Sammenhængen mellem kost og akne – hvilken mad giver bumser?

22.08.16
Mælk

Mælk

De fleste mennesker, der er plaget af akne, oplever selv en eller anden sammenhæng med, hvad de spiser. Og stadig mere forskning beskæftiger sig med denne sammenhæng. Fra at afvise enhver form for sammenhæng mellem mad og akne, så ved vi stadig mere. Og vi bliver hele tiden klogere.

I dette studie har forskerne sammenlignet deltagernes egne oplevelser af deres akne med deres kost, og fundet en sammenhæng mellem, at dem, der rapporterede værst akne også havde en kost med et højere glykæmisk indeks (læs hvad det betyder her), større indtag af mælk, mere sukker, flere tansfedtssyrer, mere mættet fedt og mindre fisk.

Jeg er så langt fra diætist eller læge, som man kan blive, men jeg har læst den publicerede forskning om emnet for at samle op på, hvad der rent faktisk er bevis for at konkludere.

1. Mælk
Der er en sammenhæng mellem indtag af mælk og akne. Det har blandt andet dette studie påvist. Et senere norsk studie bekræfter denne sammenhæng. Forskerne fandt ud af at jo mere mælk amerikanske teenagere drak, jo flere bumser havde de. Og sammenhængen gjaldt især fedtfattig mælk.  Dette studie finder også den samme sammenhæng – at fedtfattig mælk er synderen. Ikke fed mælk. Forskningen er primært udført på teenagere – ikke på voksne. Og der er måske grund til at tro, at det primært er teenagere, der kan have gavn af at undgå mælk.

2. Mad med højt glykæmisk indeks
Jo højere en madvare scorer på et glykæmisk indeks, jo mere påvirker den blodsukkeret. Læs mere om hvad det betyder her. For nogle madvarer er det nemt at gennemskue. Sukker, hvidt brød osv. har selvfølgelig en høj påvirkning. For andet er det noget mere kompliceret.

Men forskerne har fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem akne og kost med højt glykæmisk indeks. Forklaringen er insulin og hormoner, og det vender jeg tilbage til senere. Denne artikel forklarer og dokumenterer det, men er ekstremt langhåret og svær at læse. 

3. Højt indtag af transfedtsyrer
 Få studier viser også en sammenhæng mellem et højt indtag af transfedtsyrer og akne.

Forklaringen – insulin, hormoner og IGF
De fleste af os ved, at bumser og kønshormoner hænger sammen. Men akne opstår i et ekstremt kompliceret samspil mellem insulin og androgener.

Kønshormonerne sætter gang i bumser. Derfor opstår de for første gang i teenageårene. Men videnskaben ved nu, at insulin fungerer som ekstra brændstof til denne proces. En kost med et højt glykæmisk indeks øger kroppens produktion af insulin. Et højt indtag af mælk øger kroppens niveau af et væksthormon, der hedder IGF-1. IGF-1 øger igen insulinproduktion. Den øgede insulinproduktion påvirker niveauet af androgener, og så er der bumser! Kilde

Og hvad så med transfedtsyrerne og det mættede fedt? Forskerne har også kædet en kost rig på transfedtsyrer og mættet fedt sammen med akne. Årsagerne er knap så godt klarlagt, men man har fundet ud af at personer med akne har en anden sammensætning af fedtet i huden end andre, og at dette kan hænge sammen med kosten. Præcis behandling andet end gode kostråd såsom “spis mere fisk” er det dog ikke rigtigt blevet til.

Hvad skal du så gøre?
Bør man så spise lavglykæmisk, undgå mælk og spise mere fisk? Rådgivning om kost giver jeg mig ikke af med. Især fordi der er så mange andre hensyn at tage end lige huden. Så det vil jeg lade være helt op til dig selv. Dette er blot, hvad vi ved baseret på publiceret videnskabelig forskning – hvad du vil gøre med det, blander vi os ikke i.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
15 kommentarer
Grith

Kartofler! Så får jeg stensikkert bumser på hagen (i en alder af 47 år).

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *