Test og guide: Milde ansigtsvask, renseskum og ansigtsrens uden parfume

31.10.16
Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

En god ansigtsvask skal egentlig ikke kunne så meget. Den skal kunne vaske huden uden at irritere og udtørre. Og så skal den efter vores mening være uden parfume, kunne købes uden for meget besvær (Matas, supermarkedet eller apoteket) og ikke koste over 200 kroner.

Det burde være nemt at finde, men det er det ikke. Det er faktisk overraskende svært. Til denne test lykkedes det mig kun at finde syv kandidater. Og da testen var slut, dumpede den ene  – nemlig Neutrals ansigtsvask, som vi tidligere har anbefalet. Og lad det være sagt med det samme: Den anbefaling er hermed trukket tilbage.

Hvad er en mild ansigtsvask?
Vi ved at det kan være en alvorlig sag at vaske huden for aggresivt. Man kan både udtørre den og fremprovokere irritation, perioral dermatit og forværre akne, rosacea, eksem og andre hudlidelser.

Udover den åbenlyse irritation og tørhed, der kan opstå, har huden nemlig et meget fint naturligt forsvar bestående af hudens eget fedt samt hudens egen bakterieflora. Og det er ikke en god ide at skubbe for meget til den.

For at en ansigtsrens skal være mild mod huden, skal den:

  1. Ikke indeholde udtørrende vaskeaktive stoffer såsom sodium laureth sulfat eller sodium lauryl sulfat eller andre ingredienser, der kan irritere eller udtørre huden. Læs mere om sulfater her.
  2. Have en lidt sur ph-værdi på maksimalt 5, der ikke forskubber hudens egen ph-balance. Huden har en naturligt lav ph-værdi, der ligger under 5. Faktisk helt nede på 4,7 ifølge denne kilde, hvilket er lavere end de 5,5, der har været standard-antagelsen. Hvis vi forskubber på den lave ph-værdi ved at bruge alt for basiske produkter, så ødelægger det hudens eget forsvar. Blandt andet derfor vi tidligere har advaret mod at bruge natron som hjemmelavet hudpleje, da det er en kraftig base. Hud med en lavere ph-værdi er generelt i en bedre form end hud med en høj ph-værdi. Samtidig har vand i sig selv en høj ph-værdi i forhold til huden. Vand fra vandhanen i Danmark er let basisk med en ph-værdi på mellem 7 og 8,5. Der er altså rigtig god grund til at vælge renseprodukter med en lav ph-værdi på højest 5 (kilde).
  3. Derudover har vi tilføjet kriteriet uden parfume. Fordi der er mange andre gode grunde til at fravælge parfume.

Man kan købe mange andre ansigtsvask end dem, vi har valgt at tage med her, på internettet. Men vi har kun medtaget produkter, du kan købe i Matas, supermarkedet eller på apoteket.

Andre ingredienser er ligegyldige
Vi interesserer os til gengæld ikke et pløk for, hvad man ellers kan finde på at bruge af plejende ingredienser, antioxidanter, planteekstrakter eller hvadvedjeg i en ansigtsrens. Du vasker den af med det samme, det er fuldkommen lige gyldigt. Den slags ingredienser går vi meget op i, når det kommer til cremer og lignende produkter, der bliver siddende på huden. I et produkt, vi vasker af, er det ren spild.

Test af syv produkter
Alle følgende syv produkter lever op til kravene om at være uden laureth sulfat, lauryl sulfat, parfume eller andre udtørrende ingredienser. Enkelte produkter indeholder sodium laureth sulfat, men i en så lille koncentration, der ikke kan have udtørrende effekt, og derfor har jeg medtaget dem alligevel. Samtidig kan de købes i Matas, supermarkedet eller på apoteket. Ingen af produkterne koster over 200 kroner. De syv produkter er:

  • Matas Natur Rensemousse uden parfume
  • Clinique Extra Gentle Cleansing Foam
  • L’Oréal Paris Sublime Soft Calming Gel-crem Wash
  • Derma Woman Rensegel
  • Nilens Jord Cleansing Foam
  • Decubal Face Wash
  • Neutral Face Wash

Alene baseret på ingredienslisten er der altså tale om syv gode produkter her. Men når vi medtager ph-værdien ser det anderledes ud.

Neutral Face Wash test

Neutral Face Wash stikker helt ud i forhold til resten af feltet med en ph-værdi på omkring 8, hvilket er rigtig meget. Vi kan ikke længere anbefale den.

Nilens Jord Cleansing Foam og L'Oréal Calming Gel Wash test

Nilens Jord Cleansing Foam og L’Oréal Calming Gel Wash ligger begge på omkring 6, hvilket er til den høje side.

Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

Matas Natur Rensemousse, Decubal Face Wash, Derma Woman Rensegel og Clinique Extra Gentle Cleansing Foam ligger alle fire på 5 eller derunder og kan alle anbefales. Matas Natur Rensemousse fortjener en ekstra stjerne for at oplyse ph-værdien (4,6) på emballagen

Sådan har vi testet
Vi har målt ph-værdi med ph-strips. Dette gør det kun muligt at se ph-værdien på omtrentlige hele tal og ikke ned på decimal, som man kan med et elektrisk ph-meter, som man typisk har på et laboratorie.

Rensemælk, rensebalm og sæber er ikke med her
Vi har ikke medtaget rensemælk og rensebalm i denne test, men kun vandopløselige produkter. Rensemælk og rensebalm er fedtbaserede produkter, og de virker på en helt anden måde. Dem kan du vælge mellem lige så nemt som jeg. Det er stort set umuligt at finde en rensemælk eller rensebalm, der udtørrer huden. Hvis du godt kan lide den type produkter, så kan du lige så godt vælge mellem dem, som jeg kan. Vælg den, der føles rarest. Et olie/fedtbaseret produkt kan man heller ikke måle ph-værdi på, så hele den problemstilling er også ligegyldigt der.

I den anden ende af spektret finder du sæber i fast form. De har med få undtagelser en meget høj ph-værdi og kan derfor normalt ikke anbefales til daglig pleje.

Her kan du købe det
Matas Natur Rensemousse koster 75 kroner for 150 ml. i Matas.

Decubal Face Wash koster 90 kroner for 150 ml. på apoteket.

Derma Woman Rensegel koster 60 kroner for 150 ml. i supermarkedet. Der kan du også købe Neutral.

Clinique Extra Gentle Cleansing Foam koster 175 kroner for 150 ml. i Matas, Magasin og på Clinique.dk

Nilens Jord Cleansing Foam koster 190 kroner for 150 ml. i Matas og Magasin.

L’Oréal Sublime Soft Calming Gel-cream Wash koster 45 kroner for 150 ml. i Matas.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Trine

Hvad med Purely Professionals ansigtsrens? Den koster under 200 kr. og kan fås på flere apoteker. 🙂

Katja Moikjær

Jeg tog den ikke med, fordi den ikke er lige så udbredt som de andre. Den er et mere niche-præget produkt og der ville være mange andre jeg også skulle have medtaget også i så fald. Men det er vist ingen hemmelighed, at vi er store fans.

Anne-Sofie

Purely professional skriver på deres hjemmeside at ansigtsrensens ph er 5.5 – så er den vel også lidt for høj?

Ditte

Jeg er også kæmpe fan af Purely Proffesionals “Face Wash”! OG det står faktisk også på emballagen, at PH værdien er 5,5. Det burde være et krav, at PH værdien oplyses! 🙂

Anne

Synes også i tidligere har anbefalet matas den stribede rensemousse. Mener nemlig jeg begyndte at bruge den på baggrund af det. Den oplyser også ph værdi på emballagen (5).

Katja Moikjær

Ja, men den er parfumeret. Derfor kom den ikke med her

Anne

Ahh, det er der den ligger så. Klart. Tak for jeres altid brugbare tips.

Julie

Kære jer. Tusind tak for en fantastisk blog! I relation til flere af jeres indlæg, kommer her et spørgsmål som jeg længe har overvejet at stille jer, da min dermatolog mildest talt har givet mig dårlige anbefalinger. Jeg har i mange år døjet med både rigtig akne i hele hovedet, og perioral dermatit (kun ved hagen) og mange lukkede hudorme i t-zonen. Jeg har lige færdiggjort en isotretoinin kur på 12 måneder, og er nu tilbage med en hud som er: Arret efter akne, perioial dermatit ved hagen, lukkede hudorme på kinder og næse, og enkelte overfladiske små pudsfyldte bumser sporadisk i hele hovedet. Kan I anbefale mig en hudplejerutine/produkter til en så kombineret en hud? Jeg bruger lige nu neutrals ansigtsvask (som skal skiftes ud, kan jeg se på det hele), paulas choice BHA 2 % og apotekets 24 timers creme om natten og effeclar duo+ fra la roche posay, om dagen. Men min perioral dermatit bliver værre (jeg læste et tidligere indlæg, hvor I beskrev at hormoncreme forværrer det, og det har jeg brugt på opfordring fra min dermatolog når mit perioral dermatit er slemt, det stopper nu), og mine bumser + hudorme bliver flere og flere. Håber I kan anbefale mig nogle gode produkter, jeg har blandt andet hørt godt om niaciamid (?). Endnu engang, tak for jeres gode bidrag til en højt elsket beautyverden! Kh. Julie

Isa

Hvis aktive ingredienser bliver vasket af og derfor er ligemeget, hvor er PH-værdien så ikke også ligemeget? Vaskeskummet sidder jo på huden i omtrent 2 min før det skylles af?

Katja Moikjær

Om et produkt virker affedtende eller ej virker lynhurtigt. Tænk på at smøre en fed olie i ansigtet og vaske den af med det samme. Du vil stadig kunne mærke en fedtet overflade.
Om et renseprodukt er fedtet eller affedttende kan man altså umiddelbart mærke effekten af.

Sanne

Kan I forklare, hvorfor beaute pacifiques renseskum virker super godt for min hud? Det irriterer mig nemlig, for den indeholder parfume. Men den kan nærmest fjerne bumser over night, og det har jeg ikke haft held til at andet kunne (jeg bruger kun den om aftenen). Jeg bruger naturligvis jeres produkter resten af tiden!

Katja Moikjær

Det er interessant – den har nemlig også en skyhøj ph-værdi. Forklaringen kan være at de meget basiske produkter nedbryder fedtet og urenheder på huden mere effektivt. Hvilket kan give en øjeblikkelig lindring. Jeg vil dog ikke anbefale det som langsigtet løsning.

Sanne

Men hvad skal man så gøre, når det nu virker? Er der et alternativ, der kunne virke lige så godt? Eller hvorfor vil du ikke anbefale det på sigt?

Camilla

Dejligt indlæg! Har aldrig tænkt nok over pH-værdi i de produkter, jeg putter i ansigtet, så det var godt med et wakeup-call 😉

Marie joost

Jeg er lige stoppet med at bruge den fra derma fordi jeg slog så voldsomt ud på hagen. Har snart prøvet en masse rens også olie og rense mælk, men slår ud af alt jeg har prøvet! Det eneste jeg ikke slår ud af er rensevand fra bioderma, men det er lidt over budget. Nogen forslag som er budgetvenlige?

Katja Moikjær

Hej Marie
Der er flere – vi har fx selv lavet en: https://pudderdaaserne.dk/vores-egne-produkter/alt-en-makeupfjerner/
Hvis det skal være rigtig billigt så er der Matas’ 3 i en rens. Nivea har også en – den kan jeg bedre lide.
Du kan også finde Bioderma billigere på fx Feelunique eller Apo-Rot.dk

Marie joost

Tusind tak for svar! Kan man. Bruge jeres make up fjerner som alm rens?

Ditte

Hvis du kender nogen, der skal til Frankrig indenfor den nærmeste fremtid, så koster Biodermas produkter væsentligt mindre der. Bare et lille fif 🙂

Marie joost

Tak for tip 🙂 det gør jeg desværre ikke. Har faktisk lige brugt det sidste fra mit lager, som jeg havde med hjem fra paris 😉 det er da også pokkers der skal være så stor forskel i pris!

Katja Moikjær

Ja. Ligesom en Bioderma fx. 🙂

HeLene

Åh, nej, den fra neutral har jeg købt til familien og også brugt selv (og ikke fattet hvorfor jeg blev mere tør end normalt)… Ragaa, hvad dumt, den ryger da ud og erstattes af en af de andre.
Er også nysgerrig, hvordan tester man det, spæder man produktet op med vand, eller tester man bare selve produktet?
Faktisk er jeg nysgerrig på rudolph cares rensemousse, som jeg havde før neutral, men den er for dyr i længden når en hel familie skal bruge den hver dag, og der er nogle der elsker skum og tror at det at pumpe er en sport… LOL. Så måske erstatter jeg den med en matas, eller decubal nu.
Så glad for disse indlæg på bloggen, I er så gode!

Katja Moikjær

Tak HeLene 🙂

Pia

Hej. Tak for et interessant og brugbart indlæg! Lige et lille spørgsmål, hvordan kan det være I ikke har taget Rema 1000s Organic Circle rensegele med i jeres test? Tak for en skøn blog!

Katja Moikjær

Jeg skulle stoppe et sted 😀 Så havde jeg også skulle I Irma, Fakta, Føtex osv. efter deres egne mærker også og så var jeg ikke blevet færdig endnu 😀

Christine

Det ville være SÅÅÅÅ fedt hvis i ville skrive om The Ordinary? Det lyder jo næsten for godt til at være sandt 🙂

Timothy Benjamin

Det er skam sandt! Problemet for mange kan være udvalget, de høje koncentrationer samt brug af produkterne (de fleste produkter er i form af dropper, som gør at de bliver udsat for en hvis mængde luft ved hver åbning).
Indtil videre er jeg glad for de produkter, som jeg har modaget. Til den lave pris og de 365 dages returret, gør det ikke spor, hvis de ikke virker for mig, og skal returneres.
Glæder mig dog til at se, hvad fremtiden bringer på. Der er snak om salicylsyre, men håber også på ceramider, etc.

Christine

Spændende! Har lige bestilt deres A-vitamin og Niacinamide 🙂
Hvad har du prøvet? Og virkede det for dig?

Katja Moikjær

Ja, ved det godt 🙂 Det er på min “dårlig samvittighed”-liste.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *