Pudderdåsernes store guide til A-vitamin

18.10.17
Retinol

Retinol

A-vitamin hedder også retinol og er vel nok den mest testede og af hudlæger elskede hudplejeingrediens.

Nye teknologiske muligheder for at skabe mildere, men stadig effektive hudplejeprodukter med A-vitamin har givet det gamle vitamin en velfortjent renæssance.

Men det er svært at finde rundt i, for skal man lige vælge retinol, retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate eller retinyl retinoate? Og hvor mange % skal der være i, og hvad med bivirkninger?

Der er intet i verden, vi hellere ville end at opstille en rangordnet liste over, hvilke typer a-vitamin der er bedst, og hvilke koncentrationer de skal bruges i for at virke bedst. Problemet er, at det ikke er helt så lige til uden at tage en række forbehold først.

Ikke kun et spørgsmål om a-vitaminet
Retinol, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinaldehyd er alle velkendte former for A-vitamin, som mange forskellige forskere har undersøgt. Retinyl retinoate er en nyere opfindelse, som vi kun har forsking fra den samme gruppe asiatiske forskere. Studier der direkte sammenligner retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinyl retinoate er meget højt på ønskesedlen her!

Udover hvilken form for A-vitamin, man vælger at bruge i sit produkt, så kan man vælge forskellige former leveringssystemer og kombinationer til, som dygtige kemikere kan bruge til at forbedre optagelsen af A-vitamin og mindske risikoen for bivirkninger. Dette gør det også endnu sværere at sammenligne, så vi tager et meget stort forbehold for hitlisten over A-vitamin på dette punkt her.

Akne, rynker, hyperpigmentering
A-vitamin er effektivt mod en lang række af hudproblemer. Hos lægen kan du få A-vitaminsyre på recept, men et velformuleret A-vitamin produkt fra kosmetikkens verden er ikke nødvendigvis et dårligere valg.

A-vitamin har et årelangt cv, hvor det har fjernet rynker, akne, hyperpigmentering og endda mindsket størrelsen på hudens porer. Der er så mange studier af emnet, at jeg ikke engang vil begynde at hive enkelte frem her. Det er i dag hudlægernes standardingrediens nummer 1.

Bivirkninger
Irritation og rødme er en risiko ved brug af produkter med A-vitamin i. Det er ikke nødvendigvis produkter for alle, og ligesom når du bruger syre er brug af solcreme vigtigt. Start langsomt og forsigtigt ud, hvis du prøver A-vitamin for første gang. For at illustrere hvor forskelligt man kan reagere på A-vitamin, så har min egen hud endnu ikke reageret irriteret på A-vitamin. Helenes hud tåler derimod stort set ingen A-vitamin overhovedet.

A-vitamin er til aftenbrug
Cremer med A-vitamin bør bruges om aftenen inden sengetid. A-vitamin bliver nedbrudt ved kontakt med solen. Nogle mener også, at A-vitamin kan være decideret fototoksisk på huden. Andre mener det modsatte. Under alle omstændigheder skal du kun bruge din A-vitamin creme en gang i døgnet, så det kan lige så godt være om aftenen.

Brug den gerne sammen med syrepeeling. A-vitamin er ikke en peeling, så du kan godt kombinere med et AHA et BHA produkt, men start forsigtigt op. Bivirkninger og irritation ved A-vitamin er hyppige.

Det er også vigtigt at bruge A-vitamin meget længe, før du vurderer effekten. Gerne 3 måneder før du kan vurdere den fulde effekt.

A-vitamin hitlisten
Her er en liste over typer af A-vitamin i hudpleje, rangeret efter hvor stor effekt de har på huden.  Vi starter nedefra og op. De første er de svageste. Jo længere nede af listen, jo mere effekt og jo flere bivirkninger. (Primær kilde)

Retinyl palmitate og retinyl acetate regnes blandt de svageste A-vitaminer i hudpleje. De skal først omdannes til retinol og så derefter til A-vitaminsyre, hvilket gør det til en længere proces. De har effekt, men der skal større mængder til. Der er flere studier af retinyl palmitate og retinyl acetate, hvor deres effekt boostes med et hjælpestof af en slags og kombineret med den rette følgesvend eller i store koncentrationer kan disse svagere a-vitaminer virke på rynker og uv-skader.

  • Beauté Pacifique Super 3 Booster indeholder retinyl palmitate og retinal acetate
  • Environ indeholder retinyl palmitate

Retinol er en forgænger til både lægens A-vitaminsyre og den mere effektive retinaldehyd. Retinol har dokumenteret effekt især på rynker. I huden omdannes retinolen til A-vitaminsyre og retinaldehyd, men har færre bivirkninger.

  • Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment
  • The Ordinary bruger retinol i nogle af deres omformulerede retinol-produkter.
  • Excuviance Super Retinol concentrate
  • Restylane Night Serum

Retinaldehyd er i studier mere effektivt end retinol og har vist en effekt på akne. Har du uren hud, så er det ifølge videnskaben denne A-vitamin du skal vælge, og i den videnskabelige litteratur er den også en favorit til rynker, der giver den største effekt med få bivirkninger. Man kan undre sig over, at ikke flere bruger den?

  • Avène bruger retinaldehyd i mange af deres produkter. For eksempel den nye Ystheal intense (0,1%) og Avène Physiolift Precision Filler (0,3%)

Boblere:

Retinyl retinoate er en helt ny form for retinol, der er blevet studeret af en enkelt gruppe koreanske forskere. De mener, det er den bedste af dem alle, men når vi ikke har andre studier at sammenligne med, så er det meget svært at sige noget om.

Hydroxipinacolone retinoate er et andet blad i den urskov af nye former for retinol, der er skudt op. To italienske studier beskæftiger sig med den som tilbehør til aknebehandling, men de er ikke særlig konkrete.

  • Verso bruger retinyl retinoate.
  • The Ordinary har netop reformuleret deres retinol-produkter, og den gode gamle er udgået. I de nye kan du finde hhv hydroxipinacolone retinoate og retinol.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Avène købes på apoteket eller online hos Escentual og Apo-rot.

Beaute Pacifique super3booster kan du købe i blandt andet Matas.

Excuviance, Restylane og Environ forhandles på klinikker.

Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment finder du på Paulas egen europæiske webshop. Læs hele anmeldelsen her.

The Ordinarys nye retinolprodukter finder du på The Ordinarys egen webshop.

Verso finder du i Magasin eller online på Boozt. Lookfantastic.dk har også et mindre udvalg.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
104 kommentarer
Katrine Lykkegaard

Og hvor kommer så retinoid ind i billedet jf RAZspa. Vh Katrine

Helene Randløv

Hej Katrine
Hvad mener du? RAZspa A-Vitamin Serum indeholder Retinyl Palmitate?
Kh. Helene

Marianne

Hej pudderdåserne!
Jeg er på udkig efter en A-vitamin, og kan ikke rigtig finde ud af, hvad jeg skal vælge. Min hud er kombineret, men det vigtigste for mig er, at A-vitaminen har størst effekt på anti-age. Vil I anbefale Super 3 Booster, Paulas Choice 1% eller The Ordinarys retinol 1% in squalene?

Katja Moikjær

Det er allesammen gode produkter. Jeg er meget stor fan af PC, men de virker alle.

Sabrina

Hej med jer. Jeg har fulgt jer i mange mange år, og har nydt godt af jeres ekspertise. Jeg læste om jeres A-vitamin serum, hvor I nævner noget med, at I anbefaler, at man kun bruger den om aftenen. Dette gjorde mig meget i tvivl om min egen hudplejerutine. Udover rens, så bruger jeg en dagcreme og øjencreme fra Beauté Pacifique, som begge indeholder A-vitamin. Derudover så bruger jeg også en A-vitamin serum fra samme mærke både dag og aften. Om aftenen bruger jeg også Super 3 boosteren fra BP.. Jeg er derfor kommet i tvivl, om jeg måske bruger alt for meget A-vitamin og om det evt. er spildt. Det kunne jo være fedt, hvis jeg kunne skære noget af det fra, da produkter med A-vitamin jo bare er dyrere 😊 Jeg er 29 år og en smule begyndende rynker. Jeg har brugt produkter i flere år, men har først suppleret med serummet indenfor det sidste år. Jeg har rigtig pæn hud, men døjer med en smule tørhed. Jeg håber I har nogle inputs. Jeg gider jo ikke bruge en masse penge på de dyre cremer, hvis det alligevel er spildt eller ligefrem dårligt for min hud. På forhånd tusind tak 😊

Katja Moikjær

Kære Sabrina. Jeg husker ikke BP’s egen vejledning helt præcis, men jeg mener de også anbefaler aftenbrug. Spørg dem – jeg er helt sikker på, at de ved bedst, hvordan du bruger netop deres produkt.

Josephine

Jeg har købt The Ordinarys retinol, hvor jeg starter med 0,2% har brugt jeres A-serum 2% i lang tid, så mon ikke min hud er vant til det?
Har prøvet den én gang, på et lille område, sammen med Paulas Choice BHA, derefter retinol på lille område og jeres Alt i en creme som afslutning. Området hvor jeg brugte retinolen ser fin ud, men det svider en lille smule om morgenen når jeg vågner, og det har siddet på om natten, min hud ser også lysere ud.
Betyder det noget?
Skal jeg fortsætte med at bruge retinol? Måske kun hver 3 dag i starten?
Eller er den mon fordi jeg kombinerer med BHA (kan ikke undvære BHA som det første i aften rutinen😊)
Vil gerne give TO en chance, også pga. prisen
Jeg bruger også jeres niacinamid og hyaluronsyre, gerne om aftenen (ja også om morgenen) men skal jeg holde en pause med de to produkter om aftenen, imens jeg prøver retinol af?

Sandie

Kære Pudderdåser

I skuffer aldrig! Er der noget, jeg vil undersøge, har I altid et godt råd klar på jeres hjemmeside. Tusind tak! 😊

Jeg har efter A-vitaminkur hos hudlæger brugt BP Super 3, som har afhjulpet min hud til fortsat at undgå urenheder.

Dog ønsker jeg mere hjælp til linjer og ujævn hud. I har i andet opslag anbefalet The Ordinary Advanced Retinoid 2%, som jeg har købt via jeres link 😉. Men jeg kan jo ikke bruge den sammen med BP Super 3, vel? Giver det mening at bruge dem hver især hveranden dag?

Og endnu et spørgsmål:

Min søn bruger også BP’en grundet uren hud, men han hader solcreme 🙈. Bruger selv faktor 50 året rundt. Fraråder I brug af A-vitamin (om natten), hvis man ikke bruger solcreme i dagtimerne?

Tusind tak!

Mange hilsner

Helene Randløv Hansson

Hej Sandie
Jo, du kan godt bruge dem sammen, det er forskellige derivater af retinol, der er i. Det er den samme, vi selv bruger i A-Serum.
Prøv at købe https://pudderdaaserne.dk/2019/06/14/fredagsfavorit-evy-technology-sunscreen-mousse-spf-50/ til ham.

Kh. Helene

Tine Capion Andersen

Kære Pudderdåser – godt nok et ældre indlæg jeg skriver på, men det gør det jo ikke mindre aktuelt.
Min hud er et stort problem. Har lidt af acne i mange år, og har derfor ar, store porer og er meget ujævn. Nu er det mest nogle overaktive porer og en masse sebum, der driver værket. Forfærdeligt.
Jeg har lige fået Redap fra min hudlæge og da jeg bruger jeres produkter, vil jeg høre om hvad i ville anbefale ved siden af.
Da jeg nu i en alder af 52 år også er blevet udfordret på slap hud og rynker, må det også meget gerne være antiage. På forhånd tak ❤️

Helene Randløv

Kære Tine
Adapalen er jo et retinoid, så man kunne håbe, at det også kunne have en effekt på rynkerne. Hvilke af vores produkter bruger du? Anti-age Ansigtscreme er ret let, så den vil umiddelbart være et fint bud. Niacinamid 10% kan måske både hjælpe dig med glød, ujævn hudtone og porerne.
En mild og grundig rens er altid at foretrække: https://pudderdaaserne.dk/2023/01/24/tirsdagstip-forfin-hudstrukturen-og-formindsk-dine-porer/
Et andet tip, som, jeg altså godt er klar over, er pænt træls, er at blive dus med udfordringerne. Massage, gode produkter og mildere øjne kan gøre underværker.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *