Basis hudpleje rutine for alle

22.03.12

Jeg tror, der hersker en del forvirring om, hvordan man egentlig skal pleje sin hud. Og jeg vil prøve her at bidrage lidt til den totale forvirring med mit bud. Men først vil jeg gerne citere min mands onkel, som er pensioneret hudlæge. Han forstår ikke helt, hvad jeg egentlig laver, tror jeg, men når jeg begynder at snakke om hudplejeprodukter, så kommer hans kæphest frem.

Så snakker han om alle de kvinder, der kom til ham med diverse problemer, og når han så spurgte dem, hvad de brugte på deres hud, så havde de alle en kæmpe pose fuld med produkter, de brugte hver dag. Han selv har aldrig brugt andet end en ganske almindelig billig fugtighedscreme fra apoteket (han har i øvrigt virkelig pæn hud i dag trods hans høje alder).

Jeg er selvfølgelig ikke helt enig med ham, for der er sket så meget de seneste år. Og kosmetiske hudplejeprodukter byder på virkelig mange gode muligheder for din hud. Og en del af disse er netop hentet fra dermatologien. BHA peeling er for eksempel et lægemiddel også – bare i højere koncentrationer. Her er mit bud på relevante trin i et hudplejeritual. Det er IKKE obligatoriske skridt allesammen. Meningen er, at du kan vælge mellem dem, der passer til dig.

1. Rens
Dette er sådan set det eneste obligatoriske skridt for alle. Huden skal renses og gammel makeup skal væk. Læs om mine yndlingsansigtsrens her.

2. Eksfolier
At fjerne døde hudceller og andet skidt fra huden er en vigtig del af hudplejen, især hvis du har akne, hudorme, forstørrede porer eller rynker og solskadet hud. Hvordan du vælger at eksfoliere gør hele forskellen. Gammeldags skrubbecreme med små partikler i der mekanisk skrubber huden er udemærket, hvis de er fine nok og milde, men en creme med en mild kemisk eksfoliering er klart at foretrække. Læs mere om AHA og BHA her.

3. Special produkter
Har du et særligt behov, så er det her, du kan tilføje et produkt til det. Det kan være et anti-age serum, et produkt til at lysne pigmentering med eller en akne behandling. I forhold til akne, så kender jeg kun et produkt (udover de førnævnte kemiske peelinger) der rent faktisk virker og som kan købes uden recept, og det er Basiron, som er et lægemiddel i håndkøb. Jeg kender ikke noget kosmetik, der virker. Akne er en hudsygdom og bør behandles med lægemidler. Jeg har skrevet lidt her for længe siden og arbejder på en opdateret version.

4. Fugt
Lad mig lige slå en tyk pæl gennem myten om at alle skal bruge creme. Hvis din hud er fedtet i forvejen, og du føler, at den bliver mere fedtet af at bruge creme, så drop det! Creme er ikke en livsnødvendighed, det er et produkt, nogen vil sælge til dig. Alle os andre har her et utal af valgmuligheder. Der er billige og enkle cremer, der bare fugter huden (der er også dyre af den slags…). Og der er specielle cremer med ingredienser, der kan det samme, som de specialprodukter, jeg talte om før (og de findes både billige og dyre). Det er meget individuelt, hvad du har lyst og økonomi til at vælge. Og nej, dyre cremer er ikke bedre nødvendigvis end de billige.

5. Solbeskyttelse (om dagen)
Det her skridt kommer selvfølgelig kun ind om dagen. Måske har du kun en creme der både giver dig fugt og solfaktor. Måske er du ligesom mig en tør kiks, der skal have mange lag. Men husk solfaktor om dagen!

Og jeg gentager lige: Det er ikke fem obligatoriske trin. Jeg bruger ikke selv alle fem hele tiden nødvendigvis. Det er ment som overordnet inspiration, I kan bruge som vejledning og selv trække fra og lægge til.

Hvor er skintonicen?
En skintonic indeholder typisk den samme palette af ingredienser som en creme eller et serum, bare i en anden konsistens. Der er intet i den, der kan lukke dine porer eller hvad de ellers siger (med mindre der, gud forbyde det, er alkohol i). Der er mange rigtig gode skintonics, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har en, der gør noget godt for din hud, så hold endelig fast i den. Hvis du har fedtet hud, vil du måske hellere bruge en god skintonic end en creme, og få de gode ingredienser derigennem.

Hvor er maskerne?
Det er ikke det, du gør en eller to gange om ugen, der har betydning for din hud. Det er det, du gør dagligt. Hvis du er god ved din hud hver dag, så er det vigtigst. Der findes groft sagt to slags masker. For det første dem der absorberer fedt, som for eksempel mudderbaserede masker. De er gode hvis du har fedtet hud. De gør ikke andet end at fjerne det lag fedt, der ligger på din hud. Men det gør de også. Så findes der en række fugtmasker, de er typisk bare en fed fugtighedscreme. Brug dem en gang i mellem – eller dagligt som creme – hvis du kan lide dem. Men de er ikke så pokkers anderledes fra en tyk creme.

Hvordan plejer du din hud?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Simone

Spændende læsning 🙂 Jeg har i perioder lidt af akne og har også prøvet Basiron, som rent faktisk virkede. Jeg var dog nødt til at stoppe behandlingen, da den var alt for skrap for min hud og gav mig afsindig tør hud og udslæt også selvom, jeg brugte den sjældnere end anbefalet.
Man hører mange dårlige ting om Clinique bl.a. fordi mange af deres produkter indeholder alkohol, men for mig har deres Anti-Blemish Solutions-serie været fantastisk. Jeg kan stadig få udbrud, men de er ikke så hyppige og voldsomme og går hurtigere over. Jeg er generelt meget skeptisk over for den slags produkter og er ærligt talt ikke klar over, hvorfor det virker for mig. Men det virker 🙂 Det er sikkert meget individuelt, hvad der egentlig fungerer, men jeg er nødt til at slå et slag for Cliniques system, da det har hjulpet mig meget. Det ville dog være skønt med et lidt billigere alternativ, så hvis nogen ligger inde med den slags viden…?

Pudderdåse Katja

Spændende at høre Simone. Hvilke produkter i deres blemish-serie brugte du? Så skal jeg prøve at se på det. Faktisk indeholder Cliniques akne serie i USA et produkt (flere måske?) med samme stof som Basiron, nemlig Benzoylperoxid. Det må de bare ikke i Europa, da det her er et lægemiddel. 🙂

Simone

Hej igen Katja og tak for svar!
Jeg bruger skintonic og fugtighedscreme fra serien. Inden dette renser jeg huden med Neutrals ansigtsvask. Jeres varme omtale fik mig til at prøve den og jeg kan kun tilslutte mig opfattelsen. Less is more for mit vedkommende når det handler om den slags, hvilket jo også var derfor, jeg ligesom Nadia blev overrasket over, at Clinique-serien rent faktisk havde en effekt.
Hvis jeg skulle være så heldig at komme til USA i nærmeste fremtid, vil jeg da prøve den amerikanske version. Måske kan jeg tåle benzoylperoxid i den sammenhæng…? Så tak for info 🙂
Derudover har det nok også haft en effekt, at jeg er begyndt at bruge løst mineralpudder som foundation. Ingen fedtet hud, heller ikke sidst på dagen 🙂
Men for en god ordens skyld, skal det også lige nævnes, at Clinique-serien også virkede, da jeg brugte flydende foundation.

Nadia

@simone: Jeg kan også tale varmt om disse produkter. Jeg startede med at bruge cliniques Anti-Blemish Solutions serie for 2½ måned siden, imod uren hud. I starten var jeg skeptisk da jeg ikke synes jeg kunne se forskel, men nu efter noget tid kan jeg se en tydelig forskel. Jeg har meget færre urenheder og når jeg endelig får en bums i ny og næ, så er det slet ikke så slem som den plejer og forsvinder meget hurtigere. Så også en varm anbefaling herfra.
Til info bruger jeg: Cleansing foam til at rense, Clarifying lotion til at eksfoliere og til sidst Clearing moisturizer som creme – alle 3 fra “Anti blemish solution” serien.

Marianne

Hej piger! Skøn blog. Jeg har lige et par spørgsmål.
Der hvor du skriver om skintonic, og at det ikke kan lukke dine porer.. Er der bevis for det? Jeg kan bare ikke helt forstå det, når samtligt kosmetologer jeg har snakket med siger, at skintonic rent faktisk lukker dine porer.
Desuden kan jeg ikke forstå når du skriver, at man egentlig ikke behøver at bruge creme.. Det lyder lidt mærkeligt og pludseligt, når man jo er vant til at skulle bruge dagcreme osv., og få fortalt, at det er rigtig godt og nødvendigt.

Pudderdåse Katja

Jeg ved godt, at de siger det. Men jeg bedømmer et produkt på dets ingredienser og den videnskabelige dokumentation, der findes i litteraturen. Og der findes ikke en eneste ingrediens, jeg endnu har set i en skintonic, som kan “lukke” porerne. Hvad det så end skulle betyde, vi vil jo gerne have porerne, og de udskiller det, de skal. De er der jo af en grund.
Hvis du har tør hud og har behov for creme, skal du selvfølgelig bruge creme. Langt de fleste mennesker har behov for creme. Men creme er i bund og grund en tilførsel af fedt til huden. Og hvis du har meget fedtet hud i forvejen, så kan der være god grund til at overveje andre måder.
Men ja, jeg siger temmelig ofte det modsatte af kosmetologer, salgspersonale og andre fra industrien 🙂
Kh. Katja

Else

Halløjsa Katja:)
Jeg undrer mig også over brugen af alkohol i hudplejeprodukter. Jeg har især set det i skin tonics, rense- og ansigtsvandprodukter, her er de ofte tilføjet fordi de skal virke ‘sammentrækkende og rensende’. Skrækeksemplet er Make-Up Store’s Mixing Liquid, iiirrk, hvordan kan de mene at man skal bruge sprit lige ved øjnene??? For i min bog er alkohol altså også noget kraftigt og udtørrende stads, som skal bruges med måde (efterlever det måske ikke altid når det gælder indenbords, hø-hø).
Body Shop har for nylig lanceret et såkaldt Drops of Youth serum, som er blevet vel modtaget nogle steder i den svenske blogsfære. Jeg skrev en kommentar til en af dem, Makeupoholic på wordpress, idet hun omtalte serumet ganske rosende, og spurgte hvordan serummet kunne være god for huden, da 2.(!) ingrediens er denat. alcohol, altså sprit. Det spurgte hun så Body Shop om og fik følgende floskelsvar:
“When used pure on skin, alcohol can dry out and tear skin, you’re right. In our Drops of Youth formula, we blended several ingredients (alcohol is one of them, to bring freshness) to get a final product that is totally gentle to skin. The final formula was tested under dermatological control, which has validated its gentleness to skin.” Så der mangler altså stadig en forklaring på hvordan det kan være et plejende og fugtgivende produkt..
Er det mig, der er helt galt afmarcheret når jeg betragter sprit primært som en konserverende/desinficerende ingrediens? Eller eksisterer der en ingrediens, der kan udligne sprittens skrappe og udtørrende virkning, eller ingredienser hvis egenskaber kun tages frem af sprit? Måske er jeg bare for skeptisk når det gælder muligheden for at alkohol i hudplejeprodukter kan have en gavnlig virkning? Måske skulle jeg drikke mig en genstand i solen og nyde vejret istedet for at gruble så meget og håbe at du kan gøre mig lidt klogere?;)

Pudderdåse Katja

Else, jeg vil altid anbefale at tage en genstand i solen. Den slags er alkohol godt til.
Men derudover skal det bare holde sig langt væk fra hudplejeprodukter. Jeg er absolut 100% enig i det, du skriver. Hvis det står indenfor de først 3 ingredienser i listen, så er indholdet så stort, at det kan skabe de problemer, du nævner.
Ofte optræder alkohol også i meget små mængder langt nede på ingredienslisten. Og så er det helt fint. Men som i Jurliques skintonic fx. på plads nummer 2: NEJ TAK!
(Ps. Jeg bruger selv Mixing Liquid. Det er jo et specialprodukt, jeg kun bruger, når jeg skal have fæstnet glimmer. Jeg tvivler på, at det kan laves i en hudvenlig version.)
Men vi er absolut enige! Alkohol skal drikkes, ikke smøres på 😉

Else

Tuuusind tak for svaret, så er det ikke bare mig der er galt afmarcheret og gør ret i at ikke tage floskelsvar for gode varer! Vil tro at Drops of Youth er for folk med hud, der er rimelig hardcore, eller bare ikke er bange for den længervarende effekt…
Ang. Mixing Liquid, så kan jeg kun anbefale dig at droppe den (hey, din hud ved øjnene er altså pænt tynd og mere sart end andetsteds i fjæset) til fordel for ganske almindelig vandbaseret glidecreme -det er FORRYGENDE til glimmermake-up’er. Not kidding! Folk kan godt finde på at kigge lidt underligt på én når man har en tube blandt sit make-up gear, men ellers kan man også score nogle færdig små… øøøh, hvad skal jeg kalde dem, jo: ‘engangsportionspakker’ glidecreme på diverse bøssebarer, de er sgu meget handy og fylder ingenting:)

Pudderdåse Katja

Det med glidecremen må jeg vist lige udspørge Helene om. 🙂
Og nej! Vi er helt helt helt enige!

Amalie

Hej,
det der kemisk peeling, er det noget man skal smøre sin hud med hver dag? Fungerer det som en dagcreme eller skal det renses af når det er smurt på?

Pudderdåse Katja

De fungerer som en creme du skal smøre på hver dag, og det skal IKKE renses af. Prøv at læse indlægget jeg linker til. Det forklarer det grundigere 🙂

Pernille

Hej Katja,
Jeg døjer meget med fedtet hud (som i meget) og det er jo virkelig et problem når man gerne vil bruge makeup, men det så kun holder en halv dag fordi jeg er nødt til at duppe mit ansigt mange gange for ikke at ligne en fedtemad i ansigtet.
Jeg har nu brug jeres AHA serum i en måneds tid, men synes ikke rigtig jeg ser en forskel. Er det overhoved godt at bruge den til fedtet hud, eller er der et andet produkt jeg hellere bør kigge på? Er det det i kalder en kemisk peeling?

Helene Randløv

Hej Pernille
Nej, det er ikke hensigtsmæssigt at bruge AHA Serum til en fedtet hud, syren kan simpelthen ikke trænge igennem… T-Zone Peeling derimod kan trænge igennem og regulere talgproduktionen over tid. Har du prøvet vores Alt i en Beskyttelse? Det er den eneste creme, der kan holde min T-zone mat. Både T-Zone Peeling og AHA Serum er kemisk peeling/eksfoliering, og ingen af dem skal altså ikke vaskes af, men derimod bruges som creme på ren hud.
Kh. Helene

Lone+Tvedegaard

Hej piger. Super god artikel, hvor er det fedt med jeres tilgang til kosmetik – at den bygger på videnskablig evidens og artikler. Jeg har da også altid troet, at jeg skulle bruge skintonic, for det siger alle jo! Og kan også godt lidt følelsen af den friskhed, man får efter et lille sprøjt af Jurliques Rosewater Balacing Mist, men hvis det egentlig ikke gør noget for mig, så er der vel ingen grund? – så kan man jo ligeså godt spare de penge. Lone

Pudderdåse Katja

Absolut! Især den du nævner. Den er mest alkohol og parfume.

Maria

Jeg bliver nødt til at sige, at jeg som kosmetolog bliver lidt chokeret når jeg læsere det i skriver om tonic.. Tonic kan bestemt ikke erstatte en creme og der findes naturligt indgredienser(ikke alkohol) som kan få din hun til at trække sig sammen og føles frisk.. Så kan desværre ikke give jer ret i det i skriver denne gang..

Pudderdåse Katja

Hvad er det for ingredienser Maria? Dem vil jeg meget gerne høre om.

Maria

Mynte kan blandt andet have den effekt.

Pudderdåse Katja

Det er ikke en dokumenteret effekt i hvert fald, der er lavet videnskabelige studier af. Og det er vores kriterie for at anprise noget: At der er uafhænig videnskabelig publiceret videnskabelig forskning bag.

Mathilde

Må der ikke være alkohol i skintonic?! Hvorfor ikke?

Pudderdåse Katja

Vi fraråder altid større mængder alkohol i hudplejeprodukter, fordi det udtørrer og irriterer huden. Der er enkelte, der siger, at deres hud har gavn af det, og så skal de da endelig blive ved. Men alkohol er generelt ikke godt for huden.

Maria

Alkohol udtørre huden

Thea

Hej Pudderdåser!
For det første vil jeg bare lige sige 1000 tak for en god og ærlig beauty-blog. Dem mangler der flere af rundt omkring. 🙂 Jeg besøger jeres side dagligt, og finder altid en masse god inspiration og oplysning herinde.
Når dét er sagt, har jeg et spørgsmål, som jeg håber, I kan svare på: Jeg er en 17årig pige, der altid har passet meget godt på min hud. Jeg fjerner make-up og renser huden hver dag, hvorefter jeg giver min hud en masse fugt. Jeg har brugt samme renserutine i godt og vel halvandet år efterhånden, og det har altid fungeret uden problemer. Jeg har normalvis meget fin og ren hud, men på et tidspunkt hver måned oplever jeg få urenheder og bumser – jeg tænker, at det kan have noget at gøre med ændret hormonbalance i kroppen? For to ugers tid siden begyndte disse urenheder at dukke op, men jeg tænkte ikke nærmere over det, da det virkede ret normalt. Men nu, lidt over to uger efter, er urenhederne ikke forsvundet, som de plejer – og der er endda kommet flere til. Især i t-zonen (hovedsageligt i panden) har jeg efterhånden fået en del urenheder, i hvert fald i forhold til, hvad jeg er vant til. Det går mig meget på, fordi jeg føler, at jeg passer godt på min hud, og jeg har svært ved at finde grunden til “udbruddet”, da jeg ikke har ændret noget i mine vaner, der umiddelbart har indflydelse på dét.. Da det efter min mening ikke er tenderende til akne, vil jeg ikke gå til min læge – Og måske er det i virkeligheden en total overreaktion, at jeg er så frustreret, men jeg er bare vant til at have flot og ren hud.
Så vidt jeg kan læse udfra denne basis hudpleje rutine er dét, jeg mangler i min rutine, en form for eksfoliering af huden – kan dette være med til at afhjælpe mit problem med urenheder? Jeg har læst indlægget om kemisk peeling, men umiddelbart lyder det ikke som noget, der kan hjælpe på problemet. Jeg tænker mere, at det kan være en eksfolierende lotion, jeg har brug for – Er der noget i den stil, I kan anbefale? Eller er det slet ikke i det “trin”, at jeg skal kigge efter en løsning?
Jeg håber, at I har tid til at hjælpe mig og anbefale en mulig løsning. Undskyld hvis kommentaren blev lang og uoverskuelig – jeg håber, det er nogenlunde til at finde rundt i. 🙂
Hilsen Thea.

Pudderdåse Katja

Klart ja! til begge dine spørgsmål.
At rense huden behandler ikke bumser som sådan. Det er selvfølgelig en vigtig forudsætning, men du har brug for en eksfoliering, der bliver siddende på huden. Kig i linket om syre eksfoliering, jeg anbefaler flere.
Akne er primært styret af hormoner. Så hvis du pludselig oplever akne er det vigtigt at se på, om du er startet eller stoppet på p-piller eller anden hormonel prævention eller andre hormoner? Har man været gravid, ammet eller lignende.
Derudover så vil jeg sige igen: Hvis du oplever generende akne, så er det en opgave for din læge. Gå til lægen og få behandling der. Det er medicinske cremer, der virker. Ikke kosmetik.

Jannie

Hej med jer
Jeg har altids været bange for at gøre noget anderledes end jeg plejer eller skifte produkter, fordi jeg tror at så bliver min hud endnu værre end den er nu.
Jeg har uren hud, og er pt. i behandling med piller hos min læge. Umiddelbart skal jeg have nogen der er stærker fordi de ikke går væk.
Jeg har ikke akne som sådan, men det har jeg haft for mange år tilbage, så jeg er bare bange for at det kommer igen hvis det ikke bliver løst nu.
Pt. bruger jeg Cliniuqes 3 step system til hudtype 3. Og det har jeg brugt igennem mange år.
Har I nogen ideer til et andet mærke eller produkter jeg kan prøve?
Det skal siges at jeg ikke så godt tåler parfume i hovedet, hvorfor der helst ikke skal være så meget parfume i, helst uden!
Knus :O)

Pudderdåse Katja

Hvordan virker Clinique for dig? Er du glad for det? Som jeg siger: If it work’s, don’t fix it.
Der er rigtigt gode produkter hos Clinique. Man skal bare holde sig til deres extra mild face wash (eller noget i den stil) og den extra mild skin tonic. De er suveræne og uden alkohol.

Julie

Aften: vask med A-Derma vaskebar og evt. lidt jojobaolie + A-Derma creme
Morgen: bioderma crealine h20 + A-Derma creme + solcreme
Simpelt og meget anbefalelsesværdigt 🙂

Pudderdåse Katja

Vi har de samme favoritter kan jeg høre 😀

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *