Tirsdagstip: Sådan finder du den bedste SPF

Solcremer
16.05.23
Solcremer

Forleden delte Katja et opslag om, at den bedste solcreme er den, man får brugt. ”Sådan finder du den bedste SPF” er tænkt som en hjælp til at finde netop den! Der er i disse dage RIGTIG mange, der spørger til alle mulige produkter med SPF. Det er ikke for at være vigtig eller ubehjælpelig, når jeg linker til listen over UVA-filtre. Den bedste SPF for dig er ikke nødvendigvis den, der er bedst for mig. Det er desværre ikke ualmindeligt at få bumser eller andre reaktioner af SPF. Derfor har jeg ikke en jordisk chance for at svare dig. Det er kun din hud, der kan fortælle dig, om den synes, produktet er rigtigt for dig eller ej. Det er også derfor, jeg ikke har lyst til at kaste udmærket solbeskyttelse under bussen. Hvis det er den, der fungerer for dig, så skal du selvfølgelig bruge den.

Kompromiser

Det er simpelthen et mareridt at formulere SPF, og man kan være nødsaget til at indgå kompromiser undervejs. Det endte vi selv med at gøre, da Alt i en Beskyttelse ikke fungerede som SPF 40. Det er ikke spor sjovt, når man må gå på kompromis med sine overbevisninger. I vores tilfælde kunne vi bibeholde den høje UVA-beskyttelse, og kun derfor gik vi på kompromis med UVB-beskyttelsen.
Det er ikke kun, når producenterne skal formulere SPF, der er kompromiser. Det er helt det samme, når man som kunde skal vælge. Derfor er ”Sådan finder du den bedste SPF” et relevant indlæg. Det leverer ikke en færdig vejledning, men det ruster dig forhåbentlig til at tage en veloplyst beslutning. Er din hud én, der reagerer på SPF med det ene eller det andet? Så er der en risiko for, at du skal gå på kompromis med dine hudplejeprincipper.

Sådan finder du den bedste SPF

Der er nok ingredienser, du plejer at kigge efter i din hudpleje. Udover de solfiltre, vi skrev om i sidste uge, kan det være et af de kompromiser, du må indgå. Der er én metode til at opklare, hvordan en SPF fungerer for dig, det er ved at prøve den. Derfor er det selvfølgelig ret dyrt, hvis ikke du har mulighed for at teste produkterne inden køb. Det minder mig om, et af de vigtige kriterier for mig er prisen. En af årsagerne til, at jeg altid anbefaler, at du skæver til prisen, er at de færreste bruger nok SPF. En dyr SPF er man ikke nær så gavmild med, og så er den dyre creme virkelig ikke meget værd.

SPF garderobe

Mens jeg skrev, blev jeg nysgerrig efter at høre, hvilke produkter med SPF Katja er glad for. Det var ærligt talt ikke så opløftende, fordi svaret var: ”… jeg får dårlig hud af alt!”. Det er dog en temmelig vigtig information, fordi det repræsenterer rigtig mange af vores læsere.
Det går jo ikke rigtig an at lukke sig inde i et værelse uden vinduer. Må konklusionen være at bruge den SPF både huden, pengepungen, samvittigheden, hyperpigmenteringen, principperne og du kan blive enige om. Finder du nogle stykker at skifte mellem, er der endnu større chance for, at din hud gider at være med.

Og det du gerne vil vide…

Efter samtalen tilføjer jeg alligevel en liste over de SPF, som vi faktisk bruger. Det betyder ikke, at det er de bedste SPF på markedet. De er alle valgt ud fra helt forskellige kriterier, og de er altså udelukkende valgt på baggrund af vores kompromiser. Derfor ville det være tosset at bruge vores præferencer som indkøbsliste. Den SPF, du vælger at bruge og bruge nok af, er MEGET bedre end den, du ikke bruger! Det skal være til at holde ud på alle parametre! Listen over Katjas favoritter og mine favoritter har få ligheder. Den samlede liste er derfor et realistisk billede af kompromiserne men med hver sine ting. Listen står ikke i en speciel rækkefølge bortset fra, at de første to kan vi nemt enes om. Fælles for dem er i øvrigt, at de er mineralske:

IS Clinical Eclipse

Det er en gammel traver, der er testet og elsket.

Alt i en Beskyttelse SPF 30

Denne creme behøver næppe den store introduktion. I hvert fald er vi glade for, at den er tilbage. Faktisk tåler Katja den bedre nu, og den generer heller ikke længere øjnene.

Avène Intense Protect SPF50+

Denne creme er nok den på markedet, der beskytter bedst mod de lange UVA-stråler og det synlige blå lys. Katja er meget glad for den, desværre kan jeg ikke bruge den dagligt, fordi den svier i min hud.

Sol de Ibiza Natural Mineral Sunscreen SPF 50

Min nyeste favorit er helt anderledes end alt andet, jeg har prøvet. Den er især rar, når min hud er blevet sur efter brug af kemiske filtre.

La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Cream SPF 50+

Det er VIRKELIG dejligt, at La Roche-Posay har tilføjet Netlock-teknologien til næsten hele sortimentet. Hvis det ikke siger dig noget, betyder det ganske kort fortalt, at cremerne blandt andet ikke svier i øjnene.

EVY Technology Daily Defence Face Mousse SPF 50

Det er min favorit af mange årsager, mine mænd bruger den i øvrigt også. Den bliver siddende, og det er især derfor, jeg holder af den.

The Ordinary SPF 15 og SPF 30

Det er en af dem Katja brugte, mens vi kæmpede med Alt i en Beskyttelse. Personligt har jeg ikke brugt SPF 15, siden man ikke kunne få andet…

Garnier Ambre Solaire Super UV Over Makeup Mist with Hyaluronic Acid SPF 50

Den hedder vist noget nyt hvert år, den er dog blevet ændret minimalt, men jeg hader stadig at elske den. For jeg ELSKER den! Den har skånet mig fra så mange forbrændinger gennem tiden, fordi den altid ligger i min taske. Ulempen er, at det bare ikke er rart at fyre så stærk en parfumeret spray lige i ansigtet. Om ikke andet får jeg trænet, hvor længe jeg kan holde vejret.

Mine egne kriterier

Selv vælger jeg ud fra følgende kriterier nævnt i nogenlunde rækkefølge, der dog overlapper hinanden på kryds og tværs:

 • SPF 50

  Det er udelukkende på grund af UVA-beskyttelsen. Da en tredjedel skal være UVA-beskyttelse… Heldigvis er flere producenter begyndt at tilføje PA+-++++ på emballagen. Hvorfor jeg for eksempel er tilfreds med SPF 30, hvis den er PA++++.

 • Følelsen på huden ved (tilnærmelsesvis) korrekt mængde

  Smelter den af? Bliver huden fedtet eller tør? Ingen af delene er særlig behageligt!

 • Svier den i øjnene

  Mine øjne løber rigeligt i vand i forvejen, så jeg behøver slet ikke noget, der også generer dem yderligere.

 • Ingredienser/ubehag/allergi

  Der er nogle ting, jeg ikke har lyst til at smøre i ansigtet, fordi det ikke plejer at fungere. Én af de ting er alkohol, og så er der selvfølgelig ting jeg ikke kan tåle.

 • Fysiske eller kemiske filtre

  Fordi min hud ofte reagerer på de kemiske filtre, vælger jeg ofte de fysiske filtre.

Når det kommer til SPF står især vandmiljøet højt på min liste over bekymringer. Bare for at nævne et af de steder mine principper kommer i klemme. Der er sikkert mange flere, men det er dem, jeg kan komme i tanke om lige nu.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Nanna

Har I oplevet at solcremer får jer til at svede i ansigtet? Altså ikke bare en lidt fugtig overlæbe, men sådan så det løber ned af ansigtet. Og jeg synes virkelig jeg har prøvet mange forskellige, og jeg går selvfølgelig efter de lette og matte, og de føles dejligt behagelige mens jeg er hjemme og ikke bevæger mig, men lige så snart jeg bevæger mig udenfor, så 🫠😓

Helene Randløv

Hej Nanna
Ja, det har jeg prøvet for et par år siden. Desværre kan jeg ikke huske, hvordan jeg løste problemet… men det kunne være at skrue ned for mængden af produkter under din SPF. Hvis du går efter de helt lette, kan det måske også være et spørgsmål om ingredienserne i dem…

Kh. Helene

Anne

Hvad synes I om Beauty of Joseons solcreme? Jeg har lige opdaget den, og den føles så rar på huden og generer ikke det mindste.

Helene Randløv

Hej Anne
Den er så vidt jeg kan se… helt okay.

Kh. Helene

Helene

Jeg har i mange år brugt Vichy Capital Soleil – den til kroppen, hvad syntes i om den?

Helene Randløv

Hej Helene
Det er jo L’Oréal 🙂

Kh. Helene

Nanna

Ok wow, det er da dejligt at høre, at det måske kan blive bedre. Lige nu er den bedste “løsning” at cykle på arbejde uden solcreme (😬) og så tage faktor 50 på, når jeg er kølet af

Helene Randløv

Hey Nanna
Hvis du vil have hjælp til måske at knække koden… så tøv endelig ikke med at skrive en besked til os på enten Facebook eller Instagram, så kan jeg meget bedre hjælpe dig.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *