Pudderdåsernes store guide til A-vitamin

18.10.17
Retinol

Retinol

A-vitamin hedder også retinol og er vel nok den mest testede og af hudlæger elskede hudplejeingrediens.

Nye teknologiske muligheder for at skabe mildere, men stadig effektive hudplejeprodukter med A-vitamin har givet det gamle vitamin en velfortjent renæssance.

Men det er svært at finde rundt i, for skal man lige vælge retinol, retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate eller retinyl retinoate? Og hvor mange % skal der være i, og hvad med bivirkninger?

Der er intet i verden, vi hellere ville end at opstille en rangordnet liste over, hvilke typer a-vitamin der er bedst, og hvilke koncentrationer de skal bruges i for at virke bedst. Problemet er, at det ikke er helt så lige til uden at tage en række forbehold først.

Ikke kun et spørgsmål om a-vitaminet
Retinol, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinaldehyd er alle velkendte former for A-vitamin, som mange forskellige forskere har undersøgt. Retinyl retinoate er en nyere opfindelse, som vi kun har forsking fra den samme gruppe asiatiske forskere. Studier der direkte sammenligner retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinyl retinoate er meget højt på ønskesedlen her!

Udover hvilken form for A-vitamin, man vælger at bruge i sit produkt, så kan man vælge forskellige former leveringssystemer og kombinationer til, som dygtige kemikere kan bruge til at forbedre optagelsen af A-vitamin og mindske risikoen for bivirkninger. Dette gør det også endnu sværere at sammenligne, så vi tager et meget stort forbehold for hitlisten over A-vitamin på dette punkt her.

Akne, rynker, hyperpigmentering
A-vitamin er effektivt mod en lang række af hudproblemer. Hos lægen kan du få A-vitaminsyre på recept, men et velformuleret A-vitamin produkt fra kosmetikkens verden er ikke nødvendigvis et dårligere valg.

A-vitamin har et årelangt cv, hvor det har fjernet rynker, akne, hyperpigmentering og endda mindsket størrelsen på hudens porer. Der er så mange studier af emnet, at jeg ikke engang vil begynde at hive enkelte frem her. Det er i dag hudlægernes standardingrediens nummer 1.

Bivirkninger
Irritation og rødme er en risiko ved brug af produkter med A-vitamin i. Det er ikke nødvendigvis produkter for alle, og ligesom når du bruger syre er brug af solcreme vigtigt. Start langsomt og forsigtigt ud, hvis du prøver A-vitamin for første gang. For at illustrere hvor forskelligt man kan reagere på A-vitamin, så har min egen hud endnu ikke reageret irriteret på A-vitamin. Helenes hud tåler derimod stort set ingen A-vitamin overhovedet.

A-vitamin er til aftenbrug
Cremer med A-vitamin bør bruges om aftenen inden sengetid. A-vitamin bliver nedbrudt ved kontakt med solen. Nogle mener også, at A-vitamin kan være decideret fototoksisk på huden. Andre mener det modsatte. Under alle omstændigheder skal du kun bruge din A-vitamin creme en gang i døgnet, så det kan lige så godt være om aftenen.

Brug den gerne sammen med syrepeeling. A-vitamin er ikke en peeling, så du kan godt kombinere med et AHA et BHA produkt, men start forsigtigt op. Bivirkninger og irritation ved A-vitamin er hyppige.

Det er også vigtigt at bruge A-vitamin meget længe, før du vurderer effekten. Gerne 3 måneder før du kan vurdere den fulde effekt.

A-vitamin hitlisten
Her er en liste over typer af A-vitamin i hudpleje, rangeret efter hvor stor effekt de har på huden.  Vi starter nedefra og op. De første er de svageste. Jo længere nede af listen, jo mere effekt og jo flere bivirkninger. (Primær kilde)

Retinyl palmitate og retinyl acetate regnes blandt de svageste A-vitaminer i hudpleje. De skal først omdannes til retinol og så derefter til A-vitaminsyre, hvilket gør det til en længere proces. De har effekt, men der skal større mængder til. Der er flere studier af retinyl palmitate og retinyl acetate, hvor deres effekt boostes med et hjælpestof af en slags og kombineret med den rette følgesvend eller i store koncentrationer kan disse svagere a-vitaminer virke på rynker og uv-skader.

  • Beauté Pacifique Super 3 Booster indeholder retinyl palmitate og retinal acetate
  • Environ indeholder retinyl palmitate

Retinol er en forgænger til både lægens A-vitaminsyre og den mere effektive retinaldehyd. Retinol har dokumenteret effekt især på rynker. I huden omdannes retinolen til A-vitaminsyre og retinaldehyd, men har færre bivirkninger.

  • Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment
  • The Ordinary bruger retinol i nogle af deres omformulerede retinol-produkter.
  • Excuviance Super Retinol concentrate
  • Restylane Night Serum

Retinaldehyd er i studier mere effektivt end retinol og har vist en effekt på akne. Har du uren hud, så er det ifølge videnskaben denne A-vitamin du skal vælge, og i den videnskabelige litteratur er den også en favorit til rynker, der giver den største effekt med få bivirkninger. Man kan undre sig over, at ikke flere bruger den?

  • Avène bruger retinaldehyd i mange af deres produkter. For eksempel den nye Ystheal intense (0,1%) og Avène Physiolift Precision Filler (0,3%)

Boblere:

Retinyl retinoate er en helt ny form for retinol, der er blevet studeret af en enkelt gruppe koreanske forskere. De mener, det er den bedste af dem alle, men når vi ikke har andre studier at sammenligne med, så er det meget svært at sige noget om.

Hydroxipinacolone retinoate er et andet blad i den urskov af nye former for retinol, der er skudt op. To italienske studier beskæftiger sig med den som tilbehør til aknebehandling, men de er ikke særlig konkrete.

  • Verso bruger retinyl retinoate.
  • The Ordinary har netop reformuleret deres retinol-produkter, og den gode gamle er udgået. I de nye kan du finde hhv hydroxipinacolone retinoate og retinol.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Avène købes på apoteket eller online hos Escentual og Apo-rot.

Beaute Pacifique super3booster kan du købe i blandt andet Matas.

Excuviance, Restylane og Environ forhandles på klinikker.

Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment finder du på Paulas egen europæiske webshop. Læs hele anmeldelsen her.

The Ordinarys nye retinolprodukter finder du på The Ordinarys egen webshop.

Verso finder du i Magasin eller online på Boozt. Lookfantastic.dk har også et mindre udvalg.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
108 kommentarer
Katja Moikjær

Kære Lindy. Jeg har desværre ikke selv prøvet dem endnu, men jeg har selvfølgelig også nærstuderet dem og set på ingredienslisterne.
Matas My Moments AHA indeholder ikke AHA i form af for eksempel glykolsyre, men derimod frugtekstrakter. Det minder mere om for eksempel en Melissa AHA creme eller et enzymprodukt. Vi har tidligere skrevet om den type: https://pudderdaaserne.dk/2013/12/29/forskellen-pa-frugtsyre-og-frugt-ekstrakter/ De virker anderledes end “rigtig” aha og bha, men har bestemt også en berettigelse.
Matas T-zone Peeling er langt mere interessant efter vores mening, da den rent faktisk indeholder syre. Det er i form af glykolsyre (AHA), men jeg kender hverken procent eller ph-værdi. Det er dog næppe en voldsomt høj procent baseret på ingredienslisten alene. Prisen er selvfølgelig også lav, og så er der andre rigtig gode ting i også.
Kh. Katja

Anne katrine

Jeg købte T-zone peelingen fra matas og jeg regnede faktisk ikke med at det ville gøre en forskel da PH værdien er oppe i 4, men oplevede en mild eksfoliering! 🙂 Hvad mener i om Plaisir young skin t-zone serum? den virker ret interessant, så vidst jeg kan forstå indholder den enzymer fra græskar?

Lone

I nævnte vist ikke hvilke der var særligt egnede til store porer?!🙄
Og nu jeg er her:
Kan jeg bruge retinol / A-vitamin produkter sammen med Jeres T-zone Peeling?
Jeg skal på solferie i 14 dage til november. Skal jeg stoppe med min T-zone peeling mens jeg er afsted.
Og ikke mindst: tak for Jer 🙏🏻
Kh Lone

Katja Moikjær

Kære Lone. Ja selvfølgelig kan du det! Brug T-zone peelingen nederst og HUSK solcreme!!! Men jeg vil ikke anbefale dig at starte på A-vitamin netop som du skal på ferie. Der kan som sagt være bivirkninger, så gør det når du er hjemme.
Kh. Katja

Mie

Super godt indlæg. Jeg har lige testet det nye Avene produkt i nævner i 3 uger og det virker rigtig fint på forbedret hudstruktur. De siger dog at det er mere tiltænkt som en kur 2-3 gange om året – hvilket jo ikke harmonerer med at I skriver at man skal give det mindst 3 måneder… Jeg fik ingen bivirkninger. Jeg vil også meget gerne høre et svar på de samme ting som Lone spørger om, da jeg også knus elsker jeres T-zone peeling og bruger dagligt, men skal 10 dage til Østen med kraftig sol i November. Tusind tak for en fantastisk blog!

Katja Moikjær

Mange tak Mie 🙂 Nej, der er ingen grund til kun at bruge det i 3 uger, med mindre man oplever irritation. Mærk selv efter og gå forsigtigt frem.
Og ja, selvfølgelig kan du bruge T-zone peelingen på din ferie, men husk solcremen!!!!

Louise

Uha øv, jeg troede lige at Environ’s optrapningssystem var vejen frem. Jeg vil virkelig gerne have valuta for pengene :p

Katja Moikjær

Jeg tvivler ikke på, at Environs optrapningssystem virker. Men det er ikke billigt, og du får nok mere A-vitamin for dine penge andre steder.

Louise

Kan du sige om der er noget der er bedre end andet at starte op med så? Jeg tænker at lidt optrapning er en god idé lige meget hvad? Jeg synes at Excuviance Super Retinol concentrate ser ret god ud også…

Katja Moikjær

Jeg kender desværre ikke koncentrationen i Excuviance, men den ER god. Optrapning og forsigtighed er ekstremt vigtigt. Lige meget hvilket produkt du vælger, så start langsomt. Brug den en gang og se hvordan huden reagerer. Vent eventuelt en dag imellem og brug den hver 2. dag eller hver 3. dag indtil din hud er helt med.

Nanna

Gud hvor føler jeg mig snydt. Jeg troede at super 3 boosteren var the shit! Nå, men jeg har da lige købt to 100 ml super 3 booster som skal bruges op inden jeg kaster mig ud i Ystheal intense. Men tak for oplysningen. 🙂
Igen, hold nu k… jeg føler mig snydt. 😀

Katja Moikjær

Det synes jeg ikke du skal føle dig. Baseret på brugernes oplevelser er mit indtryk at folk elsker den. Især dem med uren hud – den kan altså noget. Jeg tror det er kombinationen af lidt A-vitamin og de andre ingredienser.

Sofia

Godt indlæg!
Jeg har selv den fra The Ordinary, og den kan helt klart anbefales – Er faktisk bare helt vild med det mærke!

Laura WE

Hej! Tak for gode indlæg. Hvordan vurderer I, a-vitaminprodukter fungerer til 29årig, fedtet, dehydreret hud med tendens til at reagere på hormonelle udsving og stress med bumser (ja, super fed hudtype).
I dag bruger jeg Kiehl’s Skinrescuer (ca et halvt år med gode resultater – labgt færre udbrud men stadig godt fedtet hud med tilstoppede porer?) og så er jeg for få dage siden begyndt på jeres anti age ansigtsolie (man bliver jo ikke yngre). Derudover bruger jeg Kiehls Nightly Refining Micropeel Concentrate ca hver anden aften. Sidstnævnte er snart tom og det er især til den, at jeg overvejer en afløser.
Min hud er ikke spor sart.

Helene Randløv

Kære Laura
Umiddelbart tænker jeg, at du skal have lidt BHA til at regulere den der talgproduktion for eksempel vores T-Zone Peeling, og noget let fugt for eksempel Clinique Moisture Surge under olien. Jeg vil lige kigge nærmere på Skin Rescuer, den lyder spændende :-*
Kh. Helene

Jeannie Rømer

Hej. Har efterhånden skrevet på flere af jeres artikler uden at få svar eller at få mail om det i hvertfald. Men jeg er en kvinde på 28 med meget tør hud og (allerede) rynker 🙂
Jeg har for nyligt købt jeres T-zone peeling og alt i en creme og er i tvivl om jeg så ellers skal prøve jeres ansigtolie (mod rynkerne) eller anti age creme? Har brugt en masse anti age cremer uden effekt tidligere. Men tænkte at man måske kan kombinere ansigtolien med et retinol produkt? Måske dette? http://m.asos.com/the-ordinary/the-ordinary-advanced-retinoid-2-30ml/prd/7554570?clr=advancedretinoid&cid=25861&pgesize=12&pge=0&totalstyles=12&gridsize=2&gridrow=3&gridcolumn=1 Håber I kan hjælpe mig, da det er lidt en jungle. På nucærende tidspunkt bruger jeg også ren argan olie under dagcremen, men den gør ikke meget for mine rynker 🙂

Jeannie R

Hej igen, tak for svar, ved ikke hvorfor jeg ikke får mails fra jer. Men angående A vitamin, vil man kunne kombinere sådan her:
– ansigtrens (og er det nogle alternativer som ikke skal vaskes af?)
– T zone peeling
– jeres ansigtsolie (har jeg ikke købt endnu)
– A vitamin som jeg har linket til👆?
– jeres alt i en ansigtscreme
Jeg har dog stadig meget tør hud, selvom jeg bruger jeres almindelig alt i en creme nu, er nærmest ru på kinderne.

Helene Randløv

Kære Jeannie
Det ved jeg heller ikke 🙂
Du kan vælge at bruge en rensevand, det er en glimrende løsning til tør/sart hud. Og så ville jeg bruge A-Vit inden olien. Du mangler vel både fugt og fedt. Min hud har fået det SÅ meget bedre, efter jeg er begyndt at spise Imedeen, jeg har aldrig troet rigtig på, at det virker, men det gør det altså!
Kh. Helene

Jeannie

Mange tak for råd Helene, det er dejligt med noget rådgivning når der er så mange produkter at vælge imellem. Jeg vil nu bestille The Ordinary Advanced RetinoiD 2% og så jeres ansigtsolie 🙂 Imedeen, er det en du kan linke til? Også gerne en god ansigtsvand, hvis der er noget i kan anbefale. Mvh. Jeannie

Helene Randløv

Hej Jeannie
Du kan læse meget mere om Imedeen her: https://pudderdaaserne.dk/2017/11/02/imedeen-hudpleje-i-tabletform/
Min hud er ret tør, så jeg er glad for vores egen, fordi der ikke skal arbejdes så meget for sagen, når makeuppen skal af. Bioderma, Avené, La Roche-Posay og sikkert flere er også ganske udmærkede 🙂
Kh. Helene

Eva Bacher

Øhhh. Så ville det da være på plads med en undskyldning. Jeg undskylder til Pudderdåserne på dine vegne, Jeannie Rømer 😊

Nina

Hvis du har tør hud kan serien fra Korres ‘black pine’med anti-age active olie samt dag/natcreme helt klar anbefales !!

Anne H

Kære Pudderdåser 🎀
Beaute P. Creme Metamorphique hører den også til i 1. kategori? Jeg har fået oplyst at ingen anden creme kan det den kan, netop pga specielt leveringssystem / ingrediens el.lign. Er det “salgssnak”?
Gør alle A vit.formerne huden tykkere?
Hvis jeg har fået dermatitis ifb brug af B.P creme Metamorphique, kan der være en sammenhæng eller er det tilfældigt?
Mvh Anne

Katja Moikjær

Hej Anne. Beauté Pacifique skriver selv, at Super 3 Boosteren indeholder 2,4 gange mere A-vitamin end Metamorphique. Derfor jeg har taget udgangspunkt i Super 3. http://beaute-pacifique.com/Shop/anti-age-og-fugtpleje-nat/super3-boost2).aspx
Kh. Katja

Jane

Hej PD 😀
Jeg håber, det er okay at spørge jer… jeg har acne rosacea og har brugt Super 3 booster i maaaaange år efterhånden. Der var så en kosmetolog, der sagde til mig, at det måtte være derfor, min hud var så dårlig (tør, irriteret), for det gør huden meget følsom og tynd.
Men BP siger jo altid, at deres produkter gør huden tykkere og mere modstandsdygtig…? Og direkte adspurgt siger de, at “deres” A-vitamin gør det – modsat andre A-vitamin-typer? – fordi det er “A-vitamin ester”.
Hvad er det der ester? Og er det korrekt?
På forhånd tak – det er much appreciated, for det er en jungle derude! 🙂

Katja Moikjær

Kære Jane
Først og fremmest: Er din hud tør og irriteret? Eller var det bare noget kosmetologen sagde? Hvad synes du selv?
Og hvad bruger du ellers i ansigtet?
Mht. A-vitamin:
Ja, A-vitamin kan gøre huden tykkere og mere modstandsdygtig. Hvad end den kommer fra BP eller nogle af de andre gode. Og det er helt rigtigt at retinyl palmitate og retinyl acetate er A-vitamin estere – altså de mildeste (og mest in-aktive) former for A-vitamin. Det er dem, der er øverst oppe på min liste. De hedder helt rigtigt A-vitamin estere. De er de mildeste former. Men også dem, der er mindst aktive.
Ifht. rosacea så kan retinol / A-vitamin hjælpe. Men det kan helt sikkert også forværre. Hvad oplever du selv? Har Super3 Boosteren hjulpet dig? (Der er også mange planteekstrakter i, der både kan hjælpe eller forværre… sådan er det så svært at forudse med rosacea)

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *