Peptider – en guide til rynkernes fjende nr. 1

27.02.24

Indeholder reklamelinks*

Hvis vi skal udnævne en enkelt ingrediens, der er bedst til at mindske rynker her og nu, så er det peptider. De kan selvfølgelig ikke stå alene – solcreme, antioxidanter, fugtpleje og AHA skal der også til, men peptider er det bedste og især nemmeste, du kan finde på creme eller serum, når det kommer til at få rynker til at syne mindre.

Peptider er små kæder af aminosyrer, som fungerer som signalstoffer, der kan få huden til at gøre forskellige ting, afhængig af hvilken peptid du bruger. Nogle type peptid kan få din hud til at producere mere kollagen, elastin eller hyaluronsyre.  Nogle kan berolige din hud eller virke drænende. Andre peptider kan stimulere dannelsen af nye hudceller. Og nogle påstår endda også, at visse typer peptider kan få dine små ansigtsmuskler til at slappe af  og på den måde forebygge små mimiske rynker. Der kommer hele tiden nye peptider til med flere egenskaber – både indenfor kosmetik, medicin og helt andre områder. 

Peptider vs. retinol

Men hvorfor fremhæver jeg så peptider som det bedste, når vi også har gode gamle A-vitamin?  Studier har sammenlignet retinol (A-vitamin) med et af de mest kendte peptider Matrixyl 3000 og fundet, at peptiden Matrixyl 3000 virkede både hurtigere og bedre end retinol. 3% Matrixyl mindskede rynker bedre og øgede hudens tykkelse mere end 0,07% retinol og vigtigst af alt: Uden de bivirkninger og irritation, der ofte er forbundet med retinol.

Du kan selvfølgelig med al rimelighed spørge, hvad der så ville ske, hvis vi sammenlignende med en højere koncentration af retinol – ville den så ikke kunne være mere effektiv? Eller hvad med granactive retinoid eller en af de andre typer A-vitamin derivater – er de ikke muligvis bedre? Svaret er et rungende klart måske. Peptiders store fordel er, at de i modsætning til A-vitamin er forbundet med en meget lille risiko for irritation og er meget nemmere at bruge. Og den rigtigt gode nyhed er, at du sagtens kan blande og bruge både retinol og peptid sammen.

Mange peptider – stor forskel

Der findes mange peptider, og navnene lyder så ens, at det for os almindelige mennesker er så godt som umuligt at skelne dem.

Vi har derfor forsøgt os med en samlende oversigt her. Der findes i øvrigt også peptider, der kan bruges til alt muligt andet end hudpleje som for eksempel i hårprodukter og øjenvippeserum, men dem har vi ikke taget med her.  Du finder også peptider i nogle af de nyeste og mest omtalte former for medicin. Men i dag handler det udelukkende om rynker.

For at gøre det endnu mere forvirrende har flere af peptider skiftet navn undervejs eller har bare flere navne. Der var færre forskellige navne for nogle år tilbage, men nu har man taget flere forskellige navne i brug for at kunne differenciere mellem dem. Navnene minder meget om hinanden. De hedder allesammen noget i stil med palmitoyl-pentapeptide 3 eller palmitoyl hexapeptide-52, men selvom navnene lyder ens, er der tale om meget forskellige stoffer med forskellige egenskaber.

Samtidig har meget få af dem publiceret forskning bag sig. For adskillige har vi udelukkende producentens egne data at læne os op af.

Flere af produkterne i dette indlæg indeholder flere forskellige peptider og i bunden finder du derfor en samlet oversigt over dem, som vi mener, er gode produkter lige nu.

Kollagenstimulerende peptider

De mest udbredte og bedst dokumenterede peptider er dem, vi bruger til at stimulere hudens indhold af kollagen og elastin. Når vi bliver ældre, så mister vi kollagen og elastin. Vores hud bliver tyndere, og vi får rynker. Disse peptider kan snyde huden til at danne mere kollagen og elastin. Huden bliver tykkere og fastere, og rynker synes mindre.

Matrixyl og Matrixyl 3000 – Matrixyl og efterfølgeren Matrixyl 3000 er blandt de mest kendte peptider. Den er produceret af tyske Sederma og kan findes i mange hudplejeserier lige fra Olay, Apotekets og Matas egne produkter, Clinique, L’Oréal, Jan Marini, Dr. Jart, Mary & May, La Prarie, The Ordinary til Pudderdåserne og en fantasillon andre. Den er ekstremt velkendt og anerkendt, blandt andet fordi Matrixyl har en enkelt ting, som de andre ikke har: Et publiceret og uafhængigt studie. Sederma selv har selvfølgelig lavet massevis af studier af effekterne, men i 2013 udgav et engelsk universitet et studie, der viste, at Matrixyl øgede hudens indhold af kollagen. Og at have et studie fra et uafhængigt universitet bag sit produkt – det er der ikke nogen af de andre der har.

Matrixyl er navnet på stoffet palmitoyl pentapeptide-3. Palmitoyl pentapeptide-3 virker som sagt ved at stimulere hudens dannelse af kollagen.

Efter Matrixyl kom Matrixyl 3000. Matrixyl 3000 består af de to stoffer palmitoyl tripeptide-1 og palmitoyl tetrapeptide-7 (de har også skiftet navn og kan hedde noget andet bag på dit creme – det skal jo ikke være nemt det her) og har ifølge producenten selv endnu bedre egenskaber end forgængeren. Siden har Sederma også lanceret endnu flere efterfølgere med helt andre egenskaber. Der findes mange mange andre peptider end Matrixyl 3000 i denne kategori, men det er stadig den mest udbredte. Der kommer dog hele tiden nye, og det er helt umuligt at sige noget om, hvilken en der bedst.

Peptider der stimulerer dit, dut og dat

De kollagen-stimulerende peptider kan i nogle tilfælde også skubbe til dannelsen af for eksempel elastin og hyaluronsyre. Og nogle af dem virker endnu dybere. Sedermas nyeste skud på stammen er Matrixyl Morphormics, som virker endnu dybere og ifølge Sederma selv stimulerer dannelsen af fibronectin og styrker den ekstracellulære matrix, hvilket hjælper på lodrette rynker og især nasolabiale folder.

Palmitoyl hexapeptide-12 er et eksempel på en helt anden type peptid for eksempel, der virker bedre på hudens overflade og kan virke støttende på huden og give en bedre barrierefunktion. Dem findes der også flere af. 

Eller hvad siger I til en peptid, der er lavet af azelainsyre? Jeg har aldrig personligt set den i brug – men det er da fantastisk.

Kobberpeptider

Ordet “kobberpeptid” bruges også om alle disse peptider generelt, men egentlig er der kun en, nemlig copper tripeptide-1, også kaldet GHK-Cu.

GHK-Cu blev først fundet i en menneskelever i 1973. Det findes altså i din egen krop. Man mener, at GHK-Cu virker ved at regulere optagelsen af kobber i celler. Kobberpeptid er især studeret til brug ved sårheling, men der findes også studier, der viser, at det kan mindske rynker, øge hudens elasticitet mm. Kobberpeptid bruges også i produkter mod hårtab, og du kan stadig finde den i hudplejeprodukter derude, selvom de fleste producenter foretrækker de nye peptider. GHK-Cu har blandt andet det kendetegn, at den farver ret kraftigt blåt.  

Neuropeptider

En særlig kategori peptider bruges i cremer, der hævdes at efterligne effekten af Botox. Disse virker efter sigende ved at hæmme nerveimpulserne og kaldes neutopeptider.

Blandt de de mest kendte er Argireline (acetyl hexapeptide-3), Syn-Ake (dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate) og X-50 Myocept (palmitoyl hexapeptide-52 og palmitoyl heptapeptide-18).

Producenterne af neuropeptiderne har stået bag en meget aggressiv markedsføring, og vi har set ord som “Botox-in-a Lipotec, der producerer Argireline, siger selv, at Argirelin er det samme som “botulinum toxin but safer and smoother, this anti-wrinkle peptide, the first of its generation, attenuates wrinkles and expression lines, reducing the depth by 17% in 15 days and the face becomes smoother.”

For nu at være helt ærlig, så  virker det meget usandsynligt, at disse peptider i en creme kan trænge så dybt ind under huden og lamme musklerne på samme måde som Botox gør i en injektionssprøjte. Jeg tvivler derimod ikke på, AT de virker. Det har vi efterhånden en del data på. Men spørgsmålet om hvordan de virker, har vi simpelthen ikke et ret godt svar på endnu.

EGF 

EGF – Epidermal Growth Factor – vækstfaktorer. Hvis jeg siger peptid – så tænker man nok ikke lige på EGF, der normalt ligger i en helt anden klasse, men EGF er også et peptid. På ingredienslisten hedder den noget med Oligopeptid-1 afhængig af, hvor den stammer fra. Står der Barley SH-Oligopeptide-1 på din ingrediensliste, har den vokset på genmodificeret byg. Står der bare SH-Oligopeptide 1 på din ingrediensliste har man i stedet genmodificeret en E.Coli bakterie til at fremstille EGF. Jeg fandt denne pædagogiske artikel fra en af mine gamle favorit-podcasts, der forklarer det grundigt. Det er samme metode, man bruger til at fremstille for eksempel insulin.

På det amerikanske marked kan du også købe produkter med human vækstfaktor, der er lavet af ægte stamceller fra mennesker. Dem må man altså ikke sælge i EU!

Det var et sidespor – hvad gør EGF så ved huden? Det kan få vores hud til at danne nye hudceller. Effekten af Bioeffects Barley SH-Oligopeptide-1 er veldokumenteret og har vist positiv effekt på både rynker, ar efter akne, solskader og meget mere. (Kilde blandt andet her)

Hvor de kollagenstimulerende peptider påvirker den måde dine hudceller opfører sig på, så virker EGF i stedet ved at få huden til at danne nye hudceller – og det er altså et helt andet game. Læs mere om Bioeffect her.

De klassiske

Hvis du “bare” vil have den sikre vare, så er et produkt med et højt indhold af Matrixyl eller Matrixyl 3000 stadig et virkelig godt og solidt valg. Det kan du finde i gode, gamle produkter som The Ordinary Matrixyl 10%*, Pudderdåserne Anti-Age Ansigtscreme eller Pudderdåserne Ansigtsolie.

De andre

Hvis du vil prøve nogle af de lidt nyere typer peptider, så indeholder Plaisir Collagen Booster* to af de nyere peptider fra Matrixyl-brandet, og The Ordinarys Buffet indeholder to af de kollagenstimulerende peptider samt et par neuro-peptider.

Paula’s Choice Calm Rescue and Repair er et godt eksempel på at peptider kan andet end at afhjælpe rynker. Lignende beroligende peptider finder du i øvrigt også i de to efterfølgende serum:

De omfattende blandinger

Paula’s Choice Pro-Collagen Multipeptide Booster indeholder 6 forskellige peptider, som jeg helt ærligt ikke ved ret meget om. Det er virkelig ingredienser, som vi har meget lidt information om. Men jeg har prøvet den selv, og min hud er fan.

Pudderdåsernes Multipeptid+EGF er vores egen blanding af 6 forskellige peptider fra alle ovennævnte kategorier pånær kobberpeptid.

Og så er der Drunk Elephant Protini Polypeptide Cream* – den indeholder en blanding af 9 forskellige peptider og vækstfaktorer.

Vil du gerne prøve kobberpeptider? Så læs her.

EGF

Bioeffect er den islandske producent af den unikke byg-baserede EGF, som du kun finder i deres egne produkter.

Udover vores egen har jeg så vidt jeg ved kun brugt produkter fra Klairs med SH-Oligopeptide 1 i, men dem har jeg til gengæld også været glad for. Ingrediensen findes i mange af Klairs produkter, også dem hvor du ikke lige venter det – men deres Midnight Blue Youth Activating Drops er et dedikeret EGF produkt.

Og så er der selvfølgelig EGF i Pudderdåsernes Multipeptid+EGF.

Opsamling

Der er ikke rigtigt nogle dårlige valg her. Det handler om hvad du ønsker til din hud. Bare fordi vi ved mest om Matrixyl 3000, betyder det jo ikke nødvendigvis, at den er bedst. Det kunne jo også betyder, at vi bare ikke har fået lavet de rigtige studier endnu. Der kommer hele tiden produkter på markedet, det er meget svært at følge med, og de får stadigt flere og nye egenskaber. Vi har måske stadig kun set begyndelsen.

Hvad er dine egne erfaringer med peptider?

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
81 kommentarer
Anne-Sofie

Spændende indlæg. Hvad vil I så sige er bedst mod rynker, jeres ansigtsolie eller jeres anti-age ansigtscreme?

Katja Moikjær

Olien. Uden sammenligning. Den kan virkelig noget specielt. Udover de 5% Matrixyl 3000 er der også resveratrol i https://pudderdaaserne.dk/2016/03/18/fredagsfavorit-resveratrol/ samt de gode olier. Den er ganske potent – vi undersælger den nok lidt på emballagen 😀

A

Hvis man har problemer med tilstoppede porer og akne, er det så en god idé at vælge olien? Jeg er altid nervøs for at komme olie i ansigtet, da jeg føler at det fedter… Et spørgsmål mere… Kan olien bruges under makeup eller er den mere velegnet som natcreme?

Katja Moikjær

Kære A. Den bør ikke forværre din akne. Tværtimod. Men olie føles selvfølgelig fedtet.
Olien fungerer rigtig godt under makeup. Men ikke hvis du har meget fedtet hud, så bliver det selvfølgelig bare endnu mere fedtet. Hvordan er din hud? Tør eller fedtetP?

Julie

Hej med jer.
Det studie I henviser til med Matrixyl 3000 vs. retinol. Var det 3% eller 4% Matrixyl 3000 der blev sammenlignet med? I skriver begge dele. Hvor mange procent Matrixyl 3000 er der i jeres Anti-age creme?
De bedste hilsener Julie

Katja Moikjær

3%! Tusind tak. Jeg retter straks

A

Hvilken af ovenstående er mest efftetiv i forhold til rynker?:-)

mig

altså the ordinary har kun fokus på matryxel i formularen (plus lidt fugtende ha). puderdåsernes har halv mængde matryxel men også en antioxidant der findes i vindruer og chokolade. De ser begge fine ud jeg vil tro pudderdåserne er bedst fordi de har satset mere bredt men the ordinary er mere budgetvenlig så det kommer vel egentlig an på budget og om du vil have et olieprodukt eller ej 🙂

Cecilie

Hej
Vil starte med at sige at jeg er stor fan af jeres produkter. Dog undre jeg mig over at i har lavet en specifik antiage creme, men nu siger i at jeres olie virker bedre? Hvad er fordelen så ved cremen?
Efter at er blevet mor har jeg nemlig fået en del fine streger i panden og under/omkring øjnene, og dem vil jeg gerne formindske og ellers forebygge nye fine linjer 🙂

Katja Moikjær

Primært fordi vi lavede cremen et par år før vi lavede olien 🙂
Men antiage ansigtscremen indeholder også en høj koncentration niacinamid, som du kan læse om andetsteds.
Olien er helt klart den mest potente – men pas på omkring øjnene med olie. Olie direkte på øjet kan irritere øjnene, så pas på du ikke får den i øjet.

Nanna

Hej. Jeg bruger jeres olie som øjencreme, vil I anbefale det? Svier overhovedet ikke 🙂

Katja Moikjær

Ja da!

Cecilie

Tusind tak for svaret 🙂
Ud fra hvad du fortæller tror jeg at min plan nu bliver at bruge olien om aftenen og så antiage om dagen da den er dejlig let og nem under makeup 🙂
Tak for en dejlig blog og skønne produkter

Lene Svejgaard

Tak for super indlæg. Jeres ansigtsolie og den fra the Ordinary – vil de fungerer mere optimal efter brug af dermaroller ?

Katja Moikjær

Det er bestemt muligt, ja. Men jeg har ikke selv stor praktisk erfaring med dermaroller.

Lene Svejgaard

Tak for svar 😊 Har haft stor fornøjelse af dermaroller på små-ar og karsprængninger – så vil prøve at investerer i jeres ansigtsolie også.

Mia / sortpastel.dk

Meget spændende og lærerigt. Er glad for jeg lige kom her forbi i dag 😀

Jette Gad

Jeg ved simpelt hen ikke hvad jeg skulle gøre uden jeres guides… kan slet ikke finde rundt i al den info der findes og skelne mellem hvad der er reklamestunts og hvad der er funderet i noget fagligt. Så kæmpe tak for det her indlæg også – nu kan jeg da tage en beslutning på kvalificeret baggrund 🙂

Line Carlsen

Kan man kombinere jeres ansigtsolie med jeres AHA-serum og afslutte med dag/nat-creme? Hvis ja, hvilken rækkefølge skal produkterne så påføres?
Tak for en fantastisk blog 🙂

Katja Moikjær

Jep! Først AHA og så olie. Til sidst creme 🙂

Trine

Olie til sidst, ikke?
Har læst flere steder at creme ikke kan trænge igennem olie, mener også jeg læste det på Paula’s Choice Hjemmeside..

Katja Moikjær

Jo. Men… Hvis man nu bruger en olie som denne hvor de aktive ingredienser er i olien, så kan jeg godt lide at bruge et låg ovenpå i form af en creme. Det “indkapsler” olien – og gør det nemmere at bruge den under makeup. Men det er klart – det skal ikke være der man lægger sine aktiver.

Gitte

Jeg bruger jeres T-zone peeling og har gjort det siden den kom frem 😊 Vil der være nok efterfølgende at afslutte med jeres ansigtsolie? Altså uden at bruge dag/nat-creme bagefter? Har lige fået en fugtserum fra Ecooking. I hvilken rækkefølge skal jeg bruge dette om aftenen, når jeg synes min hud trænger til lidt ekstra fugt? Her tænker jeg stadig at bruge den sammen med jeres T-zone peeling og jeres ansigtsolie. Håber det hele giver mening og takker for at I er med til at gøre det hele lidt nemmere at forstå 😊

Katja Moikjær

Hej Gitte. Ja helt klart (bortset fra solfaktor – husk det!). Brug din fugtserum mellem T-zone peeling og ansigtsolie.
Kh. Katja

isa

Har i set at the ordinary kommer med et ferulic acid 3% + resveratrol 3% antioxidant serum?

Katja Moikjær

Ja! Har godt set det 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *