Ingrediens-guide: Antiage der virker

19.05.14
Antiage

Antiage

Antiage er klart den vigtigste del af hudpleje-markedet. Det er her, der er størst efterspørgsel fra kunderne, flest penge at tjene, og det er også her, virksomhederne gør den største indsats for at finde på noget nyt og smart.

For få år siden kunne jeg med god samvittighed skrive, at der var langt mellem snapsene, når det kom til antiage-produkter. For det var der. Men der er sket en rivende udvikling og flere og flere fokuserer på at kunne dokumentere, at deres ingredienser rent faktisk virker.

Jeg kan kun klappe i mine små hænder af begejstring over at se så mange spændende og effektive produkter, der er kommet på markedet de seneste år. Det er for alvor blevet sjovt at følge med i, for der sker virkelig noget. Her er de ingredienser, jeg synes, du skal kigge efter, når du køber anti-rynkecreme.

De anbefalede produkter, jeg nævner, er alle nogen jeg selv har prøvet. Der er mange andre derude med tilsvarende ingredienser, men jeg har valgt kun at medtage dem, jeg har prøvet personligt.

A-Vitamin
Retinol betyder A-vitamin, og det var nok den første ingrediens i kosmetik, som rent faktisk beviseligt kan gøre noget ved rynker. Den øger hudens indhold af collagen og forhindrer nedbrydningen af samme.

A-vitamin findes i mange former, og retinol betyder “hele” a-vitaminet. A-vitamin syre er den aktive del af A-vitaminet, og det findes i Danmark kun på recept og kun mod akne. Andre former af A-vitamin er blandt andet retinyl palmitate og retinyl acetate.

Det er svært at finde præcise sammenligninger af, hvilken for for ikke-receptpligtig a-vitamin, der er mest effektiv. Dertil skal man lægge, at koncentrationen selvfølgelig er afgørende og for hovedparten af alle kosmetiske produkter får vi ikke oplyst den. Men som hovedregel gælder stadig at jo længere nede på ingredienslisten A-vitaminet står, jo mindre effektivt er det. Mange solcremer har for eksempel en eller anden form for retinyl i sig men i så små mængder, at vi ikke kan snakke om antiage effekter.

Dokumentation bag A-vitamin:

Gode produkter med A-vitamin:
Beauté Pacifique
Oriflame Bioclinic (indeholder også peptider)
Paula’s Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum
Restylane Night Serum

Peptider
Peptider er små signalstoffer, der fortæller huden, den skal lave mere collagen. Tab af collagen sker efterhånden som vi ældes og er et vigtigt element i at udvikle rynker. Peptider stimulerer huden til at danne ny collagen og er en af de store interessante nyskabelser de seneste år, som for alvor har en effekt på rynker. Forskerne bliver bedre og bedre til at optimere brugen af peptider, og peptiderne er også begyndt at finde vej til andre produkter end lige antiage.

Dokumentation bag peptider:

Gode produkter med peptider:
Det er svært at finde et antiage-produkt uden peptider i dag. Det er meget almindeligt at se produkter som reklamer med en eller anden ny og eksotisk ingrediens, men hvor effekten i virkeligheden kommer fra de peptider, som produktet indeholder.

Paula’s Choice Super Antioxidant Concentrate
Clinique Repairwear Laser Focus Wrinkle & UV Damage Corrector (indeholder også A-vitamin)
Elizabeth Arden Prevage (indeholder også A-vitamin og en bunke andet)
Estée Lauder Advanced Night Repair (indeholder også virkelig meget andet)
Nilens Jord Serum
Plaisir 3-i-1 Serum
Olay Regenerist
Akademikliniken Pure Lift Serum

Stamceller
Stamceller er et temmelig kontroversielt emne indenfor antiage. Der findes lige så mange, der taler brændende for deres effektivitet, som taler for det modsatte.

I kosmetik bruger man (selvfølgelig) stamceller fra planter. Stamceller har den egenskab, at de kan blive til hvilken som helst type celle. Hvis vi nu tog ægte humane stamceller og lagde på huden, så kunne det nok give interessante resultater. Men det gør vi selvfølgelig ikke, så forskerne prøver at finde de planter, der kan give de bedste resultater. Stamceller fra et schweizisk æble har fået mest opmærksomhed, men andre planter er også i spil.

Stamceller kan – i teorien – genopbygge huden og øge indholdet af elastin, collagen og hyaluronsyre. Men vi har ingen afgørende uafhængig forskning endnu.

Dokumentation bag stamceller:

Gode produkter med stamceller fra æbler:
Neostem

Vækstfaktorer
Væktsfaktorer er lidt i familie med stamceller. De er IKKE stamceller, men derimod de stoffer, der fortæller cellerne, hvordan de skal opføre sig.

Der findes ikke mange forskellige produkter af denne type, blandt andet fordi det kræver genmodificering at lave nogle brugbare ingredienser.

Hvad er det så, det kan? Det kan stimulere deling af celler og dermed stimulere dannelsen af nye sunde hudceller. Det ser ud til at være et yderst effektivt middel i kampen mod rynker, og det er noget af det mest effektive, jeg selv har prøvet.

Dokumentation bag EGF

Gode produkter med vækstfaktorer
BioEffect

Niacinamid
Niacinamid er et B-vitamin og en ægte multitasker. Det virker både mod rynker, hyperpigmentering, porer og akne og giver generelt finere hud uanset alder.

Dokumentation bag niacinamid:

Gode produkter med Niacinamid:
Olay Total Effects

Hyaluronsyre
Hyaluronsyre findes naturligt i huden. Det binder vand i huden og er med til at gøre vores hud fyldig og pæn. Derfor bruger man også hyaluronsyre som en filler, der sprøjtes ind i huden. Du kender det som Restylane.

Om hyaluronsyre givet udefra gennem en creme har samme udfyldende effekt er mindre sikkert. Et af problemerne er, at hyaluronsyre simpelthen er for stort til at kunne trænge dybt nok ind i huden. Forskerne arbejder på at lave mindre versioner af hyaluronsyre. Under alle omstændigheder er det sikkert, at hyaluronsyre er suverænt til at binde fugt i huden og give huden et generelt finere og yngre udseende.

Andre ingredienser prøver at påvirke hudens egen produktion af hyaluronsyre i stedet for at tilføre hyaluronsyre udefra. En af de mest kendte er L’Oreal koncernens egen Pro-Xylane, som man kan finde på tværs af L’Oreals serier. Desværre er L’Oreal som altid nærige med at publicere studier.

Dokumentation bag hyaluronsyre:

Gode produkter
Stort set samtlige antiage produkter på markedet indeholder hyaluronsyre i et eller andet omfang. Det er en meget udbredt ingrediens. Men hvis du vil have hyaluronsyre for alle pengene, så prøv Eucerin Hyaluron Filler og Eucerin Volume Filler serierne.

Hvis du vil prøve Pro-Xylane så overvej YSL Forever Youth Liberator Serum in Cream eller L’Oreal Revitalift Laser Serum. YSL Forever Youth Liberatpr Serum in Cream kombinerer Pro-Xylane med Rhamnose, som er en anden L’Oreal ingrediens, de desværre også nægter verden studier af.

Hvad er dine erfaringer med antiage-produkter?


Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
42 kommentarer
Anne

Hej Skønneste Dåser
Jeg bruger dagligt jeres Alt i en Hyaluronsyre, jeres anti-age, tager jeres kosttilskud og bruger altid dagcreme med faktor:)-også for min rosacea. Men nu er jeg 40+ og de første rynker titter frem. Jeg overvejer derfor at investere i noget potent. Dette indlæg er 4år gammelt..Er Bioeffect stadig det i anbefaler og er det naivt at smide pengene efter det når jeg i forvejen bruger så gode produkter. Tak! Anne

Katja Moikjær

Bioeffect er noget ganske unikt. De laver deres egen aktive ingrediens, som ingen har magen til. EGF er noget ganske særligt – og ingen andre har endnu skabt et reelt alternativ til Bioeffects EGF.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *