Konserveringsmidler: Parabenefri – men hvad er der så i stedet?

11.11.12
Matas fri for parabener

Matas fri for parabener

Det er stort set ikke til at opdrive en kosmetikserie længere, som ikke reklamerer med meget store bogstaver med at være 100 procent uden parabener. Det gælder hvad end det er makeup, hårpleje eller hudpleje, og om du er i Magasin, Matas eller på apoteket.

EU’s videnskabelige eksperter har forlængst slået fast at ethyl-, methyl, butyl- og probylparaben er sikkert at anvende. Påstandene om, at de skulle kunne fremme udviklingen af brystkræft er der simpelthen ikke dokumentation for. Det er korrekt, at parabener har vist en LILLEBITTE østrogen effekt.

“In an in vivo study, the effect of butylparaben was determined to be approximately 100,000 times weaker than that of estradioland was only observed at a dose level approximately 25,000 times higher than the level typically used to preserve products.” Edwin J. Routledge, et al. (1998). “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic”. Et andet godt eksempel på sådan en type stof er soya, der også virker som et estrogen.

Der er IKKE påvist nogen sammenhæng mellem parabener og udviklingen af brystkræft.  Som American Cancer Society skriver om parabener: “But so far, studies have not shown any direct link between parabens and any health problems, including breast cancer. There are also many other compounds in the environment that mimic naturally-produced estrogen.”

Tværtimod synes jeg, det er en yderst usympatisk tendens, at se hvordan enkelte kosmetikproducenter forsøger at sælge deres produkter på kundernes frygt for cancer.

Og så kommer vi frem til det spørgsmål, som alle, der forsøger at undgå parabener, glemmer at stille sig selv, når de går efter de parabenefri produkter: Hvad er der i produkterne i stedet?

For der er en grund til, at parabenerne har været så udbredte. De er sikre og effektive konserveringsmidler, som er yderst allergivenlige og kun kræver en meget lav koncentration for at virke. Man kan være allergisk overfor parabener, men det er en sjælden allergi – så skal man selvfølgelig undgå dem.

Så hvad er der i alle de parabenefriprodukter?

MCI/MI (Kathon)
De to konserveringsmidler METHYLCHLORISOTHIAZOLINONE og METHYLISOTHIAZOLINONE, som også går under navnet Kathon hører til de meget allergifremkaldende af slagsen. Kathon var langt mere udbredt før i tiden, men med den nu udbredte parabene-forskrækkelse har det fået et comeback. Methylchlorsothiazolinone og Methylsothiazolinone hører til de gamle formaldehydspaltende konserveringsmidler, og de kan give allergi. Det er en af de hyppigste årsager til kontakteksemallergi og ca. 2 procent af alle med kontakteksem er allergiske overfor MCI/MI. Udover at være et allergen kan det i højere koncentrationer også irritere huden. Det er dog kontrolleret af EU, hvor høje koncentrationer det må benyttes i, så vi ser det kun i lave doser herhjemme. Det er pt. et stort problem i maling.

Der er også en række andre formaldehydspaltende konserveringsmidler under andre navne.

Eksempler på serier, der har produkter med MCI/MI: Nivea, Decleor og Philip B.

Alkohol
Ren finsprit er også mere og mere udbredt. Det står oftest som alkohol denat. på ingredienslisten. I små koncentrationer er det fint, men hvis det skal have en konserverende effekt, så skal der større koncentrationer til. Og i de koncentrationer kan det udtørre og irritere huden (se for eksempel Contact Dermatitis oktober 2007).

Eksempler på serier, der konserverer med alkohol: Niveas solcremer, Vichy.

Æteriske olier
Flere æteriske olier kan have en konserverende effekt. Desværre kan de også være allergifremkaldende, øge solfølsomheden, nedbryde celler og andre sjove ting afhængig af typen af æterisk olie. Æteriske olier er kraftige parfumer og ikke noget at spøge med, faktisk er de den hyppigste årsag til parfumeallergi. Læs mere her på Forbrugerkemi.dk.

Eksempler på serier, der konserverer med æteriske olier: The Organic Pharmacy, Logona, Weleda og langt de fleste naturlige og økologiske serier.

Phenoxyethanol
Siden parabener blev lagt for had, har vi set en eksplosion i brugen af phenoxyethanol i kosmetik. Det ER også mit foretrukne alternativ til paraberne. Men problemet er, at vi nu alle bliver udsat for phenoxyethanol i massive mængder – og vi kender ikke langtidseffekterne. Phenoxyethanol kan også irritere huden, og der er også en masse mere eller mindre underlødige studier, der viser andre sjove effekter. Hvis du vil have sparket din indre paranoia, så kan du læse mere her på en af mine yndlingshjemmesider.

Eksempler på serier, der konserverer med Phenoxyethanol: Matas, A-Derma, Derma, Purely Professional og mange mange flere.

Produkter helt uden konservering
Vi ser også (oh gru!) produkter helt uden nogen som helst form for konservering. Når de kommer i kontakt med bakterierne på dine fingre, øjne eller hud… Jeg ved ikke, om du nogensinde har prøvet at have en hud- eller øjeinfektion forårsaget af et urent produkt? Jeg havde en øjeninfektion i sidste uge. Det er IKKE ønskværdigt på nogen måde. Overhovedet!

Eneste undtagelse er enkelte mærker hudpleje som har gjort et særligt nummer ud af helt steril indpakning. Det drejer sig om serien fra Neovita (der desværre er parfumeret alligevel) og så den innovative creme (eller rettere indpakning) Toleraine Ultra fra La Roche-Posay.

Min pointe er, at hvis vi nu havde et kæmpe udvalg af fantastiske alternativer til parabenerne, så gjorde det hele ikke så meget. Men hver gang jeg får en ny parabenefri serie ind af døren, så er det med stigende bekymring, jeg ser på ingredienslisten. Vi ser en markant stigning i brugen af allergifremkaldende og irriterende alternativer. Simpelthen fordi der ikke er andre alternativer til parabenerne i brug. Og så foretrækker jeg altså parabenerne.

Hvad ser du efter, når det kommer til konserveringsmidler?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
63 kommentarer
Anonym

Hej! Jeg bruger altid produkter uden parabener, og jeg tror på, at når mærket hedder REN og jeg giver 300 kroner for en rens, så er der ikke noget dårligt i. Det kan man selv læse bag på 😉
Jeg kan forresten foreslå mærket PUREPACT, det er virkelig lækkert!

Sandra

Jeg bruger både Decleor til min krop og mit ansigt – dagligt og philip b produkter til hår og i badet, burde jeg være bekymret?
Har svært ved at forestille mig hvor stor en påvirkning de farlige eller, usunde stoffer.

Pudderdåse Katja

Nej, slet ikke. Jeg skal også understrege at det kun er NOGLE produkter fra de pågældende mærker, der indeholder dette konserveringsmiddel og kun i de af EU tilladte koncentrationer (du kan selv se på indholdsdeklarationen om det er i). Hvis du har allergi generelt, så ville jeg afholde mig fra det – men det lyder det ikke som om du har. Så ny du bare dine produkter 🙂

Amanda Simonsen

Hej pudderdåser!
Jeg har overvejet at købe den nye creme fra Vichy fra Normaderm-linjen. Den indeholder vist nogle stoffer, der skulle være godt som kemisk peeling af huden og det var primært derfor jeg var intresseret i cremen.
men er det et problem at den bruger alkohol som konserveringsmiddel, og ville i anbefale cremen?

Pudderdåse Katja

Deres nyeste produkt er uden alkohol – men desværre har jeg målt ph-værdien til 5 (alt for høj til at være effektiv) og jeg kan derfor ikke anbefale den. Har også testet den personigt og på min akneplagede lillesøster med ringe resultat. Så kan ikke anbefale den.

Amanda Simonsen

Kan du anbefale et alternativ? 🙂

Pudderdåse Katja

Parabener – jeg anbefaler altid folk at gå efter produkter med parabener. Der er som sagt ikke i mine øjne grund til at undgå dem.

Annette

Hvad med Sodium Benzoate? Er det ikke også et konserveringsmiddel?
Jeg er helt klart mest til parabener. Jeg vil hellere have noget der er gennemtestet og har været brugt i mange år, end jeg vil have æteriske olier eller noget der ikke er gennemtestet. Det er frygteligt hvordan medierne har fået skabt en frygt i os om at parabener er roden til alt ondt. Synes hellere at man skulle fokusere på parfumestoffer, da der jo som sagt er meget større risiko for at udvilke parfumeallergi, end parabenallergi. Krummer især tæer over Weledas babyserie med æteriske olier i :/

Pudderdåse Katja

Jo det er. Det er det samme som der er i atamon – det gode gamle middel til syltning med den sjove mand udenpå. Det bruges også nu i kosmetik. Ofte i kombination med phenoxyethano.
Og jeg er helt enig mht. Weledas babyserie!

Pernille

Wauw – sikke en øjenåbner ;0) Tusind tak for den artikel og en fremragende blog :0)
De bedste hilsner
Pernille
http://www.boernetoejsindkoeberen.dk

Pudderdåse Katja

Tak Pernille for de pæne ord. Dejligt du kunne bruge den.

Mona Rasmussen

Hej
Rigtig god artikel.
Jeg forhandler og bruger Neovita i min klinik, og vil bare lige indskyde, at deres serie til sensitiv hud(Pure Natural Care, Sensitive Skin), er uden duftstoffer.
At alle deres produkter er i mousse-form, og derfor ikke indeholder konsistens-regulerende ingredienser, som f.eks. peg-emulgatorer, synes jeg også er et plus.
Jeg synes det er dejligt, at I graver dybere med denne artikel. Det er vigtigt at vide, hvad det er man køber og vælger/fravælger.
I nævner kræft, men der er også alt for mange spædbørn, der bliver født med misdannede kønsorganer. Jeg har fået en hjerteskærende historie fortalt, af en frisør jeg blev klippet ved, og så kommer det lige pludselig tættere på, end en stastistik fra sundhedsstyrelsen.
Så jeg tænker på ingredienserne, både for mine kunders skyld, men skam også for min egen og mine børns skyld. Jeg har det jo i hænderne hver dag.
Tak for en informativ blog, som jeg i øvrigt følger på bloglovin. 🙂
Med venlig hilsen,
Mona

Pudderdåse Katja

Tusind tak for dit svar og de pæne ord Mona
Jeg giver dig helt ret i at vi sandsynligvis kommer til at høre meget mere om hormonforstyrrende stoffer – der er mange af dem, vi ser det primært i blødgørere, plast-produkter og lignende, og konsekvenserne er grimme. Men min påstand er at parabener IKKE er et af dem.
Tusind tak for din korrigeren om Neovita. Jeg har kun prøvet den parfumerede serie desværre. Jeg er glad for at der findes en helt uden parfume.
Kh. Katja

Anette Kristine Poulsen

Godt og nuanceret!

Pudderdåse Katja

Tak Anette

Jonna Boe

Tusind tak for indlæg som disse! Jeg plejer altid at købe alt hud+hårpleje parabenfri, men kan da godt se at jeg skal tjekke ingredienslisten en gang til. Jeg sørger dog også altid for at købe serier der er astma-allergimærket og svanemærket, kan jeg være mere sikker på “rene/sunde” produkter ved det?
Knus!
//john-a

Pudderdåse Katja

Kære john-a
Det er en rigtig god ide at købe astma- og allergi mærket og svanemærket. Det er en af de bedste måder at sikre sig på.
Astma- og allergimærket anbefaler i øvrigt også produkter med parabener.
Kh. Katja

Trine

Tusind tak for et super godt og informativt indlæg!
Det er rigtig godt I sætter fokus på problemet….!
Allerede for et par år siden var der en rigtig sød apoteker der satte mig ind i problematikken da jeg stod og ikke kunne finde, hvad jeg fejlagtigt troede, en ordentlig solcreme til en ok pris uden parabener. Og sådan en fætter har jo især brug for konservering sådan som den tit ligger og koger.
Dejlig dag Kh Trine

Pudderdåse Katja

Selvtak Trine – og ja, hun har helt ret. Gammel solcreme – ewwww

Bodil

Hvor er det godt at I gør opmærksom på problemerne med konservering og dejligt med en samlet oversigt over problematikken.
Og gud hvor er jeg træt af de store mængder alkohol, som der kommes i alt fra ansigtscreme til bodylotion – og jo det udtører min hud ekstemt meget og gør absolut ikke noget godt for den.
Dertil kommer at jeg er allergisk overfor de formaldehydspaltede konserveringsmidler og Sodium Benzonate, hvorimod jeg ikke har reaktioner overfor parabenerne, så jo jeg er også en af dem der holder af cremer med parabener, selv om jeg stadig går efter dem, som ikke regnes som særligt problematiske – bare for at være på den sikre side.
Med hensyn til de æteriske olier, må man prøve sig frem og forsøge at variere dem, så man ikke bliver overeksponeret for nogle af olierne og derved kommer til at udvikle allergi. Jeg kan fx ikke med Weleda med har det godt med Logona undtagen deres anti ageing.
Jeg har også prøvet at have en problematisk svampeinfektion af et grønt produkt uden konserveringsmidler – det var ikke kønt,det gjorde ondt og der gik måneder inden vi fandt ud af hvad grunden var.
Måske man skulle overveje at få sit eget kosmetikmærke?

Pudderdåse Katja

Ja det skulle man overveje 😉
Åh dit stakkels menneske – du har det ikke nemt i dag. Mit bedste bud er at gå efter de “gamle” mærker. Olay fx. bruger stadig parabener (TAK!)

Christine Baker

Hej Bodil , jeg har de samme allergier som dig plus nogle flere, og kunne godt tænke mig at udveksle erfaringer. Fandt lige dit lidt gamle indlæg idag! Hvis du vil må du meget gerne skrive til mig på cmfbaker@hotmail.com . Venlig hilsen Christine

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *