Pudderdåsernes store guide til A-vitamin

18.10.17
Retinol

Retinol

A-vitamin hedder også retinol og er vel nok den mest testede og af hudlæger elskede hudplejeingrediens.

Nye teknologiske muligheder for at skabe mildere, men stadig effektive hudplejeprodukter med A-vitamin har givet det gamle vitamin en velfortjent renæssance.

Men det er svært at finde rundt i, for skal man lige vælge retinol, retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate eller retinyl retinoate? Og hvor mange % skal der være i, og hvad med bivirkninger?

Der er intet i verden, vi hellere ville end at opstille en rangordnet liste over, hvilke typer a-vitamin der er bedst, og hvilke koncentrationer de skal bruges i for at virke bedst. Problemet er, at det ikke er helt så lige til uden at tage en række forbehold først.

Ikke kun et spørgsmål om a-vitaminet
Retinol, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinaldehyd er alle velkendte former for A-vitamin, som mange forskellige forskere har undersøgt. Retinyl retinoate er en nyere opfindelse, som vi kun har forsking fra den samme gruppe asiatiske forskere. Studier der direkte sammenligner retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinyl retinoate er meget højt på ønskesedlen her!

Udover hvilken form for A-vitamin, man vælger at bruge i sit produkt, så kan man vælge forskellige former leveringssystemer og kombinationer til, som dygtige kemikere kan bruge til at forbedre optagelsen af A-vitamin og mindske risikoen for bivirkninger. Dette gør det også endnu sværere at sammenligne, så vi tager et meget stort forbehold for hitlisten over A-vitamin på dette punkt her.

Akne, rynker, hyperpigmentering
A-vitamin er effektivt mod en lang række af hudproblemer. Hos lægen kan du få A-vitaminsyre på recept, men et velformuleret A-vitamin produkt fra kosmetikkens verden er ikke nødvendigvis et dårligere valg.

A-vitamin har et årelangt cv, hvor det har fjernet rynker, akne, hyperpigmentering og endda mindsket størrelsen på hudens porer. Der er så mange studier af emnet, at jeg ikke engang vil begynde at hive enkelte frem her. Det er i dag hudlægernes standardingrediens nummer 1.

Bivirkninger
Irritation og rødme er en risiko ved brug af produkter med A-vitamin i. Det er ikke nødvendigvis produkter for alle, og ligesom når du bruger syre er brug af solcreme vigtigt. Start langsomt og forsigtigt ud, hvis du prøver A-vitamin for første gang. For at illustrere hvor forskelligt man kan reagere på A-vitamin, så har min egen hud endnu ikke reageret irriteret på A-vitamin. Helenes hud tåler derimod stort set ingen A-vitamin overhovedet.

A-vitamin er til aftenbrug
Cremer med A-vitamin bør bruges om aftenen inden sengetid. A-vitamin bliver nedbrudt ved kontakt med solen. Nogle mener også, at A-vitamin kan være decideret fototoksisk på huden. Andre mener det modsatte. Under alle omstændigheder skal du kun bruge din A-vitamin creme en gang i døgnet, så det kan lige så godt være om aftenen.

Brug den gerne sammen med syrepeeling. A-vitamin er ikke en peeling, så du kan godt kombinere med et AHA et BHA produkt, men start forsigtigt op. Bivirkninger og irritation ved A-vitamin er hyppige.

Det er også vigtigt at bruge A-vitamin meget længe, før du vurderer effekten. Gerne 3 måneder før du kan vurdere den fulde effekt.

A-vitamin hitlisten
Her er en liste over typer af A-vitamin i hudpleje, rangeret efter hvor stor effekt de har på huden.  Vi starter nedefra og op. De første er de svageste. Jo længere nede af listen, jo mere effekt og jo flere bivirkninger. (Primær kilde)

Retinyl palmitate og retinyl acetate regnes blandt de svageste A-vitaminer i hudpleje. De skal først omdannes til retinol og så derefter til A-vitaminsyre, hvilket gør det til en længere proces. De har effekt, men der skal større mængder til. Der er flere studier af retinyl palmitate og retinyl acetate, hvor deres effekt boostes med et hjælpestof af en slags og kombineret med den rette følgesvend eller i store koncentrationer kan disse svagere a-vitaminer virke på rynker og uv-skader.

  • Beauté Pacifique Super 3 Booster indeholder retinyl palmitate og retinal acetate
  • Environ indeholder retinyl palmitate

Retinol er en forgænger til både lægens A-vitaminsyre og den mere effektive retinaldehyd. Retinol har dokumenteret effekt især på rynker. I huden omdannes retinolen til A-vitaminsyre og retinaldehyd, men har færre bivirkninger.

  • Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment
  • The Ordinary bruger retinol i nogle af deres omformulerede retinol-produkter.
  • Excuviance Super Retinol concentrate
  • Restylane Night Serum

Retinaldehyd er i studier mere effektivt end retinol og har vist en effekt på akne. Har du uren hud, så er det ifølge videnskaben denne A-vitamin du skal vælge, og i den videnskabelige litteratur er den også en favorit til rynker, der giver den største effekt med få bivirkninger. Man kan undre sig over, at ikke flere bruger den?

  • Avène bruger retinaldehyd i mange af deres produkter. For eksempel den nye Ystheal intense (0,1%) og Avène Physiolift Precision Filler (0,3%)

Boblere:

Retinyl retinoate er en helt ny form for retinol, der er blevet studeret af en enkelt gruppe koreanske forskere. De mener, det er den bedste af dem alle, men når vi ikke har andre studier at sammenligne med, så er det meget svært at sige noget om.

Hydroxipinacolone retinoate er et andet blad i den urskov af nye former for retinol, der er skudt op. To italienske studier beskæftiger sig med den som tilbehør til aknebehandling, men de er ikke særlig konkrete.

  • Verso bruger retinyl retinoate.
  • The Ordinary har netop reformuleret deres retinol-produkter, og den gode gamle er udgået. I de nye kan du finde hhv hydroxipinacolone retinoate og retinol.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Avène købes på apoteket eller online hos Escentual og Apo-rot.

Beaute Pacifique super3booster kan du købe i blandt andet Matas.

Excuviance, Restylane og Environ forhandles på klinikker.

Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment finder du på Paulas egen europæiske webshop. Læs hele anmeldelsen her.

The Ordinarys nye retinolprodukter finder du på The Ordinarys egen webshop.

Verso finder du i Magasin eller online på Boozt. Lookfantastic.dk har også et mindre udvalg.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
104 kommentarer
Rebekka

Hej! Tak for et super godt og informende indlæg! Dog har jeg lige et spørgsmål, jeg har tænkt mig at prøve Avene Ystheal Intense, men er det en serum eller creme? Og hvilke produkter ville i anbefale at bruge sammen med den? Tænker Avene eller nogle af jeres produkter.
24 år, uren og tør hud.

Helene Randløv

Kære Rebekka
Jeg kan simpelthen ikke huske det :-/ Frit efter hukommelsen er det en let cremet konsistens. Hvad forventer du af den og hvad bruger du ellers?
Kh. Helene

Nanna

Hej med Jer,
Jeg er lidt i tvivl om hvad I mener med ‘en syre’. Er det en natserum?
Jeg er begyndt at bruge Beute Pacifique Super 3 Booster, og tænkte det var en god ide at kombinere det med en serum. Hvad er jeres tanker, og evt. hvilken? Har overvejet Transform Plus fra Ole Henriksen.
Håber I vil hjælpe.
Hilsen Nanna

Helene Randløv

Hej Nanna
Når vi taler om syre, taler vi i langt de fleste tilfælde om AHA og BHA som vores egne peelinger: AHA-Peeling og T-Zone Peeling, som vi også skriver i indlægget ovenfor. Vores peelinger anbefaler vi, at man bruger en til to gange om dagen. Så de kan altså både bruges morgen og aften. Du kan læse mere om OH Glow Cycle Retin-ALT Power Serum her: https://pudderdaaserne.dk/2018/10/18/bakuchiol-avene-dermabsolu-vs-ole-henriksen-retin-alt/
Kh. Helene

Linda

Tak for indlæg! Vil bare lige komme med et tip! Jeg har haft store problemer med bumser, og fik derfor Isotretonin på recept. Stoppede lynhurtigt,da jeg nærmest fik samtlige bivirkninger:-( Prøvede så BP booster uden effekt. Til sidst endte jeg med a-vitamin som kosttilskud, og vupti min hud er begyndt at klare op!

mette

Hejsa
Jeg synes nu i en alder af 45 år, at tiden er ved at vise sig lige vel rigeligt i mit ansigt.
Jeg har altid haft sensibel hud, der dårligt tåler alkohol og parfume. Og jeg har ofte en meget stram og lidt tør følelse i huden.Så jeg har altid fokuseret på fugt fugt fugt og så lidt mere fugt.
Jeg har i årevis brugt hyaluron-serum (lige nu jeres Hyaluron alt i en) +-dagcreme og A-vitamin natcreme. Men jeg synes ikke rigtig, at det er nok mere. Derfor har jeg nu i tre uger brugt jeres AHA-peeling inden alt det andet to gange om dagen.
Men … på trods af, at jeg har den fineste og mest ensartede hud længe, så føles den stadig lidt stram og tør i det – især over kindbenene og under øjnene.
Så måske det er mine cremer, der ikke giver nok mere.
Jeg bruger om dagen Beaute Pacifique Creme Paradoxe og om natten deres metamorphique. Herudover en a-vitamin øjencreme.
Kan I foreslå noget, det giver mere fugt uden at fedte?
Eller måske skal jeg lave om på det hele 😉
Bedste hilsner
Mette

Helene Randløv

Hej Mette
Umiddelbart tror jeg det er din frygt for “fedt” den er gal med. En tør hud har naturligvis brug for fugt… så langt så godt, men den har også brug for beskyttelse mod fordampning af “vandet” i huden. Det er nok ikke i dagtimerne, du skal eksperimentere med det. Men en federe creme til natten er nok ikke det værste, du kan gøre for din hud. Har du prøvet vores Ansigtsolie? Udover det indlysende, at det er en olie… indeholder den 5% Matrixyl 3000 (en af de mest veldokumenterede peptider på markedet), det gør sammen med A-vitamin en ret markant forskel på linjerne…
(Hvis huden føles vildt tør og skællende, samtidig med at den bliver fedtet og træls, når du bruger creme, skulle du tage og læse om skæleksem… det er en MEGET almindelig lidelse mange af os render rundt med).
Kh. Helene

mette

Tusind tak for svar. Jeg har faktisk brugt olien ad flere omgang – både om dagen (når jeg bare var hjemme) og om natten. Men jeg synes ikke, at det gør nogen forskel.
Men måske jeg skal prøve både at bruge jeres olie + en a-vitamin creme om natten. Kan man det? Og i hvilken rækkefølge? Og har I bedre forslag til en natcreme end den, jeg bruger?
Er ret sikker på, at jeg ikke har skæleksem. Jeg skæller ikke, jeg klør heller ikke, og jeg fedter ikke osv. Føles bare tør og stram over især kinderne.
Nogle gange smører jeg Skinfood i ansigtet hver nat en uge i træk – men det er som om, at det kun hjælper mod den stramme følelse mens det er på – når det bliver dag og jeg bruger en anden creme i ansigtet, føler jeg mig stram over kinderne igen sidst på eftermiddagen.
Bedste hilsner
Mette

Sophie

Hej Dåser,
Jeg har hormonel acne med cyster omkring hagen/munden/kinderne, som dog kan holdes rigtig godt nede med basiron 5% hver nat. Basironen dehydrerer dog min hud så meget den bliver vildt fedtet som kompensation. Jeg overvejer derfor at bruge en Vitamin A creme mod min acne, da mit indtryk er det er sundere for huden og ovenikøbet også forebygger rynker som I skriver. Ville i vurdere vitamin A er effektiv mod cystisk acne og mindre udtørrende? Kan jeg bare stoppe med at bruge basiron og skifte direkte eller skal jeg nedtrappe basiron for herefter at starte op på Vitamin A? PS. Tak for jeres dybdegående viden og fif

Helene Randløv

Hej Sophie
Umiddelbart vil jeg mene, at du skal have kigget dit ritual grundigt igennem. A-vitamin (på recept) tørrer huden fuldstændig ud, så afhængigt af, hvad du vælger, vil det ikke nødvendigvis være bedre.
Kh. Helene

Anja

Jeg er vildt imponeret over jeres viden og fantastiske service og jeg vil helt sikkert til at handle her. Men min hjerne går i sort over alle de fremmedord. Jeg er 49 år og har de sidste par år fået en del rynker på kinderne. Jeg købte for nyligt egyptian retinol serum og synes det har hjulpet på mine porer/linjer, og inden jeg opdagede jeres side her, købte jeg Beauty P super 3 Booster som en natcreme. Men jeg er i tvivl om, om jeg først skal putte serum i ansigtet og derefter bruge BP super 3 Boster som natcreme eller om jeg ikke må kombinere de to, da de åbenbart er det samme? (Hvis retinol=a-vitamin). Jeg er også i tvivl om, om BP super 3 booster i det hele taget er en god natcreme for aldrende hud, der ellers ikke fejler andet end manglende elasticitet? Jeg har desværre aldrig gået op i hudpleje fordi min hud og farvetoner var så nemme i sig selv, så jeg er en total novice, nu hvor jeg godt kan se, at jeg har brug for mere end vand og nivea.

Helene Randløv

Kære Anja
Mange tak for ros! Umiddelbart har jeg ikke meget fidus til det serum fra Grounded, jeg kan ikke få ingredienslisten til at passe, det er helt usandsynligt, at der er så høj en koncentration af retinol i produktet. At det virker er fantastisk! BP og Grounded burde sagtens kunne kombineres, serum nederst og derefter cremen fra BP.
I forhold til hvad din hud har brug for, behøver jeg mere information om dine udfordringer og ikke mindst forventninger. En ting er dog stensikkert… trods din ret taknemmelige hud, så er vand ikke en optimal rensemetode. Læs for eksempel her: https://pudderdaaserne.dk/2019/10/15/tirsdagstip-tilpas-din-hudpleje-til-saesonen/
Kh. Helene

Julie Jense

Hej. Tak for jeres utrættelige arbejde. Jeg sætter stor pris på jeres store viden.
Jeg er startet op på Beauté Pacifique – Super 3 Booster pga. uren hud og allerede efter tre uger oplever jeg faktisk en forskel i min hud. Jeg har dog en bekymring. Jeg kan læse mig frem til, at man skal være forsigtig med solen. Jeg bruger solfaktor 30 hver dag, påført om morgenen efter jeg også har brugt jeres t-zone peeling. Hvordan er huden udsat ift. solen, når man bruger cremen, og er det bedst at undgå at bruge den, når man er udenfor i solen hver dag? Hvordan kan huden tage skade?

Helene Randløv

Hej Julie
Huden bliver lysfølsom (med risiko for solskader blandt andet hyperpigmentering og nedbrydning af kollagen) både af eksfoliering (T-Zone Peeling) og af A-vitamin (Super 3 Booster). Du kan sagtens bruge begge to, så længe du beskytter huden tilstrækkeligt. Personligt ville jeg skrue op til SPF 50, og så skal du huske at bruge nok og vælge løsninger, du kan bruge lag på lag (søg på SPF i søgefeltet, vi har skrevet om det flere gange <3).
Kh. Helene

Mette

Hej pudderdåser, og tak for jeres fine artikler mm.
Jeg er dog blevet total forvirret over alle de gode råd jeg læser om hudpleje. Håber meget jeg kan få et råd med fra jer.
Jeg er 53 år. Bruger aha fra REN, mist, c vit fra Ole Henriksen, The buffet fra the ordinary, hyralonsyre fra pudderdåserne, a vit serum fra environ, og topper med en en defence creme fra environ.
Tænker det er alt for mange forskellige ting jeg putter på huden ? Og findes der nogle ligeså gode alternativer til environ ? Jeg har brugt environ igennem et par år.
Til natten bruger jeg udelukkende aha, mist og egf serum..
jeg er kun interesseret i at gøre det bedste for min hud, da alderen pludselig træder frem med rynker og slaphed.
Jeg bruger naturligvis også solcreme når jeg er ude.
Håber i kan vejlede mig i denne jungle ….
Bedste hilsner
Mette

Helene Randløv

Hej Mette
Hvis det fungerer for dig, så ser det fint ud. Du er hele vejen rundt på aktiver, så hvis din hud er glad, kan du roligt fortsætte!
Kh. Helene

susanne

Jeg har noget rødme på ved siden af næsen. Og nu jeg læser jeres artiklen her, så mistænker jeg min avitamin creme fra Beaute pacifice for, at den måske ikke er så god for mig? Jeg synes nemlig ikke, at min rødme tidligere har været så synlig. Som jeg forstår det, så kan jeg i stedet finde en creme eller serum med retinol, det er ikke lige så “hæftigt” eller? 🙂

Helene Randløv

Hej Susanne
Retinol er det, der giver de værste bivirkninger. Så det vil jeg ikke anbefale. Granactive Retinoid som også er nævnt her, er en af de mildeste former for A-vitamin uden at det påvirker effektiviteten. Det er blandt andet det vi bruger i vores A-Serum.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *