Re-post: Akne og bumser – sådan slipper du af med dem

25.06.12

Vi får mange spørgsmål om især akne og bumser, og jeg vil benytte mig af chancen, til at re-poste disse tidligere råd, som jeg skrev om for et godt stykke tid siden. For der er ikke meget nyt under solen der. Mit første og altoverskyggende råd generelt er, at akne og udbredte bumser er en hudsygdom og skal behandles som sådan. Det vil sige hos lægen, og hvis ikke han kan hjælpe, så hos hudlægen.

Det er ikke en kosmetik-opgave, det er ikke en kosmetolog-opgave. Det er en læge-opgave. Så gå til lægen, hvis du ikke umiddelbart kan løse dit problem med håndkøbspræparater. For der findes mange effektive præparater på recept.

Virkningsløse produkter
Hvis du er plaget af bumser, har du sikkert prøvet rigtigt mange forskellige kosmetiske produkter. Og du har sikkert også opdaget, at langt de fleste overhovedet ikke virker. Hudpleje er en jungle for bumseplagede, og langt de fleste producenter af hudpleje svigter, når det kommer til at lave en effektiv kur.

Få stoffer med dokumenteret effekt
Der findes ganske få stoffer, der har en dokumenteret effekt mod akne. Hold dig til dem og spring over produkter, der lover mirakler med ingredienser, de selv har fundet på. Typisk en meget sjælden plante fra et eksotisk land? Det virker ikke.

Drop smarte ansigtsvaske
En anden ting, der er vigtig at huske er, at du skal gå efter produkter, der bliver på huden. En ansigtvask for eksempel har minimal effekt på akne, du vasker den jo af med det samme. De gode produkter er dem, man smører på huden og lader sidde, så stofferne har tid til at virke.

De stoffer, du kan købe i håndkøb, der virker er:

Salicylsyre
Salicylsyre er en meget mild kemisk peeling, der virker godt mod milde tilfælde af bumser. Salicylsyre er i årevis blevet brugt af hudlæger mod bumser, da det både eksfolierer huden og har en mindre antiinflammatorisk virkning. Bliver desværre ofte brugt i produkter, der er fyldt med alkohol, hvilket kan udtørre huden.

Anbefalede produkter:
MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex (indeholder både salicylsyre og AHA
Paulas Choice har flere produkter med salicylsyre (også kaldet BHA)

AHA – Glycolsyre
Glycolsyre og andre AHA kan ligesom salicylsyre eksfoliere huden og kan fremme udviklingen af nye, raske hudceller. Det er effektivt mod mildere former for akne.

Anbefalede produkter:
MD Formulations har mange produkter med Glycol Syre
Peter Thomas Roth har også mange
Avene Cleanance K (indeholder både salicylsyre og AHA) – kan købes på apoteket

Basiron
Hvis AHA eller Salicylsyre ikke er nok, kan du supplere med Basiron, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Det er et håndkøbslægemiddel som indeholder benzoylperoxid, som virker mod de bakterier, der skaber bumserne. Det er det eneste håndkøbslægemiddel, der findes. Kombiner det gerne med et præparat med enten AHA eller salicylsyre. Læs indlægssedlen og vær opmærksom på, at det har en irriterende vane med at afblege hovedpude og håndklæder. Så gem de pæne tekstiler væk til en anden gang.

Receptpligtige lægemidler
Hvis du er plaget af akne, så tøv ikke med at gå til lægen. Der findes mange effektive midler på recept, for eksempel tretinoider, antibiotika mm. Som sagt, akne er en hudsygdom og som sådan en opgave for en læge og hvis ikke din praktiserende læge kan løse problemet for dig, så kan han viderehenvise dig til en hudlæge, der er specialist i lige præcis det.

De receptpligtige midler er typisk cremer på recept af forskellig slags, antibiotika i forskellige former eller som en ofte sidste mulighed tabletter med isotretinoin, som er yderst effektivt, men kan have en del bivirkninger, mens det står på i form af blandt andet meget tør hud. Derudover må man aldrig tage det, når man er gravid på grund af alvorlig risiko for misdannelser. Men hvis du er hårdt ramt af akne, kan dette være løsningen, der for alvor kan hjælpe. Men de receptpligtige midler er netop det, du skal til lægen vedrørende.

Du behøver IKKE fugtighedscreme
En af de største misforståelser er, at alle hudtyper behøver ekstra fugt i form af en fugtighedscreme. Salgspersonalet ved kosmetikskranken vil utroligt gerne sælge dig en fugtighedscreme specielt til fedtet hud. Lad være med at falde for det. Fugtighedscreme tilfører huden fedt, og hvis din hud er fedtet har den ikke behov for det. Hvis du har fedtet hud, men ikke kan leve uden en fugtighedscreme, så vælg en der er let og ikke blokerer porrerne. Du kan for eksempel nøjes med at bruge den på de dele af dit ansigt, der ikke er fedtet.

Stædige små sataner
Husk at have tålmodighed. En bums’s levetid er cirka 4-6 uger, så det kan tage lige så lang tid, før du kan mærke en effekt.

Og så for os kvinder
Så er det tit et tegn, at hvis dine bumser især sidder på ryg og omkring hagen, at det er hormoner, der er på spil. Så kan det fx. være oplagt at læse mere om PCOS og se, om du har nogle af de andre symptomer. Under alle omstændigheder, så kan visse typer p-piller og andre hormoner også være effektivt. Og igen visse typer hormonel prævention og andre hormonelle ændringer i forbindelse med fx. graviditet (og selvfølgelig puberteten) kan fremprovokere akne. Hormoner er en meget vigtig faktor at tage højde for.

Mythbusting
Bumser:

-kommer ikke fordi du spiser usundt
-kommer ikke af dårlig hygiejne
-forsvinder ikke i solen
-KAN til gengæld komme af at bruge de forkerte hudpleje produkter
-er styret af dine hormoner

Kilder: cosmeticscop.com, britishskinfoundation.org.uk, acne.org, aad.org, netdoktor.dk

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
73 kommentarer
vibeke

Kan man få bums på/over overlæben af for gammel lipgloss/makeup til læber?

Katja Moikjær

En læbestift, lipgloss eller andet læbeprodukt på læberne med en tilstoppende effekt kan sagtens give problemer på huden omkring munden. Men man kan ikke få bumser på selve læben

sanne troldborg

Et spørgsmål – er det en dårlig ide at bruge mac foundation, hvis ens hud er plaget af bumser/knopper? Kan forstå, at det ikke er nødvendigt at bruge fugtighedscreme, hvis man har bumser/knopper. Jeg spørger på vegne af min datter på 14 år

Helene Randløv

Kære Sanne
Ikke nødvendigvis… vil du ikke skrive lidt mere om hendes hud, så vi bedre kan hjælpe. Hvis huden for eksempel er tør, er det en dårlig idé at undlade brug af creme.
Kh. Helene

Anonym

Hej
Jeg er en pige på 15 år. Jeg har lidt af akne siden jeg gik i 3. klasse.
Det har altid været rimeligt mildt, men jeg har altid haft mindst en bums hver dag.
For nogle måneder siden gik jeg så til lægen, men det eneste hun vil give mig er basiron, fordi hun synes det er så mildt.
Jeg vil rigtig gerne have piller for det.. Kan jeg få fat i nogle uden en henvisning fra en læge?

Helene Randløv

Hej
Nej, det kan du heldigvis ikke, det er ikke noget man skal spøge med! Hvad bruger du af produkter?
Kh. Helene

Celina

Hej med jer! Bha og Niacinamide – Jeg ELSKER de to produkter sammen, min hud reagere med det samme jeg kombinere dem – jeg har i perioder cystisk acne, men det er to fantastiske produkter og sammen gør de underværker (ifb jeres oplæg omkring The Ordinary). Dog læste jeg at alkoholen i Cliniques Toner kunne forårsage cystisk acne pga alkohol på jeres side? Hvordan hænger det sammen? Og i skriver her at man ikke nødvendigvis behøver fugtighedscreme, specielt til fedtet hud – jeg er fuldstændig enig! Det gør intet godt for min hud! Men flere og flere er ikke enige, grundet man bruger BHA og derfor skal bruge solcreme til dagligt? Jeg gør det ikke, men flere og flere anbefaler. Ved i hvorfor?

Katja Moikjær

Kære Celina. Har jeg skrevet at man kan få cystisk akne af alkohol? Hvor helst præcis? Generelt er alkohol lokalirriterende og udtørrende. Bruger du Cliniques toner, eller…?
Og ja, du bør bruge solfaktor, når du bruger BHA. Årsagen er at BHA er en kemisk eksfoliering, og derfor fjerner en lille smule af hudens egen naturlige solbeskyttelse – nemlig de døde hudceller. Faktisk er det lovpligtigt at skrive på produkter med andre former for kemisk peeling, at man skal bruge solfaktor sammen med.

Lotte

Hej Helene.
Har du viden om, om det er muligt at benytte t zone peelingen, ved opstart af isotretinion? Altså i de første uger, hvor pillerne endnu ikke virker?
Jeg har oplevet en bedring ved at bruge t zone peelingen i snart 6 uger, men stadig ikke nok til at slå den voldsomme acne ned, og tænker at syre behandlingen ville hjælpe indtil pillerne virker?

Katja Moikjær

Kære Lotte
T-Zone Peelingen er også mindst 6 uger om at virke (sikkert mere), så det vil ikke hjælpe at starte , hvis du ikke bruger den i forvejen.
MEN hvis du allerede er i gang med T-Zone Peelingen, så ser jeg ingen skade i at fortsætte. Mærk dog selv godt efter irritation og tørhed fra opstart af isotretinoin. Hvis din hud begynder at blive meget irriteret, så kan det være du skal bruge den lidt mindre.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *