Hudpleje-rutine for alle trin-for-trin

12.02.14

Hudplejerutine

Hvordan man skal sammensætte en optimal hudplejerutine? Her vil jeg forsøge at forklare, hvilken rækkefølge man bør bruge hvilke produkter i, hvilke skridt der er vigtige og ikke mindst hvilke du roligt kan springe over. Om det er morgen eller aften gør ikke rigtigt nogen forskel – pånær i forhold til solcreme selvfølgelig.

Det er ekstremt vigtigt for mig at sige fra starten, at selvom der er fem trin på billedet og i teksten, så er det for at illustrere en rækkefølge. Mange kan nøjes med meget mindre, men mere om det længere nede.

Jeg har skrevet dette indlæg en gang før, men det er ved at være så længe siden, at det trænger til en genopfriskning i hukommelsen.

1. Rens
Dette er eneste obligatoriske skridt for alle. Huden skal renses og gammel makeup skal væk. Men du kan sagtens nøjes med at gøre det en gang om dagen – din hud vil måske endda have bedre af det. Hvis du bruger makeup, skal det selvfølgelig være om aftenen.

Når du vælger renseprodukt, så vælg KUN ud fra hvordan det føles og virker. Absolut ingen af de påstande om at et renseprodukt kan hjælpe på for eksempel akne, rynker eller hvad-har-vi kan passe. De aktive ingredienser forsvinder ned i afløbet, når du vasker det af.

2. Eksfolier
At fjerne døde hudceller og andet skidt fra huden er en vigtig del af hudplejen, som kan hjælpe på alt: akne, hudorme, forstørrede porer eller rynker og solskadet hud. Jeg kan ikke rigtigt finde på nogle tilfælde, hvor eksfoliering ikke vil kunne hjælpe.

Hvordan du vælger at eksfoliere gør hele forskellen, og jeg anbefaler altid kemisk eksfoliering til daglig brug. Gode produkter til daglig kemisk eksfoliering er altid produkter, der bliver siddende på huden og IKKE vaskes af igen for eksempel i form af lotion, creme eller tonic. Læs mere om hvilken type syre, du skal vælge til din hud her.

3. Special produkter
Har du et særligt hudproblem, så er det her, du kan tilføje et produkt til det. Det kan være et anti-age serum, et produkt mod hyperpigmentering, et produkt mod akne, noget til øjnene eller hvad du ellers kan finde på.

4. Fugt
Lad mig lige slå en tyk pæl gennem myten om at alle skal bruge creme. Hvis din hud er fedtet i forvejen, og du føler, at den bliver mere fedtet af at bruge creme, så drop det! Creme er ikke en livsnødvendighed, det er et produkt, nogen vil sælge til dig.

Alle os andre har her et utal af valgmuligheder. Der er enkle cremer, der bare fugter huden, der er specielle cremer med interessante ingredienser, der er ansigtsolier osv.

5. Solbeskyttelse (om dagen)
Det her skridt kommer selvfølgelig kun ind om dagen. Måske har du kun en creme der både giver dig fugt og solfaktor. Måske er du ligesom mig en tør kiks, der skal have mange lag. Men solfaktor skal altid være det sidste produkt, du bruger (før makeup naturligvis).

Nu har jeg hørt om et par stykker efterhånden, der bruger deres dagcreme med solfaktor om natten også. Det er en virkelig dårlig idé, solfiltre er ikke uproblematiske for huden, og du skal nøjes med at bruge dem, når du rent faktisk går udenfor om dagen.

Mix og match
Hvis du har fedtet hud, så kan trin 1 og 2 være optimalt for dig. Måske har du så også lyst til at tilføre en meget let serum med nogle særlige ingredienser.

Hvis du er en indtørret kiks som jeg, så giver du den fuld skrald på fedtede produkter hele vejen igennem.

Er du ung og med hud som en babynumse, så gælder less is more.

Produkter på ugebasis
Der findes mange gode masker og andre behandlinger derude, som du kan bruge, når du gerne vil gøre lidt ekstra, hvad enten det er for fugt, for at fjerne fedt eller bare fordi det føles godt. Men det er de produkter, du bruger på daglig basis, der for alvor vil gøre en forskel på din hud. Masker og lignende er absolut kun et rart ekstra. De fede fugtmasker er i øvrigt “bare” cremer. Hvis du vil bruge en fugtmaske som creme hver dag, så er der intet til hinder for det.

Hvor er skintonicen?
En skintonic indeholder typisk den samme palette af ingredienser som en creme eller et serum, bare i en anden konsistens. Der er intet i den, der kan lukke dine porer eller hvad de ellers siger. Der er mange rigtig gode skintonics, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har en, der gør noget godt for din hud, så hold endelig fast i den. Hvis du har fedtet hud, vil du måske hellere bruge en god skintonic end en creme og få gode ingredienser derigennem og slippe for olien.

Bland mærker og serier
Jeg selv kunne ikke drømme om at holde mig til en serie ad gangen. Der er på ingen måde grund til det. Sælgerne har selvfølgelig ofte en anden mening, men der er altså ekstremt sjældent en god grund bag. Og når ingen mærker laver de bedste produkter på alle områder, går du glip af en masse ved at begrænse dig til en enkelt serie.

Hvilke produkter er så bedst?
Se det er jo det, en meget stor del af de øvrige 1.616 indlæg, vi har skrevet i tidernes løb, handler om og er afhængigt af 117 ting. Hvis du ser i menuen øverst under “produkter” eller til højre, hvor vi har hevet nogle populære anmeldelses-kategorier frem, så håber jeg, du også finder produkter, der passer til dig.

Er dyrt bedre end billigt?
Ja svaret giver jo næsten sig selv – NEJ! Men der er nogle ting at uddybe alligevel. Spar penge på produkter i rensekategorien og køb dem, der fungerer uden at se på påstande om, hvilke mirakler de kan udøve. Dette er et oplagt sted at spare.

Der findes til gengæld dyre sera og cremer, som kan være alle pengene værd, så HVIS du vil bruge penge på luksus, så gør det her og spar på resten. Brug penge på det, der bliver på huden, og spar på det, du alligevel vasker af.

Og der er selvfølgelig også masser af gode BILLIGE sera og cremer. Prisen på et produkt er mere afhængig af emballage, markedsføring og efterspørgsel, end den er af kvaliteten på produktet.

Så hvis din hud ikke arter sig, som du gerne vil, så prøv at kigge din hudplejerutine igennem i forhold til punkterne her. Måske du kan finde en forklaring eller en mulig løsning?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
58 kommentarer
Lykke

Hej Pudderdåserne.
Tak for en dejlig blog – altid rart med ærlige meninger og konstruktiv kritik!
Jeg skal til at påbegynde ny renserutine og hold nu kæ.. det er en jungel! Jeg skifter fordi jeg er gået fra min teenagehud og nu er en mere kombineret/tør hud.
Men jeg har alligevel fået sporet mig ind til følgende rutine:
Qlinique talk the day off rensemælk
Neutral face wash
Clinique dramatically diff. moist +
Har jeg allerede her planlagt for mange produkter?
Renser kun om aftenen, og har nogle gange brug for en renseserviet eller lidt creme om morgenen.

Katja Moikjær

Kære Lykke
Hvorfor har du både rensemælk og facewash? Du skal kun rense huden en gang 🙂
Kh. Katja

Lykke

No reason – godt det kun stadig er i planlægningsfasen

Tine

Hej,
Dette er godtnok et gammelt indlæg, men jeg forsøger alligevel 🙂
Jeg er netop fyldt 26 og kan så småt begynde at se små aldringstegn. Samtidig har jeg også en hud som er præget af hudorme og en fedtet t-zone. Jeg vil derfor gerne ind i en ny rutine mht. hudpleje.
Foruden min daglige ansigtsrens fra REN, vil jeg til at bruge en exfoliering – jeg overvejer Paulas Choice og er i tvivl om jeg skal vælge ”SKIN PERFECTING 8% AHA GEL” eller ”SKIN PERFECTING 2% BHA GEL” altså enten en AHA eller BHA.
Slutteligt vil jeg gerne bruge en anti-age creme/serum, og har kigget på ”A-Derma Epithéliale A.H” – kan denne godt benyttes sammen med og efter en AHA eller BHA? Og er den god ”i kampen mod” smårynker?
Er der andet jeg mangler, eller vil dette være tilstrækkeligt? 🙂
Håber I kan hjælpe – er meget fortvivlet 🙂

Katja Moikjær

Hej Tine
Om man skal vælge AHA eller BHA ER svært. Og der er ikke noget enkelt svar, fordi du vil sandsynligvis have gavn af begge to. De kan lidt det samme, og så er der alligevel forskel. Vi har skrevet mere om forskellen her: https://pudderdaaserne.dk/2014/09/13/hvilken-syre-skal-jeg-vaelge-aha-bha-eller-en-af-de-andre/ – de samme forskelle gør sig gældende for både Paula’s Choice og vores egne produkter. De aktive ingredienser er de samme.
Hvis du har tendens til urenheder vil jeg ikke anbefale epitheliale. Især ikke efter de har omformuleret den er det ikke rigtig et antiageprodukt. Men der er så mange andre gode derude. Det er bare at vælge – er der noget særligt du søger?
Kh. Katja

Tine Hansen

Jeg har nu søgt og søgt og søgt efter en god anti-age og er kommet frem til at jeg vil forsøge mig med ”clinique repairwear laser focus anti aging serum” 🙂
Jeg kunne også godt tænke mig at prøve ”embryolisse creme” kan jeg bruge den ovenpå anti-age serumen som en afsluttende dagcreme? Eller vil min hud så blive alt for ”cremet” ?
Jeg har en del pigmenter i huden og kunne godt tænke mig at få en jævn og ensartet hud. Jeg vil ikke bruge foundation da jeg gerne vil have et mest muligt naturligt look. Vil en CC creme være godt? Eller skal jeg vælge en dagcreme eller måske en primer med farve i? hjælp hjælp hjælp 😀

Katja Moikjær

Kære Tine
Du kan godt bruge Embryollise ovenpå Laser Focus. Men nu du selv nævner pigmentpletter, vil jeg foreslå dig at kigge på Cliniques Smart Serum i stedet for Laser Focus: https://pudderdaaserne.dk/2015/10/30/fredagsfavorit-clinique-smart-repair-serum/
Om det bliver for “cremet” kommer lidt an på, hvor tør hud du har?
Om det hedder en CC Cream, farvet dagcreme, BB Cream eller bare en meget let foundation gør ingen forskel – det er det samme. Du vil have en meget let foundation og alle de førnævnte er bare forskellige ord for det samme. Der er mange gode at vælge imellem.

Astrid

Hvordan kan det være at i kalder skintonic unødvendigt, når det, ifølge jer, er en vandet creme.
I har da aldrig kaldt cremer unødvendige???

Katja Moikjær

Hej Astrid
Jo, du har faktisk hørt mig sige til nogle mennesker med meget fedtet hud, at de ikke behøver bruge en creme. De kan for eksempel med fordel bruge en skintonic/facemist eller en gel i stedet for at få nogle af de ingredienser, de søger.
Kh. Katja

Jeanette Jensen

Hej Pudderdåser, skal man eksfoliere både morgen og aften? Vh. Jeanette

Katja Moikjær

Ikke nødvendigvis. Det kommer meget an på. Start altid forsigtigt. En gang eller måske endda kun hver 2. dag. Prøv dig frem. Nogle kan ikke tåle mere end en gang dagligt. Andre får først bedst result med to gange.

Lise

Kære pudderdåser. Jeg har brugt jeres hudplejeserie siden den blev lanceret, og har oplevet store forbedringer af min hud. Så tusind tak fordi I har puttet al jeres viden på flaske 🙂 Jeg plejer at bruge aha-serum efterfulgt af niacinamid og en fed creme, og til sidst alt-i-en-beskyttelse ovenpå, men er kommet dertil, at jeg skal til at bruge en form for anti-age creme. Men jeg kan ikke blive klog på, om jeres a-serum erstatter anti-age-cremen? Jeg har ikke væsentlige problemer med pigmentpletter, så det er kun virkningen mod rynker jeg er interesseret i. Der må være en grund til, at I fortsat producerer begge dele? 🙂 Pfh. tak 🙂

Helene Randløv

Hej Lise
Jeg beklager den lange svar tid! A-Serum er et supplement og bør kombineres med Anti-age Ansigtscreme/Ansigtsolie, da den mildest talt ikke er ret fugtgivende 🙂
Kh. Helene

Marianne

Jeg er åp jagt efter hvordan en ordentlig hudpleje rutine skal stykkes sammen. Hvad skal først? Hvornår skal ansigts scruppen i brug? Skal noget oven på olien?
Jeg oplever at min ansigts olie er ret længe om at trænge ind. Og jeg er ved at skifte fra Matas’ stribede serie, til nogle produkter med større og mere fundamental base på naturlige ingredienser, i stedet for en masse kemi, som mange gange findes i Matas

Helene Randløv

Hej Marianne
Du kan måske hente inspiration her: https://pudderdaaserne.dk/2019/10/15/tirsdagstip-tilpas-din-hudpleje-til-saesonen/
Der er præcis lige så meget kemi i produkter baseret på naturlige ingredienser, som der er i alt mulig andet :-).
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *