Pudderdåsernes store guide til A-vitamin

18.10.17
Retinol

Retinol

A-vitamin hedder også retinol og er vel nok den mest testede og af hudlæger elskede hudplejeingrediens.

Nye teknologiske muligheder for at skabe mildere, men stadig effektive hudplejeprodukter med A-vitamin har givet det gamle vitamin en velfortjent renæssance.

Men det er svært at finde rundt i, for skal man lige vælge retinol, retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate eller retinyl retinoate? Og hvor mange % skal der være i, og hvad med bivirkninger?

Der er intet i verden, vi hellere ville end at opstille en rangordnet liste over, hvilke typer a-vitamin der er bedst, og hvilke koncentrationer de skal bruges i for at virke bedst. Problemet er, at det ikke er helt så lige til uden at tage en række forbehold først.

Ikke kun et spørgsmål om a-vitaminet
Retinol, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinaldehyd er alle velkendte former for A-vitamin, som mange forskellige forskere har undersøgt. Retinyl retinoate er en nyere opfindelse, som vi kun har forsking fra den samme gruppe asiatiske forskere. Studier der direkte sammenligner retinaldehyd, retinyl acetate, retinyl palmitate og retinyl retinoate er meget højt på ønskesedlen her!

Udover hvilken form for A-vitamin, man vælger at bruge i sit produkt, så kan man vælge forskellige former leveringssystemer og kombinationer til, som dygtige kemikere kan bruge til at forbedre optagelsen af A-vitamin og mindske risikoen for bivirkninger. Dette gør det også endnu sværere at sammenligne, så vi tager et meget stort forbehold for hitlisten over A-vitamin på dette punkt her.

Akne, rynker, hyperpigmentering
A-vitamin er effektivt mod en lang række af hudproblemer. Hos lægen kan du få A-vitaminsyre på recept, men et velformuleret A-vitamin produkt fra kosmetikkens verden er ikke nødvendigvis et dårligere valg.

A-vitamin har et årelangt cv, hvor det har fjernet rynker, akne, hyperpigmentering og endda mindsket størrelsen på hudens porer. Der er så mange studier af emnet, at jeg ikke engang vil begynde at hive enkelte frem her. Det er i dag hudlægernes standardingrediens nummer 1.

Bivirkninger
Irritation og rødme er en risiko ved brug af produkter med A-vitamin i. Det er ikke nødvendigvis produkter for alle, og ligesom når du bruger syre er brug af solcreme vigtigt. Start langsomt og forsigtigt ud, hvis du prøver A-vitamin for første gang. For at illustrere hvor forskelligt man kan reagere på A-vitamin, så har min egen hud endnu ikke reageret irriteret på A-vitamin. Helenes hud tåler derimod stort set ingen A-vitamin overhovedet.

A-vitamin er til aftenbrug
Cremer med A-vitamin bør bruges om aftenen inden sengetid. A-vitamin bliver nedbrudt ved kontakt med solen. Nogle mener også, at A-vitamin kan være decideret fototoksisk på huden. Andre mener det modsatte. Under alle omstændigheder skal du kun bruge din A-vitamin creme en gang i døgnet, så det kan lige så godt være om aftenen.

Brug den gerne sammen med syrepeeling. A-vitamin er ikke en peeling, så du kan godt kombinere med et AHA et BHA produkt, men start forsigtigt op. Bivirkninger og irritation ved A-vitamin er hyppige.

Det er også vigtigt at bruge A-vitamin meget længe, før du vurderer effekten. Gerne 3 måneder før du kan vurdere den fulde effekt.

A-vitamin hitlisten
Her er en liste over typer af A-vitamin i hudpleje, rangeret efter hvor stor effekt de har på huden.  Vi starter nedefra og op. De første er de svageste. Jo længere nede af listen, jo mere effekt og jo flere bivirkninger. (Primær kilde)

Retinyl palmitate og retinyl acetate regnes blandt de svageste A-vitaminer i hudpleje. De skal først omdannes til retinol og så derefter til A-vitaminsyre, hvilket gør det til en længere proces. De har effekt, men der skal større mængder til. Der er flere studier af retinyl palmitate og retinyl acetate, hvor deres effekt boostes med et hjælpestof af en slags og kombineret med den rette følgesvend eller i store koncentrationer kan disse svagere a-vitaminer virke på rynker og uv-skader.

  • Beauté Pacifique Super 3 Booster indeholder retinyl palmitate og retinal acetate
  • Environ indeholder retinyl palmitate

Retinol er en forgænger til både lægens A-vitaminsyre og den mere effektive retinaldehyd. Retinol har dokumenteret effekt især på rynker. I huden omdannes retinolen til A-vitaminsyre og retinaldehyd, men har færre bivirkninger.

  • Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment
  • The Ordinary bruger retinol i nogle af deres omformulerede retinol-produkter.
  • Excuviance Super Retinol concentrate
  • Restylane Night Serum

Retinaldehyd er i studier mere effektivt end retinol og har vist en effekt på akne. Har du uren hud, så er det ifølge videnskaben denne A-vitamin du skal vælge, og i den videnskabelige litteratur er den også en favorit til rynker, der giver den største effekt med få bivirkninger. Man kan undre sig over, at ikke flere bruger den?

  • Avène bruger retinaldehyd i mange af deres produkter. For eksempel den nye Ystheal intense (0,1%) og Avène Physiolift Precision Filler (0,3%)

Boblere:

Retinyl retinoate er en helt ny form for retinol, der er blevet studeret af en enkelt gruppe koreanske forskere. De mener, det er den bedste af dem alle, men når vi ikke har andre studier at sammenligne med, så er det meget svært at sige noget om.

Hydroxipinacolone retinoate er et andet blad i den urskov af nye former for retinol, der er skudt op. To italienske studier beskæftiger sig med den som tilbehør til aknebehandling, men de er ikke særlig konkrete.

  • Verso bruger retinyl retinoate.
  • The Ordinary har netop reformuleret deres retinol-produkter, og den gode gamle er udgået. I de nye kan du finde hhv hydroxipinacolone retinoate og retinol.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Avène købes på apoteket eller online hos Escentual og Apo-rot.

Beaute Pacifique super3booster kan du købe i blandt andet Matas.

Excuviance, Restylane og Environ forhandles på klinikker.

Paula’s Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment finder du på Paulas egen europæiske webshop. Læs hele anmeldelsen her.

The Ordinarys nye retinolprodukter finder du på The Ordinarys egen webshop.

Verso finder du i Magasin eller online på Boozt. Lookfantastic.dk har også et mindre udvalg.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
104 kommentarer
Anja

Hej skønne pudderdåser 😀. Kan man kombinere flere forskellige produkter med A vitamin? Mange hilsner og tak for fantastiske råd fra Anja

Katja Moikjær

Kære Anja. Det synes jeg er en dårlig idé. Hvilke tænker du på?

Ste

Hej med jer.
Jeg er ret ny i det her creme- land. Men jeg er nåede midt 30erne og kan nu se jeg begynder at få rynker.
Jeg fik anbefalet at få en recept fra lægen til noget a-vitamin creme af en kosmetolog.
Så læste jeg jeres artikel og er nu i vildrede om det i håndkøb er lige så “godt” som det uden recept.
Jeg ringede til en af de butikker i har linket til. Her fik jeg at vide at dem på recept og dem i håndkøb virker forskelligt.
Dem på recept er imod acne og dem
I håndkøb er mod rynker (groft sagt) er det korrekt.
Håber at høre fra jer og tusind tak for en god artikel.
Mvh

Katja Moikjær

Hej Ste. Både og. I Danmark er ingen af de receptpligtige A-vitamincremer godkendt til brug på rynker. De er kun godkendt til brug på hudsygdomme såsom akne. I USA kan du få masser af a-vitamincreme på recept til rynker. Men de er ikke godkendt herhjemme. Det er der nok mest politiske årsager til.
På samme måde må man ikke skrive på et kosmetisk produkt at det virker på akne eller andre hudsygdomme. Det er ulovligt. Kun medicin må sælges som havende effekt på akne.
Det er selvfølgelig ikke det samme som at lægens A-vitamin cremer ikke virker på rynker i Danmark, og at kosmetikkens A-vitamincremer ikke virker på akne. Men det handler om lovgivning og hvad man må skrive hvor.
Kh. Katja

Maja J

Hejsa.
Jeg er lidt sent til festen her, men håber alligevel I kan hjælpe 🙂
Jeg er lige begyndt at bruge Retinol 0,5% Squalane fra the Ordinary, og synes umiddelbart godt om det, selvom jeg endnu ikke mærker den store effekt.
Jeg har læst et par steder, at det ikke er godt at kombinere Retinol med en ansigtscreme med vand i, dog kan jeg ikke finde frem til årsagen til dette, er det noget I ved mere om? Eller ville I anbefale kun at bruge Retinol uden andet.
Jeg har en forholdsvis normal hud, ikke fedtet og uden urenheder.
Hilsen Maja 🙂

Katja Moikjær

Kære Maja. Det kender jeg ikke noget til. Alle cremer indeholder jo vand. Ellers er det ikke cremer. Det tror jeg altså ikke på 🙂 KH. Katja

Lærke

Kære Pudderdåser,
Tak for jer!
Jeg har som kvinde i midt trediverne fine linjer ved øjnene og bruger Filorga Optim Eyes, som I før har omtalt herinde. Den er udmærket, men overvejer at prøve Beauty Pacific’s Vitamin A-eyecreme for at se, om den har større effekt på linjerne. Udover irritation/rødme og derfor mådehold som ved brug i ansigtet, er der da særlige risici ved det sarte øjeområde ift. brug af A-vitamin cremer? Har også et lille modermærke ved det ene øje og tænker, om A-vitamin mon er for kraftigt at smøre på sådanne steder?
Bedste hilsner
Lærke

Helene Randløv

Hej Lærke
Du skal selvfølgelig holde godt øje med huden. Personligt har jeg ikke problemer, selvom jeg bruger vores A-Serum 5%.
Kh.
Helene

Lotte

Hej,
Kan se det er et gammelt indlæg, men i berører netop et af de issues som jeg kæmper lidt med – nemlig irriteret hud.
Angående brug af A-vitamin. Jeg har nu brugt en serum fra apotcare i en lille uge og desværre virker det til at min hud reagerer med let udslæt. I skriver at Helenes hud ikke kan tåle så meget. Er jeres erfaring at huden skal vænne sig til det, at jeg skal prøve en mindre dosis eller helt stoppe med at bruge det?
Venlig hilsen Lotte

Helene Randløv

Kære Lotte
Den eneste slags a-vitamin, min hud gider, er granactive retinoid, som vi selv bruger. Det er dog vigtigt, at man trapper langsomt op.
Desværre ved jeg ikke hvilken type A-vitamin, der er i Apotcare, så jeg kan desværre ikke svare dig uden det præcise navn. Selv de milde a-vitamin typer kan min hud ikke tåle.
Kh. Helene

Hanne

Hej
Kan man bruge A-serum om aftenen og T-zone om dagen? Lige nu bruger jeg A-serum på brystet om natten.
Tak, Hanne 🙂

Helene Randløv

Hej Hanne
Ja, det kan du sagtens 🙂 Husk SPF i dagtimerne. Beskyttelse er vigtig, når man bruger A-vitamin og eksfolierende peeling.
Kh. Helene

Hanne

Hej
Tak for svar. Jeg har ikke tænkt på spf creme. Jeg bruger Avene Physiolift dagcreme. Bliver det for meget for huden med serum + dagcreme + spf ovenpå A-serum eller T-zone.?
Hanne

Kathrine Cramer

Hej
Har brugt jeres A-serum 2% i en lille uge – og min pande reagerer, med hvad der ligner bumser lidt. Bruger T-Zone peeling samt Niacinamid efter – begge under A-serum. Efter jeres anbefaling. Skal jeg stoppe med — Serum, eller give det en chance? OG hvor høj en solfaktor skal jeg bruge om dagen? På forhånd tak 🙂

Helene Randløv

Hej Kathrine
Hvor længe har du brugt T-Zone Peeling og Niacinamid 10%? Det er lidt kringlet det du har skrevet. Bruger du T-Zone Peeling nederst?
Jeg bruger SPF 50+ hele året rundt.
Kh. Helene

Nina Bruun Nielsen

Hej
Jeg læste lige om a-vitamin fordi jeg har overvejet at købe det sæt fra ole Henriksen (det hvide) men det nævner i sket ikke.? Men er det så fordi at det ikke er et særlig godt produkt (ved godt i ikke kan have alle produkter med) eller har nok a vitamin i sig

Katja Moikjær

Hej Nina. Artiklen her er ældre end Ole Henriksens Retin-AlT. Den indeholder i øvrigt slet ikke A-vitamin, men bakuchiol. Vi har skrevet om den her: https://pudderdaaserne.dk/2018/10/18/bakuchiol-avene-dermabsolu-vs-ole-henriksen-retin-alt/ Kh. Katja

Elena

Hej 🤗
Jeg bruger danish skincare serien, men overvejer at prøve jeres a-serum sammen med. Må jeg bruge den om aftenen inden jeg på fører afrencremen som vidst også indeholder a vitamin? Med andre ord, må man bruge to forskellige produkter som begge indeholder a vitamin? 😊

Katja Moikjær

Hej Elena. Det kommer meget an på koncentrationen og typen af A-vitamin. Danish Skincare bruger retinylpalmitat, der er meget mild. Jeg ville godt turde kombinere det med vores A-serum. Start med 2% 🙂

O.S.

Hej pudderdaaserne.dk,
Jeg vil gerne starte med at sige tak for en god og informativ artikel. Et enkelt spørgsmål til artiklens indhold:
Hvorfra kender I indholdet af Ystheal intense (0,1%) og Avène Physiolift Precision Filler (0,3%)? Jeg har skrevet til Avène, og kunne desværre ikke få udleveret disse data.
Jeg har sammenlignet med Medik8, som også laver produkter med Retinal. Deres kraftigste serum indholder 0.10% Retinal. Derfor tænker jeg, det er ret voldsomt at avène’s produkter indholder så høje koncentrationer.
Glæder mig til at høre fra jer, og læse flere af jeres gode artikler i fremtiden 🙂
På forhånd tak.
Mvh,
O.S.

Katja Moikjær

Det har de fortalt os mundtligt – men tag altid den slags med et gran salt. Koncentration er ikke alt og kan ikke sammenlignes direkte. Formulering, ph-værdi mm. spilder også en rolle.
En koncentration kan også dække over et aktiv + et hjælpestof. Når et produkt for eksempel indeholder 5% granactive retinoid indeholder det i virkeligheden kun 0,5% af det aktive stof. Resten er hjælpemidler.
Jeg ved ikke hvad det er i Avenes vs Medik8s tilfælde, men hvis får en lejlighed til at grave mig ned i det på et tidspunkt, så gør jeg det

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *