Enzym eksfoliering – masker med øjeblikkelig effekt

10.03.14
Enzym masker

Enzym masker

Det sidste års tid har jeg for første gang i mange, mange år brugt masker med jævne mellemrum. Men ikke bare en hvilken som helst slags masker. Det er enzymer, der har fået mit hjerte til at banke lidt hurtigere for ansigtsmasker.

Enzymer er eksfolierende, men på en anden måde end de syrer, vi har skrevet så meget om.

Enzymerne kommer fra typisk papayaekstrakt eller ananasekstrakt. Effekten kan sammenlignes med det, vi oplever, når vi spiser ananas og kan mærke noget på tungen og på samme måde, som ananas og andre frugter kan mørne kød. Det er netop effekten af enzymerne.

Man må endelig ikke sammenligne deres effektivitet med for eksempel rigtig glykolsyre, selvom det er svært, når selv producenterne lider af begrebsforvirring på dette område.

Vores hud består af 3 lag:

  • Overhud (epidermis)
  • Læderhud (dermis)
  • Underhud (subcutis)

Underhuden er det fedtlag, der ligger under læderhuden. Den beskæftiger vi os ikke med, når vi taler om kosmetik. Her skal der enten skalpel eller sprøjter til for at nå ned.

Menneskets overhud er den, du kan se med det blotte øje. Den er meget svær at trænge igennem, den skal jo netop beskytte os mod indtrængende farer udefra.

Læderhuden er laget i midten og det er her, vi finder en god del af årsagen til de problemer, vi kan se på overfladen af huden. En kosmetisk ingrediens, der kan trænge herned, kan – meget groft sagt – gøre en større forskel for huden end dem, der kun virker på overhuden.

Syrepeelinger findes i mange former. Nogle kan trænge dybt ned i læderhuden, andre virker kun på overhuden.

Og en enzympeeling virker – sandsynligvis – kun på overhuden. I modsætning til syrepeelinger trænger den ikke ned, men eksfolierer i stedet på overfladen.

På lang sigt kan enzympeelinger altså ikke ændre på nogle af de skader i huden, som en god syrepeeling kan. Men den kan noget andet.

Den kan fjerne og opløse døde hudceller og give en øjeblikkelig følelse af pænere og mere ensartet hud. Samtidig er de milde, fordi de netop kun virker på overfladen.

Syrer som for eksempel glykolsyre virker ved at trænge ned i de levende lag i huden og stimulere dannelsen af nye hudceller. Dette giver en større effekt, men også større risiko for bivirkninger.

Enzympeelinger giver altså en øjeblikkelig opfriskning til huden, der bliver mere ensartet og mindre grå og trist.

Men da den som sagt kun virker på overfladen, så er det ikke noget, der vil kunne løse dybere problemer, og effekten er langt fra dramatisk.

Mit ugentlige pick-me-up
Grunden til, at jeg er faldet for enzymmaskerne er netop følelsen af en øjeblikkelig effekt på huden. En maske, der rent faktisk efterlader en pænere hud, end da den kom på.

Det er ikke nødvendigvis noget, andre end mig selv vil lægge mærke til, men det gør en forskel for mig selv.

Det kan aldrig erstatte syre-produkter, men hvis du har behov for det lille ekstra luksus-ritual engang i mellem, hvor man har brug for at gøre noget godt for sig selv, så er enzym-maskerne et meget fint bud. Er du på et budget, så er det ikke her, du skal lægge dine surt opsparede penge.

Produkterne er ikke til dagligt brug og i modsætning til syreprodukter skal de vaskes af igen efter 5-20 minutter. Anvisningerne på de forskellige produkter varier fra at bruge dem et par gange om ugen til hver 2.-4. uge. Læs anvisningerne på emballagen, og følg dem.

Bagsiden af medaljen
Sammen med frugtekstrakterne kommer ofte en del af de særligt allergene parfumestoffer. Flere af de nedenstående produkter er parfumeret med disse.

Oskia Renaissance Mask
Oskia Renaissance Mask indeholder papaya og ananas enzymer blandet med AHA i form af mælkesyre. Den er meget lækker  med en luksuriøs konsistens og fantastisk duft, og den vil pynte på ethvert toiletbord.

På min hud er den meget mild og en fornøjelse at bruge, men den er en af de ovenstående parfumerede produkter. Jeg vender dog oftest tilbage til denne, da jeg selv oplever en meget fin umiddelbar effekt på grå og trist hud uden nogen form for irritation.

Oskia Renaissance Mask koster 500 kroner for 50 ml. blandt andet hos Magasin og diverse webshops.

Beauty Bay sælger også Oskia, og her kosher Renaissance Mask 400 kroner.

IS Exfoliating Enzyme Treatment
IS Exfoliations Enzyme Treatment er et meget spændende produkt, da den IKKE indeholder frugtekstrakter, men derimod ren papain, der er det isolerede enzym.

Dette giver en mere effektiv og renere eksfoliering uden risiko for irritation fra frugtsyrene. Samtidig indeholder den skrubbekorn, så den kombinerer enzymerne med mekanisk eksfoliering. Den er i modsætning til de øvrige produkter også uden parfume.

IS by Innovative Skincare Enzyme Treatment koster 680 kroner for 50 ml. Den forhandles herhjemme af Noscomed på deres webshop og klinikker.

Organic Pharmacy Enzyme Peel Mask
Organic Pharmacy Enzyme Peel Mask er baseret på papaya. Den har samme effekt på mig som Oskia Renaissance Mask, men den har en meget tydelig duft, der minder mig om tyggegummi, og som simpelthen ødelægger den for mig. Det er ærgerligt, for den er på alle andre måder lækker. Hvis du kan lide duften, så prøv den. Jeg kan ikke.

Ligesom Oskia er den kraftigt parfumeret, også med de 26 deklarationspligtige parfumestoffer.

Enzyme Peel Mask koster 475 kroner for 40 ml. i blandt andet Magasin og Matas.

Mange af jer spørger til Melissas AHA-creme, og jeg har stadig ikke prøvet dem. Men alene dømt på ingredienslisten, så er den ikke en AHA creme, men rent faktisk et enzym-produkt og derfor også relevant at nævne i denne sammenhæng.

Har du prøvet produkter med enzymer?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Charlotte

Har netop genopdaget min daily microfoliant fra Dermalogica. Den indeholder en god blan af papain, salicylsyre, risenzymer, grape og lakrid, havre, grøn te mv. Den er faktisk stadig god og et af de eneste dermalogica produkter som er pengene værd imo. Den og så deres precleanse. Har også masken fra Organic pharmacy, men min seneste besættelse er div masker fra Sisley, fx black rose cream mask, kender I den? 🙂

Siffen

Pssst, jeg har læst med i et stykke tid, og har også læst mange ældre indlæg og har fundet ud af at i elsker matas fod og hælkur og at i hader krukker. Sidst jeg var i matas så jeg et skilt hvor der stod at ders produkter til fødderne ville få ny emballage, deriblandt matas fod og hælkur og jeg kan ikke huske præcis hvilken indpakning den vil få, men det er ikke en krukke:D

Karen

Jeg bruger Dermalogicas gentle cream exfoliant som jeg er meget glad og som åbenbart også virker med enzymer: http://www.dermalogica.com/gentle-cream-exfoliant/9,default,pd.html
Kan I iøvrigt anbefale en god fugtmaske uden parfume og mærkelig duft men som som bare fugter og får huden til at slappe af?
Mvh Karen

Helene Randløv

Hej Karen
Jeg er selv glad for Clinique Moisture Surge Overnight Mask, det er en god og rigtig rar maske. Som får min hud til at slappe af, når den er flippet ud af den ene eller den anden grund.
Kh. Helene

Monica

Min favorit er helt klart IS Exfoliations Enzyme Treatment – jeg oplever nemlig også, at den faktisk virker og giver mig fornemmelsen af mere glat og ensartet hud. Desværre er jeg løbet tør, så jeg må på handlen og have den store pengepung oppe for at købe den. For jeg synes, IS-produkterne er dyre. Men de er virkeligt effektive. Jeg får fast Fire & Ice-ansigtsbehandlinger hver 6. uge og har i perioder brugt IS og IS Clinical-produkterne – i øjeblikket er jeg på helt andre produkter, men Fire & Ice-behandlingerne holder jeg fast i. Og så enzym-peelingen hjemme 🙂

DM

Hvor længe holder masken var IS ca?… Det er jo lidt af en indvestering 🙂

Katja Moikjær

Man skal kun bruge den hver 2.-4. uge, så jeg er slet ikke i nærheden af at bruge den op endnu.

Louise

Hejsa. Et kult produkt fra japan ved navn natural aqua gel er det jeg bruger. Man kan ikke købe det i dk, og det er næsten umuligt at finde det online, uden at skulle betale told mm. Så det er lidt af en udfordring, hver gang jeg løber tør. Det er ekstra populært i asien og det siges at der sælges en flaske hver 30 sek.. ? 🙂
Nåh, men det består kun af vand og planteekstrakter b.la. aloe vera, ingen parfume, konserveringsmidler, farve what not.. man putter det på tør hud og 2 sek efter kan du rulle det døde ud af..det er ffantastisk! – prøv at finde en YouTube video, der er et hav om dette produkt 🙂 Nu har jeg røbet hemmeligheden for dk, håber ikke folk går amokko 🙂

Anna L

Hej, kan man bruge Oskias Renaissance Peeling sammen med f.eks. andre peelinger med korn eller jeres egen T-Zone Peeling? I skriver, at man kun skal bruge den hver 2. uge, skal man så ikke kombinere med anden peeling? Vh. Anna

Katja Moikjær

Renaissance Peeling er en enzympeeling og kan derfor godt kombineres med for eksempel en daglig syrepeeling. Det kommer lidt an på din hud og behov?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *