Test og guide: Milde ansigtsvask, renseskum og ansigtsrens uden parfume

31.10.16
Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

En god ansigtsvask skal egentlig ikke kunne så meget. Den skal kunne vaske huden uden at irritere og udtørre. Og så skal den efter vores mening være uden parfume, kunne købes uden for meget besvær (Matas, supermarkedet eller apoteket) og ikke koste over 200 kroner.

Det burde være nemt at finde, men det er det ikke. Det er faktisk overraskende svært. Til denne test lykkedes det mig kun at finde syv kandidater. Og da testen var slut, dumpede den ene  – nemlig Neutrals ansigtsvask, som vi tidligere har anbefalet. Og lad det være sagt med det samme: Den anbefaling er hermed trukket tilbage.

Hvad er en mild ansigtsvask?
Vi ved at det kan være en alvorlig sag at vaske huden for aggresivt. Man kan både udtørre den og fremprovokere irritation, perioral dermatit og forværre akne, rosacea, eksem og andre hudlidelser.

Udover den åbenlyse irritation og tørhed, der kan opstå, har huden nemlig et meget fint naturligt forsvar bestående af hudens eget fedt samt hudens egen bakterieflora. Og det er ikke en god ide at skubbe for meget til den.

For at en ansigtsrens skal være mild mod huden, skal den:

  1. Ikke indeholde udtørrende vaskeaktive stoffer såsom sodium laureth sulfat eller sodium lauryl sulfat eller andre ingredienser, der kan irritere eller udtørre huden. Læs mere om sulfater her.
  2. Have en lidt sur ph-værdi på maksimalt 5, der ikke forskubber hudens egen ph-balance. Huden har en naturligt lav ph-værdi, der ligger under 5. Faktisk helt nede på 4,7 ifølge denne kilde, hvilket er lavere end de 5,5, der har været standard-antagelsen. Hvis vi forskubber på den lave ph-værdi ved at bruge alt for basiske produkter, så ødelægger det hudens eget forsvar. Blandt andet derfor vi tidligere har advaret mod at bruge natron som hjemmelavet hudpleje, da det er en kraftig base. Hud med en lavere ph-værdi er generelt i en bedre form end hud med en høj ph-værdi. Samtidig har vand i sig selv en høj ph-værdi i forhold til huden. Vand fra vandhanen i Danmark er let basisk med en ph-værdi på mellem 7 og 8,5. Der er altså rigtig god grund til at vælge renseprodukter med en lav ph-værdi på højest 5 (kilde).
  3. Derudover har vi tilføjet kriteriet uden parfume. Fordi der er mange andre gode grunde til at fravælge parfume.

Man kan købe mange andre ansigtsvask end dem, vi har valgt at tage med her, på internettet. Men vi har kun medtaget produkter, du kan købe i Matas, supermarkedet eller på apoteket.

Andre ingredienser er ligegyldige
Vi interesserer os til gengæld ikke et pløk for, hvad man ellers kan finde på at bruge af plejende ingredienser, antioxidanter, planteekstrakter eller hvadvedjeg i en ansigtsrens. Du vasker den af med det samme, det er fuldkommen lige gyldigt. Den slags ingredienser går vi meget op i, når det kommer til cremer og lignende produkter, der bliver siddende på huden. I et produkt, vi vasker af, er det ren spild.

Test af syv produkter
Alle følgende syv produkter lever op til kravene om at være uden laureth sulfat, lauryl sulfat, parfume eller andre udtørrende ingredienser. Enkelte produkter indeholder sodium laureth sulfat, men i en så lille koncentration, der ikke kan have udtørrende effekt, og derfor har jeg medtaget dem alligevel. Samtidig kan de købes i Matas, supermarkedet eller på apoteket. Ingen af produkterne koster over 200 kroner. De syv produkter er:

  • Matas Natur Rensemousse uden parfume
  • Clinique Extra Gentle Cleansing Foam
  • L’Oréal Paris Sublime Soft Calming Gel-crem Wash
  • Derma Woman Rensegel
  • Nilens Jord Cleansing Foam
  • Decubal Face Wash
  • Neutral Face Wash

Alene baseret på ingredienslisten er der altså tale om syv gode produkter her. Men når vi medtager ph-værdien ser det anderledes ud.

Neutral Face Wash test

Neutral Face Wash stikker helt ud i forhold til resten af feltet med en ph-værdi på omkring 8, hvilket er rigtig meget. Vi kan ikke længere anbefale den.

Nilens Jord Cleansing Foam og L'Oréal Calming Gel Wash test

Nilens Jord Cleansing Foam og L’Oréal Calming Gel Wash ligger begge på omkring 6, hvilket er til den høje side.

Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

Matas Natur Rensemousse, Decubal Face Wash, Derma Woman Rensegel og Clinique Extra Gentle Cleansing Foam ligger alle fire på 5 eller derunder og kan alle anbefales. Matas Natur Rensemousse fortjener en ekstra stjerne for at oplyse ph-værdien (4,6) på emballagen

Sådan har vi testet
Vi har målt ph-værdi med ph-strips. Dette gør det kun muligt at se ph-værdien på omtrentlige hele tal og ikke ned på decimal, som man kan med et elektrisk ph-meter, som man typisk har på et laboratorie.

Rensemælk, rensebalm og sæber er ikke med her
Vi har ikke medtaget rensemælk og rensebalm i denne test, men kun vandopløselige produkter. Rensemælk og rensebalm er fedtbaserede produkter, og de virker på en helt anden måde. Dem kan du vælge mellem lige så nemt som jeg. Det er stort set umuligt at finde en rensemælk eller rensebalm, der udtørrer huden. Hvis du godt kan lide den type produkter, så kan du lige så godt vælge mellem dem, som jeg kan. Vælg den, der føles rarest. Et olie/fedtbaseret produkt kan man heller ikke måle ph-værdi på, så hele den problemstilling er også ligegyldigt der.

I den anden ende af spektret finder du sæber i fast form. De har med få undtagelser en meget høj ph-værdi og kan derfor normalt ikke anbefales til daglig pleje.

Her kan du købe det
Matas Natur Rensemousse koster 75 kroner for 150 ml. i Matas.

Decubal Face Wash koster 90 kroner for 150 ml. på apoteket.

Derma Woman Rensegel koster 60 kroner for 150 ml. i supermarkedet. Der kan du også købe Neutral.

Clinique Extra Gentle Cleansing Foam koster 175 kroner for 150 ml. i Matas, Magasin og på Clinique.dk

Nilens Jord Cleansing Foam koster 190 kroner for 150 ml. i Matas og Magasin.

L’Oréal Sublime Soft Calming Gel-cream Wash koster 45 kroner for 150 ml. i Matas.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Susanne

Tusinde tak til svaret på hvorfor min hud er fucket helt op da jeg skiftede til neutrals rens – vil hurtigt finde tilbage til Matas 👍🏻
Og tak for god blog og vildt gode produkter 👌🏻

Katja Moikjær

Håber snart den kommer på ret køl igen

Dorte Poulsen

Jamen, de damer! Det skriger jo bare efter at i laver jeres egen ansigtsvask?! Og måske også en rensebalm, til os, der insisterer på 2-trins rens 🙂

Helene Randløv

Kære Dorte
Det har vi da gjort 😉
Lad mig præsentere: Alt i en Sæbe
Kh. Helene

Maya

Hej 🙂 Hvorfor er det egentlig nødvendigt med en ansigtsrens, vil det ikke være nok bare at bruge almindeligt vand eller fx intimsæbe?

Helene Randløv

Fordi vand er udtørrende: https://pudderdaaserne.dk/2019/01/08/tirsdagstip-drop-vandet/
Intimsæbe er generelt et godt valg

Eva

Hejsa!
Jeg er ny i at bruge rens, men læste testen her og købte Derma. Den svier og gør min hud lidt rød i pletter – kun ganske kortvarigt, svien forsvinder så snart den er tørret af med opvredet klud og rødmen i løbet ad nogle minutter efter påført creme.
Men må den godt det? Jeg er i tvivl om det falder ind under at den irriterer min hud…?
Jeg har tendens til tør hud og bruger desuden retinoid (adapalen) om aftenen. Efter retinoid bruger jeg en fed creme som natcreme.

Katja Moikjær

Aaah det synes jeg ikke. Det lyder ikke godt. Der er ikke nogen grund til at en rens skal gøre sådan

Josephine

Er Dermas renegesl tilstrækkelig til at fjerne foundation? (har uren hud)

Helene Randløv

Ja, den kan både fjerne ansigtsmakeup og øjenmakeup.
Kh. Helene

Tina

Hej Pudderdaaserne. Jeg startede for 1,5 mdr. siden med nye hudplejeprodukter, og her starter jeg med “Cosrx Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser”. Men jeg har fundet ud af, at den har en ph-værdi på omkring 9! Jeg har dog siden min nye rutine fået meget pænere hud og har hverken fedtet hud eller dybe urenheder, som jeg døjede med før. I min nye rutine bruger jeg også disse produkter fra The Ordinary: marine hyaluronics, niacinamid og zinc samt azelaic acid suspension. Når jeg har brug for det, bruger jeg jeres alt i en creme. Hvad er jeres anbefalinger, når nu det fungerer for mig på trods af en høj ph-værdi?

Helene Randløv

Hej Tina
Det er afgjort bedst at skifte når den er brugt op. På sigt kan den høje pH-værdi ødelægge din naturlige barriere og det er langt værre end bumser, selvom de selvfølgelig også er rigtig træls.
Kh. Helene

Maja

Hejsa,
Jeg har en teenagedreng, som er plaget af uren hud. Han er ikke meget for at bruge andet end den renseskum, som Rema 1000 har. Ved du noget om p-værdien i dette produkt? Jeg vil helst købe noget som er godt for hans unge hud.
Mvh Maja

Katja Moikjær

Hej Maja. Nej, jeg har desværre ikke prøvet den. Er det den, der hedder “rema 1000” eller hedder den “organic Circle”?

Celine

Hejsa,

Tak for en god artikel.

Jeg har lige købt decubals face wash. Er denne tilstrækkelig til at fjerne spf eller skal jeg gøre mere?

Anbefaler I toner efter rens?

På forhånd mange tak og tak for en fantastisk side!

Helene Randløv Hansson

Hej Celine
Sørg for at begrænse vandmængden, du renser produktet af med. Derfor anbefaler vi, at du altid bruger en klud. Ja da, det er rigelig rens! Nej, kun i ganske få tilfælde er toner anbefalelsesværdig.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *