‘Bumser’ på hagen og omkring munden? – perioral dermatit

27.03.13
Perioral dermatit

Perioral dermatit

Har du bumser kun omkring munden og på hagen? Og er der ingen af de gængse råd, der virker – tværtimod bliver det kun værre? Så skal du overveje at gå en tur til lægen og få tjekket, om du i virkeligheden har perioral dermatit – og altså slet ikke bumser.

Det har jeg. Jeg har prøvet at finde et billede, hvor I kunne se det, men det var svært, det er ikke lige noget, man fotograferer. Dette mobiltelefonbillede er taget midt om natten nytårsaften…

Jeg har det heller ikke i ret voldsom grad. Se på Sundhed.dk eller Google for andre billeder. På mig lignede det fuldstændig bumser, og jeg troede et halvt år, at det var bumser. Men salicylsyre osv. hjalp bare overhovedet ikke – tværtimod.

Du kan også kende det på, at de ikke opfører sig som almindelige bumser. Det ligner, kan skælle lidt, men indeholder sjældent gul pus som almindelig akne.

Årsager til perioral dermatit
Man ved ikke præcis, hvad der er årsagen til perioral dermatit, som IKKE er akne, men derimod en form for udslæt. Hormoner mm. kan også spille en rolle.

Hvad der helt sikkert spiller en rolle er brug af lokalsteroider, tandpasta og kosmetik, som kan være den udløsende faktor.

Hvis du bruger cremer med steroid i ansigtet og har fået perioral dermatit skal du stoppe med det (og gå til lægen).

Tandpasta med fluor eller sulfat mener man også kan bidrage til problemerne. Og hudpleje og kosmetik kan helt sikkert. Stop med alt, hvad du kan forestille dig, og skift tandpastaen ud.

Få fat i lægen
Der er to behandlingsmuligheder: Enten tetracykling i tabletform eller behandling med en creme med metronidazol. Læs mere på sundhed.dk.

Hvad jeg selv har gjort
Den sidste måned er jeg stoppet med ALLE ansigtsprodukter pånær en fuldstændig basic ansigtsrens fra Purely Professional, øjenmakeupfjerner når jeg har haft makeup på, og som ansigtscreme har jeg brugt Homéoplasmine, som bare er vaseline med lidt planteekstrakter.

Jeg har skiftet min tandpasta ud, jeg har brugt en tandpasta til tør mund med bla. et højt fluorindhold. Så nu bruger jeg god gammel Zendium igen og er meget forsigtig med ikke at få det omkring munden.

Det er ikke fordi nogle af de ovennævnte produkter kan behandle det, men fordi perioral dermatit handler om “less is more” og at fjerne så mange faktorer som overhovedet muligt. Jo mindre du bruger i dit ansigt jo bedre. Jeg bruger stadig makeup, men ikke hver dag.

Jeg kender ingen behandlingsmuligheder udover medicin hos lægen og at stoppe med fx. den tandpasta, makeup og hudpleje, der kan udløse det.

Læs mere om hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne her.

Hos mig har min lille kur virket – det er blevet meget pænere nu. Næste skridt er, at jeg skal have fat i lægen.

Og nej – det betyder ikke, at man skal stoppe med makeup for altid. Det, jeg har gjort her, er i periode, til det er under kontrol og for at se, om det rent faktisk VAR det, der var problemet.

Og det vigtigste du kan gøre er at gå til lægen. For kun de kan kende forskel på akne, dermatit, rosacea osv. Så det er der, du skal starte!

Kan du genkende noget af dette?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
106 kommentarer
Lotta

Clinique clarifying lotion, som indeholder salicylsyre har været løsningen for mig. Prøv det! Skulle efter sigende også virke på rosacea

Pernille

Hej. En lille spørgsmål – hvis man har mistanke om perioral dermatitis på hagen (rød, små bumser, har haft det flere år), er jeres t-zone peeling så for stærk for huden?

Signe

Jeg har lige været igennem mit 3. udbrud med det, og denne gang besluttede jeg mig for at droppe lægen. Jeg orker simpelthen ikke den medicinske behandling.
Jeg søgte i stedet rundt på nettet, både for at høre hvad andre havde brugt af alternativ behandling, men også hvad læger anbefaler ud over medicin.
Da jeg havde det 2. gang mødte jeg en noget ældre læge som fortalte at han havde mødt flere patiente med PD og flere af dem havde god effekt af saltvand (enten svømmetur eller saltvandsnæsespray som sprøjtes på huden). Saltvand har en effekt, den er desværre bare ikke særlig langvarig.
jeg fandt flere der havde prøvet Calendula, hvilket jeg også afprøvede. Det havde desværre bare meget lidt effekt på mig. Derudover var der flere der anbefalede hempolie da det virker antibakterielt. Jeg syntes jeg havde lidt svært ved at finde noget, men fandt Hemp faceprotector hos The Body Shop, men en ekspedient anbefalede mig at prøve deres Ethiopian Honey ansigtsmaske som en del af en daglig rutine.
Efter at have prøvet ansigtsmasken 3 dage i træk, var jeg overbevist og endte med at gå ned og købe en bøtte.
Ansigtsmasken og Hempfaceprotector har i ca en måned haft en fast del af min daglige rutine og jeg har ikke længere PD udbrud.
Det har været en kæmpe sucses og jeg har kunnet bruge mit almindelige make-up imens jeg var i udbrud.
For mig var det et meget bedre alternativ til medicin, og meget billigere end de gange jeg har købt medicin til det.

Louise

Kære Katja,
1000 tak for dit indslag, kunne selv sætte kryds ved mange af symptomer og har længe bare slå det hen son værende bumser.
Fik bookede en tid til lægen og det perioral dermatit, var helt glad da jeg gik fra lægen men en recept i hånden.
Igen 1000 tak for dit indslag det fik mig til lægen:-)

Helene Randløv

Kære Louise
Det er godt at høre!
Kh. Helene

Charlotte Riis

Jeg er blevet anbefalet Fusidinsyre 20mg/g med god virkning. Hellere creme med lokal virkning end en antibiotikakur.

Helene Randløv

Så længe det virker 🙂
Kh. Helene

Sanne

Jeg døjede med Perioral dermatitis for et par år siden og var dybt ulykkelig over min meget meget rødspættede hage. Først troede jeg det var bumser, men kunne se at det var det IKKE!
Jeg fandt helt tilfældigt https://mariannebisgaard.dk/ på nettet som giver gode dybe ansigstbehandlinger. Og efter 4-5 behandlinger var det væk. Dog ligger det latent i huden, så engang imellem dukker der en enkelt lille prik op, men ikke noget der generer overhovedet.
Min Perioral dermatitis var helt klart stressrelateret.

Helene Randløv

Mange tak for dine erfaringer Sanne, det er skønt at du deler!
Kh. Helene

Trine Hein

Hey,
Jeg har desværre udviklet det samme. Med de grimmer bumser omk mund, primært på hver side af hagen hagen.
Jeg har testet det med at stoppe med min makeup. Jeg har brugt mineral foundation fra Tromborg i mange år. Og ville mene at den var Ok. Men ikke længere åbenbart. Har du prøvet feks Miild? Eller noget andet du kan anbefale?
Jeg vil gerne anbefale dig effaclar duo+ med farve. En ansigtscreme som har været min lifesaver mht dette. Den dækker rødme og ar. Og min sarte hud elsker den. Den kan fåes på Apoteket og findes også uden farve.
Kh Trine

Katja Moikjær

Hej Trine. Min egen hud er ikke glad for mineralsk foundation, det er simpelthen for tørt. Hvis ikke du kan tåle Tromborg, så synes jeg ikke der er nogen grund til at prøve Miild heller https://pudderdaaserne.dk/2017/09/28/er-mineralsk-makeup-sundere-end-almindelig-makeup/

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *