Tirsdagstip: Kig nærmere på din SPF

UVA mærker
26.03.24
UVA mærker

Her i eftermiddag blev jeg simpelthen så rystet, at det ikke rigtig lykkedes mig at foretage mig noget fornuftigt overhovedet. Det var en snak med en læser i indbakken, der gjorde mig så chokeret. Man må hjertens gerne gøre, hvad ens dermatolog siger… det opfordrer vi selvfølgelig altid til! Derfor bliver jeg virkelig vred, når vores læsere fortæller nogle af de oplevelser, de har med lægerne. I dag havde jeg allerede tænkt mig endnu engang at skrive om SPF… Kig nærmere på din SPF er en reaktion på informationer fra indbakken og to kollegers undren til et pressemøde i torsdags. Det indledende spørgsmål var, om SPF 15 helt er ude af sortimentet, svaret var heldigvis, ”ja, den er!”. Herefter talte vi om, hvad det nu er forskellen er på SPF 30 og SPF 50…

Grumme tal

Det kom virkelig bag på mig, at to så garvede damer i branchen faktisk er i tvivl om forskellen. Eller reelt set ikke vidste det, før jeg forklarede det. Hele snakken opstod på baggrund af nogle GRUMME tal, som jeg desværre ikke ved om kun er danske. Tallene kommer fra noget cancerforskning, hvor det viser sig at 55-70% af alle børn bliver solskoldede hvert år. Hvis ikke det er til at vræle over, så ved jeg snart ikke. Er vi virkelig ikke klogere? Én ting er, at jeg ikke blev smurt med SPF, da jeg voksede op gennem halvfjerdserne og firserne… Der var det jo svimlende faktortal som SPF 2 og 4, der var mest almindelige. I 1996 købte jeg en såkaldt sunblock med hele SPF 15… Alle, jeg rejste med, grinede af mig og min trofaste følgesvend, men i dag burde alle da vide bedre?

Kig nærmere på din SPF

I vores branche er vi blevet fodret med information om SPF fra dermatologer og andre kloge mennesker. Det er vanvittigt privilegeret, derfor synes jeg jo også, at vi har en pligt til at dele denne viden. Det er svært, når budskabet er gået tabt. Det er særlig vanskeligt, når der oven i købet findes dermatologer, der åbenbart heller ikke forstår, hvad tallene betyder.
Der er brodne kar i alle fag, dog er fejlinformation i forbindelse med celleforandringer i mine øjne fuldstændig uacceptabelt. Langt de fleste har blind tillid til, at lægerne ved, hvad de taler om. Som du måske kan forstå på min harme, er det ikke tilfældet. UVA-strålerne trænger dybere ned i huden og kan ændre dit DNA, hvorfor netop denne beskyttelse er væsentlig. Derfor er Tirsdagstip: Kig nærmere på din SPF evigt relevant.

Stråling

Det ord lyder bare ikke rart, når man udelader UVA- og UVB- foran. Strålerne bliver heller ikke mindre skadelige af at få navne. Desværre bidrager navnene også til en del misforståelser, når det kommer til beskyttelse.
I Danmark har vi ikke rigtig taget andet end cirklen omkring UVA til os… Problemet med dét er, at mange kigger på den famøse kurve, der viser at:

  • SPF 15 dækker for cirka 93,7% af UVB-strålerne
  • SPF 30 dækker for cirka 96,8% af UVB-strålerne
  • SPF 50 dækker for cirka 97.7% af UVB-strålerne

Så må man jo være idiot, hvis man vælger SPF 50? Nej, for hvordan beskytter de forskellige SPF mod UVA-strålingen? Her er det så, at vi kun har cirklen at forholde os til, men hvad betyder den egentlig? Cirklen indikerer, at produktets UVA-beskyttelse lever op til lovkravet om at være mindst en tredjedel af den SPF, der er angivet.

Hvorfor vælge SPF 50

Der skal RIGTIG meget SPF til at være tilstrækkeligt beskyttet. Personligt har jeg ALDRIG set nogen bruge nok SPF… Selv i dag fremkalder mine test af SPF til pressemøderne smil og overbærende blikke.
Har du et produkt med 50 ml. i bare en måned, er det bevis på, du har brugt for lidt. En SPF er ALDRIG drøj i brug! Er den det, bruger du for lidt… Ja, du har forhåbentlig fanget budskabet.
Jo højere SPF du bruger, desto bedre er du altså også beskyttet mod UVA-strålerne… Den øvrige UVA-mærkning er vi jo selv store tilhængere af. Det er for eksempel én af de ting, jeg altid selv kigger på. Det er nemlig sådan, at jeg har helt styr på, hvor længe jeg kan tåle at være i solen. UVA-strålerne trænger igennem skyerne, vinduerne og dem har jeg ingen chance for at mærke i tide.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
19 kommentarer
Ida

Hej pudderdåser.
Tak for altid kompetent vejledning – det er meget værdsat!
Hvordan er det nu med rødt lys og infrarød stråler? Er det godt eller skidt? Man kan jo få alverdens lysterapi-behandlinger med den slags stråling, og der loves der jo om positiv effekt for huden og kollagenstimuleringen – men stoler mere på jer! 😉

Helene Randløv

Kære Ida
Det er godt nok et ældre indlæg, men du kan læse mere her: https://pudderdaaserne.dk/2019/12/14/guide-det-skal-du-vide-om-lysbehandling-og-lysmasker/
Min personlige holdning er, at lys-/nåle-/stærke syrebehandlinger skal foregå på klinik.

Kh. Helene

Astrid

Jeg har længe undret mig over årsagen til at der ikke er solfilter som standard i alle cremer? Jeg bruger jeres t-zone + multipeptid hver morgen og så en ansigtssolcreme ovenpå. Hvis der var solfilter i produkterne behøvede jeg ikke det tredje lag creme. Der er sikkert en fornuftig forklaring, men jeg har ikke kunnet Google mig til årsagen.

Helene Randløv

Kære Astrid
Der er da ikke plads til solfiltre i alle produkter. Når der er solfiltre i er der sjældent så meget andet og omvendt. I øvrigt ville du jo heller ikke bruge tilnærmelsesvis nok produkt til at være beskyttet.
Så det er nok meget godt i sidste ende.
Kh. Helene

Mette

Hej,
Kan jeres ‘alt i en beskyttelse’ bruges som solcreme, hvis man anvender dagcreme med høj solfaktor under og bruger alt i en beskyttelse flere gange om dagen og smører rigeligt på?
Jeg er rød i huden og ved virkelig ikke hvad jeg ellers skal gøre for at minimere rødmen.

Helene Randløv

Hej Mette
Alle cremer med SPF kan bruges som SPF. Det handler om at bruge nok. Så ja, hvis du påfører rigeligt, så kan du sagtens bruge den.

Kh. Helene

Astrid S

Tak for forklaringen <3

Helene Randløv

Velbekomme

Anette

Kære pudderdåserne

Jeg bruger Paulas Choice Clear dagcreme med spf 30. Vil det sige, at selvom der er spf i min dagcreme, så skal jeg yderligere komme solcreme ovenpå? I givet fald, hvad vil I anbefale til en kombineret hud med store porrer?
På forhånd tak og tak for dejlig, ærlig og brugbar information om hudpleje.
Mvh Anette

Helene Randløv

Hej Anette
Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget du tager på… men ja, med mindre du bruger flere lag eller de der 2,5 ml kun til ansigtet, så skal der et lag mere på. Nu har jeg jo selv store porer, og min favorit er fra Evy Technology, som du kan læse meget mere om, hvis du søger i søgefeltet oppe i højre hjørne.

Kh. Helene

Jette B

Hej Pudderdåser . Tak for et informativt skriv. Det er evig aktuelt. Jeg bruger altid solcreme, så jeg ved at jeg bruger nok. Min CC creme har også spf 30, det er bare ekstra. I øvrigt bruger kun serum, 2 forskellige under solcreme, så fungerer det hele.

Helene Randløv

Hej Jette
Ja, der er en lang række fejlkilder, når SPF ikke virker for én… det kan være, jeg skal forsøge mig med en liste…

Kh. Helene

MetteQ

Kære Pudderdåser
Kan man bruge jeres Læbesalve SPF30 med det fine hvidblå skær som øjenskygge? Jeg syns den opfører sig helt fint og så er øjenomgivelserne beskyttede?
Tænkte bare, om I havde en eller anden ‘EJ, gør aldrig dét…’

Helene Randløv

Hej Mette
Tjaaaa, hvorfor ikke. Hvis du kan holde ud at bruge den på øjnene, så kan du roligt gøre det.

Kh. Helene

Helene

Jeg personligt kan ikke, på mig på en sommerdag bliver den tyndtflydende(så er de farvede også nemmere at bruge på læberne) og den svier en del at få i øjnene.

Kis

Tak for god vejledning – jeg vil en tur på apoteket efter La Roche Posay. På arbejde vil jeg gerne bruge solcreme under make up. Jeg har været glad for Origins ginzing spf 40 – giver pæn glød men jeg tror ikke jeg bruger nok af den for den skal jo også ligge pænt. Det er jo ikke nemt at supplere op af dagen – kan man bruge en spray og evt hvilken? På forhånd mange tak og god forårsdag.
Bedste hilsner fra Kis

Helene Randløv

Hej Kis
Nej, du bruger helt sikkert ikke nok, det gør de færreste, når vi taler farvede cremer med SPF. Du kan godt bruge spray, der er ikke vildt mange på markedet, der er rare i ansigtet. I årevis har jeg brugt Garnier: https://pudderdaaserne.dk/2017/07/21/fredagsfavorit-garnier-ambre-solaire-sensitive-advanced-hydrating-face-protection-mist-spf-50/ (vær dog opmærksom på at den har ændret navn siden dette indlæg), men der er også nogle af apotekermærkerne, der har en variant.

Kh. Helene

Kathrine Joen

Kære pudderdåser. Tak for at sætte godt spot på så mange ting – I er dem jeg googler når jeg skal det rette produkt eller er i tvivl om hvad jeg skal gøre med min hud. Og netop solcreme er hvorfor jeg fandt denne artikel: jeg vil så gerne bruge det, jeg vil gerne mindske de få misfarvninger jeg har i ansigtet men…. Jeg får ALTID små bumser og let kløende/irriteret hud (ud over den bliver fedtet og træls at røre ved). Dette er sket ved alle produkter jeg prøver (som koster under 300kr, for ellers holder økonomien ikke). Har I et tip til hvordan jeg får nok dækning uden huden flipper helt ud?
Jeg har forsøgt mig med jeres Alt i en (let farvet dagcreme…) men den harmonerer heller ikke med min hud. Så er lidt lost…. På kroppen bruger jeg normalt Derma eller Matas (begge uden parfume) men også her får jeg uren hud af det (trods det påføres en ren hud).

Helene Randløv

Hej Kathrine
Jeg kan varmt anbefale SPF Mousse fra EVY, dem har jeg anbefalet et hav af gange, prøv i vores søgefelt. Ellers er Vichys nye UV-Age rigtig god.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *