Sådan vælger du den bedste solcreme

30.05.16
Ingredienser der beskytter mod lange UVA stråler

Ingredienser der beskytter mod lange UVA stråler

Det er en jungle at vælge solcreme. Vi har godt lært efterhånden, at solens stråler er farlige. Men det ene øjeblik hører vi, at det ene solfilter er allergifremkaldende. Og det næste øjeblik får vi at vide, at solcremer ikke beskytter godt nok mod de lange UVA-stråler. Så hvordan vælger man den bedste solcreme?

Det ville være dejligt, hvis vi kunne nå at afprøve alle solcremer på markedet. Men dels er det ikke muligt, dels er det slet ikke sikkert, at den solcreme, vi foretrækker, også er den bedste for dig.

Det vigtigste, når det kommer til valg af solcreme er nemlig at finde en, man gider at bruge. Og så kommer alt andet lidt i anden række.

Her er vores bedste råd til, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge solcreme. Med denne i hånden er du klædt på til at blive din egen tester af solcreme.

1. SPF
Når vi bruger solcreme vil vi gerne beskytte os mod både UVA1, UVA2 og UVB stråler.

UVB-strålerne er dem, der giver os forbrændinger, gør os røde og gør os brune. De er på mange måder det nemmeste at gennemskue, da beskyttelsen mod UVB bliver målt med SPF – altså faktor-tallet. Det kan du altid se på produktet. Vi anbefaler minimum faktor 30, med mindre du aldrig er udenfor Danmarks grænser og virkelig er benhård til at smøre et tykt lag på hver 3. time. Og ikke er hverken hvid eller har sart hud. Så kan du måske nøjes med 15.

Vi har fået et par spørgsmål om, hvordan man ved om en solcreme beskytter mod UVB-stråler. Og det gør den altid. Lige så snart der er en SPF/solfaktor på et produkt beskytter den mod solens UVB stråler.

2. UVA
UVA strålerne er lidt mere besværlige, for vi har ikke en standardiseret mærkning af beskyttelsen mod UVA stråler.

Reglerne i EU siger, at UVA beskyttelse altid skal udgøre minimum 1/3 af det samlede faktor-tal. Du kan derfor altid regne med en eller anden form for UVA-beskyttelse i din solcreme.

Men hvilken? UVA er nemlig ikke bare UVA. Den kan deles op i UVA1 og UVA2 – de lange og de korte UVA-stråler. Mange solcremer og desværre mange danskproducerede solcremer beskytter kun mod de korte UVA2 stråler. Læs mere her.

Der er kun en håndfuld ingredienser, der kan beskytte mod UVA2 stråler, og det er derfor forholdsvis overskueligt at tjekke ingredienslisten for, om den beskytter mod de lange UVA-stråler. Det er:

  • titanium dioxide
  • zinc oxide
  • butyl methoxydibenzoylmethane
  • terephthalylidine dicamphor sulfuric acid
  • drometrizole trisiloxane
  • bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
  • methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol

Jeg kan dem altså heller ikke udenad, jeg bruger også selv internettet, når jeg tjekker en solcreme. For at beskytte mod de lange UVA1 stråler skal din solcreme eller andet produkt med solfilter indeholde mindst en af disse ingredieser.

Vores erfaring er desværre, at det er en rigtig god idé at tjekke de danske solcremer en ekstra gang for UVA-beskyttelsen. Makeup og “dagcremer” med SPF halter også ofte bagefter her.

De franske og tyske apoteksmærker som Vichy, La Roche-Posay, Avène, A-Derma, Eucerin, Bioderma mfl. har derimod konsistent solid bredspektret beskyttelse i alle deres produkter.

3. Parfume
Ønsker du dig en solcreme uden parfume, så er det nemt at se på ingredienslisten, hvor det hedder enten parfum eller fragrance.

4. Allergene solfiltre
Med jævne mellemrum popper der diskussioner og avisartikler op om, at et solfilter giver risiko for allergi.

Alle solfiltre kan give allergi. Det er uden diskussion. Vores egen holdning er, at vi ikke vil fraråde eller fremhæve nogle UV-filtre fremfor andre. De er alle gode UV-filtre. De kan alle potentielt give allergi. Det er også ret almindeligt at få en lokal irritation på grund af en solcreme, uden der er tale om decideret allergi. Det er umuligt at forudse, om netop du eller din veninde vil reagere på den.

Har du reageret negativt på et bestemt UV-filter eller en bestemt solcreme, så gælder det selvfølgelig om at undgå netop den fremover. Det er slet ikke det samme, som at andre vil få samme reaktion på produktet.

Og hvis ikke du har haft en reaktion på en bestemt solcreme, så lad være med at læse andre folks advarsler, og brug den solcreme, du bedst kan lide.

5. Alkohol i solcreme
Der er meget alkohol i mange solcremer, fordi det kan give en lettere konsistens i stedet for de meget fedtede forhadte solcremer.

Problemet med alkohol er, at det kan udtørre og irritere huden, og jeg undgår det selv så vidt muligt (altså udvendigt, ikke…). MEN hvis en let alkoholbaseret P20 for eksempel er den eneste solcreme, der fungerer for dig, så er det nok en pris, der er værd at betale. En smule alkohol på huden har endnu ikke slået nogen ihjel. Det har for meget ubeskyttet sol derimod gjort mange gange.

6. Den bedste konsistens
Jeg tror ikke, der findes noget mere personligt, end hvilken solcreme man foretrækker. Heldigvis er mulighederne næsten uendelige. I dag findes der lette spray, lækre cremer og fede sololier – alle med samme høje beskyttelse. Mit bedste råd er at besøge apoteket og prøve dig frem selv.

7. Hvis din hud er meget sart, og øjnene løber i vand
Hvis dine øjne svier ved kontakt med solcreme eller din hud reagerer irritabelt, hver gang den kommer i nærheden af et solfilter, så er det et forsøg værd at prøve en ren mineralsk solcreme. De virker anderledes end de organiske UV-filtre og svier for eksempel ikke i øjnene. De er også ofte mildere for sart og irriteret hud. Du kan finde dem hos mærker som Clinique, Coola og IS Clinical.

8. Miljø
Der er kommet fokus på miljøeffekterne af solcreme og enkelte undersøgelser har fundet rester af UV-filtre i miljøet. Det er afgjort vigtigt – problemet er bare, at vi intet ved reelt og slet ikke nok til at komme med nogle brugbare anbefalinger.

Der er ikke noget, jeg hellere ville end at sige, at I bare skal undgå det-og-det filter. Men der er simpelthen ikke på nuværende tidspunkt bare i nærheden af videnskabeligt belæg for at sige, at det ene solfilter er sundere eller bedre for miljøet end det andet.

9. Hormonforstyrrende stoffer
Solfiltret 3-Benzylidene Camphor har man fundet hormonforstyrrende effekter af, og det har EU af samme årsag forbudt på initiativ fra et oprindeligt fransk forbud. Så hvis du køber din solcreme indenfor EU’s grænser, kan du føle dig sikker på, at det ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer. Hvis du har særlig interesse, kan du læse hele rapporten her.

Her kan du købe det
Disse webshops ligger alle indenfor EU og har gode priser på solcreme:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
35 kommentarer
Cecilie

Kanon indlæg! Det er hermed bogmærket – tak for det 🙂

Stine

Enig med Cecilie. Super indlæg! Jeg har købt Cliniques nye mineralske solcreme i år. Jeg har haft problemer med at øjnene ikke har kunnet li mine tidligere valg. Og den fra Clinique bliver mine øjne ikke sur på (Y) 🙂

AS

Interessant og gennemtænkt indlæg!
Er der mon en solcreme i kan anbefale til ansigtet, som et god til hud, som nemt slår ud i bumser osv? (:

Timothy Benjamin

Helene og/eller Katja må lige “jump the gun” her, hvis jeg er helt galt på den, men: Sådan som jeg har forstået det, så er det lidt af et problem. Solbeskyttelse – mineralsk eller syntetisk indeholder aktive ingredienser, der kan få hud til at slå ud, og det er der desværre ikke noget at gøre ved. Plus de andre ingredienser, der holder de aktive “aktive” (lol), kan også “trigge” at man slår ud. Man kan kun prøve sig frem, og så selvfølgelig sørge for, at den/de ikke indeholder irriterende stoffer/ingredienser; alkohol, parfume osv.
Nu kender jeg desværre ikke din hudtype, men for folk med fedtet hud, er der lidt hjælp at hente her, tænker jeg: http://www.paulaschoice.com/expert-advice/sun-care/_/6-perfect-sunscreens-for-oily-skin

Zella

Hej
jeg har også tendens til bumser og solcreme har altid gjort det værre. Avene har en solcreme til acne plaget hud som jeg er blevet rigtig glad for.

Michelle Koustrup

Tak!
Helene sprang også straks til hjælp på instsgram for at svare på min solcreme forvirring men det her indlæg er bare fantastisk! Det vil jeg tage med mig næste gang der skal købes solcreme. 🙂

Louise

Super godt indlæg!
Hvordan er det nu lige med solcreme om aftenen, bør man altid vaske det af igen?
Jeg renser oftest ansigtet inden sengetid, og datteren får også en vaskeklude rundt i hovedet, men er det nok? Bør hele familien gå i bad hver aften, for også at få det på kroppen af?

Katja Moikjær

Det er i hvert fald en rigtig god ide at rense det af ansigtet. Et dagligt bad er nok at gå for vidt, med mindre huden er irriteret.

Sophie P.

Dejligt indlæg 🙂
Jeg har bare lige et spørgsmål omkring dosering af olie baserede solcremer. Hvordan skal man dosere dem på kroppen og i ansigtet? En håndfuld olie er bare ikke så nemt at have med at gøre 🙂

Marianne

Rigtig godt indlæg – tak for det. Jeg fløj ud for at tjekke mine ny-indkøbte Nivea solcremer. Heldigvis bød de begge på et par af navnene. Hvorfor kan de dog ikke bare kalde de forskellige ting noget, vi alle kan huske – og ikke de her vanvittige, lange, underlige navne *haha*

Maria

I er så gode! Fedt, at I har lavet en enkel oversigt, hvor det hele er samlet.

Isa

Hej med jer. Mine veninder fortalte mig den anden dag, at “man” siger/anbefalingerne lyder, at man ikke skal bruge højere faktor end 30, idet der bliver fyldt så meget skidt i for at gøre faktoren højere. De fortæller, at solcreme til børn derfor efterhånden også blot er faktor 30. Efter denne information har jeg pludselig bemærket, at meget få mærker nu sælger faktor 50. Og så er det jeg ønsker at vide – er der noget om snakken, skal man droppe faktor 50?
Jeg har altid kørt med faktor 30 de mindre udsatte steder og faktor 50 de udsatte steder – på trods af at jeg slet ikke har hverken sart eller lys hud eller opholder mig specielt længe ad gangen i solen. Jeg er dog meget fokuseret på at beskytte huden ift. kræftfremkaldende stråler. Derudover gider jeg heller ikke hverken læderhud, rynker eller pigmentforandringer på sigt, og jeg kan derfor slet ikke finde argumenter for ikke at smøre mig i en højest mulig faktor. Hvad tænker I? Og hvad ved I?
På forhånd tak:-)

Pernille Aaby Larsen

Jeg er stor fan af denne solcreme:http://www.apo-rot.dk/detaljer/roche-posay-50und-anthelios-xl-fluid-ultra-leichter-effekt/10270315.html?_nav=suche, men da jeg købte den i Frankrig, var der parfume i. Ved du/I, om der er parfume i den, man kan købe via apo-rot? 🙂

Timothy Benjamin

Umiddelbart er den uden, da der på sitet står “Ohne Duftstoffe” som oversættes til “uden parfume”.
Kh

Katja Moikjær

Hej Pernille
I Danmark findes den kun i en uparfumeret variant, men på det tyske og sydeuropæiske marked findes der både en parfumeret og en uparfumeret version. Så du skal holde godt øje, når du køber den udenfor Danmark.
Apo-rot skriver på dit link “Ohne Duftstoffe”, hvilket betyder uden parfume og derfor vil jeg antage, at det er den uparfumerede version.
De to varianter ligner hinanden meget. Se forskellen her: https://pudderdaaserne.dk/files/2016/05/image004.jpg
Når Apo-Rot skriver “Ohne Duftstoffe” ville jeg regne med, at den er uden parfume.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *