Dåseposten: Solcreme og aftersun er ikke nok

24.04.16
Dåseposten

Dåseposten

Hej et helt andet spørgsmål . Er ude hele dagen grundet mit job og i de solrige dage bliver min hud udsat for en del sol . Har købt faktor 50 ansigts solcreme og after Sun decideret til ansigtet og det hjælper. Stadig ik nok . Min hud er øm . Rød . Sart. Stram. SPørgsmål: kan du anbefale en after maske som bare rykker ? Desuden vil jeg høre om kender en god ansigts solcreme med høj faktor jeg kan prøve ?

Kære Heidi

Tak for dit spørgsmål! Uden at male fanden på væggen, bliver jeg nødt til at sige, at jeg er oprigtig bekymret for din hud. Det, du beskriver, lyder slet ikke rart. Det er din huds måde at fortælle dig, at den under ingen omstændigheder vil have mere sol. Uanset hvor pænt jeg skriver det, kommer det til at lyde som en løftet pegefinger. Med andre ord det følgende er måske ikke det, du gerne vil læse, men jeg beder dig indgående om at gøre det alligevel.

Dejlig- men farlig!
Lige så dejlig solen jo er at opholde sig i, lige så farlig er den, og din hud lider lige nu. Når man har et job, hvor man skal opholde sig ude, så skal man passe rigtig meget på solen. Herunder har jeg lavet en lille huskeliste over, de ting, du bør (SKAL!) sørge for, er på plads, hvis din hud ikke skal have yderligere skader.
Du må under ingen omstændigheder opholde dig i solen, når huden først er rød! Heller ikke selvom du smører solcreme på.

Sun Protection Factor
Husk på at SPF står for Sun Protection Factor, og at tallet er den tid, du kan tåle at være i solen uden solcreme ganget med det tal, der står efter SPF på din solcreme. Når din hud er rød, er den tid, du kan tåle at være i solen lig med 0 og uanset, hvad du ganger med nul, bliver det ved med at være nul! Og derfor er det sindssygt vigtigt, at du lader huden hele og komme til sig selv, inden du igen bliver udsat for sollys.

Huskeliste
Det kan være nødvendigt at opholde sig ude, også når solen bager. Hvis det er en del af ens arbejdsliv, vil jeg mene at arbejdsgiveren, er forpligtet til at sørge for, at du har mulighed for at opholde dig i skyggen i hvert fald mellem klokken 12-15, hvor solen står højest på himlen. Da det jo er til fare for din sundhed. Uanset hvad reglerne er på din arbejdsplads, er det virkelig vigtigt at undgå at blive skoldet.

  • Sørg for at bruge solhat og dække bar hud til.
  • Ophold dig så vidt muligt i skyggen særligt mellem klokken 12-15.
  • Brug høj (især hvis du har sart hud) og rigelig SPF. En utilstrækkelig mængde SPF beskytter dig langt ringere, end du sandsynligvis tror. Mængden har mindst ligeså meget at sige som tallet. Rigelig solcreme betyder 30-40 gram til hele kroppen til en voksen og cirka halvdelen til et barn. Til ansigtet, nakken og ørerne skal du bruge en mængde der svarer til en teskefuld. Og husk at smøre dig ind med cirka to timers mellemrum.

Hvis du bruger SPF 50 i håb om at spare på solcremen, så tager du fejl. Undersøgelser viser at mængden af solcreme er essentiel for beskyttelsen. Bruger du for eksempel halvdelen af den mængde, du bør bruge, er den reelle SPF helt nede på 2, når du bruger SPF 50.

Ingen Mirakler
Der skal desværre et mirakel til at redde den skade, der allerede er sket. Det eneste, du har mulighed for at gøre nu, er at lindre ubehaget og smerten.  Og så skal du sørge for at undgå solskader fremover! De få produkter, jeg selv sværger til, når huden har fået for meget sol, er:

Der er masser af muligheder. Det handler primært om at undgå parfume og alkohol, som der ofte er i overflod i aftersun produkter.

Solpolitik
Uden at vide noget om din stilling, vil jeg anbefale dig at få fat på nogen, der kan ændre situationen, for det lyder som om, at I og mange andre har voldsomt behov for en solpolitik. Det er på tide at pædagoger og børn såvel som jord- og betonarbejdere, anlægsgartnere og alle andre, der arbejder ude, får nogle vilkår, som ikke udsætter dem for en betragtelig helbredsrisiko.

Intet af ovenstående er skrevet for at skræmme, men det er altså vigtigt, at vi lytter til vores hud, når den forsøger at fortælle os noget. Vi har skrevet meget om solcreme i tidensløb, sidste år skrev jeg blandt andet en top ti over SPF 50 til ansigtet.

Held og lykke med det, jeg håber virkelig, at du får begrænset mængden af sol, så din hud kan komme på ret kurs igen.

Mange kærlige hilsner

Helene

Hvis du også har spørgsmål til os, kan du læse mere om, hvad vi behøver at vide her: Dåseposten

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
15 kommentarer
Camilla

En ekstra ting der skal huskes: Efter ca. 2 timers ophold i solen/udenfor generelt, er det en rigtig god idé, at putte nyt lag solcreme på. Solcreme mister effektivitet samt smelter over tid nemlig 🙂

Helene Randløv

Hej Camilla
Den stod i kladden, godt du skrev det :-*
Kh. Helene

Ditte

I vintertiden bruger jeg en dagcreme med SPF 15. Men nu når sommeren nærmer sig, vil jeg gerne øge SPF-faktoren i min creme. Dog er det svært at finde dagcremer med så høj SPF.
Vil I mene, at en ansigts-solcreme med faktor 50 vil kunne fungere som dagcreme i forårs- og sommermånederne? Giver den fugt nok, og er der overhovedet nogen forskel på en dag- og en solcreme udover SPF-indholdet?

Helene Randløv

Hej Ditte
Det har vi skrevet om lige her (link). Min anbefaling er at bruge et serum med den pleje du ønsker under solcremen, det er sådan jeg selv gør :-*
Kh. Helene

Vibeke

Kære Heidi
Jeg vil ikke kloge mig på solcreme, men i stedet foreslå, du kontakter din arbejdsmiljørepræsentant.
Selv om solen er en svær faktor at forholde sig til, når du har et job, hvor du er ude hele dagen, så skal din arbejdsgiver håndtere (arbejdsmiljø)problemet på samme måde, som hvis din hud tog skade af f.eks. et kemisk stof ifm. dit arbejde.
Mange hilsner
Vibeke

Helene Randløv

Mange tak for dit input Vibeke, jeg håbede, at det var sådan, som du beskriver. For jeg mener bestemt, at solen er ligeså farlig, som en hver anden faktor i ens arbejdsmijø.
Kh. Helene

Mette

Jeg ville tale med min læge, hvis min hud opførte sig sådan. Måske er der en årsag udover solen.
Jeg arbejder også udendørs, bruger ikke en dråbe solcreme, og har ingen gener. Folk omkring mig arbejde også ude og jeg er sikke på de bruger samme “faktor” som mig – uden skader.

Helene Randløv

Hej Mette
Det lyder som en forbrænding af en sart hud. Du er heldig, at din hud er robust, sådan har vi det desværre ikke allesammen.
Kh. Helene

Heidi

Tænk engang at min kommentar blev til et helt indlæg 😝 jeg arbejder i en natur børnehave og er ude dagen lang. Så min hud er udsat for sol, regn og vind året rundt. Prøver at finde skygge og opsøger ikke solen ved eks. Stå med ansigtet direkte mod solen. Min hun er lys og sart , men smør mig hver 2 time. Jeg er ikke blevet decideret forbrændt og skoldet, men min hud er bare “træt” og en lettere rød. Tak for jeres imput , råd og vejledning. Sætter jeg pris dog. Dog vil jeg stadig høre om i kender til en after Sun maske ? Har spottet en del på de engelske hjemmesider i anbefaler ?

Helene Randløv

Hej Heidi
Vil du linke til de masker, du har kigget på? Så kigger jeg på det. Når min egen hud er slidt og træt, elsker jeg at bruge Magicstripes. Og ovennævnte maske fra Clinique er også et hit!
Kh. Helene

Heidi

jeg har købt din anbefaling fra clinique
her er maskerne jeg overvejer at klikke hjem
http://eu.feelunique.com/p/Ultrasun-Overnight-Summer-Skin-Recovery-Mask-50ml
http://eu.feelunique.com/p/Decleor-High-Repair-After-Sun-Balm-for-Face-15ml
http://eu.feelunique.com/p/Phytomer-Sun-Soother-After-Sun-Mask-for-Face-50ml
er virkelig glad for jeres respons/ anbefaling/vejledning osv. Det er så dejligt med jeres blog . så brugbar og interessant og sætter virkelig pris på en hjælpende hånd. jeg ved godt at i har skrevet meget om solcreme og har også læst rundt i jeres arkiv inden jeg kommaenterede. jeg har allerede et par solcremer jeg skal ud og prøve.

Camilla

Hvordan gør I i løbet af dagen ift. Makeup og så skulle tage solcreme på hver anden time? jeg arbejder indenfor så tænker godt at jeg ville kunne nøjes med at tage på morgen og eftermiddag, men kan ikke forene det med at have makeup på, på arbejde.

Helene Randløv

Hej Camilla
Det jeg selv gør, er at smøre solcreme (jeg har en let en med lidt farve) ovenpå makeuppen, så har jeg en creme blush og en matterende pudder i tasken. Hvis jeg har meget makeup på, tager jeg en serviet med Alt i en Makeupfjerner, smøre sol creme på og tager eventuelt makeup på igen.
Kh. Helene

Louise

Hej Pudderdåser! Jeg har lige et spørgsmål angående aftersun… Jeg har allerede indkøbt rigelige mængder solcreme i både faktor 50, 30 og 20 – jeg er ret lys, så det er rart at være godt dækket ind! Men mit spørgsmål går på om aftersun er en nødvendighed? Altså har det en effekt for noget som helst eller er det et salgstrick? Jeg bruger altid en god, halvfed body lotion efter badet så ved ikke om jeg også bare skal gøre det på ferien eller skifte body lotion ud med aftersun? 🙂

Katja Moikjær

Kære Louise. Det er bare et salgstrick. Der findes selvfølgelig særligt brugbare ingredienser til at beskytte huden mod UV-skader (resveratrol er et godt eksempel, niacinamid eller aloe vera), men dem finder du mindst lige så ofte i produkter, der ikke hedder noget med After Sun.
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *