Hvilken syre skal jeg vælge? AHA, BHA eller…

13.09.14
T-Zone Peeling eller AHA Peeling

T-Zone Peeling eller AHA PeelingEfter vi har lanceret vores produkter, har vi fået rigtig mange spørgsmål fra alle jer, der er i tvivl om I skal vælge AHA eller BHA – i form af hhv. vores nye AHA-Peeling eller T-zone peeling.

Og det forstår jeg godt. Det er også forvirrende. Mange af jer spørger også, hvordan I kan kombinere de to produkter, og der bliver vi desværre nødt til at sige nej. Det er bare ikke nogen god idé at bruge flere forskellige syreprodukter. Risikoen for bivirkninger og over-eksfoliering bliver for stor. Så du må vælge.

Det bliver jo ikke nemmere af at vores to syre-peelinger selvfølgelig langt fra er de eneste på markedet. Tværtimod er der masser af andre produkter med flere andre typer syre derude. Så jeg har besluttet at genudgive vores gamle syre-guide her i en lidt redigeret form.

Generelt vil alle typer mild syrepeeling være gode for næsten alle typer af hudproblemer (rosacea undtaget). Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset. Du behøver altså ikke være så bange for at vælge.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. Der er enormt mange ansigtsvaske med salicylsyre eller glykolsyre, og selvom de nok har en effekt, får du en langt bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

Kend koncentration og ph-værdi
Der er to vigtige egenskaber, du skal kende ved et syreprodukt. Det ene er koncentrationen, det andet er ph-værdien. De forskellige typer af syre virker bedst i forskellige koncentrationer. Koncentrationen af BHA/salicylsyre skal helst være på mellem 1 og 2 procent, mens AHA/glykolsyre virker bedst mellem 5 og 10 procent (til hjemmebrug). Det betyder bestemt ikke at en salicylsyrepeeling med 2 procent er mindre effektiv end en glykolsyre peeling med 10 procent, bare fordi “der er mindre i”. Man kan ikke sammenligne koncentrationer af to helt forskellige syrer.

Dertil er ph-værdien afgørende. Hvis den bliver for høj, så mister syren sin evne til at peele uden, så er det hele temmelig forgæves. Igen afhænger hver enkelt optimale ph-værdi af den enkelte syre.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde. Det gør at de kan eksfoliere nede i poren, og  derfor har en særlig god effekt på hudorme og forstørrede porer.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
Derfor stod et produkt med salicylsyre også øverst på vores ønskeseddel, da vi lavede vores egen hudplejeserie. Vi har kaldt den T-zone peeling, men du skal selvfølgelig bruge den i hele ansigtet. Den indeholder 2 % salicylsyre, 1 % niacinamid (der også er godt for porernes udseende) og en ph-værdi på cirka 3,5.

I de danske butikker kan jeg derudover kun pege på et enkelt produkt – desværre: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også fin – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Derudover finder du produkter med salicylsyre hos PaulasChoice. Der kan du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er bestemt ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Vores egen AHA-Peeling indeholder 7 procent glykolsyre i en ph-værdi på cirka 3,5.

Derudover kan du går efter efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også flere effektive produkter med glykolsyre.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre favoritter også. Især gode gamle Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger.

Så der er ingen ende på valgmulighederne. Jeg håber, jeg har bidraget lidt til at du kan træffe et valg mellem de mange former for syre, der findes derude.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Du kan også kikke forbi vores Facebook side, hvor du kan vinde hele serien lige nu

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
263 kommentarer
Sofia

Hej 😊

Jeg har fået at vide, at jeg har en kombination af mild akne og mild rosacea. De var ude i en meget kompliceret betegnelse “mild papulopustuløs rosacea”. Jeg har således sensitiv hud med stort behov for fugt og pleje, MEN jeg døjer også med de irriterende, vedholdende papler og pustler; Primært i t-zonen. Mit spørgsmål er så: “Hvad ville være bedst at eksfoliere med og hvor ofte?”. Ville det være mild salicylsyre eksfoliering to-tre gange om ugen, eller skal man umiddelbart bevæge sig ud i noget af det andet i stedet for? Ah jeg synes, at det er lidt svært og forvirrende, når man skal tage hensyn til forskellige behov, som huden har 🙃

Helene Randløv Hansson

Hej Sofia
Både akne og rosacea reagerer oftest ret fint på T-Zone Peeling (BHA) og nej… jeg ville ikke nøjes med to-tre gange om ugen. En til to gange om dagen, når du altså har trappet stille og roligt op.
Niacinamid 10% er et andet produkt, din hud nok også ville have stor gavn af. Hvordan renser du huden? Husk under alle omstændigheder at det skal være mildt og helst uden vand!

Kh. Helene

Marianne

Hej, jeg har i lang tid brugt jeres T zone peeling, men har efter p pille stop haft udfordring med mange urenheder og hudorme..
Jeg har fået creme på recept af lægen som har hjulpet i nogen grad, men er stoppet igen efter 1,5 mdr og det blevet lidt bedre.
Jeg tænkte om det giver mening at skifte til jeres AHA? Giver det mening at skifte når man har brugt den ene i lang tid og synes den har mistet effekten lidt?

Helene Randløv

Hej Marianne
Hvilken creme brugte du fra lægen? Og hvilke produkter bruger du ellers? Er det bumser eller kan du genkende dette: https://pudderdaaserne.dk/2021/04/18/perioral-dermatit-roede-bumselignede-knopper-paa-hage-kaebe-og-omkring-munden-2/

Kh. Helene

Sanne

Godmorgen

Jeg har læst en masse på jeres side da jeg gerne ville finde noget frugtsyre der kunne hjælpe mig med en meget grov hud med mange åbne porre og urenheder.
Jeg har efterfølgende købt T-Zone peeling, da jeg kunne forstå at det var det bedste valg for mig kontra åbne porre.
Da jeg pt. er i gang med en 28 dages kur med hyaluronsyre som jeg bruger om aftenen, valgte jeg at putte jeres T-zone peeling på i går morges (for første gang)
Jeg var dog i tvivl om jeg efterfølgende skulle putte serum på og derefter dagcreme, eller om T-zone peelingen går i stedet for serummen.
Så mit første spørgsmål er, om jeg skal bruge serum efter T-zone peelingen eller om jeg slet ikke skal bruge serum de dage jeg i starten bruger T-zone peeling??
Planen er jo at når min hud har vænnet sig til T-Zone peelingen, at jeg vil bruge det hver dag og både morgen og aften og håbe på en positiv virkning.
Hvis i har andre gode råd til en meget grov hud med store åbne porre (underansigt), urenheder og mange rynker (62 år) så tager jeg imod dem med kyshånd

På forhånd tak

Med venlig hilsen
Sanne Jessen
Min plan er at jeg efter jeg er førdig med 28 dages kuren

Helene Randløv

Hej Sanne
T-Zone Peeling skal altid nederst på ren hud og kan hverken defineres som serum eller creme. Derfor skal disse produkter (med undtagelse af andre eksfolierende syreprodukter) ovenpå. Min anbefaling er, at du læser først her: https://pudderdaaserne.dk/2022/10/25/tirsdagstip-hold-det-enkelt-eller-basispakken-fra-pudderdaaserne/ og derefter her: https://pudderdaaserne.dk/2023/01/24/tirsdagstip-forfin-hudstrukturen-og-formindsk-dine-porer/

Kh. Helene

Sofie

Hvilken variant skal jeg bruge til milier? Må jeg bruge syrepeeling hvis jeg har en ved øjet?

Helene Randløv

Hej Sofie
Det er slet ikke sikkert, at syre kan gøre en forskel. https://pudderdaaserne.dk/2015/06/08/perioral-dermatit-akne-milier-eller-keratosis-pilaris-ikke-alt-der-skinner-ansigtet-er-bumser/
Alle vores produkter må bruges i øjenområdet, men hver forsigtig!

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *