Spar på vandet – det er godt for huden

03.01.16
Den Blå Lagune

Den Blå Lagune
Katja ligger i blød i Den Blå Lagune på Bryllupsrejse på Island.
Vi kender godt følelsen efter et langt bad. Huden føles tør og rynket, og trangen til at smøre creme på den tørre hud kan værre stor.

Og det er faktisk ikke så mærkeligt. For vand er i bund og grund ikke ret godt for huden. Små mængder vand udtørrer ikke huden. Men når vi vasker vores hud i vand i længere tid, opløses det yderste beskyttende lag fedt, der passer på huden. Jo varmere vandet er, og jo længere tid badet varer, jo større udtørring.

Vask mindre
Det etablerede hudpleje-dogme dikterer stadig, at man bør vaske sit ansigt to gange om dagen. Det vil jeg gerne udfordre. For det første kan du fint nøjes med at rense dit ansigt en gang om dagen (typisk om aftenen hvis du går med makeup), for det andet kan nogle typer hud med fordel bruge et renseprodukt, der ikke kræver vand de dage, hvor du måske ikke går i bad. Selv hvis du har akne har “beskidt hud” mindre med dine bumser at gøre, end du måske tror. På Stanford Universitet lavede de et studie, hvor de satte forsøgspersoner med akne til at vaske ansigt hhv. 1, 2 eller 4 gange om dagen. Og der var ingen effekt. Antallet af ansigtsvaske om dagen gjorde ingen forskel på mængden af bumser. Og så er der jo ingen grund til at udtørre huden unødigt.

Videnskab.dk har beskæftiget sig med spørgsmålet: Hvor ofte skal man gå i bad?

Faktisk er der ikke nogen dokumentation for, at huden har godt af bad overhovedet. Vi ved i dag mere om, hvilken betydning bakterier og mikroflora på huden spiller for hudens sundhed. Og den kan blive kompromitteret af vand og sæbe, skriver Videnskab.dk.

Spørgsmålet om det daglige bad handler om velvære, komfort og at dufte godt, hvilket bestemt også er vigtigt. Men videnskaben har ingen argumenter for, at huden har godt af at blive vasket. Tværtimod.

Koldere vand
Når du alligevel går i bad, vasker hænder eller vasker dit ansigt, så skru ned for temperaturen. Varmt vand udtørrer huden mere end koldt vand, så dampende varme bade kan med fordel skiftes ud med køligere.

Mild sæbe eller ingen sæbe
Den rette sæbe kan gøre en stor forskel på, hvor tør din hud er efter kontakt med vand. Vælg det mildest mulige produkt og gerne et med fedtstoffer i.

Du kan endda med fordel droppe sæben helt. Professor Jørgen Serup, der er overlæge og dermatolog på Bispebjerg hospital siger til Videnskab.dk, at “Sæbe er et kemisk fremmed stof, som kan irritere huden, og man kommer umådelig langt bare med vand”.

 

For ikke at tale om, at det er godt for miljøet at spare på vandet. Hvor tit går du selv i bad?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Kristine s

Jeg går faktisk sjældent i rigtig bad. Min hud hader mig når jeg gør det, men det ER altså rart at stå der i damp og hede og bare få slappet fuldstændig af.
Så jeg vil skyde på 2 gange på 7 dage. Det lyder måske klammo; men jeg hverken lugter eller føler mig ulækker.

Majbritt

Jeg går i bad hver anden til tredje dag mit hud og hår bliver irriteret og træls hvis jeg gør det for tit. Jeg har aldrig forstået hvorfor folk går i bad hverdag. Synes kun det giver mening hvis man rent faktisk er beskidt og lugter, men come on det gør det færreste af os efter kun en dag.

Lizette christensen

Jeg går i bad hver dag – dog bruger jeg slet ikke sæbe til kroppen, men skrubber istedet med handske hver 4 dag. Jeg har stort, tykt langt meget langt hår, så det vasker jeg ca 1 til 2 gange om ugen- ellers så bruger jeg tørshampoo efter træning og inden jeg går i seng☺️

lis

Jeg går i bad når jeg gidder, så hvis det er ferie så er det når jeg lugter eller skal noget. Er der hverdag hvor jeg skal på arbejde så er der hver dag da jeg har en meget ubehagelig svedlugt som ingen af de deodoranter jeg har prøvet viker mod og nogen gange så vil sæbe ikke en gang tage lugten når jeg er i bag. Har det dejligste tykke hår og en hud du kan gøre stort set hvad som helt ved og vil gerne bytte til helt træls hår og træls hud hvis jeg kunne slippe af med den lugt

Katja Moikjær

Har du talt med din læge om lugten? Man kan gøre flere ting.

lis

hej har først set det nu 🙂 nej har ikke prøvet at være ved læge med det men har fundet ud af at en let parfumeret deodorant med alminium (fx matas havtorn deocreme) kan tage det meste men bruger jeg en helt neutral en så er der igen effekt og det ikke fordi jeg sveder meget jeg lugter bare afskyeligt når der bare er der mindste (det er så slemt at min mor i teenage årene påpegede overfor mig at jeg lugtede og så bag efter udrede sig over at jeg ikke var våd af sved som alle andre)

Katja Moikjær

Hvis du kan tage det med en deodorant så er det jo også lige meget 🙂 Men det er noget læger kan have en mening om.

Helene Randløv

Kære Lis
Jeg kan selv få en temmelig kraftig lugt i den ene armhule (ja, det er kun den ene), det er jeg dog blevet kvit med Rexona. I øvrigt er der mange af de mulige behandlinger mod sved, som ikke bare er ubehagelige men også smertefulde.
Kh. Helene

Sa

Vasker kroppen 3-5 gange om ugen alt eter hvad jeg har lavet.. Vasker kun hår 2 gange om ugen da jeg har enormt tykt hår. Det fungerer fint for mig.
Har i egentlig prøvet produkterne fra nib+fab?
Har set på dette anti age produkter der ideholder retinol, hybenkerneolie og hylorunsyre til under 100 kr. Derfor ville jeg rigtg gerne høre hvad i synes om det?
https://nicehair.dk/nip-fab-night-fix-intensive-anti-ageing-gel-50-ml.html

Helene Randløv

Hej Sa
Lige det produkt du linker til, har jeg ikke testet, men generelt er NIP+FAB nogle rigtig fine budgetvenlige produkter. Som jeg har været godt tilfreds med.
Kh. Helene

inger

Godt indlæg! Jeg går i bad én gang om ugen, og har gjort det i et år nu. Det startede egentlig med et tidsbesparende projekt, men jeg er blevet rigtig glad for det. Jeg etagevasker så ved håndvasken om morgenen, så jeg stadig føler mig frisket op. Så ja, spar tid, vand og produkter + det er godt for huden. Mega win! 🙂

Signe Caroline

Jeg går i bad når jeg har trænet og er smurt i sved. Dvs. alt mellem hver dag og 1-2 gange om ugen.
Jeg bruger sjældent sæbe, men lader min shampoo løbe ned af kroppen når jeg vasker hår.
Min kæreste går i bad omkring hver 3.-4. dag og bruger meget sjældent deo. I starten syntes jeg det var lidt underligt, men han lugter altså slet ikke..

Janni "Gulde" Iversen

Jeg går i bad når jeg trænger. Eventuelt hvis jeg skal noget særligt. For tiden hjælper jeg min svigerfamilie med heste, og har også hjulpet min far med køer – i så fald er det bad hver dag. Ellers er det mest hvis jeg har trænet hårdt (et par gange i ugen – men det kræver at jeg føler mig klam/svedende og lugtende), eller mit hår begynder at trænge. Eller en rygers lugt sætter sig i mit hår, ad!
På daglig basis vasker jeg mig blot ved håndvasken med en klud/rondel hvis der er svedlugt under armene.
Det bliver typisk 1-2 bade i ugen. Og jeg vasker ikke håret hver gang. Jeg har intet problem med det. Tit er beskidtheden mere en følelse, end det er en reel lugt andre kan fornemme, såh. Så længe jeg føler mig tilpas og ikke genere andre med min lugt (en mink-arbejder besøgte et supermarkede jeg arbejdede i efter arbejdet – uvasket – puh, det var en styg og fæl oplevelse) så ser jeg intet problem. Og vist skal vi somme tider være tæt på hinanden, men det er vel de færreste der skal helt ind og lugte i vores “intimsfære” (forstået som albuerum, ikke?)

Rikke

Hejsa. Hvad renser man ansigtet med hvis man ikke skal bruge vand?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *