Fredagsfavorit: Kleenex Balsam

Dåseposten: Tørre vinterhænder med rifter og revner

A-Derma sæbe

Hej Katja

Jeg kunne ikke lige finde ud af hvor jeg stiller spørgsmål på bloggen, så nu får du en mail :)

Jeg døjer simpelten så meget med tørre hænder, og ikke bare tørre – de er også ru, sprukne og med 7-10 rifter rundt omkring jeg bare ikke kan få til at hele. Lægen har givet mig en creme, men jeg synes kun den virker nogle gange. Der smøres og smøres med andre creme, f.eks. har jeg også prøvet Cicital repair creme, (Staves?) fra apoteket, den med zink, den virker nogle gange, men nu ligner mine hænder nogen der sidder på en oldemor og ikke en 31-årig ung mor. Jeg skulle give hånd i går og skammede mig lidt, for det er ikke rart at give hånd til en der har ødelagte hænder…

Om natten sover jeg med bomuldshandsker og creme, for at få noget fugt til hænderne i håb om at rifterne kan hele, men om morgenen er der galt igen og det er så smertefuldt.
Jeg mistænker vores varme vand i hanen (der nu er ekstra varmt) for at være en af synderne.

Jeg håber sådan I har en creme, et fif, en idé eller noget jeg ikke har prøvet? Jeg er fast læser og har søgt rundt på bloggen, men kan ikke finde det ultimative råd til tørre/ru hænder.

Ps. det skal siges at jeg godt kan døje med parfume, så jeg går som regel udenom håndcremer med parfume

Håber sådan I kan hjælpe-.

tak for en fantastisk blog!

Mvh. Ann

Kære Ann

Det er super, at du sender en mail. Det er sådan vi får de fleste spørgsmål. Så tak for din mail.

Den rigtige creme er selvfølgelig vigtig, når man kæmper med så tørre hænder. Men det er kun en lille del af løsningen. Og da jeg kan se, du har prøvet en masse, så lad os kigge på de andre faktorer.

1. Varme vanter
Første skridt i at undgå problemer med frosten er selvfølgelig at undgå frosten. Sørg så vidt muligt for ALDRIG at gå ud i koldt vejr uden varme vanter eller handsker på.

2. Se nærmere på din håndsæbe
Håndsæben er ofte det største problem ved tørre hænder. Langt, langt de fleste håndsæber, der findes, er baseret på sodium laureth sulfat, og de kan altså udtørre hænderne hos nogen (blandt andet herhjemme). Prøv en håndsæbe baseret på de meget mildere coco-sulfat eller lignende. Jeg kan anbefale tre:

Purely Professional
Rudolph Care
Organic Circle fra Rema 1000
A-Derma Oat Milk Cleansing Bar

Hvis du ikke har noget imod sæbe i fast form, så er A-Dermas sæbe efter min mening den mildeste og mest plejende. Vi bruger den herhjemme med stor succes, når min søns hånd-eksem går vinter-amok.

3. Undgå håndsprit og rengøringsmidler
Hvis du har et arbejde, hvor du skal spritte hænder af efter håndvask, så er det selvfølgelig sådan det er. Men hvis du er en af dem, der bare godt kan lide ekstra hygiejne i fritiden med håndsprit til privat brug, så stop med det! Det tørrer hænderne voldsomt ud.

Hvis du har hænderne i rengøringsmidler eller opvaskevand, så brug altid gummihandsker.

4. Brug en fed creme
En fed creme er selvfølgelig vigtigt. Smør hænderne ind HVER gang du har vasket hænder. Præcis hvilken creme betyder altså mindre end de førnævnte tre punkter.

En meget fed creme med carbamid som for eksempel Matas Fod- og Hælkur kan være et godt valg til ru hænder, når du IKKE har rifter. Hvis der er deciderede sår eller rifter må du ikke bruge carbamid på og vente til de er helet. Purely Professional Repair Cream er god på alle tidspunkter – men jeg tror som sagt, du skal starte med at kigge på punkt 1-3.

Jeg håber, der var nogle råd, du kunne bruge. Lad mig høre mere om, hvordan det går.

Kærlig hilsen

KatjaFind vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

32 kommentarer

 • Ann

  Hej Katja! Tusind tak fordi I tog mit spørgsmål op. Jeg kan helt klart bruge rådene! Jeg bruger altid parfumefri håndsæbe (med mindre jeg er på besøg et andet sted, of course) men jeg har været ret slem til at glemme de fine orange gummihandsker jeg har liggende, til når jeg vasker op eller skyller af og sætter i opvaskeren. Og det drønvarme hånd kan sagtens være en stor synder. Men det er slut nu…. Handsker på! -Jeg er fodterapeutstud. og vi elsker håndsprit! Jeg har dog barsel nu, men faktisk oplevede jeg ikke at mine hænder tørrede ud, da jeg brugte håndsprit dagligt, før jeg gik på barsel… Kan det tænkes at enkelte mærker har en fugtgivende ingrediens? -Og så vil jeg finde en god fed creme på apoteket og supplere med lægens ordinerede creme og enkelte nætter stadig bruge bomuldshandsker. Tak for hjælpen – jeg skal nok vende tilbage med en opfølgning! Mvh. Ann :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Ann
   Tjek lige det med håndsæben igen. Parfumen har ingen betydning i denne sammenhæng, det har sodium laureth sulfat derimod, som er det vaskeaktive stof i langt de fleste håndsæber. Prøv en af dem uden, som jeg anbefaler, og du vil afgjort opleve en forskel. Det er faktisk meget vigtigt.

   Har du som fodterapeut jævnligt fået smurt hænderne ind i fodcreme til diabetikere med urea? Så find den creme frem igen til dine hænder!
   Og på med vanter og gummihandsker!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Katja, nå, for søren, så må jeg straks tjekke ingredienslister og ellers smutte en tur i Rema 1000 ;) Nej, den creme har jeg ikke brugt, men jeg ved nok hvor jeg kan skaffe den, jeg er jo ‘kun’ studerende og kun 1/3 inde i uddannelsen, så diabetikere har jeg ikke endnu haft med at gøre. TAK igen for alle dine gode råd. :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Faktisk indeholder langt de fleste fodcremer urea (carbamid). Prøv at tjekke det næste gang, du er på job :)

   http://pudderdaaserne.dk/2013/05/03/sommerfodder-sadan-undgar-du-hard-hud/

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Hej Ann
  I løbet af dagen, hvor man ofte har brug for en håndcreme som trænger hurtigt ind, så kan jeg anbefale Matas Glycerin Håndcreme.
  Mvh Jette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Jette, tak for dit gode råd :) Jeg vil prøve at se efter den i Matas. Mvh. Ann

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Anne.
  Decubal Intensive Cream Med 70% fedt har jeg personligt brugt i mange år og været rigtig glad for. Den indeholder også en impornerene række af ingredienser, som blandt andet Niacinamide,(B3 vitamin) Ceramide og cholesterol, ( hud identiske ingredienser ) som hjælper med at beskytte og reparere hænderne.

  Den kan købes på apoteket for omkring 100 kr.

  God dag M.V.H. Henrik

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Henrik. Jeg har ikke haft så god erfaring med decubal til hænderne, desværre. Og så er den lidt for dyr når man er på SU. Men tak for tip, måske andre kan bruge det? Mvh. Ann

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henrik

   Helt ok Held og lykke :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Striib

  Hej Ann

  Mine knoer slår også revner, særligt når vejret slår om. Så smører jeg Eight Hour på når jeg går i seng. Næste morgen er det helet

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Fru Striib. Jeg brugte også Eight Hour engang, men pludselig fik jeg blærer og mine hænder begyndte at klø, så den stoppede jeg med at bruge, selvom rifterne gik væk ;) :(

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chanie

  Dejligt indlæg, jeg døjer nemlig med selv samme problem i øjeblikket! :) Eco dermas håndcreme, er forresten helt fantastisk!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har altid haft Allergi, håndeksem og meget tørre hænder, især her om vinteren. Jeg bruger Locobase Repair som håndcreme. Den er rigtig god. Drøj i brug og så fugter den huden godt uden at fedte bagefter. Den kan fås både på apoteket og i matas. Den fås i forskellige størrelser, så man kan også få nogle der passer i lommen eller håndtasken, så man altid kan få smurt hænderne efter håndvask.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg døjer med håndeksem, der får mine hænder til at skalle (men heldigvis ikke revne). Jeg smører hver aften mine hænder i Ceridals fedtcreme – det fedeste af det fedeste (http://eksem.astma-allergi.dk/dendagligebehandling/fedecremer). Når jeg vågner næste dag, kan mine hænder stadig føles en lillebitte smule fedtede, og det er så absolut det, der fungerer bedst for mig.

  Under min netop overståede forkølelse sørgede den også for, at den røde, ømme næse var fin igen morgenen efter.

  Mht. til gummihandsker, så husk, at det anbefales at have bomuldshandsker inden under, hvis hænderne er i vand i længere tid, f.eks. ved rengøring :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Camilla, jeg bruger netop bomuldshandsker under gummihandsker, det er også rarest. Faktisk har jeg ikke lyst til at tage handskerne af igen, når jeg er færdig med opvasken ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • anette

  Jeg har døjet meget med tør hud, tørre hænder der skallede, og SÅ tørre læber at man tror det var løgn. Har også prøvet en masse cremer, gummihandsker når jeg gjorde rent osv. (hvilket helt klart hjælper) men for mig var løsningen en kombination af at passe godt på sin hud, altså bruge en god fed creme og handsker men OGSÅ (meget vigtigt) fiske olie tabletter. Efter at jeg har fået fed indefra, via fiskeoliekapslerner er jeg sluppet helt af med mine symptomer. troede virkelig ikke det ville gøre nogen forskel men var desperat og gav det et skud, og sørme om det ikke virkede.

  Jeg har givet rådet viderer til flere og de fleste oplever at får man også fedt indefra så hjælper det virkelig på huden, om det så er tørre skinneben, læber, hænder osv. Jeg køber den billigste i netto men der fås sikkert et hav af varianter :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Som supplement til de gode råd om creme og sulfatfri sæbe: Et par tynde bomuldshandsker inde i dine varme vanter/handsker, som du kan beholde på, når du skal bakse med fx børnenes lynlåse, cykler og andet, hvor det kan være nødvendigt at ta handsker af selv et kort øjeblik. Hvis jeg husker det fra inden den første frost sættrt ind, plus masser af creme som fx matas glycerin håndcreme som er dejlig ikke-fedtet i dagens løb, så klarer jeg det lige akkurat.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Ann.
  Vores kunder har god erfaring med Seaderm håndcreme (let parfumeret) fra apoteket..
  Desværre kan du ikke få den alle steder, men skal bede dem m at bestille det hjem.
  Seaderm har også en håndsæbe, som ikke udtørrer hænderne.
  Bestillingsnummer håndcreme:213704
  Bestillingsnummer sæbe:214632
  Hvis du vil have cremen uparfumeret skal du bruge bestillings nummer 213703
  Du kan også bestille håncremen og sæben her (du kan bede dem om at tage sæben hjem til dig)
  PS du kan også kontakte mig, så kan jeg sende dig nogle prøver
  Venlig hilsen
  Marianne
  Seaderm Danmark

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Hej Marianne. Det lyder spændende. Du må rigtig gerne sende mig lidt prøver ;) Jeg vil nemlig gerne prøve Katjas gode råd af først, før jeg bestiller en masse cremer osv. hjem. Sender du mig en mail? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Irene

   Hej.
   Vil du ikke sende mig info om, hvor jeg kan købe den lille seaderm håndcreme? Ingen af de apoteker jeg har været på kan bestille den, og jeg tør ikke bestille på hollandske/belgiske hjemmesider, selvom de er ret billige der.
   På forhånd tak- Irene.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Ann
  Jeg har et lille firma i Portugal (jeg bor selv i Lissabon), hvor jeg laver haandlavede saeber. De indeholder naturlige olier som portugisisk oliven olie, kokosolie og ricinius olie samt kakaosmoer, gedemaelk,kaolin og silke. De indeholder ingen SLS eller “kemiske fyldstoffer” og er meget milde og bloedgoerende. Jeg havde selv toerre og kloende haender inden jeg begyndte at bruge mine egne saeber saa maaske kunne det ogsaa vaere en loesning for dig? Du kan se mere her: www. kjellberg-lx.com
  Mvh
  Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Matilde

  En anden god “sæbe” man kan bruge er også aderma vaskeolie… Hvis man er til en flydende sæbe frem for en bar… Der er lidt duft i, MEN det er en hypoallergen parfume – hvilket vil sige at man har klippet ænderne af parfumeformuleringen, så man kan styre den, altså man ikke reagere på den- ihvertfald meget sjældent…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er uden sammenligning min favorit kropssæbe – men det bliver lidt dyrt i længden som håndsæbe, gør det ikke?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Et tip til andre der døjer med ekstremt tørre eller ru og sprukne hænder; brug hemp hand protector håndcreme fra the body shop! Det er en meget fed creme der trænger hurtigt ind så man slipper for den fedtede fornemmelse. Folk der har håndeksem kan også bruge den. Den gør underværker på kort tid :) den er lidt pricy, men også meget drøj i brug. Den indeholder hampefrøolie og lugter derfor medicinsk, men den er utrolig effektiv!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Den har jeg også gerne ville prøve længe. Men det er ikke lykkes mig endnu

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann

  Hej Pudderdåser! Jeg ved ikke lige om I læser mit svar her, efter så længe – men jeg ville bare komme med en lille update på mit problem – jeres gode råd hjalp og jeg gik på apoteket og fik atter udskrevet lægens creme mod håndeksem, som jeg ellers var skeptisk over. På disken stod der en Cosborg creme, mod netop mod tørre hænder med sår og rifter. Jeg spurgte ekspedienten om netop de to cremer kunne være en god kombi og efter at have set mine hænder, anbefalede hun mig dem – lægens creme skulle smøres på og virke 15 min. Bagefter Cosborgs creme og så skulle de virke hele natten. Allerede efter et par dage var der store forbedringer og jeg huskede også at bruge handsker, når jeg var ude og gummihandsker når jeg vaskede op og gjorde rent. Det gjorde hurtigt en stor forskel.

  Jeg bruger slet ikke bomuldshandsker når jeg sover mere. Tror hænderne har bedre af luft og cremen der virker uden handsker. Når jeg får en rift ud (som ikke er eksem-relateret, smører jeg Cosborg-cremen på og så går der ikke længe før riften er helet!)
  Jeg har også tjekket håndsæbe-ingrediensliste og skiftet dem ud med håndsæbe fra Rema.
  Tusind tak for al hjælp, det er derfor jeg elsker denne blog.
  Mvh. Ann :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Cosborg laver nogle gode cremer :) Tak for din update og jeg er glad for, at det går bedre. Det kan være så utroligt smertefuldt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Kære pudderdåserne.

  Først og fremmest, tak for en god blog – I er min evige creme guide :)

  Min kæreste er ved at renovere lejlighed og får meget tørre hænder med en masse rifter. Har I et godt bud på hvilken håndcreme, som vil være god at købe til ham?

  På forhånd tak.

  Vh. Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kasper

  Jeg har før i tiden døjet med sprukne hænder om vinteren, da jeg arbejdede på et autoværksted. Da brugte jeg Locobase Repair og det må jeg sige virker rigtig godt, som fedtcreme. Den fås på apoteket.

  Ellers et ret godt svar. Jeg døjer nemlig med sprukne hænder igen nu og jeg arbejder ikke på et værksted mere. Det går op for mig at det hænger meget godt sammen med, at min kone lige har skiftet håndsæben ud med flydende sæde baseret på sodium Laurent sulfat fra matas.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Urtekram laver en flydende håndsæbe, der hedder noget med Nordic Birch. Den ene variant hedder Superfugt og har været løsningen på mine tørre hænder. Den er dog ikke så billig en løsning som Remas, men giver lidt luksusfaktor også, synes jeg. :grinning:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Den synes vi også ret godt om hjemme hos os.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fredagsfavorit: Kleenex Balsam