Sommerfødder: Sådan undgår du hård hud

03.05.13
Sådan undgår du hård hud på fødderne og hælene

Sådan undgår du hård hud på fødderne og hælene

Sommeren kommer snart med sandaler og bare tæer, og det afslører vores fødders sande tilstand. God fodpleje kan gøre forskellen på pæne eller grimme fødder, og den forkerte fodpleje kan gøre det hele meget værre.

Jeg har snart skrevet dette indlæg mange gange, men det kan ikke siges nok.

Jeg selv kan godt huske, hvornår jeg begyndt at få hård hud på fødderne. Det var ret kort tid efter, at jeg begyndte at bruge fodfil, pimpsten og hvad man ellers kan bruge til at fjerne hård hud med. De fleste fodterapeuter vil også sige det samme. Der er to vigtige regler til at starte med:

1. ALDRIG file fødderne med fodfil eller pimpstene
2. LAD VÆRE med opløse fødderne i fodbad

At file hud af fødderne fjerner måske huden til at starte med og føles godt lige der, men det gør kun ondt værre på sigt og stimulerer huden til at danne mere hård hud. Og huden har ikke godt af at blive opløst i for meget vand. Fodbad er dejligt afslappende – men gør det for din egen skyld, ikke for din huds skyld.

Brug en creme med masser af urea
En fodcreme med et HØJT indhold af urea (carbamid) er din vigtigste ven i kampen mod hård hud. Der findes flere på markedet, det er en gennemgående ingrediens i produkter, der hedder noget med “hælkur” eller lignende.

Urea/carbamid/urinsyre – det hedder lidt af hvert – kan blødgøre tør og hård hud og eksfoliere huden i de rette koncentrationer. Og det er det eneste, der virker på lang sigt mod hård hud på fødderne.

Vores favorit-fodcremer er:

Matas fod- og hælkur – ingen over ingen under. Denne usandsynligt fedtede creme i en meget upraktisk krukke, der ikke kan blive andet end klistret, er den mest effektive af dem alle. Punktum! Det skyldes, at den har det højeste indhold af carbamid – nemlig 25 procent. Den er ikke smuk, den er ikke lækker, men den er den mest effektive.

Carbamidcreme – helt almindelig carbamidcreme fra apoteket eller matas på 10 procent kan være det, der skal til og en billig løsning, hvis du kun har mindre problemer med dine fødder.

Allpresan – Allpresan er en serie fodcremer med forskellige procentindhold urea, som du kan købe hos fodterapeuter. De findes i skum-versioner, som er virkelig lækre og helt u-fedtede, hvis du virkelig ikke kan lide fede cremer på dine fødder.

Apotekets hælcreme – Den har jeg først for nylig prøvet, og jeg kender desværre ikke carbamidindholdet, men det lader til at være laverede end Matas. Men Apoteket har tilsat et par andre ingredienser, som fx. Niacinamid og Allantoin, sidstnævnte virker på lidt samme måde som urea. Jeg har kun brugt den et par uger endnu, så det er for tidligt at sige noget – men det virker lovende. Og konsistensen er behagelig.

Brug en grydesvamp
Et gammelkendt fodterapeutråd holder stadig: Brug den grove side af en almindelig køkkensvamp lige efter du har været i bad til at fjerne overskydende hård hud med. Det er et godt og mildt alternativ til de ødelæggende fodfiler. Jeg gjorde det selv i starten – i dag gør jeg det ikke, mine fødder er stort set hård-hud frie, og jeg vil helst være så mild mod dem som muligt.

Min egen erfaring
Jeg har haft hård hud på fødderne siden jeg var teenager. Det startede sjovt nok kort tid efter jeg opdagede, hvad en pimpsten var for noget. I dag har jeg efter cirka 4 år med foragt for fodfilen og ihærdig brug af primært Matas Fod- og Hælkur ingen problemer med hård hud mere på fødderne. Jeg bruger fodcreme hver dag for at holde det væk. Det kræver tålmodighed – det tager LANG tid før man ser resultaterne. Men de kommer lige så langsomt. Og at få pæne hæle igen er ubeskriveligt dejligt.

Hvad er dine erfaringer med hård hud på fødderne?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
74 kommentarer
Marianne

Hej dåser.
Her er lige et meget underligt spørgsmål. Er det ligemeget om man bruger rengøringssvamp/skuresvamp eller andre typer med grov side? Jaja, blondinen spørger bare – for svampe har hun ikke styr på 😀

Katja Moikjær

Det tror jeg bestemt. Tænker du på en bestemt slags svamp? 🙂

Marianne

Hej… Ihhh jeg må i gang med Matas hælkur. Brugte den for nogle år siden, men kun en gang om ugen eller sådan noget. Men jeg tænker at jeg kan få en rutine indarbejdet hvis der står en krukke ved natbordet, så får hælene og hænderne lige en tur før sengetid 🙂
Jeg skal bare lige høre… Er det vigtigt at der er det der urea i, eller vil en alm fedtcreme også kunne hjælpe på den hårde hud?
Læste i kommentarerne et sted at den hårde hud vil begynde at skalle af efter noget tid, er det “meningen”, og skal man så bare lade den skalle?

Anette

Jeg har lige et spørgsmål. Jeg begyndte for et par uger siden med matas cremen, og det er nu begyndt at virke…. på fingrene… er det bare en fase som går over igen og efterlader en med bløde fingre, eller skal jeg vaske mine fingre efter at have smurt fusserne ind? Jeg gør det altid om aftenen inden jeg lægger mig til at sove.

Katja Moikjær

Ja, den virker også på fingrene 🙂 Er det en dårlig ting? Hvad gør den da ved dine hænder?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *