Re-post: Akne og bumser – sådan slipper du af med dem

25.06.12

Vi får mange spørgsmål om især akne og bumser, og jeg vil benytte mig af chancen, til at re-poste disse tidligere råd, som jeg skrev om for et godt stykke tid siden. For der er ikke meget nyt under solen der. Mit første og altoverskyggende råd generelt er, at akne og udbredte bumser er en hudsygdom og skal behandles som sådan. Det vil sige hos lægen, og hvis ikke han kan hjælpe, så hos hudlægen.

Det er ikke en kosmetik-opgave, det er ikke en kosmetolog-opgave. Det er en læge-opgave. Så gå til lægen, hvis du ikke umiddelbart kan løse dit problem med håndkøbspræparater. For der findes mange effektive præparater på recept.

Virkningsløse produkter
Hvis du er plaget af bumser, har du sikkert prøvet rigtigt mange forskellige kosmetiske produkter. Og du har sikkert også opdaget, at langt de fleste overhovedet ikke virker. Hudpleje er en jungle for bumseplagede, og langt de fleste producenter af hudpleje svigter, når det kommer til at lave en effektiv kur.

Få stoffer med dokumenteret effekt
Der findes ganske få stoffer, der har en dokumenteret effekt mod akne. Hold dig til dem og spring over produkter, der lover mirakler med ingredienser, de selv har fundet på. Typisk en meget sjælden plante fra et eksotisk land? Det virker ikke.

Drop smarte ansigtsvaske
En anden ting, der er vigtig at huske er, at du skal gå efter produkter, der bliver på huden. En ansigtvask for eksempel har minimal effekt på akne, du vasker den jo af med det samme. De gode produkter er dem, man smører på huden og lader sidde, så stofferne har tid til at virke.

De stoffer, du kan købe i håndkøb, der virker er:

Salicylsyre
Salicylsyre er en meget mild kemisk peeling, der virker godt mod milde tilfælde af bumser. Salicylsyre er i årevis blevet brugt af hudlæger mod bumser, da det både eksfolierer huden og har en mindre antiinflammatorisk virkning. Bliver desværre ofte brugt i produkter, der er fyldt med alkohol, hvilket kan udtørre huden.

Anbefalede produkter:
MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery Complex (indeholder både salicylsyre og AHA
Paulas Choice har flere produkter med salicylsyre (også kaldet BHA)

AHA – Glycolsyre
Glycolsyre og andre AHA kan ligesom salicylsyre eksfoliere huden og kan fremme udviklingen af nye, raske hudceller. Det er effektivt mod mildere former for akne.

Anbefalede produkter:
MD Formulations har mange produkter med Glycol Syre
Peter Thomas Roth har også mange
Avene Cleanance K (indeholder både salicylsyre og AHA) – kan købes på apoteket

Basiron
Hvis AHA eller Salicylsyre ikke er nok, kan du supplere med Basiron, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Det er et håndkøbslægemiddel som indeholder benzoylperoxid, som virker mod de bakterier, der skaber bumserne. Det er det eneste håndkøbslægemiddel, der findes. Kombiner det gerne med et præparat med enten AHA eller salicylsyre. Læs indlægssedlen og vær opmærksom på, at det har en irriterende vane med at afblege hovedpude og håndklæder. Så gem de pæne tekstiler væk til en anden gang.

Receptpligtige lægemidler
Hvis du er plaget af akne, så tøv ikke med at gå til lægen. Der findes mange effektive midler på recept, for eksempel tretinoider, antibiotika mm. Som sagt, akne er en hudsygdom og som sådan en opgave for en læge og hvis ikke din praktiserende læge kan løse problemet for dig, så kan han viderehenvise dig til en hudlæge, der er specialist i lige præcis det.

De receptpligtige midler er typisk cremer på recept af forskellig slags, antibiotika i forskellige former eller som en ofte sidste mulighed tabletter med isotretinoin, som er yderst effektivt, men kan have en del bivirkninger, mens det står på i form af blandt andet meget tør hud. Derudover må man aldrig tage det, når man er gravid på grund af alvorlig risiko for misdannelser. Men hvis du er hårdt ramt af akne, kan dette være løsningen, der for alvor kan hjælpe. Men de receptpligtige midler er netop det, du skal til lægen vedrørende.

Du behøver IKKE fugtighedscreme
En af de største misforståelser er, at alle hudtyper behøver ekstra fugt i form af en fugtighedscreme. Salgspersonalet ved kosmetikskranken vil utroligt gerne sælge dig en fugtighedscreme specielt til fedtet hud. Lad være med at falde for det. Fugtighedscreme tilfører huden fedt, og hvis din hud er fedtet har den ikke behov for det. Hvis du har fedtet hud, men ikke kan leve uden en fugtighedscreme, så vælg en der er let og ikke blokerer porrerne. Du kan for eksempel nøjes med at bruge den på de dele af dit ansigt, der ikke er fedtet.

Stædige små sataner
Husk at have tålmodighed. En bums’s levetid er cirka 4-6 uger, så det kan tage lige så lang tid, før du kan mærke en effekt.

Og så for os kvinder
Så er det tit et tegn, at hvis dine bumser især sidder på ryg og omkring hagen, at det er hormoner, der er på spil. Så kan det fx. være oplagt at læse mere om PCOS og se, om du har nogle af de andre symptomer. Under alle omstændigheder, så kan visse typer p-piller og andre hormoner også være effektivt. Og igen visse typer hormonel prævention og andre hormonelle ændringer i forbindelse med fx. graviditet (og selvfølgelig puberteten) kan fremprovokere akne. Hormoner er en meget vigtig faktor at tage højde for.

Mythbusting
Bumser:

-kommer ikke fordi du spiser usundt
-kommer ikke af dårlig hygiejne
-forsvinder ikke i solen
-KAN til gengæld komme af at bruge de forkerte hudpleje produkter
-er styret af dine hormoner

Kilder: cosmeticscop.com, britishskinfoundation.org.uk, acne.org, aad.org, netdoktor.dk

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
73 kommentarer
Asha

Jeg har haft akne i mange år, men er endelig efter lang tid ved at slippe af med det efter et halvt år hos en hudlæge.
ALT hvad I skriver er rigtigt. Min hudlæge giver mig antibiotika samt clindoxyl og isostretonoin som creme til natten. Jeg vasker mit ansigt i en mild vask morgen og aften. Jeg er vild med ACOS Spotless-serie, hvor jeg skifter mellem to af deres renseprodukter. Om dagen bruger jeg Paula’s Choice BHA-gel efter vask, som er virkelig god. Tit bruger jeg ingen yderligere creme, men bare solcreme specielt til akneplaget hud. Har også to cremer fra Avène – nemlig Cleanance K og en anden specielt creme til hud i medicinsk behandling. De er gode under makeup.
Jeg har lært mig meget enkle vaner mht hudpleje. Før jeg kom til hudlæge prøvede jeg mange forskellige mærker, der påstod at hjælpe mod akne, og det gjorde bare min hudværre. Jeg har især dårlige erfaringer med Clinique, Dr. Hauschka og Murad.

Pudderdåse Katja

Hej Asha
Hvor ER det godt at du endelig har fundet noget, der virker for dig. Fantastisk (og tak for opbakningen). Det lyder som en meget fin rutine du har.
Jeg vil meget gerne høre, hvilke solcremer du bruger? Det er meget svært at finde gode solcremer til akne-hud. Hvad kan du anbefale?
Kh. Katja

Asha

Jeg bruger avenès cleanance solcreme. Jeg har aldrig haft problemer med den, så det er faktisk den eneste solcreme til ansigtet, jeg har brugt i et par år nu.

Pudderdåse Katja

Tak 🙂

nanna

nu har jeg sikkert et dumt spørgsmål:
men jeg har læst mig frem til, at hvis du får fedtet hud, er det ofte på grund af manglen på fedt i ansigtet, og kroppen så prøver at give det den mangler. Og derfor har jeg så læst at man skal huske cremer for at huden ikke danner ekstra.
og jeg snakker ikke at jeg har et mega fedtet ansigt, men bare generelt omkring T-zonen osv :)?
xx Nanna

Pudderdåse Katja

Hej Nanna
Det er bestemt ikke et dumt spørgsmål. Det er en udbredt opfattelse. Men din fedtproduktion er alene styret af dine hormoner og reguleres centralt i kroppen. Så det har ikke betydning for fedtproduktionen, hvad du smører på. Du kan selvfølgelig fedte din hud eller udtørre din hud, men dine porer producerer det fedt, de nu engang gør. Med mindre man fx. regulerer det med Tretinion i pille-behandling eller med fx. p-piller.
Kh. Katja

Jensen

Hvor er jeg dog glad for at jeg lige fik kigget forbi jeres blog i dag, for har netop forleden besluttet at nu måtte jeg altså gå til lægen, med mit akne problem, efter mange års forgæves forsøg med diverse hudprodukter. Og så sidder jeg her og læser at jeg rent faktisk burde have gjort for længst – rart at vide det er en reelle løsning og ikke bare mig der er desperat 🙂
At have akne, selv når man er voksen, er virkelig en plage, og derfor er det rart når emnet bliver taget op i et større forum – nu føler jeg mig ikke helt så alene med det hele.

Pudderdåse Katja

Det er en rigtig rigtig god beslutning. Og du er bestemt ikke alene. Det er en stor myte, at akne er forbeholdt teenagere. Det er meget udbredt blandt voksne kvinder også. Og det er som du siger en stor plage. Rigtig meget held og lykke herfra og lad os høre, hvordan det går hos lægen.

Jensen

Tak for opmundringen – jeg vil bestemt vende tilbage når jeg (forhåbentlig) har fået hjælp til at komme plagen til livs.

Jensen

Som lovet kommer her lige en (kort) update på lægebesøg og hud-problemer.
I går satte jeg mig på cyklen og kørte mod mit lokale lægehus, med en vis portion forventning og lige del nervøsitet for at komme ind til lægen og sige “jeg er ked af min hud, hjælp mig” uden at føle mig som en på 15 igen.
Heldigvis blev min nervøsitet forvandlet til usigelige glæde, da jeg blev mødt af en både lyttende og ikke mindst forstående læge, der straks kunne fortælle mig at han godt kunne forstå at jeg oplevede det som et problem, og at nu ville have give mig en antibiotikakur som han vitterligt lovede med garanti ville hjælpe.
Herefter gav han mig en recept på en 3måneders (!!!) kur, til den nette sum af 446 kr. for 50 behandlinger (så kan man begynde at regne på hvor længe den varer) – en høj pris, men når jeg tænker på hvor mange penge jeg har kastet efter cremer, renseprodukter og deslige gennem tiden, så er dette her billigt for en kur som eftersigende med garanti ville hjælpe (?).
I morges tog jeg så den første pille, og det da var da med vise sommerfugle i maven, at jeg sank den rød/gule pille med rigeligt vand (og stående – man må IKKE ligge ned) og tænkte at jeg for første gang i mit liv var glad for at indtage en pille af den kaliber.
Tak for opbakningen her inden, håber at I vil krydse fingre for at jeg om 3 måneder kan se mig selv i spejlet med fornyet glæde over min huds tilstand.
Forsat god dag,
Jensen

Pudderdåse Katja

Hvor er det godt at høre Jensen. DEJLIGT at du havde en god oplevelse. Du kan tro at jeg vil sende al mulig held og lykke i din retning. Jeg har selv fået antibiotika mod akne, og det virkede fantastisk (desværre ikke for evigt dog).
Lad os endelig høre hvordan det går.
Kærlig hilsen Katja

Sandie

Virkede det så? 🙂

Linea

For et år siden og flere år tilbage, døjede jeg utroligt meget med uren hud. Det eneste der nogensinde har hjulpet for mig, er at komme på p-piller, og jeg er så lykkelig. Det har hjulpet utroligt meget på min selvtillid, og føler endda jeg kan gå uden make-up nu. Det virker selvfølgelig ikke på alle, det gælder om at finde det der hjælper en selv. Min hud er meget følsom, og slog altid voldsomt ud ved produkter der skulle smøres på huden.
Det er så dejligt ikke at skulle bekymre sig om længere, det er livet for kort til!

Pudderdåse Katja

Hormonel akne! Manner… det har jeg helt glemt og det er SÅ vigtigt…. Det kræver en opdatering…

Sofie

Super fedt! Bruger selv basiron, og det virker! Så nice, at i har lavet denne side, tak!

Pudderdåse Katja

Selvtak Sofie. Det er dejligt at du kan bruge den

Malene

Måske er jeg en anelse krævende, men… Kunne I ikke poste nogle billeder, hvor man kan se forskel på acne, bumser, hudorrme m.m.? Da jeg var ansat i Matas, kom der så mange kunder, som var overbevist om at de havde acne, men de havde egentlig bare en fedtet t-zone. Og for at være helt ærligt; jeg kan sgu heller ikke altid blive klog på, hvad forskellen er. 😉

Pudderdåse Katja

Jo, det ville jeg gerne, men jeg har ikke lige ved hånden. Men jeg kan prøve at forklare. Det, der adskiller akne fra hudorme og fedtet hud, er, at der er tale om en infektion med bakterien akne vulgaris. Tingene hænger jo ofte sammen. Hvis du har akne har du som regel også hudorme og fedtet hud. Men hvis du har akne har du også en infektion i dine hudorme med akne vulgaris, som giver bumser. Og bumser er røde og betændte. Så akne har røde og betændte bumser. Eller cyster som sidder under huden og er ømme.
Men hvis du “kun” har fedtet hud og sorte hudorme eller små hvide talgknopper, som ikke er røde eller betændte, så har du ikke akne. BHA og Glykolsyre som eksfolierer vil hjælpe alligevel. Tabletbehandling med Isotretinoin kan også hjææpe rigtig godt mod meget fedtet hud uden akne.
Men antibiotika behandling fx. hjælper ikke en døjt mod fedtet hud. Og Basiron næppe heller. Så du har helt ret i at det er meget vigtigt at skelne.
Kh. Katja

Christina

Rigtig ærgeligt at folk med seriøse hudproblemer lytter til det her.
Ja BHA er en antioxidant, der blandt andet findes i kosmetik. MEN Stoffet er hormonforstyrrende og mistænkt for at være kræftfremkaldende og kan påvirke kroppens celler, så de begynder at dele sig uhæmmet.Jeg har selv lidt MEGETaf hud problemer og har været så ked af det så jeg ved hvor meget det betyder og synes det er så synd for de piger/kvinder som følger sig på herrens mark.

Pudderdåse Katja

Hej Christina
Du blander to forskellige BHA sammen. Den BHA jeg taler om her er Beta Hydroxi Acid, som er salicylsyre. Det hedder Salicylic Acid på ingredienslisten. Det, du taler om, er BHA på ingredienslisten, og det er noget HELT andet. Det er nemlig et konserveringsmiddel og står for Butylated hydroxyanisole. Men det er slet ikke det, jeg taler om her. Jeg taler om BHA som i Beta Hydroxy Acid som i Salicylsyre. Det er noget HELT helt andet og må endelig ikke forveksles.
Salicylsyre er en eksfoliant og antiirritant, der er rigtig god ved akne, hudorme og mange mange andre hudproblemer. Butylated hydroxyanisole er et konserveringsmiddel, der er mistænkt for at være et carcinogen.
Kh. Katja

Cecilie G

Så hvis man lider af en tendens til akne skal man også have fat i basiron, mens hvis man kun har hudorme og fedtet hud kan man nøjes med AHA og BHA, som f.eks. den creme fra acne. Har jeg forstået det rigtigt? 🙂 AHA og BHA vil ikke have en effekt på akne?

Pudderdåse Katja

Det er helt rigtigt. AHA og BHA vil have en mindre effekt på Akne. Kemisk eksfoliering er bestemt gavnligt for akne – omend ikke i samme målestok. Men sådan en som mig, som kun har en lille smule akne kan holde det nede med et godt BHA/AHA produkt. Basiron virker antibakterielt på de bakterier der giver aknen. Hvis du har decideret akne er det rigtig godt at kombinere fx. BHA og Basiron. Så får du både en eksfoliering og en antibakteriel effekt.

Amanda

Er uenig i at en ansigtsrens giver minimal effekt.
Den fra Clarins (daily energizer), har fjernet alle urenheder i mit ansigt. Og jeg havde ikke kun bumser engang i mellem. Jeg havde både et par cyste lignende bumser på hagen og ellers urenheder alle andre steder.

Pudderdåse Katja

Godt at høre at det har virket 🙂

Bodil

Tak Asha, vil flukd prøve Avene Cleanance solcremen til fjæset, da jeg altid får bumser i ansigtet når jeg tilfører ekstra solcreme der. Bruger ellers dagcreme med solfaktor og fundation med solfilter men sydpå og på stranden er det bare ikke nok. Har stort set prøvet alt andet end Avene, så den får lige en test.

Sabrina

Jeg døjede med pludselig mange bumser her for et par måneder siden. Jeg begyndte så at bruge MD Formulations Continuous Renewal Complex, hvilket midlt sagt har fjernet alle mine bumser. Jeg får nu en enkelt i nu og næ, men ikke i stil med før.
Mit spørgsmål er så: Jeg bruger kun cremen fra MD Formulation om natten. Jeg ved det er vigtig at bruge solcreme når man bruge cremer med frygtsyre i, men er det kun når man har cremen i ansigtet eller er det generalt når man bruger det?

Lærke

Jeg har længe gerne villet prøve en creme med BHA og AHA, men jeg syntes, at det er en meget forvirrende jungle, at finde rundt i.
Syntes, at den I linker til fra MD lyder spændende…men efter at have googlet reviews af den på nettet, er jeg lidt i tvivl- den får meget blandede anmeldelser, og mange rapporterer, at de slår voldsomt ud af den, og at den svier! Avs!
Jeg har to spm –
spm 1:
Har I prøvet den – og i så fald – hvad er Jeres mening om den? Jeg går ud fra, at når I linker til den, kan den “godkendes” af Jer 😉
Jeg er ret ked af at bruge en masse penge på noget, som jeg måske slet ikke kan bruge alligevel…
Nr. 2 spm:
Jeg har hamstret en del prøver på den serum fra Clinique (turnaround), som I har talt varmt om herinde. Dem har jeg brugt, og umiddelbart kan jeg tåle den – slår i hvert fald ikke ud. Hvorvidt den har nogen effekt på mig, er svært at sige, da det kun var prøver, som rakte til en fire dages brug. Jeg går ud fra, at man skal bruge den noget længere for at se et egentligt resultat.
Spørgsmålet går på: Hvordan er den i forhold til den fra MD, som I linker til her? Virker den på samme måde? Er indholdet af enten BHA og/eller AHA bedst i den fra Clinique, eller den fra MD?
Hvilken ville I anbefale?
Til orientering er min hud: fedtet, lidt sorte hudorme, hvide tilstoppede porer, og grove porer 🙂
Tak for verdens bedste dåse-blog 😉
Kærlige hilsner fra Lærke

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *