Dåseposten: Er A-vitamin serum altid et must i anti-age rutine eller kan det undværes?

19.06.24

Hej skønne dåser
Jeg skriver, fordi jeg mangler vejledning i forhold til anti age pleje.
For tiden bruger jeg jeres hyaluronsyre serum, jeres multipeptid serum og så dag- og natcreme fra Beaute Pacifique
Jeg kunne godt tænke mig at skifte cremer, så jeg morgen bruger jeres Alt i en creme samt jeres Hyaluronserum.
Aften vil jeg bruge jeres Ansigtsolie og Multipeptid serum.
Mit spørgsmål er så, om der er nok power i denne kombination eller om jeg også behøver A vitamin serum, da Beaute Pacifique jo er kendt for at være spækket med det.
På forhånd mange tak
Og tak for alle de gode anmeldelser og vejledninger I laver. Man ved bare, at man kan stole på jeres side
Kh Lene

Kære Lene

Tusind tak for dit gode spørgsmål.

Veldokumenteret A-vitamin

A-vitamin (retinol) har været en fast ingrediens i hudpleje i årtier og med god grund, for det har en bred og veldokumenteret effekt på huden.

A-vitamin virker ved at både stimulere dannelsen af nye hudceller og ved at sætte gang i dannelsen af mere kollagen og hyaluronsyre. Retinol har en unik og bred virkemåde på huden, og virker derfor også bredt på både rynker, akne og hyperpigmentering. Men det kan også være forbundet med en masse besvær. For eksempel er retinol super sart og produktet skal være lys- og lufttæt for at den ikke bliver til det rene ingenting. Retinol har også bivirkninger, og sart hud bliver nemt rød og irriteret.

Nye peptider

På den anden side nævner du så peptider, som der er i vores Multipeptid og Ansigtsolie. Peptiderne gjorde deres sejrsgang for et par årtier siden og det er svært at finde et antiage produkt uden.

Peptider er i modsætning til retinol meget specifikke. De virker på en måde. Dem, de fleste bruger, er kollagenpeptiderne, som får huden til at producere mere kollagen. Det giver synligt glattere hud. Til gengæld gør det ikke rigtigt andet. Har du akne eller hyperpigmentering, så har de næppe nogen effekt.

Peptiderne er altså super effektive til rynker, men ikke så meget andet (i hvert fald dem der er på markedet derude).

Beauté Pacifique skriver selv om kobberpeptid, som de bruger i deres serie til ung hud “GHK-Cu har vist sig at være særdeles aktivt collagenfremmende i huden – på linie med A-vitaminerne.”

En enkelt undtagelse er EGF, som også er en peptid. EGF virker ved at få huden til at danne nye hudceller og kan derfor også have en bredere effekt. I dette meget lille studie har et syntetisk EGF haft en positiv effekt på akne ar.

Ikke al A-vitamin er skabt lige

Og så lige for at forvirre jer stakkels kunder yderligere, så er det jo egentlig kun “retinol”, der er “A-vitamin”. Men virksomhederne bruger mange  A-vitamin-lignende ingredienser, som virker anderledes i deres cremer og kalder dem “A-vitamin”, selvom de strengt taget ikke er det.

Vi bruger granactive retinoid i vores A-Serum og slet ikke “A-vitamin”. Beauté Pacifique bruger også forskellige andre typer A-vitamin-derivater i deres produkter. Alle har de forskellige fordele og ulemper. Mange af de nye A-vitamin typer har effekter, der ligner retinol, men med færre bivirkninger og bedre holdbarhed. Men ægte A-vitamin er det jo strengt taget ikke.

Den længe ventede konklusion

Undskyld, jeg er så lang i spyttet, nu kommer jeg til den længe ventede konklusion, der selvfølgelig ikke er sort/hvid. For du beder mig vælge mellem de to bedst dokumenterede ingredienser til rynker. Og det har jeg intet godt grundlag at gøre på. Men bit forsigtige bud er: Hvis du primært vil gøre noget ved rynker, så er peptider et rigtig godt bud. Især hvis du har en sart hud, som måske har svært ved at tolerere A-vitamin.

Studier har sammenlignet retinol med et af de mest kendte peptider Matrixyl 3000 og fundet, at peptiden Matrixyl 3000 virkede både hurtigere og bedre end retinol. 3% Matrixyl mindskede rynker bedre og øgede hudens tykkelse mere end 0,07% retinol og uden de bivirkninger og den irritation, der ofte er forbundet med retinol.

0,07% retinol er selvfølgelig MEGET lidt i en verden, hvor du uden problemer kan købe højere koncentrationer.

Det samme er 3% Matrixyl. Der er 10% Matrixyl i vores Ansigtsolie og mange andre produkter derude.

Vi sammenligner altså lidt æbler og pærer her – især fordi der ikke engang er retinol i mange A-vitamin produkter, men i stedet nogle helt andre A-vitamin-derivater.

Men mit bedste bud er som sagt:

Hvis du “kun” vil forbedre rynker, så er peptider et rigtig godt bud. Især hvis din hud er sart. Hvis du har brug for en bredere mekanisme så er retinol og også andre A-vitamin-derivater noget af det bedst dokumenterede derude. Begge ingredienser er gode – og du kan sagtens blande. Mange A-vitamin produkter på markedet indeholder i øvrigt også peptider, hvis man læser det med småt.

Læs hvordan du kan skrive et spørgsmål til vores brevkasse her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *