Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Louise

Selvom det er længe siden at dette indlæg er lavet, så vil jeg egentlig gerne lige komme med min erfaring med disse rødeknopper. Jeg har også i en årrække døjet med dem – og de forsvandt fuldstændigt da jeg lagde min kost helt om – Paleo. Så måske en kombi med cremene og så kosten kunne være en hjælp hos nogle.

helen

hej jeg har svienede kløende knopper på armene som mest er udholdeligt om natten har prøvet alt venter på en tid hos hudlæge hvor der er 32 uger ventetid , nogle her der måske kan hjælpe. Sover mellem 1 og 2 timer i træk hvor efter jeg vågner og er ved at klø armene af. Hjæp

Katja Moikjær

Kære Helen. Hvis dine knopper svier og kløer, så er det næppe Keratosis Pilaris. Det bør du ikke kunne mærke. Jeg er ikke hudlæge, har du talt med din praktiserende læge? Hvad sagde han/hun?

Sarah

Når man læser på indholdsstofferne i den originale bodylotion, står der ikke carpamid 😮 ??

Helene Randløv

Hej Sarah
Nej, der står urea, som er carbamid :-*
Kh. Helene

Alexander

Hej jeg er en dreng på 13 år og jeg tror nok jeg har keratosis Pilaris er der nogle gode råd til mig. så jeg måske kan formindske det så meget som muligt.
PS. Er lidt bange for det please hjælp

Katja Moikjær

Hej Alexander
Først og fremmest er der intet at være bange for. De fleste af os har det og det er helt ufarligt.
Prøv at købe en HTH lotion i Normal-butikkerne. Smør den på morgen og aften og lad mig så høre, hvordan det går.
Kh. Katja

Anne

Hej, Jeg fyldt 60 år og har haft disse knopper siden jeg var teenager. For nyligt har jeg udviklet glutenintolerans med så mange fordøjelses problemer at jeg skippet al gluten. Minsandten om ikke mine overarme nu er glatte og silke.bløde! Jeg var svært overrasket og glad, og kan på nettet finde vidnesbyrd fra andre med samme erfaring.
Mvh Anne

Anne

Hej med Jer.
Jeg har næsten lige fundet ud af at jeg har lidt af det de seneste 5-7 år – har endda været forbi hudlægen, fik foretaget biopsi, men de ku ikke fortælle mig hvad det var 🙁 lidt utroligt. Men jeg har så i 1 mdr droppet 95% gluten, og i det hele taget især hurtige og langsomme kulhydrater. Samt har jeg undgået 99% mælkeprodukter og brugt soya drik med vanilje som erstatning, og efter bare 10 dage, så blev mine arme silkebløde , al det røde og varme hud “forsvandt”, ujævnhederne forsvandt osse! Aldrig har jeg været så glad – mit ansigt har aldrig været flottere. Netop for at være nysgerrig på allergier, så har jeg valgt at få tid til udredning og plan hos min læge om 10 dage.

Betina

Jeg synes at en ren vaskeklud der bruges over hele kroppen i badet og efterfølgende creme eller lotion til kroppen har hjulpet mig. Enten det eller også er det bare aftaget med alderen 😁

Linette

Hvilken HTH bruger du??

Helene Randløv

Hej Linette
Det er oftest lotion vi anbefaler, men vælg den du bedst kan lide.
Kh. Helene

Jane

Hej – når I skriver, at man kan bruge Carbamid 10% “hvis din hud kan tåle det”, hvad er det så, man skal være opmærksom på ved den højere koncentration? Hvordan kan huden reagere på det?
På forhånd tak for svar 🙂

Katja Moikjær

Let rødme, svie og måske lidt irritation. Ikke noget alvorligt 🙂

Maren

Hvilken hth crem skal man vælge? Den originale eller skin repair intensiv?
Lider voldsomt af betændte hårsække på underben grundet indgroet hår

Katja Moikjær

Jeg har kun selv brugt den originale

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *