Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Susan

Anede ikke det med carbamid var lavet af urinstof, så tro pokker jeg syntes det stinker… jamen seriøst: de få gange jeg har købt sådan noget i mit liv er det røget ud efter et par uger fordi jeg ikke kunne døje lugten af det*S*

Pudderdåserne

He he. Jeps, det har en pudsig lugt. Mange synes også det svier lidt, der er en del barndomstraumer gemt der.

Fun

Ja, hjemme hos os har carbamid altid heddet tiscreme! :fnis:

Stine

Jeg døjer også med disse irriterende knopper, så super med lidt tips til hvordan man kommer dem til livs. Men lige et spørgsmål omkring Carbamid. Når man køber en creme med 5-10% carbamid i fungerer den så både som exfoliering og fugtgivende creme?

Pudderdåse Katja

Hej Stine
Ja Carbamid har en vis exfolierende effekt. Men den bliver klart mere effektiv i kombination med AHA, som er et klassisk eksfolierende middel. Det er også godt mod mange andre ting og giver en pænere hud. Men Carbamid har også en eksfolierende effekt. Dog knap så udtalt synes jeg.
Kh. Katja

Mikael

Ville man kunne bruge denne AHA-frugtsyre (se linket) til at blande op med Carbamid, så den får en stærkere exfolierende effekt?
[url]http://www.urtegaarden.dk/Default.aspx?ID =2317&”ProductID” =PROD1142[/url]
En Aha-Frugtsyre Udvundet af tomatskal (Solanum lycopersicum) med en koncentration af frugtsyrer på 30%

Pudderdåse Katja

Hej Mikael. Beklager jeg først ser din besked nu, du var røget i spamfilteren.
Ja du vil godt kunne bruge den, men kun på grund af indholdet af mælkesyre (lactic acid). Tomaten har absolut ingen kendt eksfolierende effekt, men kan derimod være en hudirritant.
Det er et interessant spørgsmål. Gad vide, om man kan købe glycolsyre et sted og selv blande sin egen?

Raz

Glykolsyre findes i almindelig sukker. Der er rigtig mange opskrifter på glykolsyre nettet. Jeg ville blande sukker med saft fra en citron der tilsammen indeholder flere forskellige komponenter af AHA.
Salicylsyre findes i morgenfruer, aspirin og ikke mindst i purpurpilebark. Du kan mose morgenfrue hoveder, knuse en aspirin eller lave udtræk af purpurpilebark.
I gamle dagen var aspirin faktisk lavet på purpurpileekstrakt.
Det var i naturen vi fik ingredienserne fra før vi kunne lave dem syntetisk og få patent, ved at lave lidt om i strukturen. Ingen kan tage patent på naturen, derfor forskes der mere på syntetiske midler end natur.
Knus Raz

Katja Moikjær

Hej Raz
Det er rigtigt, at du kan finde de samme syrer i frugtekstrakter. Men koncentrationen vil være meget lavere og mindre effektiv. Jeg har tidligere skrevet om emnet her:
https://pudderdaaserne.dk/2013/12/29/forskellen-pa-frugtsyre-og-frugt-ekstrakter/
Hvis du vil opnå den bedst mulige effekt med for eksempel glykolsyre kræver det også et produkt, der bliver siddende på huden hele dagen eller natten. Og det har man nok ikke lyst til med en sukker/citron blanding 😉
Kærlig hilsen Katja

Sarah Pichard

Hejsa.
Dejligt at endelig få nogle fif til at gøre noget i kampen mod knopperne. De har plaget mig hele mit liv, og jeg er gentagne gange blevet ignoreret af læger og hudlæger når jeg har udtalt min frustation over rødmen, kløen og udseendet… Det er der ikke noget at gøre ved, fik jeg at vide.
Nu har jeg i en uges tid brugt carbamid creme 5 % og knopperne er blusset fuldstændig op… Er det normalt?
Og jeg har lidt svært ved at se hvad det er for et AHA produkt præcis man skal købe på de links du har slået op. Der er jo frygtelig mange forskellige creme man kan vælge imellem, og gider ikke købe det forkerte. Kan du sige præcis hvilket produkt det er??
VH
Sarah.

Pudderdåse Katja

Det lyder mærkeligt. Helt ærligt, I dit tilfælde, så ville jeg gå til hudlægen, hvis du er meget plaget. Nu ved jeg ikke hvor du bor, men jeg har fået mit behandlet hos hudlægerne på Roskildevej i Rødovre. Nærmere bestemt Christian Avnstorp, som med stor effektivitet har fået mine knopper til at forsvinde helt. http://www.cure4you.dk/
Du kan bruge et hvilket som helst AHA produkt fra de producenter vi nævner. Der er det samme i.

Sarah Pichard

Jeg har også tænkt på at hudlægen nok er det bedste bud, men uheldigvis er han jo af den mening at det ikke er noget der kan behandles… Derfor tænkte jeg om du gider skrive hvad det er for behandlinger hudlægen har givet dig, så jeg kan sige det videre til ham… Så må han da forstå at det skal behandles !
Jeg bor nemlig i det mørke jylland, så har ikke lige mulighed for at komme til ham du har brugt :0)

Pudderdåse Katja

Selvfølgeligt. Det var en kombinationsbehandling med to produkter, Isotrex og Locoid 0,1 %. Jeg smurte Locoid på om morgenen og Isotrex om aftenen. Jeg skulle bruge det i tre måneder. Det var virkeligt effektivt, har stort set ikke noget tilbage nu.

D.Natasja

Hej.
Jeg har også været rigtig træt af røde knopper på det meste af oversiden på armene – specielt de seneste år. Har været ved hudlæge uden held.
Har du et forslag til konkrete produkter jeg kan bruge til en behandling?
VH. Natasja 🙂

Pudderdåse Katja

Som sagt er Carbamidcreme 10 procent, det jeg har haft mest held med. Har du overvejet en anden hudlæge? Jeg var glad for dem på Roskildevej, hvis du bor i København.
Kh. Katja

D.Natasja

Tak!
Det gør jeg ikke.
Er det bare en gang dagligt det skal bruges? Er det på recept?

Pudderdåse Katja

Prøv to gange dagligt og nej det er ikke på recept. Du kan købe det i Matas og på apoteket. Gammelkendt hudplejemiddel, som mange af os er smurt ind i som barn. Køb den, der indeholder 10 % carbamid.
Kh. Katja

Sarah Pichard

Mange tak for hjælpen :0)
Jeg vil gå videre med det og håbe på mirakler og næste sommer med bare arme :0)

Pudderdåse Katja

Jeg krydser fingre for dig! Lad os høre, hvordan det går. Held og lykke.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *