Torsdags top ti: Bedste tip til sommeren

Torsdags top ti: Bedste tip til sommeren
06.06.24
Torsdags top ti: Bedste tip til sommeren

Efter nogle spørgsmål i indbakken samlede jeg under overskriften ”Bedste tip til sommeren” en liste til mig selv. Det viste sig hurtigt, at jeg kunne få dem kogt ned til ti… Der er selvfølgelig mange flere tips, men her er i hvert fald nogle af de vigtigste. Indlægget er skrevet over fuldstændig samme læst som ”Torsdags top ti: Bedste tip til efteråret”. Langt de fleste tip er altså indlæg, der i forvejen ligger på bloggen. Følg linket i overskriften eller i teksten til de pågældende tip for en uddybning eller for at finde en vejledning.
Der er altid spørgsmål, der går igen, nogle er mere sæsonbetonede end andre. Det er rart både for dig og mig at have en oversigt over de brugbare tip. Mange af de “Bedste tip til sommeren” er påmindelser om dit og dat, dem håber jeg især, at du vil tage med på ferie.

Bedste tip til sommeren

Der er mange tip, jeg kunne inkludere i ”Torsdags top ti: Bedste tip til sommeren”… Der er dog flere, der faktisk allerede er passé. De ti tip i dette indlæg er valgt ud fra, hvad der er mest aktuelt i indbakken netop nu. Der er også nogle af dem, der først er relevante, når det bliver tid til sommerferien. Det er helt bevidst, at der ikke er tips om holdbar makeup og den slags. Det er værd at holde pause eller skære en del af makeuppen fra, når det er varmt. For det første er det svært at beskytte huden tilstrækkeligt mod solen i løbet af dagen… I øvrigt kan det være særdeles udfordrende at få makeuppen til at holde, hvis sveden hagler af en.

1. Undgå opstart på behandlinger, der øger hudens sensitivitet

Det gælder stærk kemisk eksfoliering, laser og produkter med eller derivater af A-vitamin. Du kan simpelthen ende med at stå tilbage med en forværring af det, du oprindeligt ville behandle. Derfor er det en god idé at vente til solen står lavere på himlen. Det er sådan set lige meget, hvor meget skygge du søger og hvor meget SPF du bruger. Det handler kort og godt om at undgå solen. Du løber ikke samme risiko, når du er i gang med behandlingen. På det tidspunkt har du forhåbentlig set resultater og bruger den mængde SPF, du altid bør bruge! Et produkt, det giver god mening at tilføje om sommeren, er C-vitamin.

2. Brug rigeligt SPF og tag produkterne med hjemmefra

Ovennævnte bringer mig straks til næste tip. Hvert eneste år er der masser af fortvivlede unge kvinder, der skriver til os, fordi de har fået pigmentoverskæg. Det er da så træls, men uanset hvor gerne du så det forsvinde, er tiden slet ikke til det! Hårfjerning med laser (sikkert også andre laserbehandlinger), syrepeelinger, pigmentreducerende behandlinger er ikke hensigtsmæssige om sommeren. Det er derimod sindssygt vigtigt at lære at beskytte huden, som du altid burde have gjort.
Som en tilføjelse til det tip, er det vigtigt at huske at tage SPF (selvfølgelig nok) med hjemmefra. Et par store tube til hele familien er ikke nok, hverken til pool-, strand- eller storbyferien. Heller ikke selvom du måske har din egen med til ansigtet.

3. Beskyt øjnene, håret og hovedbunden

Hat og (sol)briller er uvurderlige, uanset om du døjer med hyperpigmentering eller ej. Det er både øjnene, håret og hovedbunden, der vil takke dig på sigt. Det er generelt pænt ubehageligt at undlade solbriller, når man er i solen. Det er bare ikke helt ligegyldigt, hvilke briller du vælger. Det gælder også for solhatten… Vælg en med en bred skygge, eller sy den selv, hvis du har problemer med at finde én, der passer. Helst skal den også gå langt ned i nakken og helst dække ørerne. En ørkenhat er bestemt ikke den mest fikse hovedbeklædning, men prøv at smide forfængeligheden til fordel for helbredet. Personligt vil jeg hellere se fjollet ud end at ødelægge både hud, hår og øjne.

4. Sørg for at fugte huden

Der er masser af kompromisser at indgå med SPF. Min anbefaling vil altid være, at man går med den højest mulige beskyttelse. Det kan desværre betyde, at man må vælge en, der ikke helt passer til hudens øvrige behov. SPF er heldigvis til stadighed genstand for videreudvikling, så SPF 50+ er ikke længere nødvendigvis ensbetydende med klam og klistret. Udfordringen er, at filtrene skal opløses i enten alkohol eller olie sætter unægtelig sine begrænsninger. Det kan altså godt blive en MEGET fedtet eller virkelig udtørrende oplevelse at være tilstrækkelig beskyttet. Derfor skal du sørge for at fugte huden grundigt, så huden ikke lider under cremen.

5. Ekstra SPF på og omkring læberne, over og i øjenbrynene og i hårgrænsen

Nogle steder er ekstra udsat for solen, ikke fordi solen bider mere der, men fordi vi sjusker med beskyttelsen. Det er omkring munden, på læberne, det er over, i og omkring øjenbrynene og hele vejen rundt i hårgrænsen. Det er meget fint illustreret med billedet i indlægget jeg linker til i overskriften. Der kan du se et billede af mit ansigt i et UV-Kamera. Det er tydeligt at se, hvor jeg havde sjusket den dag. Siden billede blev taget, har jeg virkelig øvet mig på at blive bedre. Selvom jeg er meget bevidst om at se mig i spejlet i mens, er jeg overbevist om, at jeg stadig har hængepartier. Det er bare en af grundene til, at det altid er bedre med flere tyndere lag end en skefuld på én gang.

6. Pas på placeringen af duften i solen

Det er skønt at dufte dejligt, men når solen skinner, så skal man være virkelig forsigtig. Det oplevede jeg selv for et par år siden, hvor jeg lærte, hvad det vil sige at have soleksem. Det var dysen på min duft, der vendte forkert, så den i stedet sprayede på hals og bryst. Det tænkte jeg ikke nærmere over, før det begyndte at klø et par timer senere. Det, der især er træls med soleksem er, at det ikke er sådan noget man lige kommer af med igen. Det gælder altså om at undgå det helt fra starten. Derfor kan det være en idé at undgå brugen af duft direkte på huden om sommeren.

7. Massér din deodorant ind i huden

I tidens løb har jeg testet hundredvis af deodoranter eller rettere sagt anti-perspiranter. Det har ikke altid været en god oplevelse. Egentlig synes jeg ikke selv, at jeg har et problem med sved eller lugt. Alligevel har det været svært at finde en, der virkede i alle situationer. I en del år har vi kæmpet for at få vores egen Deocreme Roll-on til at virke efter hensigten. I den forbindelse er jeg blevet klar over, at de fleste produkter virker bedre, når man masserer dem ind i huden. Det siger måske sig selv, men jeg har altså ikke tænkt tanken før nu. Det gør en stor forskel, og i øvrigt bruge man også langt mindre produkt på den måde.

8. Undgå lufttørring af håret

Det er VIRKELIG SJÆLDENT en god idé at lade håret lufttørre. Når jeg tænker tilbage på, hvad jeg har budt min hovedbund, er det ikke sært, at den blev sur. Selvfølgelig er det ikke muligt at tørre håret undervejs sådan en dag ved stranden eller ved poolen. Det er der hjemme eller om aftenen, du skal modstå fristelsen. Ligesom tippet herunder, handler det om at skåne huden mest muligt og passe på barrieren. En våd og varm hovedbund er perfekte vilkår for skælsvamp, der hverken pynter eller er særlig rar. Det kan også være en sejlivet gæst både på huden og i hovedbunden. Samtidig kan den faktisk også give dig både hvide pletter og bumser, så den er værd at undgå.

9. Sørg for at tørre tæer og folder grundigt

Sommeren er desværre også tid for svamp andre steder end i hovedbunden… Det er derfor ekstremt vigtigt at tørre sig grundigt og skifte badetøjet ud med noget tørt. Det kan også være en idé at kigge på tøj særligt strømper af materialer, der holder huden tør. Det er en forældet tankegang, at det er bomuld, der netop bliver vådt. Skift sko og behandl huden eller området i tide, så du slipper for sejlivede angreb, da det også smitter. Så det lige pludselig ikke kun er dig, der skal hygge dig med revnet hud, kløe og ubehag. I krogene og folderne kan føntørreren også være en stor hjælp i kampen mod fugtig hud og svamp.

10. Gode allergivaner

Hvis du er ramt, så kender du forhåbentlig alle tricks i bogen. Eller også aner du slet ikke, at det faktisk er pollen, der driller dig. Omkring jeg blev fyrre fik jeg pludselig en nærmest invaliderende hovedpine, som overhovedet ikke mindede om migræne. En dag det var helt tosset, blev jeg helt desperat og tog noget antihistamin efter udelukkelsesmetoden. Og vupti forsvandt min hovedpine. Allergi kan præsentere sig på mange andre måder end med snue, nys, løbende øjne og andre almindelige symptomer. Min redning er en luftrensende ventilator og generelt gode allergivaner. Det går i alt sin enkelhed ud på at vaske hår, ansigt, mandens skæg og så videre, så jeg ikke tager pollen med i seng.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *