Tirsdagstip: Undgå soleksem

14.05.19
UV-lys
UV-lys
Hvis du så mig stå på tæer, med hovedet inde bag et forhæng, så kan du her se resultatet. Det er tydeligt at se, at jeg skulle have været mere grundig med min SPF i  panden, i hårgrænsen og omkring øjenbrynene, sliddet på venstre kind skyldes masser af kram og omkring munden er det et måltid.

Det er tid for de årlige solpressemøder. Sådan et var vi til i fredags, hvor La Roche-Posay havde inviteret den dygtige dermatolog Søren Frankild. Det er altid farligt at give os spørgetid, fordi vi har MANGE spørgsmål. På instagram spurgte vi, hvad du gerne vil have svar på. Flere af spørgsmålene har vi svaret på masser af gange, start med at søge her på bloggen, hvis du er i tvivl. Et af de spørgsmål, der gik igen, handlede om soleksem eller polymorft lysudslæt, som det også hedder. Det er en rigtig træls og tilbagevendende følgesvend for mange mennesker. Der er flere måder at undgå det, og de kræver alle sammen en del af dig selv.

Omgang med solen
Hvis nu vi alle sammen var virkelig fornuftige i vores omgang med solen, så ville vi sandsynligvis ikke få soleksem. Og ja, jeg har selv været der. Sidste år havde jeg for første gang nogensinde soleksem. Det undrede mig noget, og det tog også lidt tid at finde årsagen. Det var en dejlig duft, jeg havde sprayet på halsen… det gør jeg ellers aldrig. Nå men det resulterede altså i et irriterende og kløende eksem, selvom jeg altid er grundig med min SPF. Tydeligvis gik det lidt for hurtigt den morgen, og det bringer mig egentlig til emnet. Selvom jeg på ingen måde er soldyrker, tilbringer jeg mange timer ude i løbet af en dag. Derfor skal jeg sørge for at være godt beskyttet, læs mere i indlægget Tirsdagstip: Beskyt huden mod de første stråler.

UVA eller UVB
Det er cirka femoghalvfjerds procent, der reagerer på UVA og femogtyve procent, der reagerer på UVB-strålerne. Og så er der selvfølgelig dem, der reagerer på begge dele. Derfor er det sindssygt vigtigt, at du kigger efter de mærkninger, der giver dig et indblik i UVA-beskyttelsen. Læs mere i indlægget: Hvad betyder UVA-mærkerne? UVA cirkel, PA+++, PPD og stjerner.
Soleksem er ikke en almindelig reaktion, og det skal ikke behandles som sådan. Desværre er der stadig tvivl om, præcist hvad reaktionen skyldes. Derfor må du tage sagen i egen hånd. Beskyt dig med RIGELIGT SPF, der findes ikke drøj beskyttelse. Den SPF der er trykt på flasken eller tuben holder kun, når du bruger cirka fyrre milliliter til hele kroppen. Det svarer til en håndfuld, og det ER meget produkt, uanset om du vælger olie, creme eller lotion.

Hærdning
Er du rigtig hårdt ramt, skal du naturligvis et smut til lægen. I helt grelle tilfælde kan man få lysbehandling og antihistamin, der hærder huden. Ellers gælder følgende regler:

  • Begræns din omgang med solen.
  • Brug RIGELIG SPF med god UVA-beskyttelse.
  • Dæk dig til med tøj.
  • Undgå solen mellem 12-15
  • Undgå at bruge duft direkte på huden.

Det lyder nok, som noget du har hørt før? Det burde det i hvert fald være, for det er de råd, vi alle bør følge. Selvfølgelig skal du være mere opmærksom på at følge ovennævnte råd, hvis du plejer at få soleksem. Uanset hvad er det en god idé at sørge for at have en mental tjekliste, så du i det mindste minimerer risikoen for eksem.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Nanna

Har I ikke lysr til at lave en slags ‘best of’ over de bedste solcremer? Jeg synes det er så svært at finde en solcreme der ikke får mig til at se rigtig fedtet ud. Samtidig har jeg prøvet et par stykker som hærdede fuldstændigt og blev hvide på huden (men godt nok også matte)
Jeg er selvfølgelig klar over, at en hitliste altid vil bygge på personlig smag, men måske kunne det give noget at gå efter

Helene Randløv

Sådan en kan du finde her: https://pudderdaaserne.dk/2015/04/30/torsdags-top-ti-spf-50-til-ansigtet/
Der er selvfølgelig kommet flere til, men det rigtig trælse svar er desværre, at tage turen på apoteket/Matas/stormagasin og få prøver, og selv prøve sig frem.

Emilie

Dejligt med et skriv om soleksem! Mit absolut bedste må være at undgå alkohol (højt på ingredienslisten) i solcreme, hvis man døjer med det… Det har virkelig hjulpet på mig 😳

AJ2500

Hej pudderdåser!
Indtil for 4 år siden var jeg meget plaget af soleksem, selvom jeg lavede alle mulige krumspring for at få så absolut lidt sol som muligt, blive inde, gå i skyggen, gå med kasket, bruge faktor 50 i rå mængder etc. I dag er situationen en ganske anden: Jeg får ikke længere soleksem!!!
Jeg tilskriver min forsvundne tendens til soleksem, at jeg for 4 år siden – pga et ønske om vægttab – begyndte at spise efter lchf-principperne (low carb, high fat). Vægttabet gik over al forventning, på 9 måneder tabte jeg 35 kg, og i tilgift slap jeg af med en lang række hudproblemer: Eksem i alskens afskygninger, mundvabler, lejlighedsvise bumser, hyppige herpesudbrud i ansigtet (fremprovokeret af sol, citrusfrugter og stress) og altså også soleksem. (Jeg er med i forskellige lchf-communities, og jeg er langt fra den eneste, der har oplevet en markant bedre soltolerance som en af gevinsterne ved lchf.)

Lotte

Man skal lige huske, at soleksem er en allergisk reaktion og har intet at gøre med om man har fået for meget sol. Oftest er det i forårsmdr. soleksem forekommer, men kan selvfølgelig også komme senere på sommeren. Ganske alm allergi medicin kan bruges samt zinklinemet (dette dog kun for den kølende effekt)og man kan også få en steroidcreme som kan tage kløen. En alm allergipille tager det værste af min kløe.

Katja Moikjær

Kære Lotte. Der findes flere former for soleksem og de har forskellige årsager, så det kan ikke siges så entydigt. Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *