Dagcreme eller solcreme – hvad skal man vælge?

26.03.14
Clinique Superdefense

Clinique Superdefense

Der er to forskelle på en natcreme og en dagcreme. Dagcremen bør indeholder solfaktor og skal være velegnet til at bruge under makeup.

Men hvis en dagcreme indeholder solfaktor, hvad er så forskellen på en dagcreme og en solcreme?

Samme faktor = samme beskyttelse
I princippet bør der ikke være nogen forskel. En dagcreme med SPF15 bør beskytte dig lige så godt som en solcreme med SPF15. Solfaktor er solfaktor og bør indeholde den samme beskyttelse uafhængigt af, hvad produktet tilfældigvis hedder.

Alligevel hører man ofte ekspedienter sige, at en dagcreme med SPF ikke er nok i solen. Det ville jeg tage som et tegn på, at deres dagcremer ikke er gode nok og skynde mig at finde et andet sted at købe min dagcreme med SPF.

Der er selvfølgelig forskel på dagcreme og solcreme, men forskellen skal ligge i de øvrige ingredienser, ikke i solbeskyttelsen.

Solfiltre fylder meget
En god dagcreme vil indeholde en række andre ingredienser, som kan pleje din hud. De fleste solcremer er jævnt kedelige bortset fra lige solfiltrene.

Alle de andre gode ting, der skal være i en dagcreme gør også, at der ikke er plads til lige så mange solfiltre. Solfiltre fylder rigtig meget, og det er derfor svært at forestille sig en dagcreme med SPF50+, som samtidig indeholder en meningsfuld mængde øvrige hudplejende ingredienser.

Hvis du er meget følsom overfor solen eller har pigmentpletter som jeg, så er det en god idé at finde de høje faktortal frem til ansigtet. Hvis du har tør hud, vil det ofte være nødvendigt at kombinere med en creme uden faktor nedenunder. Under alle omstændigheder vil en creme med SPF50+ aldrig kunne indeholde for eksempel anti-age ingredienser i nogen afgørende mængde. Jeg har heller aldrig set cremer med både effektiv syrepeeling og SPF.

Udover det med solfaktor er der heller ingen forskel på en natcreme og en dagcreme. Natcremer er ofte mere fede, så jeg bruger dem gerne under solcreme, når min hud er tør. Min hud er ofte så tør, at en dagcreme med solfaktor i sig selv ikke er nok, hvorimod mange andre ikke vil kunne få en natcreme til at fungere under makeup.

Hvilken løsning du skal vælge afhænger selvfølgelig af din hud, og hvilke andre produkter du har brug for. Hvad end du gør, skal du bare huske at produktet med solfaktor skal på til sidst. Og så er det ellers ret lige meget, hvor mange andre ting du smører på først.

Solcremer til ansigt vs. kroppen
Som sagt bør en SPF15 være en SPF15 lige gyldigt, hvad man kalder produktet. Og det samme gælder selvfølgelig solcremer til ansigt vs. kroppen. Der er ingen forskel på beskyttelsen i dem.

Det, der derimod ofte er forskellen, er konsistensen. De lækre og dyre konsistenser er forbeholdt ansigtscremerne, mens de færreste solcremer til krop er ret gode at lægge makeup ovenpå.

Men udover konsistensen er der selvfølgelig ingen grund til at have to seperate produkter til hhv. ansigt og krop.

Jeg er i gang med en artikel med mine bedste ansigtscremer med solfaktor – hvad enten de hedder dagcremer eller solcremer. Hvilken er din favorit?

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
46 kommentarer
Monica

Min hud kræver ikke det samme om sommeren,som om vinteren. Og jeg plejer at kunne klare mig med en serum og så en god solfaktor oven på – her er jeg oppe i mindst 30, da jeg har pigmentforandringer og i øvrigt er relativt ny-opereret i halsen. Til gengæld sørger jeg for en god, nærende natcreme. Jeg har netop købt ny solfaktor – fra La Roche-Posay. Men tidligere har jeg brugt og haft gode erfaringer med Extreme Protect fra IS. Den er utrolig drøj i brug – og god til lettere uren hud, fordi der er zink i den, hvis jeg ikke husker helt forkert.

Pernille

Hvad synes du som om den nye, du bruger, fra La Roche-Posay? Jeg overvejer nemlig meget at skifte over til nogen af deres produkter, næste gang jeg skal ud at købe!

Monica

Jeg har kun brugt den få gange – den virker ok. Dog meget tyndt flydende creme, så det skal jeg lige vænne mig til.

Lisa

Min favorit er faktisk Cliniques Superdefense. Jeg har brugt den i mange år og synes faktisk den er blevet bedre (og lidt mere mat og sej) de seneste år. Måske er det bare mig, måske har de oppet sig på solfiltret. Jeg er slet ikke i tvivl om det virker når jeg sammenligner med den farve solen giver andre steder på kroppen. Til gengæld giver jeg ingenting for SPF i deres Moisture Surge Tinted Moisturizer (burde være 15), som jeg brugte sidste sommer. Den bliver man bare tør og rynket af.

Sidsel

Solcremen fra Forever er fantastisk! Døjer med soleksem så snart forårssolen rammer min hud men jeg oplever ingen gener – hverken på kind eller bryst – når jeg bruger Forever. Har ellers brugt dyre penge på Lancaster da de jo kun laver solcremer men de har ofte tendens til at fedte unødigt meget på min i forvejen kombinerede hud… Og så er Forever prisvenlig!

Shide Maryam

K Ceutic cream fra Dermaceutic; indeholder k- C og E-vit. + SPF 50, eller EXTREME PROTECT SPF 30 fra iS 🙂

henrik e

Til krop og hænder er Matas en klar favorit.
Til ansigtet er min personlige favorit helt klart Alba Botanica Very Emollient Sunscreen spf 30. Den har kun fysisk filter, så nogle vil nok mene at den giver et hvidt skær. På min hud fungere den dog perfekt da jeg har lidt rødme som det hvide så dækker virkelig naturligt
Udover det, er den fri for parfume og indeholder godt med antioxidanter der giver ekstra beskyttelse.
Elsker bare når man ikke behøver at spare, især når vi taler om solcreme, hvor både øjne øje og hals samt nakke aldrig bliver glemt. Prisen ca 50 kr for 118 ml
Cremen er tyk og Nivea fed, så den egner sig bedst tørre kikse som mig selv
Til alle jer der elsker naturcremer så er denne creme vist også en vinder
Rigtig god ferie Hilsen Henrik

Laura

Jeg har en MEGA lækker ansigtsolcreme fra Bioderma købt i Polen for et par år siden med spf 50, effektiv i forhold til (mit) soleksem og skøn konsistens uden “fnuller”, og så dufter den mega godt! Kan virkelig anbefale den! Håber den kommer med til dk nu her, for det er sgu lidt kedeligt at gå hele sommeren igennem med la roche posays spf 50 gel som man bliver (endnu mere!!) spøgelseshvid af.. hehe

annette

hvad hedder den helt præcist?

Chris

Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 fra Paula’s Choice er fantastisk

Denise Amanda

Jeg er helt vildt glad for Cliniques Super City Block. Den indeholder SPF 40, hvilket egentlig ikke er så nødvendigt til min hud, men konsistensen er bare fantastisk også er der en smule farve i, så den giver lidt glød 🙂

Mads

Men, Katja, er det ikke sådan, at SPF reelt kun er vidnesbyrd om beskyttelsen mod UVB-stråler? Og at hvis der ikke er et UVA-mærke (som der ofte ikke er på dagcremer) har vi ikke nogen mulighed for at vide, hvor godt cremen beskytter med UVA-stråler? Det er jo ellers ret relevant at vide, da det især er UVA-stråler, der giver pigmentpletter.
Så eksempelvis kan det være problematisk at tro, at man kan bruge Superdefense fra Clinique som beskyttelse mod pigmentforandringer, når man reelt ikke ved, hvor god beskyttelsen mod UVA er?
Eller har jeg misforstået noget? 🙂

Mads

Hov, undskyld, det var ikke meningen, at kommentaren skulle have været her. Håber ikke det giver for meget bøvl 🙂

Katja Moikjær

Det er helt rigtigt. Og man skal kunne læse en ingrediensliste for at kunne se UVA.
MEN 2 ting:
Jeg ser masser af solcremer med dårlig UVA-beskyttelse. Ingen forskel der desværre.
EU har lavet regler om at der skal være 1/3 UVA beskyttelse i ethvert produkt med faktor – solcreme eller dagcreme eller hvadsomhelst.

Mads

Okay. Jeg vidste ikke, at der var generelle regler for minimumsindhold af UVA. Jeg troede netop, at man kun var garanteret minimum 1/3 UVA-beskyttelse, hvis produktet var UVA-mærket. Men det er godt at vide, at vi ikke behøver gå op i UVA-mærket 🙂

Line

Jeg har lige et enkelt spørgsmål..
Jeg har både solfaktor i min dagcreme (SPF 15) og i min BB-cream (SPF 35). Er det så “tilstrækkelig” beskyttelse, eller skal der en regulær solcreme til?
Tak for en fantastik blog!

Katja Moikjær

Som skrevet har de præcis samme solbeskyttelse som en solcreme. 🙂

Merete

Min favorit er helt klart Avène hydrance optimale. Den er i fire udgaver: med og uden spf 20 og i en let og en fed udgave. Om vinteren bruger jeg om dagen den fede med spf og om sommeren den lette med spf (om natten bruger jeg altid den fede uden spf). Genialt system og dem med spf er rigtigt gode under make-up.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *