende tidspunkt ikke findes.

Vi bruger en koncentration af cyclopentasiloxane, som EU’s eksperter har dømt sikker.

Læs mere om Brancheforeningens holdning til Kemiluppen her.

I forhold til de miljøskadelige effekter er konklusionen usikker. Den mest grundige undersøgelse, jeg kan finde, er britisk, og konklusionen er, at vi mangler viden.

Paula Begouns information om cyclopentasiloxane og silikone

Læs vores tidligere indlæg om TÆNK’s test af deo med blandt andet cyclopentasiloxane her.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
25 kommentarer
S

Og nu er det så bare at forvirringen bliver total! Er det ikke forbudt at lave dyreforsøg med kosmetiske ingredienser?

Katja Moikjær

Hehehe!!! Jo! Du er kvik. Det er det. Men forskere og universiteter må gerne undersøge den slags ting her. Og TÆNK må for så vidt bestille dyreforsøg i forbindelse med deres tests hvis de skulle få lyst. EU’s videnskabelige komite bruger dyreforsøg. DTU bruger dyreforsøg.
Industrien og producenterne (og i dette tilfælde os) må ikke. Selvfølgelig ikke!

sabrina

Hej! Jeg er for nyligt begyndt at bruge jeres t-zone peeling fremfor Paula’s Choice, da jeres er lettere tilgængeligt. Jeg bruger den dog både morgen og aften… Nu bliver jeg dog bekymret, da jeg ser at jeres t-zone peeling indeholder silikone. Er det bedst at holde brugen til om dagen da? Da jeg helst undgår produkter med silikone til nat-brug.

Katja Moikjær

Hvorfor vil du gerne undgå silikone?
Det er ingen hemmelighed at vi bruger silikone. Vi kan godt lide silikone. Hvis du af en eller anden årsag gerne vil undgå silikone skal du holde øje med ingredienser, der slutter på -one eller -xane.
Har skrevet mere om vores holdning til silikone her: https://pudderdaaserne.dk/2012/12/27/guide-silikone-godt-eller-skidt/
Paula’s Choice BHA indeholder da også silikone? Hvilken af dem derfra har du brugt?
Men ja, selvfølgelig kan du bruge t-zone peelingen om morgenen

Line

Stakkels rotter 🙁

Katja Moikjær

Enig!

S

Her går jeg og tror, at vi er blevet klogere i Europa i det mindste. Er klar over at rotter ikke er i høj nuttet-kurs, men det er da trods alt et dyr. 6 timers silikone dampe om dagen i 14 måneder? Altså man behøver man da ikke være forsker for at fatte, at det ikke er godt for nogen som helst levende organisme! Det kan selv jeg humanist regne ud. Jeg bliver helt dårlig over at læse det. Og jeg er hverken veganer, vegetar eller øko-fanatisk. Mon ikke vi mennesker (inkl. forskere) bare snart skal konkludere, at 1) Vi VIL blive syge og 2) Vi SKAL altså dø. Det er en naturlov vi ikke kan forske os fra. Og vores art er IKKE ved at uddø, som den eneste efterhånden – ja og så rotter nok… I stedet for at blive ved med at lave forsøg med alt muligt “what if”; for forskningsresultater er aldrig 2+2=4 (altså min søn siger at 2+2 ikke altid er 4, men det skal man vist mindst være cand.phil. i matematik for at forklare), og de gør os unødigt bange og de spænder ben for, at vi kan leve mens vi gør det og tør det. Kan de forskere ikke blive pædagoger eller skolelærere eller noget andet nyttigt. Dette indlæg er da vand på “The Vegan Trolls'” mølle. Watch out… (Og det er ikke jer min kommentar er møntet på ;). Jeg har lige kommet jeres Anti age creme på, og det gør jeg også i morgen og i overmorgen. Men nu står det altså her hos jer. Og ærligt, jeg er sgu lidt rystet og min kommentar blev vist både filosofisk og politisk… Sorry :/)

Katja Moikjær

Jeg er helt enig. Problemet er at ALLE ingredienser skal sikkerhedsvurderes. Ergo har kokosolien været igennem de samme tests. Hvis du forstår hvad jeg mener. Disse dyreforsøg foregår i forskningsregi og ikke hos industrien eller producenterne. Så det gør ingen forskel hvilket produkt man vælger at købe. I øvrig er jeg helt med på hvad du forsøger at sige. Selvom jeg ikke helt evner at udtrykke det, fordi jeg ikke er helt vågen endnu.

Signe Caroline

Jeg gider ikke blive voksen i en tid hvor alting sejler. Der er simpelthen så mange skræmmekampagner.. Øv

Signe Caroline

PS. synes virkelig det er flot, at I holder en så fin tone i indlægget.. Efter tidligere at have læst jeres holdning til tidligere tests, så forestiller jeg mig at det har taget mange dybe indåndninger. I er mega seje 🙂

Katja Moikjær

Tak. Det er sødt sagt :-*

Pia B Hansen

Selvom det omhandler jeres egne produkter (som I selvfølgelig gerne vil sælge) synes jeg dette er et meget sagligt og troværdigt indlæg. Især fordi jeg baseret på jeres tidligere indlæg stoler på jeres ekspertise og synes I forholder jer meget objektivt når I skal forklare alt fra hudpleje til makeup. Så stor ros herfra

Mille

Jeg ved ikke, om det er den samme test, der er tale om, men jeg læste fornylig en artikel om en test fra TÆNK af bl.a. makeupfjernere. Flere micellar water produkter frarådede de pga. en bestemt ingrediens. Kan selvfølgelig ikke huske hvilken.
Hvad er jeres holdning til det?
Jeg bruger selv fortsat flere af netop disse produkter, men er lidt i tvivl, om det er en god ide.

Hanne

Jeg kunne godt tænke mig at skrive til TÆNK og stille dem nogle spørgsmål vedr. deres nye app. Som jeg umiddelbart ser det, forvirrer og skræmmer den mere end den gavner. Må jeg henvise til ovenstående blogindlæg, når jeg skriver til dem? På forhånd tak.
Mvh. Hanne

Katja Moikjær

Kære Hanne. Det må du selvfølgelig gerne, og vi to er helt enige 🙂 Jeg er dog ret sikker på, at TÆNK ikke er enige med Pudderdåserne. Kh. Katja

Hanne

Kære Katja
Tak! Nej, det er TÆNK sikkert ikke. Men det ville klæde dem at tage de kritiske røster alvorligt og argumentere bedre for den måde, hvorpå de bedømmer produkterne. Jeg har set adskillige kommentarer på TÆNKs FB-side fra mødre, der er vildt bekymrede, fordi de har smurt deres børn ind i A-derma Exomega, og at den creme nu bliver stemplet som problematisk i TÆNKs app. Dybt suk! 🙁
Mvh. Hanne

Lærke

Hej, nu er det godt nok et ældre opslag, men har dog stadig et spørgsmål. Kan man have en allergisk reaktion overfor Cyclopentasiloxane?
Mit spørgsmål kommer af at jeg prøvede en ny foundation, og da jeg så vaskede den væk et par timer efter slog min hud ud og var irriteret. Den første indgrediens er vand, men den anden er Cyvlopentasiloxane.
Mvh Lærke

Katja Moikjær

Det er ekstremt usandsynligt. Der findes beskrivelser af silikone-allergi, men det har været indopererede implantater. Jeg har aldrig hørt om allergi overfor silikone i et hudplejeprodukt.
Men det er da sikkert den pågældende foundation, du har reageret på. Hvilken foundation var det? Hvad er der ellers i?

Nina

Jeg spørger lige på dette ældre indlæg. Jeg var/er mega glad for både t-peeling og alt-i-en creme indtil produkterne fik rød kolbe hos tænk. I skriver her i indlægget at den vigtigste pointe er at der mangler viden for at kunne afklare evt. hormonforstyrrende effekt. Er det ikke sig selv indikator for at bruge et andet stof? Hvorfor vælger i dette stof fremfor et der er bevist sikkert? I ville hvert fald være en trofast kunde rigere hvis i ændrede indholdet:-)

Helene Randløv

Kære Nina
Men man kan jo netop ikke indånde vores produkter. Hvorfor vi anser det for helt sikkert at benytte denne ingrediens.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *