Hvilken syre skal jeg vælge? AHA, BHA eller…

13.09.14
T-Zone Peeling eller AHA Peeling

T-Zone Peeling eller AHA PeelingEfter vi har lanceret vores produkter, har vi fået rigtig mange spørgsmål fra alle jer, der er i tvivl om I skal vælge AHA eller BHA – i form af hhv. vores nye AHA-Peeling eller T-zone peeling.

Og det forstår jeg godt. Det er også forvirrende. Mange af jer spørger også, hvordan I kan kombinere de to produkter, og der bliver vi desværre nødt til at sige nej. Det er bare ikke nogen god idé at bruge flere forskellige syreprodukter. Risikoen for bivirkninger og over-eksfoliering bliver for stor. Så du må vælge.

Det bliver jo ikke nemmere af at vores to syre-peelinger selvfølgelig langt fra er de eneste på markedet. Tværtimod er der masser af andre produkter med flere andre typer syre derude. Så jeg har besluttet at genudgive vores gamle syre-guide her i en lidt redigeret form.

Generelt vil alle typer mild syrepeeling være gode for næsten alle typer af hudproblemer (rosacea undtaget). Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset. Du behøver altså ikke være så bange for at vælge.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. Der er enormt mange ansigtsvaske med salicylsyre eller glykolsyre, og selvom de nok har en effekt, får du en langt bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

Kend koncentration og ph-værdi
Der er to vigtige egenskaber, du skal kende ved et syreprodukt. Det ene er koncentrationen, det andet er ph-værdien. De forskellige typer af syre virker bedst i forskellige koncentrationer. Koncentrationen af BHA/salicylsyre skal helst være på mellem 1 og 2 procent, mens AHA/glykolsyre virker bedst mellem 5 og 10 procent (til hjemmebrug). Det betyder bestemt ikke at en salicylsyrepeeling med 2 procent er mindre effektiv end en glykolsyre peeling med 10 procent, bare fordi “der er mindre i”. Man kan ikke sammenligne koncentrationer af to helt forskellige syrer.

Dertil er ph-værdien afgørende. Hvis den bliver for høj, så mister syren sin evne til at peele uden, så er det hele temmelig forgæves. Igen afhænger hver enkelt optimale ph-værdi af den enkelte syre.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde. Det gør at de kan eksfoliere nede i poren, og  derfor har en særlig god effekt på hudorme og forstørrede porer.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
Derfor stod et produkt med salicylsyre også øverst på vores ønskeseddel, da vi lavede vores egen hudplejeserie. Vi har kaldt den T-zone peeling, men du skal selvfølgelig bruge den i hele ansigtet. Den indeholder 2 % salicylsyre, 1 % niacinamid (der også er godt for porernes udseende) og en ph-værdi på cirka 3,5.

I de danske butikker kan jeg derudover kun pege på et enkelt produkt – desværre: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også fin – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Derudover finder du produkter med salicylsyre hos PaulasChoice. Der kan du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er bestemt ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Vores egen AHA-Peeling indeholder 7 procent glykolsyre i en ph-værdi på cirka 3,5.

Derudover kan du går efter efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også flere effektive produkter med glykolsyre.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre favoritter også. Især gode gamle Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger.

Så der er ingen ende på valgmulighederne. Jeg håber, jeg har bidraget lidt til at du kan træffe et valg mellem de mange former for syre, der findes derude.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Du kan også kikke forbi vores Facebook side, hvor du kan vinde hele serien lige nu

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
267 kommentarer
Nanna C. J.

Jeg er stadig lidt forvirret. :/ jeg har fået en masse hormonknopper i panden efter jeg er blevet gravid. Har aldrig som sådan døjet med uren hud.
Hvilken peeling skal jeg bruge?

Katja Moikjær

Altså alt med knopper, bumser, hudorme osv – salicylsyre. Helt klart.
Men mod graviditetshormoner kæmper man altså ofte forgæves. Den bedste kur er at føde 😉

Kicki

OBS OBS 🙂
Jeg er i 5. måned af min 2. graviditet og har også døjet med hormonknopper men vent med at behandle din hud. Hvis du aldrig har døjet med problemhud så risikere du at få en meget tør hud efter graviditeten. Så vent med at forkæle din hud til den lille har meldt sin ankomst 🙂

Helene Randløv

Hej Kicki
Man får ikke tør hud af T-zone Peeling 🙂 Så det behøver man ikke være nervøs for.
Kh. Helene

Camilla

Man må ikke bruge bha under graviditeten

Katja Moikjær

Jo da. Hvor har du det fra?

Sanne

Hejsa kære pudderdåserne. Der står rigtig mange steder at BHA er forbudt at bruge, når man er gravid.. at det svare til at tage aspirin, som man ved kan give fosterskader. OG at man skal undgå det når man ammer, fordi det passere via blodbanerne. Jeg er virkelig rundforvirret.
Der nævnes også at basiron kan være et problem. Jeg vil nu meget gerne bruge basiron og jeres t-zone-creme. Har I belæg for at sige BHA ikke kan skade? (Åh, det håber jeg!) Og tak for denne blog. I gør det godt!

Helene Randløv

Hej Sanne
Det kan være problematisk ved indtagelse af høje koncentrationer og store doser. Det er der ikke tale om her.
Du kan læse lidt her: http://www.paulaschoice.com/expert-advice/pregnancy-menopause/_/pregnancy-and-skin-care-which-products-are-safe
Men er du utryg lader du bare være med at bruge det 🙂 Basiron vil jeg lade producenten udtale sig om!
Kh. Helene

Mette

Hvad så med ekstremt sart (rødhåret) tør hud med atopisk eksem – Ja, øv øv! 🙂

Katja Moikjær

Sart hud kan forsøge meget forsigtigt med BHA/salicylsyre. Det er den mildeste syre. AHA vil helt afgjort være for hård kost. Hvis du har atopisk eksem, kan det altså sagtens være, at du er bedre tjent helt uden. Det er svært at sige og må komme an på en prøve. Hvis du køber på Gosh.dk kan du returnere, hvis du slår ud af produktet.

G

Godt spørgsmål. Det vil jeg også meget gerne have lidt tips omkring!

Helene Randløv

Læs ovenfor :-*

En anden Mette

Efter et besøg hos en kosmetolog fik jeg at vide, at jeg havde tynd hud. Jeg er også på vej mod 40. Hun anbefalede c-vitaminserum, så huden kunne blive tykkere. Jeg formoder c-vitamin effekten skyldes syren, kan jeg i stedet anvende jeres syreprodukter? Jeg overvejer selvfølgelig også om mere slik er en løsning, så jeg kan øge fedtlaget under huden:-) Hmmm, syre eller slik?

Katja Moikjær

Jeg stemmer for mere slik! Fedtlaget under huden skal klart øges. Prøv også med mere smør- Hvis det ikke er nok, så kan AHA stimulere hudcellerne og gøre huden en anelse tykkere. (Den samme effekt tvivler jeg altså helt ærligt på at C-vitamin kan have?)

Siff

Åh pudderdåser, jeg ELSKER at I har lavet denne serie. Den eneste anke er for mig prisen. Jeg er ærgret over, at prisen er 195 for 50 ml, når Danish Skin Care er 100 ml for 287. Jeg vil så gerne støtte jeres vidunderlige projekt, men rent økonomisk som studerende er det jo ‘smartest’ at købe mere for lidt flere penge. Så min bøn er, at størrelsen bliver større eller prisen lavere – men jeg ved godt, at det nok er lidt drømmetænkning :/
(Men mon ikke jeres produkter bliver skrevet på julegavelisten alligevel).

Katja Moikjær

Kære Siff
Det forstår jeg så udemærket, og du skal ikke høre et ondt ord fra mig 🙂 (men altså vores konsistens er dejligere!) Jeg vil bestemt ikke udelukke at vi en dag i fremtiden laver nogle versioner i større portioner (jeg kunne godt selv bruge en alt-i-en-creme størrelse spand. Og hjemme hos Helene bruger to teenagere, en mand og hende selv alle T-zone peeling og så får den hurtigt ben at gå på 😀 Men som det er nu er vi bare nødt til at holde os til et snævert udvalg af produkter 🙂
Kh. Katja

katrine

Det er måske et dumt spørgsmål, men Avenes Cleanance K, hvor falder den i alt dette?

Katja Moikjær

Prøv at se nederst i indlægget 🙂

katrine

Aah, Tak 🙂 der var jeg en kende for hurtig.

lea

I skriver at BHA trænger igennem huden bedre end AHA, men under AHA skriver I at AHA trænger ind i huden end BHA? jeg er lidt forvirret..

Katja Moikjær

Har jeg skrevet at BHA trænger igennem huden bedre? Det er i hvert fald en fejl! Hvor? AHA arbejder dybere i hudens lag. BHA arbejder på overfladen, men kan trænge gennem fedt og dermed også virke i hudens porer.

Mette

Hej Pudderdåser
Det lyder som om I har fået lavet gode produkter til rimelige priser!:)
I giver jer god tid til at beskrive, sagligt forklare og besvare spørgsmål – hvor er det dog professionelt og mega god stil!:)
I har ikke brug for min ros, men hvor jeg dog synes I har noget rigtig godt kørende her! Og jeg håber I får rigtig meget vind i sejlende og fortsat kan udvide butikken!:)
Min mand og jeg må da nu prøve hver vores syre (det har ikke været en del af ritualet før), det lyder til det godt kunne være det lille element der har manglet:)
Bedste hilsner
Mette

Helene Randløv

Kære Mette
Ros kan man næppe få for meget af 😛 Så vi takker ydmygt for dine ord!
Min mand (cremehaderen) bruger forholdsvis regelmæssigt vores T-zone Peeling og selvom han ikke er meget for at indrømme det, så har hans hud det bedre nu, end den har haft det i årevis…
Lidt mere cremeelskende mænd vil også have stor glæde af vores serie… Og dem som har testet produkterne for mig, har lutter gode tilbagemeldinger.
Endnu en gang tak og held og lykke med det <3
Kh. Helene

Mette

Ja mænd, eller rettere min mand, er ikke altid nem at overtale – men når det er nemt og har effekt…;)
Selv tak! 🙂

Louise

hej,
må jeg bruge både a-vitamin og aha-syre i mine hudpleje? Jeg har læst, at de ikke må bruges samtidig, men kan jeg veksle imellem de to, sådan at jeg fx bruger a-vitamin den ene dag, og aha den anden? MVH Louise

Katja Moikjær

Almindelige cremer med A-vitamin må du gerne bruge samtidig. Hvor høj koncentration taler vi om?

Mille

Jeg er lidt i tvivl: jeg får bumser på hagen, omkring munden, kæberne og lidt ved mine kinder også. Så irriterrende, og et kæmpe knæk på selvtilliden 🙁
Hvilke produkter vil I anbefale?

Katja Moikjær

T-Zone peelingen 🙂 Den vil hjælpe. Hvis ikke det er nok, så kan du supplere med Basiron fra apoteket. Det er effektivt sammen med T-zone peelingen.

Line

Tak! Det var rart med en lidt mere forståelig differenciering. T-zone peeling er nu på ønskelisten 😉

Helene Randløv

Selv tak Line!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *