Pigmentpletter, hyperpigmentering, melasma, graviditetsmaske – en guide til pigmentforandringer

27.09.18
Hyperpigmentering

Hyperpigmentering

Pigmentpletter, hyperpigmentering, melasma. Er du kvinde, er der en stor sandsynlighed for, at du kender til problemet. Brune pletter i ansigtet, på brystet, hænderne eller andre steder, der er udsat for solen. Kvinder er langt hyppigere ramt end mænd – årsagen er sandsynligvis hormoner. Der er en klar sammenhæng mellem hyperpigmentering og både graviditet og hormonel prævention.

Jeg selv har rigeligt af dem. To graviditeter, tre børn, et par hormonspiraler og anden medicin har sat sig tydelige spor. Jeg kan med den rette hudpleje gøre dem stort set usynlige, men der skal ikke meget mere end et par uforsigtige timer i solen uden beskyttelse og pling! – så er lige så tydelige som før.

Solbeskyttelse
Og derfor vil jeg gerne starte med at synge den sædvanlige sang om at passe på solen. Fordi jeg har nu fjernet mine pigmentpletter mindst 4 gange med forskellige fremragende midler. Og hver eneste gang, så skal jeg bare lige ud på terrassen med min morgenkaffe eller ud i haven og ordne lidt. Ikke noget der er værd at tale om og ikke noget der er værd at tage solcreme på for. Og hver eneste sommer slutter jeg med at have præcis de samme pigmentpletter som året før. De sidder det samme sted, det er de samme pletter. Solen fremkalder dem igen og igen, når jeg ikke passer på. Problemet med solcreme er, at det kun virker, når man bruger den…

Ja, jeg kan faktisk mindske min hyperpigmentering i en sådan grad, at den bliver stort set usynlig (hvornår jeg så lærer at beskytte den mod solen, det er så et andet spørgsmål…). Jeg har prøvet så godt som alt på markedet og jeg vil dele det med jer, krydret med den forskning der findes.

Den ulovlige ingrediens
Problemet med den videnskabelige forskning af emnet er, at den stort set udelukkende interesserer sig for hydroquinon, som er standardbehandlingen, som alt måles op mod. Hydroquinon har eksisteret i årtier som en effektiv behandling mod hyperpigmentering, og den spiller hovedrollen i stort set al forskning på området – og så er den forbudt i Danmark. Det er der mange gode grunde til, som jeg ikke vil komme ind på, det er der ingen grund til, hovedproblemet er under alle omstændigheder, at vi ikke kan bruge al den fine forskning til en pind – vi kan slet ikke få fingrene i det alligevel.

Så hvad kan vi så gøre i stedet? Der findes selvfølgelig en masse gode muligheder. De er bare ikke nær så godt undersøgt som den forbudte hydroquinon. Men de findes. Og de er:

Glykolsyre
Start altid din hudplejerutine med et mild syreprodukt til daglig brug. Og hvis du har pigmentpletter er det en god hjælp. Det er ikke nok til at fjerne dem alene, men det bidrager og er godt for huden på mange fronter. Vi anbefaler glykolsyre til hud med hyperpigmentering, men alle typer syre vil have en positiv effekt. Et studie som dette viser at klinikpeeling med høje doser glykolsyre fremmer effekten af den øvrige behandling af pigmentpletter. Og det er det samme, jeg mener at saglig brug af lavere doser af glykolsyre kan: Fremme effekten af de efterfølgende produkter du bruger. Det fjerne ikke i sig selv melasma, men det hjælper.

Niacinamid
Niacinamid i høje koncentrationer kan mindske hyperpigmentering. Du skal op i højere koncentrationer for at opnå en effekt. Dette studie har mål effekten af 4% niacinamid vs 4% hydroquinon mod hyperpigmentering. Hydroquinon var en smule mere effektivt end niacinamid. Til gengæld havde niacinamid færre bivirkninger – og så er der jo lige det med, at vi slet ikke kan købe hydroquinon i Danmark.

Azelainsyre
På engelsk azelaic acid. Azelainsyre findes også på recept i produkter mod akne, men er også dukket op i kosmetiske cremer. Og det er en rigtig god ingrediens, der kan en masse. Blandt andet virker den på pigmentpletter. Og du kan godt kombinere azelainsyre/ azelaic acid med en syrepeeling med for eksempel glykolsyre eller salicylsyre, da azelaic acid virker helt anderledes. Jeg har IKKE selv erfaring med azelaic acid, men videnskaben siger bestemt god for det.

B-Resorcinol
B-Resorcinol og et par nærtbeslægtede kusiner finder du blandt andet i produkter fra Eucerin, Clinique og La Roche-Posay. Dette studie er meget interessant – selvom det er udført af Beiersdorf (Eucerin) selv. Studiet sammenligner Hydroquinon, Kojic Acid, Arbutin og B-Resorcinol og finder frem til, at B-Resorcinol er det mest effektive – endda mere effektivt end selv hydroqionon. Jeg har selv meget gode erfaringer med Eucerin Even Brighter, der indeholder netop B-Resorcinol.

A-vitamin
A-vitamin virker ikke kun på rynker og akne, men også på hyperpigmentering. Jeg har ikke selv for alvor oplevet den helt store effekt af A-vitamin på hyperpigmentering, før vi begyndte på at teste Granactive Retinoid i vores egen A-Serum. For det skal jeg da lige love for virker. Andre typer A-vitamin virker selvfølgelig også.

Det har jeg selv gjort
Før jeg kom i gang med A-vitamin, var min yndlingskombination til pigmentpletterne:

  • Glykolsyre (Pudderdåserne AHA-Serum)
  • Niacinamid (Pudderdåserne Niacinamid 10%)
  • B-resorcinol (Clinique eller Eucerin)

I dag er jeg skiftet til kombinationen (alle produkter er ananas i egen juice):

  • AHA-Serum (morgen og aften)
  • Niacinamid 10% (morgen)
  • A-Serum 5% (aften)

Gode produkter og forhandlere (Reklamelinks)
Glykolsyre i den rette koncentration og ph-værdi kan du finde hos os selv i form af AHA-Serum eller hos Paula’s Choice.

Der findes efterhånden mange produkter med niacinamid. Exuviance nye serie mod pigmentpletter, Optilight, indeholder niacinamid, La Roche-Posay har flere produkter, Faaborg Pharma har, Paula’s Choice har og vi har selvfølgelig også Niacinamid 10%. Og der er mange flere derude – find dem her i dette indlæg. Bare vær sikker på, at koncentrationen er høj!

Der er azelainsyre i Ducray Melascreen Depigmenting Intense Care serum. Den indeholder også en mindre mængde glykolsyre. Du kan også findes azelainsyre (azelaic acid på engelsk) hos The Ordinary.

B-Resorcinol finder vi hos Eucerin Even Brighter eller i Clinique Even Better Clinical. La Roche-Posay bruger Phe-Resorcinol i deres serie mod hyperpigmentering.

A-Vitamin findes i mange former og udgaver. Du kan læse om mange af dem her. Jeg bruger selvfølgelig A-Serum. Jeg vil også gerne varmt anbefale Paula’s Clinical Retinol Serum, hvis du heller vil prøve en klassisk retinol.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Carina

Jeg bruger selv T-zone og niacinamid, morgen og aften og vil ud og have købt jeres A-serum.
Bør niacinamid kun bruges om morgenen og A-serum udelukkende om aftenen ?

Katja Moikjær

A-Serum er kun til aftenbrug. Niacinamid kan du bruge morgen og aften 🙂

Louise

Virkelig et godt og informativt indlæg.
Er det både morgen og aften du bruger HELE kombinationen?
Kan ikke huske hvem af jer som prøvede cosmelan men har denne behandling stadig en virkning eller kommer det også hurtigt tilbage i solen.
Hvilken faktor anbefaler I vinter/sommer?

Helene Randløv

Hej Louise
Katja skriver
AHA-Serum (morgen og aften)
Niacinamid 10% (morgen)
A-Serum 5% (aften)
Det var også Katja, der testede Cosmelan og ja, solen fremkalder lige så fint pigmentpletterne, uanset med hvad og hvor mange gange du får dem “fjernet”.
Da sne reflekterer solens stråler op mod 85% er solcreme mindst ligeså vigtigt på dage med sne, som på sommerdage. Der skal nærmest ingenting til, før pletterne er tilbage. Derfor ville jeg ikke gå på kompromis med min SPF sommer eller vinter. UVA er der jo altid…
Kh. Helene

Katja Moikjær

Jeg har skrevet hvad jeg bruger morgen og aften 🙂 Prøv at se igen.
Det var mig, det prøvede Cosmelan. Jeg har i mellemtiden været gravid igen og lavet en masse havearbejde uden solcreme mm. Det kommer igen hvis jeg ikke passer på. Ligegyldig om det er Cosmelan eller A-Serum eller noget 3. jeg fjerner det med. Jeg bruger vores egen SPF 40 året rundt (når jeg husker det….) M

Tine

Hvis jeg gerne vil tilføje t-zone peeling også, hvornår vil I så anbefale at man bruger den? Jeg døjer en del med uren hud her i min graviditet, men kan holde det nogenlunde nede med en kombination af niancinamid og t zone peeling. Men jeg er begyndt at få pigmentpletter i panden efter er par dages sol. Har sat hårdt ind med solcreme, men det hjælper jo desværre ikke på dem der allerede er nået at dukke op.

Katja Moikjær

Hej Tine. Undskyld, jeg forstår simpelthen ikke dit spørgsmål
Du bruger allerede T-Zone Peeling og niacinamid. Hvad er det du gerne vil tilføje? Kh. Katja

Lovisen

Hej pudderdåser, håber i kan hjælpe… Jeg har normalt meget tør hud, men her efter det er blevet køligere i år, er min hud gået helt amok. Min hud virker tynd, og mere løs i det end tidligere, og så er det som om at det øverste hudlag er fuldkommen drænet for fugt. En halv time efter foundation er kommet på, stammer huden og min foundation sidder nærmest i flager, og jeg bruger slet intet pudder… Jeg har olie under min creme både dag og nat, og mister godt med Avenè inden, så huden er fugtig. Bruger clinique’ s Even Better glow foundation som skulle være til den tørre hud. Er der nogen af jeres produkter i kan anbefale, dem kunne jrg godt tænke mig at prøve, og de passer mig godt rent prismæssigt. Jeg er 45 år, så det med at huden er lidt løs er jo nok også lidt aldersbetinget 🙂
Håber i kan hjælpe, da det er virkelig generende…

Mette

Fint indlæg, som også beskriver, hvor omstændigt det er at slippe for pigmentpletterne. Jeg synes selv, at det er så omstændigt, at jeg ikke helt finder det umagen værd. Så jeg har i stor udstrækning lært at leve med mine pigmentpletter og har fundet noget makeup, som kan dække en del, uden at jeg føler mig alt for malet.
Jeg har døjet med pigmentpletter i snart 10 år. Det startede med en stor plamage i midten af panden lige over øjenbrynene samt den “fine” lipliner og lidt på hver side af overlæben. Det sidste var jeg rigtig ked af. Har dog med årene oplevet, at pletterne har flyttet sig. Den i panden er rykket helt op til hårgrænsen, så den næsten ikke ses. Liplineren er blevet mere utydelig, og “skægget” er helt væk – der er jeg bare blevet meget lys i stedet for. Til gengæld har jeg de sidste 2 år nu oplevet at få store plamager på kindbenene og lige under. Virkelig mystisk, da jeg aldrig har haft noget der før.
Anyways, jeg oplever, at retinoid hjælper en smule, så det fortsætter jeg med. Og spf hele året rundt.
Mit indspark handler primært om, at man nogle gange skal gøre op med sig selv, hvor meget hudpleje-besvær, man kan rumme kontra effekten 😉

Anita christensen

Bruger i en fugtcreme ovenpå .Morgen/aften ?

Helene Randløv

Hej Anita
Vil du uddybe dit spørgsmål lidt?
Kh. Helene

Betina Berg Holm Andersen

Hej Pudderdåser
Da jeg så at i havde lavet en A-vitamin besluttede jeg mig for at gå all pink (har i forvejen adskillige af jeres produkter.)
pudsigt nok er det nøjagtigt Katjas rutine jeg vil kaste mig ud i, men jeg vil dog også gerne bruge jeres olie.
Kan jeg toppe både A-vitamin og niacinamid med olien?
Jeg har meget tør hud (49 år).
Tusind tak for en skøn blog men endnu mere tak for jeres fantastiske hudpleje serie.

Heidi Sørensen

Jeg fik udskrevet hydroquinon i juni, som jeg har brugt over sommeren?

Helene Randløv

Hej Heidi
Ja, præcis… den er lægeordineret 😉 Du finder den ikke i cremer i butikkerne.
Kh. Helene

Heidi Sørensen

Hej Helene 🙂 Nåh, på den facon – det er da bare mig, der misforstår 😉 Jeg gik ud fra, pointen var, at man slet ikke kan få det i DK, menmen(!) de mente som ingrediens i andre ting eller på håndkøb, sååå er jeg med 😉

Helle

Kære Pudderdåser, tak for virkelig gode produkter! Blot et lille spørgsmål – i forhold til at blande forskellige A-vitamintyper: Vil jeres nye A-vitamin-serum kunne bruges under Beaute Pacifiques Super 3 Booster, eller vil de interagere uheldigt, ved I det? Mange venlige hilsner, Helle

Katja Moikjær

Kære Helle. Jeg er meget i tvivl… jeg synes ikke man skal blande flere A-Vitamin produkter. Der er ikke nogen grund til det. På den anden side så tror jeg ikke der sker noget ved at bruge vores 2% sammen med Super 3 Booster…. prøv dig langsomt og forsigtigt frem, ikke?

Ida

Hej Pudderdåser
Jeg er begyndt at bruge jeres niacinamid og er meget glad for den. Før havde jeg ofte en bums eller to – det har jeg ikke haft siden jeg startede, porer ved næsen – de er også formindsket og så er mit hent store problem meget pigmentforandring. Jeg bruger derfor The Ordinary pigment regimen og har egentlig været glad for den for det første synes jeg ikke, jeg får nok fugt til trods for, at jeg snyder Pais hybenkerneolie ind og for det anden virker det ulogisk på mig, at azealic acid cremen skal på til slut og ikke inderst fordi det er syre. Kan I dele nogle tanker om det? Og mht fugt, må jeg så kombinere jeres aha og eller a-serum med pigment regimen fra the ordinary? Det er mange produkter i forvejen og jeg oplever tit, at det hele “fnulrer” til slut. Mvh Ida

Katja Moikjær

Kære Ida. Azelaic acid er ikke en eksfolierende syre som sådan, så hvis The Ordinary siger sådan, så er det ok. Du kan sagtens køre en AHA serum ind underneden og slutte af med A-serum ovenpå hele molevitten. Du kan godt bruge både AHA og azelaic acid, fordi azelaic acid netop ikke er en eksfolierende syre (der er mange ting der hedder noget med syre).
MEN – om det hele så nulrer af til sidst det må komme an på en prøve. Det kan jeg ikke forudsige. Det sker simpelthen på grund af det vi kalder bearnaise-effekten: https://pudderdaaserne.dk/2017/02/19/naar-serum-og-creme-faar-huden-til-fnulre/
Du må prøve dig frem og finde ud af hvad det er der får det til at fnulre. (et gæt kunne være olien, det er det mest oplagte, når den kommer ovenpå alle de serum. Men prøv dig frem)

Helle

Tusind tak for svaret!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *