Hudpleje-rutine for alle trin-for-trin

12.02.14

Hudplejerutine

Hvordan man skal sammensætte en optimal hudplejerutine? Her vil jeg forsøge at forklare, hvilken rækkefølge man bør bruge hvilke produkter i, hvilke skridt der er vigtige og ikke mindst hvilke du roligt kan springe over. Om det er morgen eller aften gør ikke rigtigt nogen forskel – pånær i forhold til solcreme selvfølgelig.

Det er ekstremt vigtigt for mig at sige fra starten, at selvom der er fem trin på billedet og i teksten, så er det for at illustrere en rækkefølge. Mange kan nøjes med meget mindre, men mere om det længere nede.

Jeg har skrevet dette indlæg en gang før, men det er ved at være så længe siden, at det trænger til en genopfriskning i hukommelsen.

1. Rens
Dette er eneste obligatoriske skridt for alle. Huden skal renses og gammel makeup skal væk. Men du kan sagtens nøjes med at gøre det en gang om dagen – din hud vil måske endda have bedre af det. Hvis du bruger makeup, skal det selvfølgelig være om aftenen.

Når du vælger renseprodukt, så vælg KUN ud fra hvordan det føles og virker. Absolut ingen af de påstande om at et renseprodukt kan hjælpe på for eksempel akne, rynker eller hvad-har-vi kan passe. De aktive ingredienser forsvinder ned i afløbet, når du vasker det af.

2. Eksfolier
At fjerne døde hudceller og andet skidt fra huden er en vigtig del af hudplejen, som kan hjælpe på alt: akne, hudorme, forstørrede porer eller rynker og solskadet hud. Jeg kan ikke rigtigt finde på nogle tilfælde, hvor eksfoliering ikke vil kunne hjælpe.

Hvordan du vælger at eksfoliere gør hele forskellen, og jeg anbefaler altid kemisk eksfoliering til daglig brug. Gode produkter til daglig kemisk eksfoliering er altid produkter, der bliver siddende på huden og IKKE vaskes af igen for eksempel i form af lotion, creme eller tonic. Læs mere om hvilken type syre, du skal vælge til din hud her.

3. Special produkter
Har du et særligt hudproblem, så er det her, du kan tilføje et produkt til det. Det kan være et anti-age serum, et produkt mod hyperpigmentering, et produkt mod akne, noget til øjnene eller hvad du ellers kan finde på.

4. Fugt
Lad mig lige slå en tyk pæl gennem myten om at alle skal bruge creme. Hvis din hud er fedtet i forvejen, og du føler, at den bliver mere fedtet af at bruge creme, så drop det! Creme er ikke en livsnødvendighed, det er et produkt, nogen vil sælge til dig.

Alle os andre har her et utal af valgmuligheder. Der er enkle cremer, der bare fugter huden, der er specielle cremer med interessante ingredienser, der er ansigtsolier osv.

5. Solbeskyttelse (om dagen)
Det her skridt kommer selvfølgelig kun ind om dagen. Måske har du kun en creme der både giver dig fugt og solfaktor. Måske er du ligesom mig en tør kiks, der skal have mange lag. Men solfaktor skal altid være det sidste produkt, du bruger (før makeup naturligvis).

Nu har jeg hørt om et par stykker efterhånden, der bruger deres dagcreme med solfaktor om natten også. Det er en virkelig dårlig idé, solfiltre er ikke uproblematiske for huden, og du skal nøjes med at bruge dem, når du rent faktisk går udenfor om dagen.

Mix og match
Hvis du har fedtet hud, så kan trin 1 og 2 være optimalt for dig. Måske har du så også lyst til at tilføre en meget let serum med nogle særlige ingredienser.

Hvis du er en indtørret kiks som jeg, så giver du den fuld skrald på fedtede produkter hele vejen igennem.

Er du ung og med hud som en babynumse, så gælder less is more.

Produkter på ugebasis
Der findes mange gode masker og andre behandlinger derude, som du kan bruge, når du gerne vil gøre lidt ekstra, hvad enten det er for fugt, for at fjerne fedt eller bare fordi det føles godt. Men det er de produkter, du bruger på daglig basis, der for alvor vil gøre en forskel på din hud. Masker og lignende er absolut kun et rart ekstra. De fede fugtmasker er i øvrigt “bare” cremer. Hvis du vil bruge en fugtmaske som creme hver dag, så er der intet til hinder for det.

Hvor er skintonicen?
En skintonic indeholder typisk den samme palette af ingredienser som en creme eller et serum, bare i en anden konsistens. Der er intet i den, der kan lukke dine porer eller hvad de ellers siger. Der er mange rigtig gode skintonics, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har en, der gør noget godt for din hud, så hold endelig fast i den. Hvis du har fedtet hud, vil du måske hellere bruge en god skintonic end en creme og få gode ingredienser derigennem og slippe for olien.

Bland mærker og serier
Jeg selv kunne ikke drømme om at holde mig til en serie ad gangen. Der er på ingen måde grund til det. Sælgerne har selvfølgelig ofte en anden mening, men der er altså ekstremt sjældent en god grund bag. Og når ingen mærker laver de bedste produkter på alle områder, går du glip af en masse ved at begrænse dig til en enkelt serie.

Hvilke produkter er så bedst?
Se det er jo det, en meget stor del af de øvrige 1.616 indlæg, vi har skrevet i tidernes løb, handler om og er afhængigt af 117 ting. Hvis du ser i menuen øverst under “produkter” eller til højre, hvor vi har hevet nogle populære anmeldelses-kategorier frem, så håber jeg, du også finder produkter, der passer til dig.

Er dyrt bedre end billigt?
Ja svaret giver jo næsten sig selv – NEJ! Men der er nogle ting at uddybe alligevel. Spar penge på produkter i rensekategorien og køb dem, der fungerer uden at se på påstande om, hvilke mirakler de kan udøve. Dette er et oplagt sted at spare.

Der findes til gengæld dyre sera og cremer, som kan være alle pengene værd, så HVIS du vil bruge penge på luksus, så gør det her og spar på resten. Brug penge på det, der bliver på huden, og spar på det, du alligevel vasker af.

Og der er selvfølgelig også masser af gode BILLIGE sera og cremer. Prisen på et produkt er mere afhængig af emballage, markedsføring og efterspørgsel, end den er af kvaliteten på produktet.

Så hvis din hud ikke arter sig, som du gerne vil, så prøv at kigge din hudplejerutine igennem i forhold til punkterne her. Måske du kan finde en forklaring eller en mulig løsning?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
58 kommentarer
Mie

Tak for en skøn blog.
Jeg har et spørgsmål til Jer kloge og skønne damer – kan man fugte sin hud for meget?
Jeg er rigtig glad for a-dermas exomega – balmen og har brugt den i snart et år. Det er klart at på de varmeste sommerdage brugte jeg den ikke, men i stedet bare deres alm. exomega creme.
Men jeg er blevet i tvivl om jeg gør mig selv en bjørne tjeneste og vænner min hud til for meget fugt?

Katja Moikjær

Kære Mie. Kun hvis din hud føles fedtet. Det er ikke muligt at vænne sin hud til for meget fugt – men man kan selv blive helt afhængig af følelsen 😉
Du giver den bare gas!

Mette

Super godt indlæg – det kunne mange af mine antihudplejeveninder lære noget af 😉
Vil dog gerne komme med en tilføjelse. Nemlig at daglig eksfoliering kan være alt for skrapt, hvis man har sart hud. Også selvom man prøver at finde et relativt mildt produkt, hvilket jo er lidt modstridende, for det skal jo også virke.
Et spørgsmål ift den kemiske udgave: Jeg er blevet lidt lun på at prøve Avène, men hvornår skal den ind i billedet? Om morgenen bruger jeg en matterende gel og dernæst en cc. Og med sart hud er det måske bedre at nøjes med at bruge den om aftenen?

Katja Moikjær

Tak Mette 🙂
Jeg vil stå fast ved min påstand om daglig eksfoliering til sart hud. En ren salicylsyre på 1 procent er super til det. Mild og antiinflammatorisk.
Du skal selvfølgelig bruge Clenance K nederst. Start med en gang dagligt – om det er morgen eller aften betyder ikke så meget

henrik

Hej Katja. Det er ikke ret tit at jeg er uenig med dig, tror faktisk at dette er første gang 🙂
Men jeg mener ligesom Mette heller ikke at det er alle mennesker der bør eksfoliere hverdag. Ideen med eksfoliering, er jo at få huden til at arbejde så normalt så muligt. Hver hud eksfoliere forskelligt, nogle kan eksempelvis have brug for at eksfoliere 2 gange dagligt med et BHA produkt på 2% mens andre har en hud der er bedre til at fjerne de døde hudceller af sig selv, så de behøves kun at bruge en mild fiber vaskeklud, eller et produkt med 0,5% BHA ( eller anden form for kemisk peeling ) nogle gange om ugen.
Rigtig god dag M.V.H Henrik

Lise P

Jeg er 20 og kæmper med urenheder, trods jeg renser, peeler med salicylsyre og fugter med creme hver aften (produkterne er fra Danish Skincare). Hvad kan jeg mere gøre for at komme bumserne til livs?

Maiken

……. Og så må der IKKE være alkohol i nogle af produkterne – gælder især skintonic.
Undgå cremer el. lotions i krukke – både på grund af hygiejnen, holdbarheden, og effekten af cremen/lotionen.

Katja Moikjær

Nemlig 🙂

Mette

Tak for fantastiske råd gang på gang! Men jeg har lige et spørgsmål:
Min kæreste døjer med talgknopper på især kinderne, hvilket irriterer ham meget. Kan den kemiske exfoliering fjerne disse? Jeg bruger selv Avene Cleanance K (efter kyndig vejledning fra jer – TAK!), og måske han også kunne bruge den til at fjerne talgknopperne? Eller er der noget andet der er bedre?
Håber VIRKELIG i har tid til at svare… Hjælp! 🙂

Katja Moikjær

Mit bud er at det ikke er talgknopper men Keratosis Pilaris https://pudderdaaserne.dk/2010/05/06/rode-knopper-pa-armene-keratosis-pilaris/
Avene er godt til det, men HTH Creme er faktisk både bedre og billigere til lige det formål.

Mette

Også selvom han ikke har knopper på arme osv., men kun i ansigtet (især øverst på kinderne, under øjnene, der på den tynde hud)? Men tak for hjælpen! 🙂

Katja Moikjær

Det er muligt, det kan jeg ikke rigtig sige herfra. Men har han tør eller fedtet hud?

Rikke

Hvad vil i anbefale til rens? Jeg er til ting jeg kan bruge i badet, ellers får jeg ganske enkelt ikke brugt det
Og så må det selvfølgelig gerne være billigt 😉

Katja Moikjær

Åh jamen, der er flere gode end dårlige. De virker jo basically ens. For billige produkter er jeg pt virkelig glad for en fra Garnier.

Mariam

Hej Katja og Helene
Først og fremmest tak for en vidunderlig blog, som har sparet mig en masse penge og hjulpet mig med at finde nogle fantastiske produkter! Har brugt hele eftermiddagen/aftenen på at søge krop- og ansigtspleje her på jeres blog, da jeg har flere problemer med min hud.
Mit ansigt er kombineret med tør kinder og fedtet/normal T-zone, hvilket gør det svært at finde produkter der virker. Da jeg har PCOS har jeg også problemer som bumser på hagen og MANGE sorte prikker/hudorme på næse, hage og lidt på panden. Lige nu bruger jeg Bioderma cleansing gel, avene cleanance k (vil prøve paula’s choice når den er færdig) og til sidst clinique superdefense creme. Engang imellem bruger jeg clinique turnaround serum. Jeg har før prøvet clinique 3-trins serie hvilket har givet mig flere problemer med huden end jeg havde i forvejen. Jeg er slet ikke glad for clinique cremen og serumen og vil have en anbefaling på en creme/serum, da min hud føles tør uden. Kan i ellers anbefale noget til bumserne og hudormene? Jeg fjerner de sorte prikker med en blackhead remover og bruger strips til næsen er det godt?
Jeg har VIRKELIG mørke rander under øjnene som bliver dækket af to forskellige concealer hver dag, udover det er der så småt begyndt at komme linier/rynker under øjnene (jeg er 26 år), hvad kan jeg bruge her? Bruger i øjeblikket all about eyes fra clinique som jeg heller ikke er glad for.
Pcos giver mig også problemer med kroppen. Jeg er ret behåret på kroppen og har indgroede hår på inderlårene hvad kan i anbefale til det? For at være helt ærlig bruger jeg intet creme eller olie til kroppen, men jeg vil gerne starte på det. Jeg har meget tør hud på kroppen hvad ville i anbefale her?
Det blev ret langt, men det er første gang jeg har taget mig sammen til at skrive til jer, så det hele kommer på en gang 🙂

Katja Moikjær

Kære Mariam
Tusind tak for din lange kommentar. Både Helene og jeg har PCOS, så vi kan udemærket forstå.
Det vigtigste er ikke så meget hudplejen, men at regulere sin PCO. Hvis ens hormoner skejer helt ud, så er der virkelig intet, man kan gøre udefra for at hjælpe.
Min egen vej frem er lavglykæmisk diæt eller LCHF. Det holder mit blodsukker nede. Og så har jeg fået stor hjælp af metformin og Svend Lindenberg: http://www.copenhagenfertilitycenter.com/pco—klinikken.htm
Nu ved jeg jo ikke om du allerede har styr på den del, så bær over med mig 🙂 Men herhjemme er det og vil altid være en livslang kamp mod hormonerne.
Du siger indgroede hår på inderlårene: Barberer du ben der eller gør andet for at fjerne dem, eller bliver de bare indgroet af sig selv? Jeg selv barberer aldrig overben – det bliver hurtigt meget indgroet.
Men ellers så overvej IPL: https://pudderdaaserne.dk/2013/04/28/gilette-venus-naked-skin-ipl-harfjerning-hjemme/
Mørke rande kender jeg også. De bliver altså mindre, når mine hormoner har det godt og så kan jeg klare mig med concealer. Jeg ville nok starte der, før jeg kastede mig ud i flere udgifter. Du er sikker på, du ikke har allergi, ikke?
Til tør hud på kroppen er der utroligt mange dejlige cremer. Bare brug en der er fed nok – eller prøv fx. HTH, der også vil kunne eksfoliere og hjælpe på fx. indgroede hår: https://pudderdaaserne.dk/2011/10/21/danmarks-billigste-kemiske-peeling-hth/ Bare aldrg på nybarberede ben – av det svier!
Jeg håber, det hjalp lidt 🙂
Kh. Katja

Mariam

Mange tak for dit lange svar Katja 🙂
Jeg er vil starte på en lavglykæmisk diæt, har læst at der er mange der har succes med det. Jeg er ikke blevet testet for allergi, men har ingen symptomer så tror faktisk ikke at jeg har allergi. De indgroede hår kommer af sig selv. Jeg plejer at barbere ben og lår og nogle gange bruger jeg en epilator, men selv i perioder hvor jeg ikke fjerner hår kommer der flere og flere indgroede hår. Jeg overvejer laser behandling på klinik men skal lige have råd til det først 🙂 De ligner lidt sorte prikker, men bare større end dem på næsen. Kan du anbefale noget til linjerne under øjnene? Eller bare generelt en god ansigtscreme? Ved ikke hvilke ingredienser jeg skal gå efter.

Katja Moikjær

Epilator giver indgroede hår, så sikkert som amen i kirken! Hvis du vil undgå indgroede hår så stop med den. Så stopper de indgroede hår også med tiden.
Hvilke ingredienser afhænger af, hvordan din hud er, og hvad du gerne vil opnå?

Helene

Jeg er 17 år, og har siden jeg var 9-10 år haft en “fast” hudpleje. Jeg har dog prøvet en hel masse forskellige slags cremer. Det dyreste har været Ole Henriksen og Origins. Men min hud blev ikke bedre, og slet ikke af OH’s produkter – desværre! 🙁
Men, men, men… Efter en hel del research (ja, jeres gamle indlæg har været en KÆMPE hjælp for mig), så har jeg endelig fundet en fornuftig hudplejerutine, som virker og som jeg kan være med på økonomisk.
Jeg bruger rens (den som også er vist på billedet) og skintonic fra Matas Natur – uden parfume, selvfølgelig 😉 Jeg bruger en helt almindelig creme fra Neutral, både som dagcreme, men også som natcreme. 1 gang om ugen bruger jeg Rudolph Cares LÆKRE scrub. Lige i den ende må jeg indrømme, at jeg gerne bruger lidt ekstra penge, for RC’s produkter er jo for lææækre! 🙂 derudover bruger jeg 2-3 gange om ugen min mandelolie fra Weleda. Jeg har efterhånden brugt mange flasker op. Jeg døjer i perioder med lidt uren hud, men der er Basiron min redning.
Lidt lang kommentar, men synes I, at jeg mangler noget?
Knus Helene 🙂

Katja Moikjær

Kære Helene
Det lyder fornuftigt og: If it work’s, don’t fix it 🙂
Det eneste jeg tænker er, at du kunne tilføje et serum med fx. antioxidanter. Neutrals creme er virkelig basic og indeholder intet.
Kh. Katja

Pi

Hej i to.
Jeg har det man kalder en “normal kombineret hud” uden nogle store problemer. Dog har jeg altid tør hud ved min næsefløj, uanset hvor meget creme eller olie jeg putter på vil det ikke forsvinde. Det tørrer især ud når jeg har pudder eller prøver at dække med consealer.
Har I nogle gode forslag? 🙂

Katja Moikjær

Hej Pi
Jeg har tidligere haft samme problem, og jeg kan desværre slet ikke huske, hvad der skete, for at få det til at gå væk :-/
Men det kan hænge sammen med fx. eksem eller psoriasis. Prøv at se her: http://www.livestrong.com/article/317470-dry-flaking-on-the-nose/

Christine

Hej, tak for et som sædvanligt godt og oplysende indlæg!
Dog forstår jeg ikke jeres kommentar omkring skintonic – I har tidligere rost denne:
https://pudderdaaserne.dk/?s=paula%27s+choice+skin+balancing+toner
Har I ombestemt jer ang. det produkt, eller gælder jeres negative holdning til skintonic kun andre skintonics? På forhånd tak for hjælpen!

Katja Moikjær

Kære Christine
En skintonic kan være helt fin, men på INGEN måde nødvendig. En skintonic kan være et godt alternativ til en creme fx., hvis man har meget fedtet hud. Det er bare en anden konsistens til de samme ingredienser.
MEN netop denne fra Paula’s Choice kan noget helt særligt – sandsynligvis på grund af det høje indhold Niacinamid. Den får rent faktisk porer til at synes mindre. Og det kender jeg ikke andre, der kan.
Kh. Katja

Christine

Tak for svar 🙂 Jeg er også rigtig glad for den.
Og så synes jeg, at skintonic er utrolig rart og frisk at få på huden.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *