Dåseposten: Tørre vinterhænder med rifter og revner

09.02.14
A-Derma sæbe

A-Derma sæbe

Hej Katja

Jeg kunne ikke lige finde ud af hvor jeg stiller spørgsmål på bloggen, så nu får du en mail 🙂

Jeg døjer simpelten så meget med tørre hænder, og ikke bare tørre – de er også ru, sprukne og med 7-10 rifter rundt omkring jeg bare ikke kan få til at hele. Lægen har givet mig en creme, men jeg synes kun den virker nogle gange. Der smøres og smøres med andre creme, f.eks. har jeg også prøvet Cicital repair creme, (Staves?) fra apoteket, den med zink, den virker nogle gange, men nu ligner mine hænder nogen der sidder på en oldemor og ikke en 31-årig ung mor. Jeg skulle give hånd i går og skammede mig lidt, for det er ikke rart at give hånd til en der har ødelagte hænder…

Om natten sover jeg med bomuldshandsker og creme, for at få noget fugt til hænderne i håb om at rifterne kan hele, men om morgenen er der galt igen og det er så smertefuldt.
Jeg mistænker vores varme vand i hanen (der nu er ekstra varmt) for at være en af synderne.

Jeg håber sådan I har en creme, et fif, en idé eller noget jeg ikke har prøvet? Jeg er fast læser og har søgt rundt på bloggen, men kan ikke finde det ultimative råd til tørre/ru hænder.

Ps. det skal siges at jeg godt kan døje med parfume, så jeg går som regel udenom håndcremer med parfume

Håber sådan I kan hjælpe-.

tak for en fantastisk blog!

Mvh. Ann

Kære Ann

Det er super, at du sender en mail. Det er sådan vi får de fleste spørgsmål. Så tak for din mail.

Den rigtige creme er selvfølgelig vigtig, når man kæmper med så tørre hænder. Men det er kun en lille del af løsningen. Og da jeg kan se, du har prøvet en masse, så lad os kigge på de andre faktorer.

1. Varme vanter
Første skridt i at undgå problemer med frosten er selvfølgelig at undgå frosten. Sørg så vidt muligt for ALDRIG at gå ud i koldt vejr uden varme vanter eller handsker på.

2. Se nærmere på din håndsæbe
Håndsæben er ofte det største problem ved tørre hænder. Langt, langt de fleste håndsæber, der findes, er baseret på sodium laureth sulfat, og de kan altså udtørre hænderne hos nogen (blandt andet herhjemme). Prøv en håndsæbe baseret på de meget mildere coco-sulfat eller lignende. Jeg kan anbefale tre:

Purely Professional
Rudolph Care
Organic Circle fra Rema 1000
A-Derma Oat Milk Cleansing Bar

Hvis du ikke har noget imod sæbe i fast form, så er A-Dermas sæbe efter min mening den mildeste og mest plejende. Vi bruger den herhjemme med stor succes, når min søns hånd-eksem går vinter-amok.

3. Undgå håndsprit og rengøringsmidler
Hvis du har et arbejde, hvor du skal spritte hænder af efter håndvask, så er det selvfølgelig sådan det er. Men hvis du er en af dem, der bare godt kan lide ekstra hygiejne i fritiden med håndsprit til privat brug, så stop med det! Det tørrer hænderne voldsomt ud.

Hvis du har hænderne i rengøringsmidler eller opvaskevand, så brug altid gummihandsker.

4. Brug en fed creme
En fed creme er selvfølgelig vigtigt. Smør hænderne ind HVER gang du har vasket hænder. Præcis hvilken creme betyder altså mindre end de førnævnte tre punkter.

En meget fed creme med carbamid som for eksempel Matas Fod- og Hælkur kan være et godt valg til ru hænder, når du IKKE har rifter. Hvis der er deciderede sår eller rifter må du ikke bruge carbamid på og vente til de er helet. Purely Professional Repair Cream er god på alle tidspunkter – men jeg tror som sagt, du skal starte med at kigge på punkt 1-3.

Jeg håber, der var nogle råd, du kunne bruge. Lad mig høre mere om, hvordan det går.

Kærlig hilsen

Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
32 kommentarer
Ann

Hej Katja! Tusind tak fordi I tog mit spørgsmål op. Jeg kan helt klart bruge rådene! Jeg bruger altid parfumefri håndsæbe (med mindre jeg er på besøg et andet sted, of course) men jeg har været ret slem til at glemme de fine orange gummihandsker jeg har liggende, til når jeg vasker op eller skyller af og sætter i opvaskeren. Og det drønvarme hånd kan sagtens være en stor synder. Men det er slut nu…. Handsker på! -Jeg er fodterapeutstud. og vi elsker håndsprit! Jeg har dog barsel nu, men faktisk oplevede jeg ikke at mine hænder tørrede ud, da jeg brugte håndsprit dagligt, før jeg gik på barsel… Kan det tænkes at enkelte mærker har en fugtgivende ingrediens? -Og så vil jeg finde en god fed creme på apoteket og supplere med lægens ordinerede creme og enkelte nætter stadig bruge bomuldshandsker. Tak for hjælpen – jeg skal nok vende tilbage med en opfølgning! Mvh. Ann 🙂

Katja Moikjær

Kære Ann
Tjek lige det med håndsæben igen. Parfumen har ingen betydning i denne sammenhæng, det har sodium laureth sulfat derimod, som er det vaskeaktive stof i langt de fleste håndsæber. Prøv en af dem uden, som jeg anbefaler, og du vil afgjort opleve en forskel. Det er faktisk meget vigtigt.
Har du som fodterapeut jævnligt fået smurt hænderne ind i fodcreme til diabetikere med urea? Så find den creme frem igen til dine hænder!
Og på med vanter og gummihandsker!

Ann

Hej Katja, nå, for søren, så må jeg straks tjekke ingredienslister og ellers smutte en tur i Rema 1000 😉 Nej, den creme har jeg ikke brugt, men jeg ved nok hvor jeg kan skaffe den, jeg er jo ‘kun’ studerende og kun 1/3 inde i uddannelsen, så diabetikere har jeg ikke endnu haft med at gøre. TAK igen for alle dine gode råd. 🙂

Katja Moikjær

Faktisk indeholder langt de fleste fodcremer urea (carbamid). Prøv at tjekke det næste gang, du er på job 🙂
https://pudderdaaserne.dk/2013/05/03/sommerfodder-sadan-undgar-du-hard-hud/

Jette

Hej Ann
I løbet af dagen, hvor man ofte har brug for en håndcreme som trænger hurtigt ind, så kan jeg anbefale Matas Glycerin Håndcreme.
Mvh Jette

Ann

Hej Jette, tak for dit gode råd 🙂 Jeg vil prøve at se efter den i Matas. Mvh. Ann

henrik

Hej Anne.
Decubal Intensive Cream Med 70% fedt har jeg personligt brugt i mange år og været rigtig glad for. Den indeholder også en impornerene række af ingredienser, som blandt andet Niacinamide,(B3 vitamin) Ceramide og cholesterol, ( hud identiske ingredienser ) som hjælper med at beskytte og reparere hænderne.
Den kan købes på apoteket for omkring 100 kr.
God dag M.V.H. Henrik

Ann

Hej Henrik. Jeg har ikke haft så god erfaring med decubal til hænderne, desværre. Og så er den lidt for dyr når man er på SU. Men tak for tip, måske andre kan bruge det? Mvh. Ann

Henrik

Helt ok Held og lykke 🙂

Fru Striib

Hej Ann
Mine knoer slår også revner, særligt når vejret slår om. Så smører jeg Eight Hour på når jeg går i seng. Næste morgen er det helet

Ann

Hej Fru Striib. Jeg brugte også Eight Hour engang, men pludselig fik jeg blærer og mine hænder begyndte at klø, så den stoppede jeg med at bruge, selvom rifterne gik væk 😉 🙁

Chanie

Dejligt indlæg, jeg døjer nemlig med selv samme problem i øjeblikket! 🙂 Eco dermas håndcreme, er forresten helt fantastisk!

Mette

Jeg har altid haft Allergi, håndeksem og meget tørre hænder, især her om vinteren. Jeg bruger Locobase Repair som håndcreme. Den er rigtig god. Drøj i brug og så fugter den huden godt uden at fedte bagefter. Den kan fås både på apoteket og i matas. Den fås i forskellige størrelser, så man kan også få nogle der passer i lommen eller håndtasken, så man altid kan få smurt hænderne efter håndvask.

Camilla

Jeg døjer med håndeksem, der får mine hænder til at skalle (men heldigvis ikke revne). Jeg smører hver aften mine hænder i Ceridals fedtcreme – det fedeste af det fedeste (http://eksem.astma-allergi.dk/dendagligebehandling/fedecremer). Når jeg vågner næste dag, kan mine hænder stadig føles en lillebitte smule fedtede, og det er så absolut det, der fungerer bedst for mig.
Under min netop overståede forkølelse sørgede den også for, at den røde, ømme næse var fin igen morgenen efter.
Mht. til gummihandsker, så husk, at det anbefales at have bomuldshandsker inden under, hvis hænderne er i vand i længere tid, f.eks. ved rengøring 🙂

Ann

Hej Camilla, jeg bruger netop bomuldshandsker under gummihandsker, det er også rarest. Faktisk har jeg ikke lyst til at tage handskerne af igen, når jeg er færdig med opvasken 😉

anette

Jeg har døjet meget med tør hud, tørre hænder der skallede, og SÅ tørre læber at man tror det var løgn. Har også prøvet en masse cremer, gummihandsker når jeg gjorde rent osv. (hvilket helt klart hjælper) men for mig var løsningen en kombination af at passe godt på sin hud, altså bruge en god fed creme og handsker men OGSÅ (meget vigtigt) fiske olie tabletter. Efter at jeg har fået fed indefra, via fiskeoliekapslerner er jeg sluppet helt af med mine symptomer. troede virkelig ikke det ville gøre nogen forskel men var desperat og gav det et skud, og sørme om det ikke virkede.
Jeg har givet rådet viderer til flere og de fleste oplever at får man også fedt indefra så hjælper det virkelig på huden, om det så er tørre skinneben, læber, hænder osv. Jeg køber den billigste i netto men der fås sikkert et hav af varianter 🙂

Henriette

Som supplement til de gode råd om creme og sulfatfri sæbe: Et par tynde bomuldshandsker inde i dine varme vanter/handsker, som du kan beholde på, når du skal bakse med fx børnenes lynlåse, cykler og andet, hvor det kan være nødvendigt at ta handsker af selv et kort øjeblik. Hvis jeg husker det fra inden den første frost sættrt ind, plus masser af creme som fx matas glycerin håndcreme som er dejlig ikke-fedtet i dagens løb, så klarer jeg det lige akkurat.

Marianne

Hej Ann.
Vores kunder har god erfaring med Seaderm håndcreme (let parfumeret) fra apoteket..
Desværre kan du ikke få den alle steder, men skal bede dem m at bestille det hjem.
Seaderm har også en håndsæbe, som ikke udtørrer hænderne.
Bestillingsnummer håndcreme:213704
Bestillingsnummer sæbe:214632
Hvis du vil have cremen uparfumeret skal du bruge bestillings nummer 213703
Du kan også bestille håncremen og sæben her (du kan bede dem om at tage sæben hjem til dig)
PS du kan også kontakte mig, så kan jeg sende dig nogle prøver
Venlig hilsen
Marianne
Seaderm Danmark

Ann

Hej Marianne. Det lyder spændende. Du må rigtig gerne sende mig lidt prøver 😉 Jeg vil nemlig gerne prøve Katjas gode råd af først, før jeg bestiller en masse cremer osv. hjem. Sender du mig en mail? 🙂

Irene

Hej.
Vil du ikke sende mig info om, hvor jeg kan købe den lille seaderm håndcreme? Ingen af de apoteker jeg har været på kan bestille den, og jeg tør ikke bestille på hollandske/belgiske hjemmesider, selvom de er ret billige der.
På forhånd tak- Irene.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *