Tirsdagstip: Sådan undgår du soleksem

Sol
30.04.24
Sol

Sidste år startede jeg på sådan en liste over indlæg, jeg gerne ville skrive… I sidste uge skulle det handle om soleksem, men jeg havde ikke fået forberedt mig, derfor blev indlægget forsinket. Desværre er det allerede for sent for nogens vedkommende… Til dem kan jeg kun sige bedre held næste år.
Det undrer mig virkelig, at vi ikke hører mere om, hvordan man beskytter sig mod denne irriterende reaktion på solen.
For et par år siden blev jeg ramt for første gang, og det er ikke til at spøge med. Kuren er nemlig at holde sig ude af solen, det er unægtelig lidt svært om sommeren eller på ferien. Derfor handler det om at undgå soleksem fra begyndelsen. Har du haft det før, er der større risiko for, at du får det igen… Ligesom det ser ud som om, der er en vis arvelighed.

Sådan undgår du soleksem

Ja… det gælder også solen. Ligesom med høje koncentrationer af nogle ingredienser i hudpleje, skal solen tilgås med omtanke. Og nej… du kan ikke springe over, hvor gærdet er lavest og tage et par ture i solariet! Det er ALDRIG løsningen! I solariet bliver huden bombarderet med UVA-stråling, så det er altså en temmelig fjollet risiko, at udsætte huden for.
Dét, der derimod giver mening, er at trappe soleksponeringen langsomt op. Ophold dig ude eller i solen kort tid hver dag og øg langsomt varigheden af opholdet for at opbygge tolerance. På den måde kan du mindske eller faktisk helt slippe af med det irriterende kløende udslæt. Det gælder selvfølgelig om ikke at være overmodig, så start tidligt på sæsonen og samtidig stille og roligt. Sørg for at være ekstra opmærksom de dage, der er sol og brug altid rigeligt solcreme.

Forebyggelse med kosttilskud

Der er noget, du måske kan gøre for at undgå tilbagevendende soleksem. Der er ingen garanti for, at det virker, men det virker for nogen, så det er da forsøget værd. Kosttilskuddet, du kan tage, er betacaroten, som du blandt andet finder i gulerødder. Fiskeolie har også vist sig at have effekt.
Det gælder selvfølgelig om at starte i god tid før huden udsættes for sol. Det betyder, at du skal starte cirka halvanden til to måneder før soleksponeringen, og så skal du selvfølgelig fortsætte.
Da jeg var ung var anbefalingen at undgå at indtage høje doser af betacaroten, hvis man er ryger… Sådan er det vist ikke længere. Alligevel er det selvfølgelig bedst at tale med en læge, inden du tager noget som helst, også selvom det ”bare” er kosttilskud. Lægen kan også udskrive antihistamin eller lysbehandlinger, hvis eksemet er helt tosset.

Hvornår og hvor for man soleksem?

Soleksem kommer sjældent i ansigtet, da huden der jo bliver udsat for solen året rundt. Det er oftest halsen, dekolletagen, brystet, nakken, armene og fødderne, der er hårdest ramt. Man er sjældent i tvivl om, hvad det er, når først det er kommet. Det præsenterer sig som rødme, knopper eller blærer, hævelser, kløe eller en brændende fornemmelse. Det er ikke sikkert, du kan mærke det før et par timer efter, skaden er sket. Reglerne for forebyggelse i det gamle indlæg ”Tirsdagstip: Undgå soleksem” gælder stadig! Husk at visse fødevarer, nogle typer medicin og duftstoffer kan øge risikoen betydeligt.
Det er især vigtigt at huske, at kortison- og steroidbehandling, der bliver brugt til lindring af eksemet, samtidig øger lysfølsomheden.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *