Hvilken syre skal jeg vælge? AHA, BHA eller…

13.09.14
T-zone peeling og AHA serum

T-zone peeling og AHA serum

Efter vi har lanceret vores produkter, har vi fået rigtig mange spørgsmål fra alle jer, der er i tvivl om I skal vælge AHA eller BHA – i form af hhv. vores nye AHA-Peeling eller T-zone peeling.

Og det forstår jeg godt. Det er også forvirrende. Mange af jer spørger også, hvordan I kan kombinere de to produkter, og der bliver vi desværre nødt til at sige nej. Det er bare ikke nogen god idé at bruge flere forskellige syreprodukter. Risikoen for bivirkninger og over-eksfoliering bliver for stor. Så du må vælge.

Det bliver jo ikke nemmere af at vores to syre-peelinger selvfølgelig langt fra er de eneste på markedet. Tværtimod er der masser af andre produkter med flere andre typer syre derude. Så jeg har besluttet at genudgive vores gamle syre-guide her i en lidt redigeret form.

Generelt vil alle typer mild syrepeeling være gode for næsten alle typer af hudproblemer (rosacea undtaget). Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset. Du behøver altså ikke være så bange for at vælge.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. Der er enormt mange ansigtsvaske med salicylsyre eller glykolsyre, og selvom de nok har en effekt, får du en langt bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

Kend koncentration og ph-værdi
Der er to vigtige egenskaber, du skal kende ved et syreprodukt. Det ene er koncentrationen, det andet er ph-værdien. De forskellige typer af syre virker bedst i forskellige koncentrationer. Koncentrationen af BHA/salicylsyre skal helst være på mellem 1 og 2 procent, mens AHA/glykolsyre virker bedst mellem 5 og 10 procent (til hjemmebrug). Det betyder bestemt ikke at en salicylsyrepeeling med 2 procent er mindre effektiv end en glykolsyre peeling med 10 procent, bare fordi “der er mindre i”. Man kan ikke sammenligne koncentrationer af to helt forskellige syrer.

Dertil er ph-værdien afgørende. Hvis den bliver for høj, så mister syren sin evne til at peele uden, så er det hele temmelig forgæves. Igen afhænger hver enkelt optimale ph-værdi af den enkelte syre.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde. Det gør at de kan eksfoliere nede i poren, og  derfor har en særlig god effekt på hudorme og forstørrede porer.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
Derfor stod et produkt med salicylsyre også øverst på vores ønskeseddel, da vi lavede vores egen hudplejeserie. Vi har kaldt den T-zone peeling, men du skal selvfølgelig bruge den i hele ansigtet. Den indeholder 2 % salicylsyre, 1 % niacinamid (der også er godt for porernes udseende) og en ph-værdi på cirka 3,5.

I de danske butikker kan jeg derudover kun pege på et enkelt produkt – desværre: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også fin – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Derudover finder du produkter med salicylsyre hos PaulasChoice. Der kan du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er bestemt ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Vores egen AHA-Peeling indeholder 7 procent glykolsyre i en ph-værdi på cirka 3,5.

Derudover kan du går efter efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også flere effektive produkter med glykolsyre.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre favoritter også. Især gode gamle Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger.

Så der er ingen ende på valgmulighederne. Jeg håber, jeg har bidraget lidt til at du kan træffe et valg mellem de mange former for syre, der findes derude.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Du kan også kikke forbi vores Facebook side, hvor du kan vinde hele serien lige nu

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
255 kommentarer
Sarah

Hej. Hvor stor en mængde creme sjal man bruge af jeres T-zone peeling, når man smører det i ansigtet? Og af jeres andre cremer for den sags skyld? Hilsen Sarah

Helene Randløv

Hej Sarah
Du kan læse meget mere om selve serien, og det gode ritual rundt omkring på bloggen. Der er ikke noget entydigt svar på dit spørgsmål. Det afhænger af brugen, af hvor stort et område du vil dækker og så videre. Læs for eksempel her om en anderledes brug af T-Zone Peeling: https://pudderdaaserne.dk/2020/02/04/tirsdagstip-lidt-om-skaegpest-en-kur-mod-bumser-og-maaske-endda-pd/
Kh. Helene

Henriette Damsbo

Hej:-)
Tusind tak for jeres fantastiske t-zone Peeling. Kan jeg bruge t-zone peeling om aftenen og Ole Henriksen nye Banana Bright vitamin C serum med PHA.
Tusind tak for super gode produkter:-)

Helene Randløv

Hej Henriette
Vil du bruge den ene morgen og den anden aften? Eller misforstår jeg spørgsmålet? Jeg ville holde mig til den ene af dem.
Kh. Helene

Pernille

Hej,hvis jeg har ar (røde mærker og enklte fordybninger i huden, efter enkelte bumser) udover det har jeg sjældent bumser. Hvilken syre kan i så anbefale?

Katja Moikjær

Jeg synes du skal prøve BHA til at starte med. Indtil alle bumser er helt væk

Christa

Jeg har fået en ame pure peeling og det er en aha/bha peeling, men giver den mening, hvis de to ikke skal kombineres? Jeg plejer bare at bruge jeres t-zone peeling, så jeg kender ikke så meget til hele den der peelings jungle 😊

Helene Randløv

Hej Christa
Er det den, der bliver til sådan noget nuller på huden? Den vil jeg ikke anbefale i kombination med T-Zone Peeling.
Kh. Helene

Sofie

Jeg har lige brugt lindoxyl i 2 måneder mod maskne, jeg har gået i forbindelse med corona. Men den urene hud har efterladt mange pigmentpletter og en smule ujævnheder i huden. I forbindelse med det ville jeg begynde på jeres 2 % A vitamin serum, men overvejede selvfølgelig at kombinere den med en syre peeling. Hvilken en vil I anbefale? Eller er det bedst at vente lidt med syre peeling? 🙂

Katja Moikjær

Kære Sofie. Jeg synes ikke du skal starte på syre også nu. KUN et nyt produkt ad gangen og start langsomt. Prøv med A-Serum 2% og skriv så igen om nogle uger. Aftale?

Nathalie

Må man bruge Aha-peeling når man ammer? Og er der generelt nogle af jeres produkter man skal undgå, hvis man ammer?

Helene Randløv

Hej Nathalie
Hvis du bruger produkterne i nærheden af baby (op til tre år), skal du undgå brugen af T-Zone Peeling og Alt i en Salve. Resten kan du sagtens bruge.
Kh. Helene

freja lyno hansen

Kan jeg kombinere brugen af t-zone peeling med dermalogica daily microfoliant eller vil det være for hårdt for huden med to gange syre? Min hud har det med at slå ud hvis jeg bruger for skrappe produkter, men døjer pt med en del urenheder. Ikke ligefrem acne men den del bumser og hudorme. 🙁

Helene Randløv

Kære Freja
Det korte svar er nej! Det er dog ikke på grund af syren, du skal være forsigtig og være meget opmærksom på overeksfoliering.
Kh. Helene

Christina Gravlund

Hejsa
Jeg døjer med store pore og af og til også en del urenheder. Hvilke produkter vil i anbefale mig??

Lotte

Hej Katja.

Du skriver i en tidligere kommentar at man ikke kan bruge Effaclar duo (+) sammen med t- zone peelingen, da de begge indeholder syre. 2 forskellige som jeg forstår det.

Må jeg bruge t zone om morgenen, og så Effaclar duo om aftenen, eller bliver det for meget syre på en dag? –

jeg har købt begge og vil gerne have gavn af dem, hvis muligt.

Grunden til at jeg købte Effaclar duo, var at jeg ikke hel fik hjælp nok af daglig brug af t- zone peeling og Niacinamid.

jeres Niacinamid som jeg bruger både morgen og aften.

Helene Randløv Hansson

Hej Lotte
Nej, vi anbefaler ikke, at man blander syrer, netop på grund af risikoen for overeksfoliering. Plejer du at bruge T-Zone Peeling to gange om dagen? I så fald hvor længe har du gjort det?

Mvh. Helene

Lotte

Jeg har brugt t- zone peeling 2 gange dagligt i MEGET lang tid. Måske 1,5 år.. Jeg har netop fået af vide af min kosmetolog af min hudbarriere er nedbrudt. Måske fordi jeg bruger t- zone peeling for meget? – Hun foreslog kun af bruge T- zone 3 gange om ugen og kun aften. – Dette gjorde jeg i 5 uger. På denne periode fik jeg mange sorte hudorme…og fortsat de samme udbrud af hormonel akne (41 år)…Så nu er jeg tilbage på af bruge t- zone hver aften..-

Skal jeg forsøge med, først jeres Niacinamid efterfulgt af effeclar duo (+) om morgenen

Og så om aften jeres Niacinamid efterfulgt af t- zone om aftenen?

Eller skal jeg KUN bruge syre en gang i døgnet? Altså vælge mellem effeclar duo (+) ELLER t- zone om aftenen?

Derudover bruger jeg Peel maske fra Ecooking eller Ecooking ler maske 1-2 gange ugentligt i min aftenrutine.
Når jeg bruger denne maske, skal jeg så undlade af bruge Effaclar eller t-zone efterfølgende?

Helene Randløv Hansson

Kære Lotte
Det hurtige svar til dit første spørgsmål er nej, det kan T-Zone Peeling ikke forårsage. Ikke på egen hånd i hvert fald. Hvordan renser du huden? Og hvad bruger du ellers? Alt andet end fugt masker er en rigtig skidt idé og især eksfoliering. For hurtigere svar kan du med fordel skrive en besked på facebook eller instagram <3

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *