Tør hud om næsen eller øjenbrynene? Skæleksem og behandling

06.07.16
Gærsvampe lever naturligt i massevis på huden. Hvorfor de nogle gange bliver til skæleksem ved man ikke nok om.

Kender du det med at huden i folderne omkring næsen virker tør og flager, lige gyldigt hvor meget creme man smører den ind i? Eller panden begynder at skalle – især omkring øjenbrynene.

Forklaringen kan være skæleksem. Den samme meget almindelige hudsygdom som de fleste af os oplever i hovedbunden på et eller andet tidspunkt i løbet af vores liv, kan nemlig ramme mange forskellige steder og i mange forskellige former.

Vi kender måske skæleksem bedst som skæl i håret, men den kan også vise sig som:

  • Hud der flager omkring næsen – især i folderne på siden af næsen
  • Skæl omkring øjenbrynene
  • På kroppen – især i hudfolder
  • Arp på spædbørn

Jeg har selv fornøjelsen af problemet fra tid til anden omkring næsen. Det er i så mild grad, at det oftest usynligt for det blotte øje, men især når jeg bruger foundation, så bliver det fremhævet. I lange perioder er det helt væk, nogle gange dukker det op igen.

Man kan blive fristet til at smøre et tykt lag creme eller olie på de tilsyneladende tørre flager omkring næsen – det må jo være tør hud! Men det er nogen nær det værste, man kan gøre. Skæleksem stortrives i fedtede omgivelser og skyldes fedtet hud – ikke tør hud.

Salicylsyre og et lægebesøg
Vi Pudderdåser bliver aldrig trætte af at lovprise salicylsyrens positive egenskaber, og den har faktisk også en positiv effekt på skæleksem. Vores egen T-zone Peeling eller tilsvarende effektive og milde peelinger med salicylsyre er god som daglig, forebyggende pleje, hvor den modvirker skæleksem ved blandt andet at fjerne de fortykkede lag af hud.

Men behandling af skæleksem skal du til lægen med. Skæleksem skyldes en svamp, der hedder Malassezia, og midler mod den slags finder du kun hos lægen. Hvad end de sidder i ansigtet eller i hovedbunden.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
23 kommentarer
Julie

Ja, tak for det ! 😀
Jeg har i periode denne, hvad jeg troede var tørhed, men er åbenbart skæleksem. Jeg smører altid en ordentlig lag fugtighedscreme på. Til tider gerne den fedeste jeg har. Jeg har sågar gjort det i dag! Men det tror jeg nok lige jeg stopper med fra nu af!
Tusind tak for super information, der faldt på et tørt sted.

Camilla

Meget interessant – kan det også være inde i øjenbrynet? Det skaller jeg nemlig i perioder!!

Katja Moikjær

Det kan det i hvert fald!

Joan

Jamen for f****** da …. jeg har købt mig fattig i cremer både i matas og på den klinik jeg bruger. Og nu sidder jeg her og tænker aha. Tror da lige jeg skal til lægen efter ferien.

Katja Moikjær

Dejligt du kunne bruge det til noget! Håber I finder ud af det.

Pernille

Jeg har lidt af skæleksem i mange år – især i hovedbunden og omkring næsen – men også øjenbryn, hage, mundvige mm. Har brugt skælshampoo og svampecreme, og indimellem hydrocortison. Jeg har registreret at skæreost, champignons og sukker forværrer eksemen. Nu er jeg begyndt at spise “Sense”-kost ogeksemen er stort set helt i ro. Jeg minimerer indtaget af ost og svampe, og diæten er stort set uden sukker. Måske er der andre der kan bruge samme metode.

FR

Hej!
I skriver at man ikke skal bruge creme på det. Skal man så helt holde op med at bruge ansigtscreme, eller er det en speciel creme der vil være god at bruge? Jeg plejer selv at bruge en fra biotherm, men det virker ikke 🙁

Katja Moikjær

Hej FR. Har du læst sidste del af indlægget? Kh. Katja

Anna

Hvorfor har jeg ikke vidst det her! Jeg har skæl i hovedbunden, men jeg vidst da ikke at det også var forklaringen på at huden på min næse altid flager. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange penge jeg har brugt cremer og olier.

Sanne

Kom ned på apoteket.
Vi har cremer specielt til skæl eksem der sidder de nævnte steder i ansigtet.
Bl.a. Ducray el Bioderma mærkerne laver specielt til dette problem område.

M

men er de ikke mere til tør skæl? hvad hvis man får fedtet skæl? (tindninger hagen og især panden der har skæl er oliet men tør under skæl og olie)

Helene Randløv

Hej M
Har du mon læst vores andet indlæg om skæleksem?
Kh. Helene

Natja

Jeg bliver nød til at sige at de midler man får hos lægen er en idiot værdi, undskyld sproget, men det irriterer mig at folk bliver snydt sådan af medicinindustrien. Svamp i kroppen kan behandles naturligt, via kosten og naturlige produkter, Det handler om livsstil, svampen kommer bare igen når man stopper med den behandlingen man får hos lægen, det dybere problem skal jo behandles først!

majbritt

Jeg tror også på at kosten kan gøre rigtig meget. For mit eget vedkommende hjælper færre mælkeprodukter og flere grøntsager. Der udover hat jeg på nettet fundet et nemt og billigt råd til udvortes brug der er meget effektivt. I hvert fald til den milde form der beskrives her: 1 del æbleeddike og 1del vand på huden en gang dagligt. Det kan svampet der forårsager det altså ikke lide. Håber andre kan ha glæde af dette billige råd. 😊

Christine

Hej
Nizoral creme som er MIDLET mod skæleksem fås i håndkøb og er super effektivt:-)
Kh Christine

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *