Alkohol i hudpleje: Hvorfor jeg ofte må undgå L’Oréal, Vichy, Biotherm, Lancôme m.fl.

12.05.16
Alkohol i cremer

Alkohol i cremer

L’Oréal-koncernen og alle de mærker, den ejer, har særlig en forkærlighed for lette serum og gelé-cremer. Det har de fleste forbrugere nok også ved første øjekast, men min hud kan ikke lide det.

For måden L’Oréal Paris, Vichy, Biotherm, The Body Shop og andre af L’Oréal-koncernens brands opnår den lette konsistens er med alkohol.

Lette gelé-cremer der tørrer hurtigt ind
Gelé-cremerne har vi set med for eksempel Vichy Idéalia Skin Sleep, Vichy Normaderm Night Detox, The Body Shop Oils of Life Intensely Revitalising Gel Cream. De er lavet af en blanding af vand, glycerin og alkohol. Resultatet er en let gelé, der ved første berøring føles behagelig på huden. Men den irriterer og udtørrer min hud på grund af mængden af alkohol.

Lette serum som Vichy Liftactiv, Lancôme Genifique, Biotherm Aquasource Deep Serum og L’Oréal Age Perfect får også deres lette konsistens fra alkohol.

Alkohol (på ingredienslisten vil du se den som alcohol denat.) giver produkter en let konsistens og får dem til at tørre hurtigt ind på huden. Det giver produkter, der føles umiddelbart appellerende for forbrugerne.

Men alkohol udtørrer og irriterer huden. Hvis du dagligt er i kontakt med håndsprit, så er du næppe i tvivl om dette. Og det virker altså på samme måde, når det er inkluderet i hudpleje i større mængder.

Alkohol ødelægger hudens beskyttende barriere, øger skadevirkninger fra frie radikaler, forværrer inflammation og rødme og har dertil ingen positiv effekt på huden. Kun en øjeblikkelig appel til den forbruger, der tænker “denne creme føles dejlig let og trænger hurtigt ind”. Paula Begoun har skrevet mere om de skadelige effekter af alkohol på huden med relevante links til publiceret forskning her.

Der er mange andre mærker, der også har et nært forhold til alkohol, men det er heldigvis nemt at se på ingredienslisten, hvis du ligesom jeg gerne vil undgå det. Det hedder typisk “alcohol” eller “alcohol denat.” Kan også hedde ethanol eller methanol. Hvis det står langt nede på ingredienslisten er det ligegyldigt. Paula Begouns tommelfingerregel hedder, at man bør undgå hudplejeprodukter, hvor det optræder indenfor de første fem ingredienser. Og det gør jeg selv.

Der er delte meninger om alkohol, og ingen siger, du skal droppe et produkt, der fungerer for dig. Men du kan meget hurtigt mærke, om produktet irriterer og udtørrer din hud. Og hvis det gør – så undgå det.

PS. Ordet “alkohol” på ingredienslisten kan godt forvirre, for der findes en stor gruppe stoffer, der hedder fedtalkoholer. Disse er blødgørende gavnlige for huden og intet har med sprit at gøre – selvom ordet alkohol indgår her. Disse stoffer virker blødgørende og plejende, og er helt ok (læs mere i denne udmærkede gennemgang):

  • behenyl alcohol
  • caprylic alcohol
  • cetearyl alcohol
  • cetyl alcohol
  • decyl alcohol
  • lauryl alcohol
  • myristyl alcohol
  • isostearyl alcohol
  • oleyl alcohol
  • stearyl alcohol

PPS. Du kan også støde på “benzyl alcohol”. Det har heller ikke noget med sprit at gøre. Det er et parfumestof.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Stine

Nøj det er svært at være forbruger. Jeg har for ganske nylig skrevet med Lise Grosmann om alkohol, fordi hun anbefalede 2 cremer fra Weleda, som har alkohol højt på ingredienslisten. Da jeg henviste til jer (ved I ikke bryder jer om alkohol fra tidligere indlæg) og Paula’s Choice, spurgte Lise Weleda, som svarer således: “Produkterne indeholder alkohol, da Weleda arbejder med planteekstrakter. Alkohol fra økologisk korn anvendes i kombination med vand for at få plantens egenskaber tilsat cremen.
Alkohol under 24% kan ikke udtørre huden, uanset oprindelsen af alkoholen.
Takket være alkoholen behøver Weleda ikke at bruge parabener eller phenoxyethanol eller andre syntetisk konserveringsmidler.”
Lise skriver: “Det var altså ikke totalt ved siden af, at alkohol også kunne være en ingredienssag (transport, hvilket også er tilfældet)”. Jeg ved at Jo’s makeupblog også er glad for Skin Food fra Weleda. Så det virker som om man henviser til de publicerede studier, der passer i ens kram, og vi er som forbrugere stadig på herrens mark og må købe for at “try – error – learn”. 🙂 Det er fa’me dyrt! 😉

Louise

Utroligt velskrevet! Det er så møg ærgerligt at så stor en del af den hudpleje man finder i DK indeholder alkohol, eller lignende hudirriterende stoffer.

Tine

Åhh ja, jeg brugte cremen fra Vichys Normaderm linje i mange år som teenager. Da jeg endelig fik lyst til at skifte den ud var min hud SÅ GLAD. Den stoppede pludselig med at være så fedtet og tørstig. Jeg er ret sikker på, det er alkoholens skyld. Jeg undgår i hvert fald alkohol så meget som muligt fra nu af.
Jeg oplevede også noget sjovt forleden – jeg kiggede på solcreme i føtex og så på en spray hvor allerførste ingrediens var alkohol. Der stod at man ikke skulle bruge den i ansigtet netop på grund af alkoholindholdet. Selvfølgelig er der her meget større mængder af alkohol end normalt, men det er stadig pudsigt at den spray får en advarsel mens andre dagcremer (eller tonics, gud forbyde det) man smører i hovedet dagligt også kan indeholde relativt store mængder alkohol uden nogen siger noget til det.

Julie

Gælder det også for solcreme? Synes bare I tidligere har anbefalet en solcreme til ansigtet fra La Roche-Posay, hvor alkohol står som nr. 3 ingrediens? 🙂

AK

Er en af dem som ikke er enig med at alkohol er dårlig for huden, men det kommer virkelig an på ens hudtype. Jeg kan godt lide at min solcreme har alkohol f.eks. så det trækker lettere ind huden i det vores fugtige danske klima. Har det også fint med det i foundation og toners, bare ikke i mine natcremer ;D

Helene

Jeg vil gerne følge med i kommentarerne på dette meget interessante emne!

Tina

Hvad med arachidyl alcohol og C20-22 alcohol?

Katja Moikjær

Det er fedtstoffer/vokse. Det har ikke noget med alkohol at gøre (andet end navnet).

Louise

Kan du nævne nogle mærker både ansigt cremer og solcreme? Jeg har fået afvide at jeg skal undgå produkter med alcohol da det fremhæver mine begyndende karsprængninger

Katja Moikjær

Jeg kan da anbefale vores egne 🙂 Vi bruger ikke alkohol. Faaborg Pharma er også et godt bud.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *