Parabener kan give massehysteri

26.03.11
Matas fri for parabener
Matas fri for parabener
Foto: Matas

Jeg har skrevet dette indlæg som gæsteblogindlæg på Fashion Forum. Men derfor skal I jo ikke snydes for det.

Vi er blevet tudet ørene fulde af hormonforstyrrende og sundhedsskadelige effekter, men den alvorligste effekt af parabener, har de færreste hørt om – nemlig massehysteri.

Det, der startede som en enkelt italieners tvivlsomme rotteforsøg, har fået forbrugere til at gå i selvsving over angsten for de farlige parabener uden skelnen til videnskabelige facts og kedelige realiteter.

“Det skal være uden grimme ting, altså uden parabener og den slags” siger folk typisk, når de spørger mig om gode råd til sundheds- og miljørigtige produkter. Og “uden parabener” er blevet et buzzword, der kan få selv den mest parfumeinficerede virkningsløse creme til at sælge bedre end vand i sahara.

Ingen parabener i De Stribede
Senest har Matas valgt at fjerne alle parabenerne fra deres egen stribede serie.

“Vi har valgt at gå med livrem og seler. Også selvom nogen synes, det er overkill,” forklarer informations- og miljøchef Henrik Engberg Johannsen fra Matas.

Baggrunden er, at de stakkels parabener igen er havnet på en observationsliste i EU. De har efterhånden været på nogle stykker, men hver gang klarer de frisag.

Intet videnskabeligt belæg
For når vi kigger på de videnskabelige facts, er der i dag trods mange års undersøgelser stadig ikke videnskabelig belæg for at konkludere, at parabenerne er hormonforstyrrende. Det, der derimod findes, er ret klare beviser for, at i hvert fald to parabener, nemlig methyl- og ethylparaben er nogle af de sikreste og mindst allergifremkaldende konserveringsmidler, vi har.

For selv hvis man skal tage de noget luftige anklager mod parabenerne alvorligt, så skal man i den grad passe på ikke at smide babyen ud med badevandet. Anklagerne går nemlig på Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben. Methyl- og ethylparaben er blevet konkluderet helt sikre at anvende ifølge blandt andet ?Den Videnskabelige komite for forbrugerprodukter? i EU.

Sikre, gennemtestede og allergivenlige
Methyl- og ethylparabener er faktisk nogle af de sikreste, mest gennemtestede og mindst allergifremkaldende konserveringsmidler, vi kender. Og konserveringsmidler er en nødvendighed i moderne kosmetik, med mindre du vil have din lækre creme til at blive en sundhedsfarlig bakteriebombe indenfor kort tid.

Det efterlader os jo så med spørgsmålet om, hvad vi får i stedet for parabenerne? I Matas tilfælde er det en kombination af sodium benzoat (du kender det nok som Atamon) og phenoxyethanol. Dette er en relativ harmløs kombination, men der er to problemer ved denne parabeneforsagelse.

For det første er det et problem, hvis alle pludseligt anvender den kombination, da det vil øge befolkningens eksponeringen kraftigt og dermed risikoen for allergi.

For det andet har mange firmaer grebet til andre veje, for eksempel brugen af stærkt parfumerede naturlige æteriske olier som konservering, hvilket kraftigt øger risikoen for irritation og allergi, da vi ved at disse stoffer giver irritation og allergi.

Har du tænkt over alle de parabener du spiser?
Og som en sidste krølle på halen er det mig en kilde til evig undren at det fuldstændig har undgået dem, der forsager parabenernes ondskab, at parabener faktisk er et udbredt konserveringsmiddel i fødevarer. Men det hører vi aldrig om. Hvis nu parabener var så farlige, skulle vi så ikke hellere koncentrere os om alle dem, vi får gennem maden?

Læs mere om facts og myter om parabener på Astma- og Allergiforbundets hjemmeside.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Lotte B

Det er godt skrevet!! Og h-ø-r-t…!! Hysteri…Alt med måde. Og hvordan er det…jordbær, kartofler og gulerødder indeholder fra naturens hånd methyl og ethyl parabenerne?!?

Pudderdåse Katja

Tak Lotte. Og den har jeg faktisk aldrig hørt. Hvor har du det fra?

maja

Fedt indlæg – det fik virkelig tankerne igang hos mig – jeg har altid undret mig over alt det med parabener og har slet ikke kunne gennemskue det, så tak for et indlæg der gav mig indsigt og gjorde mig mindre forskrækket over parabener!

Lotte B

Jaaaa…Astma-Allergi Forbundet Themselves, du!!!
Tjek linket – og rul helt ned til sidste “fup/fakta” om parabener til babyer.
http://www.astma-allergi.dk/web/portal/readmoreaboutlist?p_p_id=56_INSTANCE_5N8x&groupId=12111&articleId=79551
Jeg mener også at ha’ læst et sted at vinduer også har parabener med fra naturens hånd – og at det faktisk gælder mere eller mindre alle rodfrugter (og altså ikke kun gulerødder og kartofler), men det er forskelligt hvor meget de har med. Men den må du ikke lige hænge mig op på nu…

Pudderdåse Katja

Sejt Lotte!!!!!!

Natascha

Fint fint indlæg, er helt enig – for hvor mange danskere mæsker sig ikke lige i jordbær hele sommeren? Jordbær og broccoli er nogle af de fødevarer med FLEST parabener i – skal vi så også til at lade være med at spise det?
Nu må folk lige stramme sig an, når vi fjerne noget, kommer der jo blot noget andet (noget ukendt, som kan ske at skade endnu mere?)

Pernille Rasmussen

Der er bare noget astma og allergi forbundet ikke tager højde for. De har deres data fra SCCPs udmelding om, at de vurderer at de to parabener er sikre at anvende i kosmetik. Ifølge EU har begge stoffer i et eller flere forsøg udvist hormonforstyrrende egenskaber. Vurderingen fra SCCP tager ikke højde for cocktail effekten (det at stoffer uden effekt, sammen med andre stoffer (også uden effekt) faktisk kan have en effekt). Derudover er der noget, der tyder på, at dosis ikke er eneste parameter, måske betyder det faktisk endnu mere, hvornår man bliver udsat for stofferne end i hvor høje koncentrationer. Derfor mener forbrugerrådet, at man skal undgå hormonforstyrrende stoffer, hvor man kan og parabenerne er ikke uundværlige. Æteriske olier og parfume konserverer ikke, så det er ikke disse stoffer producenterne vælger, men alternative konserveringsmidler, der f.eks. er tilladt i svanemærkning.
Med hensyn til mad prøver mange, at undgå parabener i maden, På fødevarer angives de med E-numrene E214, E215, E218 og E219. E-numre har længe været et fy ord i Danmark indenfor fødevarer, det er også derfor at der er kommet større fokus på økologi og ø-mærket de seneste år.
Det er en jungle at finde rundt i forbrugerkemi, men dette er altså nyeste data fra EU. Så indtil videre vil jeg være mere påpasselig med hvad jeg smører i hovedet.
Med venlig hilsen
Pernille Rasmussen

Pudderdåse Katja

Hej Pernille
Tak for dit indlæg. Jeg er ikke enig med dig i din udlægning. De er på en liste i EU over stoffer, der mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er ikke det samme som at de har udvist hormonforstyrrende egenskaber. Hvis de har vist det i nyere forsøg, vil jeg i hvert fald meget gerne se link, så er det nyt for mig.
Visse æteriske olier og parfumer har faktisk en konserverende effekt især i kombination med andre ting, så de bliver brugt – med varierende held – af producenterne. Det er ikke heldigt, at det sker, men det er det, der sker lige nu, har jeg hørt fra flere producenter. Især i kombination med andre midler.
Kh. Katja

Pernille Rasmussen

Når et stof er opført på listen over farlige kemikalier, betyder det ikke nødvendigvis, at det er endeligt bevist, at stoffet er hormonforstyrrende. Men det betyder, at der foreligger dokumentation for hormonforstyrrende effekter i levende dyr.
Her er en artikel der belyser cocktaileffekten. Dette sår tvivl om SCCP´s test, og dermed resultater som at etyl- og methyl parabener er sikre. Forbrugerrådet kæmper for at EU begynder at tage højde for dette.
http://www.forbrugerkemi.dk/nyheder/gravide-og-babyer/cocktail-forstaerker-hormoneffekt
Jeg holder stadigvæk på, at man skal købe svanemærket hvor man kan for at undgå unødige kemikalier. Jeg synes dog ikke man skal være alt for ekstrem i sine holdninger, da der hele tiden kommer ny viden frem. Derfor har jeg stadig pudder og mascara som ikke er svanemærkede.
Med venlig hilsen Pernille

Pudderdåse Katja

Vi bliver vist ikke enige om de parabener 🙂 Skal vi ikke bare konkludere det?
Men jeg er HELT enig med dig i, at svanemærket er en god ting. Det kan vi kun blive enige om. Jeg køber selv kun svanemærket, når det kommer til basisprodukter som vaskemiddel, håndsæbe, shampoo, ting til min søn osv.
Jeg er ked af at der ikke findes flere interessante produkter på markedet, der er svanemærket. Jeg synes, det kunne være meget spændende med kosmetikprodukter, hvor der var fokus på både kvalitet og de interessante og spændende ingredienser, samtidig med at de var svanemærket. Hvorfor skal svanemærket være forbeholdt supermarkedet? Men det er så min egen kæphest 🙂 Hvorfor kan man ikke købe en lækker pudder og en lækker mascara der er svanemærket? Jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre.

Pernille Rasmussen

Nej, vi er ikke enige. Men der er heller ikke nogen af os der har ret, da det ikke er undersøgt godt nok til bunds 🙂
Jeg tror, at der vil ske en revolution indenfor kosmetik, fordi at forbrugerne er blevet mere obs. på unødige kemikalier. Derfor er det godt, at flere forbrugere køber svanemærkede produkter, så producenterne får øjnene op for, at vi som forbrugere ikke finder os i alt.
Men tak for debatten! Det er altid godt med nye inputs, så ens horisont udvides.
Med venlig hilsen
Pernille

Pudderdåse Katja

I lige måde 🙂

M - forvirret

Nu er jeg ikke hys om parabener osv. men jeg vil helst være sikker på at der ikke er evt. hormonforstyrrende parabener i min make-up (også selvom det ikke er bevist at de er det)
Nu sad jeg lige og var ved at bestille make-up på elf’s hjemmeside og læste lidt på ingredienslisten:
http://www.eyeslipsface.co.uk/product~prodID~67.htm
Her kan jeg se at den indeholder “den gode” (ifølge astma allergiforbundet) methylparaben
Men så vidt jeg kan se indeholder den også en del af dem der har fået rødt kort på atma allergiforbundets hjemmeside:
Burde jeg styre uden om deres produkter eller er det ligemeget???

Pudderdåse Helene

Hej M
Jeg er ikke helt sikker på at det er det rigtige produkt, jeg kigger på?
Produktet du linker til er: Duo Eye Shadow Cream, som indeholder to parabener nemlig Methylparaben og Propylparaben. Jeg er ikke udpræget fan af netop dette produkt, men MANGE af elfs andre produkter er på min favoritliste og dem anbefaler jeg meget gerne. Om du skal vælge det til eller fra, ved kun du <3
Mvh. Helene

M

Nej det var ikke det produkt 😀 Jeg kan dog ikke lige huske hvad den rigtige hed, men tak for hurtigt svar 🙂

Cillen

Uha, TAK for denne post!
Jeg har selv arbejdet indenfor skønhedsbranchen og har fået tudet ørerne fulde af parabeneforskrækkede kunder og har derfor fulgt nøje med i diverse undersøgelser omkring emnet – og jeg kan kun sige mig enig med jeres konklusioner!
Synes det er en rigtig fin gennemgang af emnet og jeg er især glad for, at I påpeger hvad der mon erstatter parabener når disse bliver fjernet – en “detalje” der bliver groft overset i den offentlige “debat” (der er så ensidet, at den, i mine øjne, ikke kvalificerer sig til at være en debat)
PS: blåbær kan også kommes på listen over madprodukter, der indeholder parabener.

Pudderdåse Katja

TAK Cillen. Hvor er det dejligt at høre. Og tak for info – blåbær er noteret!
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *