Sådan får du din makeup til at holde hele dagen

08.10.15
Heath Ledger som jokeren
Heath Ledger som jokeren
Heath Ledger som jokeren i The Dark Knight

Øjenskygge der smelter. Mascara der drysser. Foundation der forsvinder i løbet af få timer. Læbestiften sidder alle andre steder end på læberne.

At få makeup til at sidde fast og holde hele dagen selvom man sveder, fedter, spiser, drikker, taler i telefon og kysser er et af de evigt aktuelle emner, vi tager op med jævne mellemrum. Og nu er det vist ved at være tid igen.

Hvordan man løser problemet er helt afhængigt af, hvilken del af ansigtet vi taler om.

Øjenskygge
At få øjenskyggen til at holde hele dagen er faktisk et af de nemmeste problemer at løse. En øjenskyggeprimer, som man bruger, før man lægger sin øjenskygge, er et af de bedste produkter, man kan bruge penge på. Både Helene og jeg sværger til Too Faced Shadow Insurance, der virkelig forlænger holdbarheden for selv en ellers dårlig øjenskygge. Et andet godt bud er Wet n Wild, som jeg har skrevet om her.

Eyeliner
Førnævnte primer vil også bidrage til at holde bedre fast på eyelineren. Men det er også afgørende, hvilken type eyeliner du bruger. Der er kolossal stor forskel på, hvor godt de sidder fast. En gammel klassiker til smokey eyes som MAC Smolder er noget af det blødeste, man kan forestille sig, hvilket gør den velegnet til at lave et lækkert smokey eye, men på mine øjne ender det ud over det hele i løbet af meget kort tid. Det bliver et meget kortvarigt lækkert smokey eye.

Heldigvis findes der mange gode og holdbare eyelinere derude. Gosh eyelinere er en dåsedarling, som vi har anbefalet mange gange, og vi gør det gerne igen. The Ultimate Eyeliner fra Gosh er virkelig holdbar. Så holdbar at den er mindre velegnet til et smokey eye. Til gengæld bliver den siddende. Læs hele anmeldelsen her.

For en flydende eyeliner, der holder, er mulighederne næsten uendelige. Det er virkelig svært at pege på en moderne flydende eyeliner, der ikke er god. Aqua Liner fra Makeup For Ever fås i næsten alle farver, men der er gode muligheder fra næsten alle mærker. Her er virkelig kommet mange muligheder de seneste år.

Mascara
Mange ender med en vandfast mascara, når de vil have en mascara, der holder hele dagen. Det er ikke det bedste valg, hvis ikke lige du er ude i regnvejr eller skal svømme med den. Det er nemlig sjældent vand, der opløser vores mascara, men derimod fedt fra huden. Og en vandfast mascara er netop fedtopløselig.

En vandopløselig mascara er derimod et godt valg, hvis du kæmper med pandaøjne fra mascaraen i løbet af dagen. Jeg har skrevet om det før – både her og her.

Gode valg er:

Foundation
Jeg har aldrig fundet en primer, der for alvor får foundation til at holde længere OG samtidig er behagelig at bruge.

Urban Decay All Nighter virker. Og Benefit Stay Flawless virker. Men begge er produkter som er meget tørre, ikke ligefrem behagelige på huden og som har sine begrænsinger for, hvilke foundations man kan bruge dem sammen med. Begge produkter har bestemt sine fordele og virker, hvis man bruger dem korrekt. Men til hverdag virker det klart bedst for mig at bruge en foundation, der i sig selv er holdbar. Og dem er der heldigvis mange af.

Nogle vil måske undre sig over, at jeg ikke nævner Dermablend i dette selskab? Det skyldes, at det endnu aldrig er lykkedes mig at få den foundation til at ligge pænt. Jeg kan ikke. Det ligner en tør maske hver gang. Jeg forstår den bare ikke.

Concealer
Det samme gælder concealer. Her har jeg ikke rigtig nogle gode tricks andet end at finde end holdbar concealer. MAC Pro Longwear har været min absolutte favorit siden den kom på markedet, og jeg har brugt den trofast siden.

Pudder
De fleste holdbare foundations fungerer bedst i sig selv. Hvis man pudrer dem er det som om man bringer uorden i dem, og de holder dårligere. Siger min helt personlige erfaring i hvert fald. I løbet af dagen kan det selvfølgelig være rart at have en kompakt pudder i tasken dog.

Jeg har dog for nylig fået øjnene op for MAC Pro Longwear Powder Pressed. Det er en på overfladen helt almindelig kompakt pudder, men jeg oplever at den holder lige det længere end alle andre, jeg har prøvet. Mere test er nødvendig, men jeg er indtil videre ret imponeret.

Hvis du har fedtet hud eller bare en næse, pande eller lign., der begynder at skinne i løbet af dagen, så lær at bruge blot papir. At lægge et lag ekstra pudder eller mere foundation direkte ovenpå på en fedtet hud bliver aldrig rigtig godt (det siger næsten sig selv). Men blot papir fjerner man først det overskydende fedt – uden at ødelægge den eksisterende makeup.

Blush, bronzer, highlighter
Hvis du kan få din foundation til at blive siddende, så vil din blush, bronzer, highlighter eller hvad du ellers har ovenpå som regel også blive hængende. Jeg kender ikke til særskilte tips og tricks her. Visse produkter er selvfølgelig bedre til at hænge fast end andre, men når det kommer til en pudderbaseret blush, så er forskellen sjældent voldsomt stor.

Læberne
At få læbestift og gloss til at blive siddende er en disciplin, jeg aldrig rigtig har lært. Så det vigtigste må være at sørge for at have den med i tasken. Så kan man da løse det problem.

Der er dog kæmpestor forskel på hvor god den enkelte læbestift og lipgloss er til holde. Som hovedregel er at jo mere cremet et produkt, jo hurtigere forsvinder det. En lipgloss vil altid skulle påføres igen og igen i løbet af dagen, hvorimod en mat læbestift vil holde langt bedre.

Der findes enkelte læbestifter derude, der for alvor skiller sig ud, når det kommer til holdbarhed:

Hvis du gerne vil have din klassiske læbestift til at holde bedre, er der et par tricks, du kan bruge. Læs mere i indlægget her. 

Hold fingrene, telefon mm. væk
Mit store problem er, at jeg altid får gnedet et eller andet rundt i ansigtet. Jeg er en virkelig dårlig dame. Hvis din makeup forsvinder hurtigt, så er det måske fordi den ender på dine egne fingre, overfrakke eller lign. Hvordan man så lærer at holde fingrene væk, ja det arbejder jeg stadig på…

Telefoner er en anden synder. En varm telefonskærm klistret mod kinden fjerner foundation ganske effektivt.

Der er helt sikkert andre gode produkter og tips, jeg ikke har fået med her. Har du nogen?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
12 kommentarer
Karin VS

Hej Katja 🙂
Findes der ikke en spray som får makeuppen til at holde lige indtil den tages af? Synes jeg kan huske sådan en spray men kan slet ikke huske navnet.
Knus Karin

Katja Moikjær

Er det Urban Decay All Nighter? Jeg har nævnt den under foundation.

Karin VS

Nååhhh det var det den fra UD var til 😀
Tak 🙂

Mette

Point pot fra MAC som primer før øjenskygge, synes jeg normal er rigtig god. Men pt hvor jeg har øjne, der konstant løber i vand er selv ikke den helt god. Den i anbefaler synes jeg er for våd til at putte øjenskygge ovenpå? Men måske jeg bruger den forkert?
Over primer og før foundation har jeg fået anbefaletog lige prøvet bb creme fra bodyshop – virkelig et godt tip til træt hud. Og bare Minerals flydende foundation ervirkelig god

Katja Moikjær

Du skal bruge meget meget lidt. Svarende til et knappenålshoved maks til begge øjne. Hvis du kan mærke den eller se den på så har du brugt for meget.
Jeg elsker Paint Pot men de holder ikke sådan for alvor fast som primer. Ikke i forhold til de andre.

Mette

Tak Katja, så har jeg brugt for meget . Jeg prøver igen!

Josefine

Må jeg anbefale en tilføjelse til foundation-listen? Estee Lauder Double Wear, som jeg selv ALTID vender tilbage til. Jeg har den i en lys nuance, som passer til vinterhud, og en mørk nuance i Light-versionen, som passer til sommerhud. Hen over året blander jeg de to, så jeg altid opnår rette farve og dækning … at min telefon så alligevel skal aftørres med jævne mellemrum, det tager jeg i stiv arm 🙂

Anna

Må jeg slå et slag for Nars Radiant Concealer? Den er nok den bedste concealer jeg har prøvet, og med mine rander under øjnene, når man altså igennem en del 😉 Jeg har set en del udenlandske bloggere prise den, men den er vist endnu ikke nået samme kult-status i Danmark

HeLene

Da jeg havde akne og fik bruge meget tid på at dække og pensle concealer over det værste, lærte jeg at holde fingrene væk fra ansigtet og det er faktisk en meget god vane jeg har beholdt. Især hvis jeg har foundation på så rør jeg bare ikke mit ansigt. Husker ikke hvordan jeg fik vanen, men måske var det fordi jeg virkelig havde nogle slemme cystiske udbrud som jo helede op hvis de fik være i fred. Det onde med det gode? :smiley:

Louise

Jeg ledte for et par uger siden efter en mascara, der kunne holde hele dagen og jeg faldt over et ældre indlæg som I havde lavet omkring Mac Extended Play. Jeg var sådan ret desperat efter at have prøvet nærmest alle mascaraer (vandfaste og ikke-vandfaste), og tænkte, at denne her nok alligevel ikke ville virke på mig, men jeg ville give det et forsøg. Og hvor er det bare et godt råd!! Jeg er simpelthen SÅ glad for denne her mascara, og jeg har på arbejde slet ikke brug for at bekymre mig om at fjerne mascara under øjnene! Det er for fedt! Tak for rådet!! 🙂

Randi

Jeg læste engang et sted at en omgang hårspray kan fiksere make-up’en, så den holder bedre.
Umiddelbart et elendigt råd i forhold til hvad jeg gætter på det gør for min hud, men det virker altså! Det er til gengæld heller ikke noget jeg gør mere end højst en gang om ugen (når man skal i byen) – og så plejer huden alligevel at være lidt mærket efter en omgang alkohol og manglende nattesøvn :-p

Katja Moikjær

Altså… Jeg kommer nogle gange til at sprøjte mig i ansigtet med min hårspray ved et uheld. Det kan jeg bestemt ikke anbefale! Av…

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *