Basis hudpleje rutine for alle

22.03.12

Jeg tror, der hersker en del forvirring om, hvordan man egentlig skal pleje sin hud. Og jeg vil prøve her at bidrage lidt til den totale forvirring med mit bud. Men først vil jeg gerne citere min mands onkel, som er pensioneret hudlæge. Han forstår ikke helt, hvad jeg egentlig laver, tror jeg, men når jeg begynder at snakke om hudplejeprodukter, så kommer hans kæphest frem.

Så snakker han om alle de kvinder, der kom til ham med diverse problemer, og når han så spurgte dem, hvad de brugte på deres hud, så havde de alle en kæmpe pose fuld med produkter, de brugte hver dag. Han selv har aldrig brugt andet end en ganske almindelig billig fugtighedscreme fra apoteket (han har i øvrigt virkelig pæn hud i dag trods hans høje alder).

Jeg er selvfølgelig ikke helt enig med ham, for der er sket så meget de seneste år. Og kosmetiske hudplejeprodukter byder på virkelig mange gode muligheder for din hud. Og en del af disse er netop hentet fra dermatologien. BHA peeling er for eksempel et lægemiddel også – bare i højere koncentrationer. Her er mit bud på relevante trin i et hudplejeritual. Det er IKKE obligatoriske skridt allesammen. Meningen er, at du kan vælge mellem dem, der passer til dig.

1. Rens
Dette er sådan set det eneste obligatoriske skridt for alle. Huden skal renses og gammel makeup skal væk. Læs om mine yndlingsansigtsrens her.

2. Eksfolier
At fjerne døde hudceller og andet skidt fra huden er en vigtig del af hudplejen, især hvis du har akne, hudorme, forstørrede porer eller rynker og solskadet hud. Hvordan du vælger at eksfoliere gør hele forskellen. Gammeldags skrubbecreme med små partikler i der mekanisk skrubber huden er udemærket, hvis de er fine nok og milde, men en creme med en mild kemisk eksfoliering er klart at foretrække. Læs mere om AHA og BHA her.

3. Special produkter
Har du et særligt behov, så er det her, du kan tilføje et produkt til det. Det kan være et anti-age serum, et produkt til at lysne pigmentering med eller en akne behandling. I forhold til akne, så kender jeg kun et produkt (udover de førnævnte kemiske peelinger) der rent faktisk virker og som kan købes uden recept, og det er Basiron, som er et lægemiddel i håndkøb. Jeg kender ikke noget kosmetik, der virker. Akne er en hudsygdom og bør behandles med lægemidler. Jeg har skrevet lidt her for længe siden og arbejder på en opdateret version.

4. Fugt
Lad mig lige slå en tyk pæl gennem myten om at alle skal bruge creme. Hvis din hud er fedtet i forvejen, og du føler, at den bliver mere fedtet af at bruge creme, så drop det! Creme er ikke en livsnødvendighed, det er et produkt, nogen vil sælge til dig. Alle os andre har her et utal af valgmuligheder. Der er billige og enkle cremer, der bare fugter huden (der er også dyre af den slags…). Og der er specielle cremer med ingredienser, der kan det samme, som de specialprodukter, jeg talte om før (og de findes både billige og dyre). Det er meget individuelt, hvad du har lyst og økonomi til at vælge. Og nej, dyre cremer er ikke bedre nødvendigvis end de billige.

5. Solbeskyttelse (om dagen)
Det her skridt kommer selvfølgelig kun ind om dagen. Måske har du kun en creme der både giver dig fugt og solfaktor. Måske er du ligesom mig en tør kiks, der skal have mange lag. Men husk solfaktor om dagen!

Og jeg gentager lige: Det er ikke fem obligatoriske trin. Jeg bruger ikke selv alle fem hele tiden nødvendigvis. Det er ment som overordnet inspiration, I kan bruge som vejledning og selv trække fra og lægge til.

Hvor er skintonicen?
En skintonic indeholder typisk den samme palette af ingredienser som en creme eller et serum, bare i en anden konsistens. Der er intet i den, der kan lukke dine porer eller hvad de ellers siger (med mindre der, gud forbyde det, er alkohol i). Der er mange rigtig gode skintonics, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har en, der gør noget godt for din hud, så hold endelig fast i den. Hvis du har fedtet hud, vil du måske hellere bruge en god skintonic end en creme, og få de gode ingredienser derigennem.

Hvor er maskerne?
Det er ikke det, du gør en eller to gange om ugen, der har betydning for din hud. Det er det, du gør dagligt. Hvis du er god ved din hud hver dag, så er det vigtigst. Der findes groft sagt to slags masker. For det første dem der absorberer fedt, som for eksempel mudderbaserede masker. De er gode hvis du har fedtet hud. De gør ikke andet end at fjerne det lag fedt, der ligger på din hud. Men det gør de også. Så findes der en række fugtmasker, de er typisk bare en fed fugtighedscreme. Brug dem en gang i mellem – eller dagligt som creme – hvis du kan lide dem. Men de er ikke så pokkers anderledes fra en tyk creme.

Hvordan plejer du din hud?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Susanne Hoe

Hej Pudderdåser og alle jeres skønne læsere.
Sikke et dejligt indlæg. Det er rigtig dejligt at der er nogen der vil hjælpe med at sprede budskabet om sund, enkel og ensrettet hudpleje.
Der er dog nogle enkelte punkter jeg ikke er helt enig i. Men skønt hvis vi kan få en debat igang 🙂
Fakta er, at huden har behov for pleje, akkurat lige som vi skal styrke og vedligeholde vore muskler og blodomløb. I kan med stor fordel læse min artikel vedr. pleje af huden via dette link: http://pro-skincare.dk/index.php/sporg-om-hudpleje/96-hvorfor-skal-jeg-pleje-min-hud.html
Jeg vil også meget gerne slå et slag for at det stadig er vigtigt at bruge fugtighedscreme, selvom man har fedtet hud. En fedtet hud, kan nemt blive dehydreret (ikke tør), hvis ikke den bliver beskyttet. Men det handler naturligvis om at finde en creme med masser af fugt og ikke så meget fedt.
Derudover så ser jeg desværre uhyrlig ofte at mange oplever at få urenheder, og tror derved at de skal behandle deres hud, som en fedtet eller uren hud. Men urenheder, bumser og hudorme, kan meget nemt opstå på baggrund af dehydrering, poretilstoppende ingredienser og derfor manglende eller forkert pleje. Og det vil ofte gøre problemet værre. Her er det sindssygt vigtigt, at huden får rigelig med fugt, og så kan man eventuelt bruge nogle spotprodukter på urenhederne. F.eks. som I selv nævner, Basiron. Men det skal anvendes med omtanke, da det kan være meget voldsom for huden, udtørrer endnu mere og derved skabe endnu mere tør, uren og trist hud.
Og så er der selvfølgelig dem, der har meget fedtet hud og dermed er genetisk disponeret for større og flere udbrud end andre.
Og så er der dem der rent genetisk er velsignet med en hud, der bare ser sund, frisk og ikke ældet ud, uanset hvad de gør og ikke gør, som f.eks. din mands onkel.
Men jeg er helt enig i, at der ingen grund er til at bruge mere end højst nødvendigt og det skal passe til hudtype og tilstand.
Dine basispunkter i hudplejen er super fin, dog kan man med fordel sagtens bruge en maske, fugtende, dybderensende eller andet, da de ofte indeholder flere og mere dybdegående aktive ingredienser end en fugtighedscreme. Det er jo netop derfor, at de som udgangspunkt kun skal benyttes 1-3 gange om ugen, afhængig af type og behov.
Kærligst Susanne

Henrik Boysen

Hej susanne. Nu er jeg jo så nød til at spørge dig hvilken aktive ingredienser der er i en maske frem for en god creme. For i min verden er en fugt maske bare en creme med en tykkere konsistens. Jeg har ihvertfald ikke set nogle fugt masker med ingredienser som ikke ligeså godt kunne være kommet i en creme. 🙂 I min verden skal alle hudpleje produkter altid indeholde
Antiinflammatoriske ingredienser Kan eksempelvis være Aloe vera, Kakaosmør eller kamille.
Antioxidanter (som beskytter huden) kan eksempelvis være. Grøn te, olivenolie, vitamin E eller C.
Celle reparerende ingredienser (skin-identical ingredients) (som reparere huden) Kan eksempelvis være Glycerin Ceramide 1,2,3,4,5,6 eller Cholesterol.
Celle kommunikeerne ingredienser. (får cellerne til at arbejde hurtigere og opfører sig yngre.) Kan eksempelvis være A vitamin, B3 vitamin eller peptides.
Ligegyldig om det er en toner, ansigtscreme, eller serum. Så skal produktet indeholde en god potion af en eller flere af disse ingredienser. Det er ligegyldig om du køber fra det ene eller det andet mærke bare bare produktet indeholder disse ingredienser.

Henrik Boysen

Glemte lige at sige, at ikke alle mennesker behøves at bruge en creme. Det som vi derimod alle skal bruge, for at vores hud kan forblive i topform, uanset alder eller hudtype er.
Antiinflammatoriske ingredienser
Antioxidanter
Celle reparerende ingredienser (som reparere huden)
Celle kommunikeerne ingredienser. (får cellerne til at arbejde hurtigere og opfører sig yngre.)

Guldborg

Hejsa.. kan se det er noget tid siden I lavede dette opslag, men det er lige sådan noget jeg sidder med..
Har efter p-pille stop fået meget uren hud. Havde lidt før, men slet ikke så slemt.. hvad gør jeg? Tænker en ansigstvask, en toner og så overvejede jeg sådan en eksfoliering som I anbefaler.. har indtil videre kigget på følgende toner der dog er ret dyr. Den hedder nourifusion multivitamin toner. Den kan dog umiddelbart kun købes gennem herbalife.. er det en I kender? Og kan I evt anbefale en der måske ikke er helt så dyr men god til bumser o.l.

Helene Randløv

Hej Guldborg
Det rigtig kedelige svar er desværre, at det bedste middel, mod det du oplever i øjeblikket, er tid 🙁
Helt generelt anbefaler vi ikke brug af toner/skintonic, og da slet ikke en vildt dyr en. Hvordan du lige er faldet over Herbalifes variant, ved jeg ikke, men hvis jeg endelig SKULLE have en toner, ville jeg afgjort vælge en fra et helt almindeligt og tilgængeligt hudplejemærke. Jeg kan hverken se ingredienslisten på sitet eller se, hvad den koster, men må uden at kende nogle af delene sige, at jeg ville vælge noget andet.
Du vil komme meget længere med en god rutine bestående af ansigtsrens og en kemisk eksfoliering. Søg eventuelt på sidstnævnte her på bloggen, så vil du få flere hits og forslag til produkter 🙂
Ellers tester vi Kimovi Gel med salt mod teenagehud her hjemme, og vi er simpelthen blevet så glade for de lynhurtige og meget tydelige resultater.
Kh. Helene

Perfect-Body.dk

Spændende indlæg og gode råd i kommer med, glæder mig til at følge jeres blog.

Anne Mette

Hej 🙂 Jeg renser min hud om aftenen med rensemælk. Hvad bør jeg bruge om morgenen inden dagcreme? Førhen har jeg bare vasket mit ansigt med vand fordi jeg tænkte at jeg jo fjernede makeup osv. om aftenen:)
Vh. Anne Mette

Nadja

Hej, skønt indlæg, til en nybegynder 🙂 Jeg har kapillærsprængninger på mine æblekinder. Tænker om der et en creme der kan hjælpe mig med dette problem.

Katja Moikjær

Kære Nadja. Jeg ved desværre ikke så meget om det, men jeg kender ingen. Hvis det er rigtige blodsprængninger, så er det så vidt jeg ved laserbehandling der skal til, men jeg skal understrege at det ikke er et område jeg har undersøgt. Kh. Katja

Noomi

Hej. 1. Så om du har fedtet hud eller ikke så skal
Man bruge fugtighedscreme, der er bare forskel på at mangle fugt og fedt, så hvis man taget en fed creme og smøre på så vil det blive værre, men en flugtcreme kan gøre ens hud så meget bedre (så det er ikke et godt råd) hvis man har tildens til fedtet hud så er det fordi man overproducerer og fordi man mangler noget fugt og man får ikke den fugt hvis ikke man bruger en fugtgivende creme. Påstand nr. 2. Man skal ikke exfolierer hver dag, exfoliering er 1-2 gange om ugen, ellers så begynder din hud at mangle noget og måske, igen, overproducerer, for nu fjerner du pludselig dens naturlige produktion.
– Noomi

Maria

Jeg har gennem hele min teenagerperiod lidt af akne og har været på diverse creme og pillekurer intet hjælp. Dog var p-pillerne lidt en redning. Men så kom Dr. Hauscka til DK og det blev min redning. For selvom jeg havde delvist fedtet men også sensitiv, så var olien redningen. Og dertil var deres tilgang til den daglige rutine den jeg har holdt fast ved på trods af at jeg ikke bruger deres produkter mere. Hos Dr. Hauscka mener man at huden skal renses med et produkt om aften men ikke smøres med nogen natcreme så huden ikke bliver forstyret i sin egen produktion af sebum. Om morgen er det omvendt der skal man ikke gøre andet end at afvaske ansigtet med lunken sem varmt vand for at fjerne hudens eget overskydende fedt og påføre huden noget fugt i form af creme eller olie. Jeg bruger olie og en let creme. Og jeg har virkelig fået en flot hud. Selv under min forrig og nuværende graviditet er den pæn. Jeg tror simpelthen at den har fået ro. Før i tiden var den nok stresset fordi den hele tiden blev udtørret fordi jeg skulle have bugt med aknen.
Nu afvasker jeg huden med enten en konjaksvamp eller kokosolie, nogle gange ghassoul ler og bruger valnøddeolie eller hindbærkerne olie og en creme, pt er det Nivea soft men om vinteren har det været Avene eller den almindelig Nivea. Før i tiden brugt jeg snildt 500kr på ansigtpleje nu er jeg nede på max 100kr.
Tak for en skøn blog.

Jeanette

Kære dåser. Jeg er forvirret!
Jeg bruger den her guide, men jeg har lagt mærke til noget. Når jeg har brugt min eksfolierende dagcreme og bagefter smører solfaktor på, begynder huden selvfølgelig at ‘fnulre’ pga den eksfolierende creme. Men får jeg så stadig noget ud af min solfaktor? Jeg smører den ind, og den sætter sig i i det hud der ruller af.
Jeg spørger fordi jeg på apoteket købte en eucerin even brighter, til natten, men damen rådede mig til at undgå at bruge eksfolierende creme under den, da det ikke ville have effekt pga det ville sætte sig i det hud der ruller af. (?!?!?)
Hvad mener i??

Jette

Hejza er det sådan at i evt kan skrive om herbalife skin …

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *