Vores 10 bedste hudplejeråd som alle får pænere hud af – og sparer penge med

15.08.16

vores bedste hudplejeråd

1. Vask huden maksimalt en gang om dagen

Vand udtørrer huden og ødelægger det beskyttende lag af naturlig fedt, bakterier mm. som udgør hudens eget forsvarsværk. Lige gyldigt hvor mange bumser eller hudorme du har, så kan du ikke vaske dem af. Faktisk har ansigtsvask ingen effekt på akne, som vi tidligere har skrevet om her. Tværtimod udtørrer og irriterer du din hud og til ingen verdens nytte. Selvfølgelig skal du fjerne makeup om aftenen, men hvis du har renset dit ansigt om aftenen, behøver du bestemt ikke gøre det næste morgen igen. Og har du ikke makeup på, er der ingen grund til at vaske ansigt om aftenen.

2. Brug et mildt renseprodukt

Mange ansigtsvaske er baseret på laureth sulfat eller lauryl sulfat. Begge dele kan udtørre din hud. Mærk efter hvordan din hud føles efter du har renset den – føles den tør og stram? Så skal du bruge et mildere renseprodukt. Huden skal ikke føles udtørret efter rensning. Du kan med fordel vælge et produkt, der ikke kræver vand, når du ikke skal i bad. For eksempel en eau micellaire som vores egen makeupfjerner eller en af de mange andre på markedet. Et oliebaseret renseprodukt er også et godt alternativ.

3. Brug en daglig mild eksfoliering baseret på enten AHA eller BHA

Daglig mild kemisk peeling med en lav dosis af enten glykolsyre eller salicylsyre har mange fordele. Det fjerner døde hudceller, stimulerer dannelsen af nye, sunde hudceller og kan forebygge urenheder og ujævn hud. Har du tør, solskadet eller ældet hud er AHA (glykolsyre) et godt valg. Har du hudorme eller uren hud, så er salicylsyre (BHA) bedst. Salicylsyre er også godt til sart hud. Har du rosacea skal du vælge salicylsyre (BHA). Læs mere om AHA og BHA og find produkter her.

4. Brug en solcreme med høj UVA-beskyttelse og min. SPF 30, som ikke irriterer din hud

Sørg for at beskytte din hud, når du er i solen. Vælg en solcreme med høj UVA-beskyttelse og min. SPF 30. Find en, der ikke irriterer din hud eller øjne, og som du kan lide at bruge. Og hvordan gør man så det? Det er nemmere sagt end gjort, men vi har lavet en guide her.

5. Brug kun fed creme, hvor huden har brug for det

Det er en stor skrøne, at al hud har brug for fugt, fedt eller creme overhovedet. Brug kun cremer der, hvor din hud føles tør. De fleste af os har kombineret hud – fedtet hud nogle steder, tør hud andre steder. Brug creme der, hvor det føles rigtigt.

6. Undgå produkter med alkohol

Alkohol udtørrer og irriterer huden. Producenter af hudplejeprodukter bruger det ofte til at give produkter en gelékonsistens eller give dem følelsen af at de hurtigt trænger ind i huden. I små mængder er alkohol lige gyldigt, men som en tommelfingerregel: Hvis det står indenfor de første 5 ingredienser på ingredienslisten er der sidste ende vil huden blive mere irriteret og tør af det. Det hedder som regel “alcohol ” eller “alcohol denat.” på ingredienslisten – ikke at forveksle med alle fedtalkoholerne hvor alkohol også indgår i ordet. Læs mere om sprogforvirringen her.

7. Spild ikke dine penge på kedelige cremer

Der findes alt for mange harmløse, politisk korrekte, allergimærkede og ekstremt kedelige og uinteressante cremer på markedet. Din hud har fortjent en ansigtscreme spækket med antioxidanter, peptider og toppen af hvad verdens dygtigste forskere ellers har fundet ud af rent faktisk kan gøre huden smukkere. Hvorfor så give 80 kroner for verdens kedeligste ansigtscreme fra Neutral – bare fordi den er uden parfume? Der findes heldigvis masser af uparfumerede, men meget mere avancerede cremer derude. Se vores egen serie eller kig vores anmeldelser igennem her.

8. Bland produkter fra forskellige mærker – uanset hvad salgspersonale siger

Vælg de bedste produkter og bland lystigt. Der er INGEN grund til at holde sig til en bestemt serie – andet end at det ser pænt ud på hylden. Din hud er ligeglad.

9. Hvis et produkt føles som om det udtørrer eller irriterer din hud, så lyt til din hud

Der findes gode produkter, som huden lige skal vænne sig til i starten. Dette drejer sig primært som produkter med syre eller med A-vitamin. Det kan vare et par uger, før huden har vænnet sig til det, og det er derfor en god idé at trappe langsomt op. I disse tilfælde accepterer man lidt bivirkninger i starten fordi man gerne vil have effekten på lang sigt. MEN i langt flere tilfælde reagerer huden på overparfumerede produkter, planteekstrakter, alkohol, udtørrende renseprodukter og lignende, som ikke engang har nogen positiv effekt på huden. Og det er ikke det værd. Lyt til din hud.

10. Drop øjencremer, skintonic og andre overflødige produkter

Ja, skintonic er et overflødigt produkt. Det har ingen funktion. Nej, det kan ikke få porerne i huden til at trække sig sammen, eller hvad man ellers siger. Hvis du kan lide det, så fred være med det, men nødvendigt er det ikke. Det samme gælder øjencreme. Der er ingen særlige kendetegn ved en øjencreme andet end at den koster langt mere pr. ml. end den tilsvarende ansigtscreme.

 

Har du et godt hudplejeråd?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
41 kommentarer
Anna

Jeg bruger ikke makeup i hverdagen udover pudder fordi jeg skinner i ansigtet. Om morgenen vasker jeg ansigtet med neutrals facewash og bruger derefter jeres t-zone peeling. Om aftenen gør jeg det samme medmindre jeg har haft “weekend-makeup” på, så bruger jeg biodermas rensevand og t-zone peeling ud over. Udsætter jeg min hud for unødvendigt meget rens? Jeg døjer med gennemsnitlig uren hud og min hud hælder til den fedtede side. Det mistænker jeg er pga. peelingen. Før jeg begyndte at bruge jeres peeling havde jeg aldrig fedtet hud, men det har jeg nu. Har I hørt dette før?

Katja Moikjær

Kære Anna
Hvor længe har du brugt peelingen?
Hvordan føles din hud, når du har renset den? Stram? Tør? Eller blød? Har du trang til at smøre den med noget?
Kh. Katja

Sofija

Dejligt brugbart indlæg 🙂

Bell

Jeg er meget enig BORTSET fra at man altså bør rense ansigtet om aftenen uanset om man har brugt make-up eller ej bl.a. for at fjerne rester af solcreme.

Katja Moikjær

Du har HELT ret. Undskyld – jeg glemte at tage højde for solcremen. Den skal selvfølgelig væk.

Julie

Spændende læsning i dette indlæg!
Men har lige et spørgsmål til råd nummer 1. Jeg er nemlig vant til at vaske og rengøre 2x dagligt.. Jeg har makeup på om dagen, så tænker at jeg jo er nødt til at vaske om aftenen. Og har det godt med at bruge vand, føler mig mere ren efterfølgende og er nødt til at bruge vand i øjenområdet fordi jeg anvender en såkaldt tube mascara. Og om morgenen går jeg i bad, og så er det jo svært ikke at få vand i ansigtet?? 😉 🙂

Cendie

Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg sku gøre uden jer! 🙏❤

Simone

Jeg har et spørgsmål omkring øjencreme. Jeg bruger pt en kølende øjencreme da jeg ved en hudanalyse har fået at vide at jeg er lidt hævet under øjnene. Ikke poser, men mere hen ad “puffy eyes”. Hvis ikke jeg skal beuge øjencreme, hvad skal jeg så bruge for at få “puffiness” til at falde? 🙂

Helene Randløv

Hej Simone
Du skal starte med at undersøge, om du måske skal have briller. Væskeophobninger omkring øjnene kan være tegn på et for stort indtag af lakridser og salt og på overanstrengte øjenmuskulatur. Prøv at lade dine tommelfingre køre fra inderste øjenkrog op til brynbenet og massér dette område, det kan frigøre væsken. Et andet tip er isterninger…
Brugte du øjencreme før hudanalysen? I så fald hvad var det for en? Og hvad er det du bruger nu? Hjælper den?
Kh. Helene

Katja Moikjær

Må jeg lige spørge om noget her – synes du selv du er hævet eller var det kun noget hudanalysen viste? Hvem lavede den?

Isabella

Om dette reelt set virker skal jeg ikke kunne svare på, men agurk skulle efter sigende være rigtigt godt til øjenområdet. Læg den gerne på køl i køleskabet, så er den helt kold. Du kan enten vælge at dræne agurken, så du har saften eller du kan skære skiver, som du har på øjnene i 15 minutter.

Elisabeth

Jeg forstår ikke helt, at i siger man skal bruge syre, også selvom man har sart hud. Jeg fulgte jeres råd og købte jeres t-zonepeeling. Jeg fik dog at vide, da jeg fik lavet en hudanalyse, at det er bestemt ikke godt for sart hud. Jeg har også kunne mærke, når jeg har brugt den, at min hud sviger, også selvom jeg har vænnet min hud til at bruge den. Derudover synes jeg I skal tilføje, at solcremen også skal indholde UVB, ellers beskytter solcremen ikke 100% 🙂

Katja Moikjær

Kære Elisabeth
UVB beskyttelsen er angivet ved SPF-faktoren. Så når jeg siger en SPF 30, så angiver det størrelsen på UVB beskyttelsen.
Salicylsyre som der er i T-zone peelingen er godt til sart hud. Så jeg er ikke enig med din hudanalyse. Hvem lavede den? Meget sart hud kan medfordel starte meget langsomt op – måske endda kun en enkelt gang hver 3. dag i starten.
Som skrevet kan den svie i starten. Hvordan brugte du den? Hvor længe nåede du at bruge den? Hvor ofte brugte du den?

Linda

Kære dåser
Jeg følger jeres side, og nyder ofte at læse med og få præsenteret den kommende sæsons must-haves og farver!
Alligevel kom jeg idag til, at rynke på brynene – hvorfor i alverden anbefaler i daglig brug af syrer? Huden må mig bekendt kun behandles med syre i hvileperioderne – altså i forårs og efterårs månederne (ligesom at det kun er her, en ordentligt kosmetolog vil sætte gang i enhver form for aktive behandlinger!) Hvad er jeres argument for, at anbefale dette?
Kærlige hilsner fra en nysgerrig

Linda

Hvis jeg nu havde nærlæst jeres opslag, så havde jeg nok opdaget at I IKKE anbefaler produkter med frugtsyre til daglig brug! Jeg beklager!

Katja Moikjær

Jo det gør vi bestemt! Men i milde koncentrationer til passet daglig brug. Vi bruger selv enten 7% glykolsyre eller 2% salicylsyre. Hvilket jo er nogle helt andre koncentrationer end man vil bruge på klinikbehandlinger.

Tina

Hej dåser 🙂
Jeg har et spørgsmål som jeg håber i kan være behjælpelige med. Jeg har kombineret hud, med tendens til tørre pletter. Min næse og pande bliver lidt fedtet men synes ikke det er meget. Kan dog stadig have tørre pletter i pande og på næse samtidig (Vidunderligt ik 😂) Jeg får også bumser men mest på hagen. Og så har jeg noget rødme på kinderne. Kan man med fordel bruge AHA de fleste dage og hvis man så har “breakouts” med bumser og tekstur vrøvl bruge BHA til det er klaret op? Og så selvfølgelig ikke bruge AHA i den periode. Mange tak for svar
Mvh Tina

Katja Moikjær

Kære Tina. Ikke rigtigt desværre. Bumser skal man forebygge. Ikke behandle. BHA er mest effektiv som forebyggende behandling. Den forebygger de opstår – hvilket i øvrigt gælder alle behandlinger mod akne.
HVIS du insisterer på at kombinere, så kan du måske lære lidt mer om hvordan her: https://www.youtube.com/watch?v=kwjo79xrc8w – men det er ikke mig, der anbefalet det :-p

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *