Ingrediens-guide: Antiage der virker

19.05.14
Antiage

Antiage

Antiage er klart den vigtigste del af hudpleje-markedet. Det er her, der er størst efterspørgsel fra kunderne, flest penge at tjene, og det er også her, virksomhederne gør den største indsats for at finde på noget nyt og smart.

For få år siden kunne jeg med god samvittighed skrive, at der var langt mellem snapsene, når det kom til antiage-produkter. For det var der. Men der er sket en rivende udvikling og flere og flere fokuserer på at kunne dokumentere, at deres ingredienser rent faktisk virker.

Jeg kan kun klappe i mine små hænder af begejstring over at se så mange spændende og effektive produkter, der er kommet på markedet de seneste år. Det er for alvor blevet sjovt at følge med i, for der sker virkelig noget. Her er de ingredienser, jeg synes, du skal kigge efter, når du køber anti-rynkecreme.

De anbefalede produkter, jeg nævner, er alle nogen jeg selv har prøvet. Der er mange andre derude med tilsvarende ingredienser, men jeg har valgt kun at medtage dem, jeg har prøvet personligt.

A-Vitamin
Retinol betyder A-vitamin, og det var nok den første ingrediens i kosmetik, som rent faktisk beviseligt kan gøre noget ved rynker. Den øger hudens indhold af collagen og forhindrer nedbrydningen af samme.

A-vitamin findes i mange former, og retinol betyder “hele” a-vitaminet. A-vitamin syre er den aktive del af A-vitaminet, og det findes i Danmark kun på recept og kun mod akne. Andre former af A-vitamin er blandt andet retinyl palmitate og retinyl acetate.

Det er svært at finde præcise sammenligninger af, hvilken for for ikke-receptpligtig a-vitamin, der er mest effektiv. Dertil skal man lægge, at koncentrationen selvfølgelig er afgørende og for hovedparten af alle kosmetiske produkter får vi ikke oplyst den. Men som hovedregel gælder stadig at jo længere nede på ingredienslisten A-vitaminet står, jo mindre effektivt er det. Mange solcremer har for eksempel en eller anden form for retinyl i sig men i så små mængder, at vi ikke kan snakke om antiage effekter.

Dokumentation bag A-vitamin:

Gode produkter med A-vitamin:
Beauté Pacifique
Oriflame Bioclinic (indeholder også peptider)
Paula’s Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum
Restylane Night Serum

Peptider
Peptider er små signalstoffer, der fortæller huden, den skal lave mere collagen. Tab af collagen sker efterhånden som vi ældes og er et vigtigt element i at udvikle rynker. Peptider stimulerer huden til at danne ny collagen og er en af de store interessante nyskabelser de seneste år, som for alvor har en effekt på rynker. Forskerne bliver bedre og bedre til at optimere brugen af peptider, og peptiderne er også begyndt at finde vej til andre produkter end lige antiage.

Dokumentation bag peptider:

Gode produkter med peptider:
Det er svært at finde et antiage-produkt uden peptider i dag. Det er meget almindeligt at se produkter som reklamer med en eller anden ny og eksotisk ingrediens, men hvor effekten i virkeligheden kommer fra de peptider, som produktet indeholder.

Paula’s Choice Super Antioxidant Concentrate
Clinique Repairwear Laser Focus Wrinkle & UV Damage Corrector (indeholder også A-vitamin)
Elizabeth Arden Prevage (indeholder også A-vitamin og en bunke andet)
Estée Lauder Advanced Night Repair (indeholder også virkelig meget andet)
Nilens Jord Serum
Plaisir 3-i-1 Serum
Olay Regenerist
Akademikliniken Pure Lift Serum

Stamceller
Stamceller er et temmelig kontroversielt emne indenfor antiage. Der findes lige så mange, der taler brændende for deres effektivitet, som taler for det modsatte.

I kosmetik bruger man (selvfølgelig) stamceller fra planter. Stamceller har den egenskab, at de kan blive til hvilken som helst type celle. Hvis vi nu tog ægte humane stamceller og lagde på huden, så kunne det nok give interessante resultater. Men det gør vi selvfølgelig ikke, så forskerne prøver at finde de planter, der kan give de bedste resultater. Stamceller fra et schweizisk æble har fået mest opmærksomhed, men andre planter er også i spil.

Stamceller kan – i teorien – genopbygge huden og øge indholdet af elastin, collagen og hyaluronsyre. Men vi har ingen afgørende uafhængig forskning endnu.

Dokumentation bag stamceller:

Gode produkter med stamceller fra æbler:
Neostem

Vækstfaktorer
Væktsfaktorer er lidt i familie med stamceller. De er IKKE stamceller, men derimod de stoffer, der fortæller cellerne, hvordan de skal opføre sig.

Der findes ikke mange forskellige produkter af denne type, blandt andet fordi det kræver genmodificering at lave nogle brugbare ingredienser.

Hvad er det så, det kan? Det kan stimulere deling af celler og dermed stimulere dannelsen af nye sunde hudceller. Det ser ud til at være et yderst effektivt middel i kampen mod rynker, og det er noget af det mest effektive, jeg selv har prøvet.

Dokumentation bag EGF

Gode produkter med vækstfaktorer
BioEffect

Niacinamid
Niacinamid er et B-vitamin og en ægte multitasker. Det virker både mod rynker, hyperpigmentering, porer og akne og giver generelt finere hud uanset alder.

Dokumentation bag niacinamid:

Gode produkter med Niacinamid:
Olay Total Effects

Hyaluronsyre
Hyaluronsyre findes naturligt i huden. Det binder vand i huden og er med til at gøre vores hud fyldig og pæn. Derfor bruger man også hyaluronsyre som en filler, der sprøjtes ind i huden. Du kender det som Restylane.

Om hyaluronsyre givet udefra gennem en creme har samme udfyldende effekt er mindre sikkert. Et af problemerne er, at hyaluronsyre simpelthen er for stort til at kunne trænge dybt nok ind i huden. Forskerne arbejder på at lave mindre versioner af hyaluronsyre. Under alle omstændigheder er det sikkert, at hyaluronsyre er suverænt til at binde fugt i huden og give huden et generelt finere og yngre udseende.

Andre ingredienser prøver at påvirke hudens egen produktion af hyaluronsyre i stedet for at tilføre hyaluronsyre udefra. En af de mest kendte er L’Oreal koncernens egen Pro-Xylane, som man kan finde på tværs af L’Oreals serier. Desværre er L’Oreal som altid nærige med at publicere studier.

Dokumentation bag hyaluronsyre:

Gode produkter
Stort set samtlige antiage produkter på markedet indeholder hyaluronsyre i et eller andet omfang. Det er en meget udbredt ingrediens. Men hvis du vil have hyaluronsyre for alle pengene, så prøv Eucerin Hyaluron Filler og Eucerin Volume Filler serierne.

Hvis du vil prøve Pro-Xylane så overvej YSL Forever Youth Liberator Serum in Cream eller L’Oreal Revitalift Laser Serum. YSL Forever Youth Liberatpr Serum in Cream kombinerer Pro-Xylane med Rhamnose, som er en anden L’Oreal ingrediens, de desværre også nægter verden studier af.

Hvad er dine erfaringer med antiage-produkter?


Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
42 kommentarer
Cille

Interessant og spændene indlæg!
Hvad vil i anbefale som det mest effektive anti-age produkt overhoved?
Det skal siges jeg selv har skiftet mellem MD formulation A – vitamin og Is Clinicals produkter som Aktiv serum.

Katja Moikjær

Bioeffect, hvilket jeg vist også har skrevet 🙂

Line

Fedt indlæg:)
har selv anvendt neo-stem og umiddelbart været tilfreds. Jeg forsøger nu med plasir for en billigere serum.
Hvilke produkter med A-vitamin vil du anbefale fra beauty pacific?
Vh Line

Line

Fedt indlæg:)
har selv anvendt neo-stem og umiddelbart været tilfreds. Jeg forsøger nu med plasir for en billigere serum.
Hvilke produkter med A-vitamin vil du anbefale fra beauty pacific?
Vh Line

Jeanet

Kære Pudderdåser
Tak for endnu et fantastisk indlæg! Lige et spørgsmål, hvis man har meget sart hud og slår ud nemt, hvilket et af produkterne ville I så anbefale? Jeg kunne nemlig rigtig godt tænke mig et produkt der kunne hjælpe med reducere mine smile rynker og tørhedsrynker 🙂 ved godt man ikke kan forvente mirakler, men man får jo intet ud af ikke at prøve 😉
Jeg har prøvet Paulaus Choice, Resist barriere repair moisturizer med retinol og den slog jeg ud af efter et par ganges brug med mega kløe, rødme og knopper.
På forhånd tak!
Venligst, J

Katja Moikjær

Du skal i hvert fald holde dig fra retinol. Nogen får bivirkninger af det. Jeg tænker at peptider er et godt valg til dig. Måske Clinique eller Paula’s, Nilens Jord eller Plaisir?
Og så tænker jeg at du ville have god gavn af at prøve Eucerin Hyaluron Concentrate, hvis der er tale om tørhedsrynker?

Jeanet

Mange tak for svar. Ja har desværre en del tørhedsrynker, som jeg gerne vil prøve at minimere og det samme med smilerynkerne.
Vil prøve dem evt fra en ende af, dem du har foreslået og så se,hvilken der virker – mange tak 🙂
Har du prøvet Eucerin cremen selv eller, hvad gør du vælger at anbefale den (ren nysgerrighed) 🙂
Mvh J

Marie

I skulle vel aldrig have testet Beauté Pacifiques “Submersive Serum Paradoxe” ? 🙂

Katja Moikjær

Jo. Det består af vindruekerneolie og squalane. Det er rigtig godt til tør hud, men vil ikke påvirke rynker.

Pernille Juul

Kære dåser mht. bioeffect, så har jeg også oplevet serum som meget effektiv, ikke så meget dagcremen. Ved I om man ude i verdenen også forhandler bioeffect og dermed kan spare lidt når man er på rejse alligevel ? Kh Pernille

Katja Moikjær

De priser, jeg har set udenlands på Bioeffect har ligget meget tæt på de danske. De engelske er vist endda lidt højere? I hvert fald sidst jeg så efter.
Jeg kan heller ikke lide dagcremen. Jeg synes faktisk, den er ret frygtelig. Det er serummet, der er godt! De skulle holde sig til det.

Maiken

Hej lækre dåser 🙂
Jeg har opgivet det ræs lige pt. – blev bare så træt af alt det jeg skulle smøre i hovedet – forskellige serums, cremer/lotions og treatments!
Jeg har fedtet hud, så jeg har et lille forsøg kørende, hvor jeg ikke bruger nogen dagcreme eller serum- og hold op en pæn hud jeg har nu!! Måske hjælper det også på min hud, at jeg kun renser huden 1x daglig – om aftenen, når makeup osv. skal vaskes af? Om morgnen skyller jeg kun ansigtet med vand 🙂
Til hverdag går jeg herhjemme – men skal jeg ud, bruger jeg selvfølgelig en lotion med rimelig høj solfaktor!
Den serum fra Eucerin (brightning serum) går jeg og overvejer, og den Bioclinic fra Oriflame i anbefaler her, er også med i mine overvejelser….

Katja Moikjær

Hvis jeg var dig ville jeg skære helt ned til en gang om dagen 🙂 https://pudderdaaserne.dk/2013/11/06/vask-kun-din-hud-en-gang-om-dagen/
Vand i ansigtet om morgenen er fint nok, hvis du gør det for at vågne, men du skal ikke gøre det for din huds skyld 🙂
Start med Eucerin – det er billigt og godt!

Maiken

Ja, det svære er at vænne sig fra at rense ansigtet 1 gang om dagen…så har stadig svært ved lade være med at skylle ansigtet i vand om morgnen 😉
Men jeg arbejder på det 😉
Tak for svar, og så vil jeg prøve Eucerin 🙂

Maria

Skønt indlæg, det sender jeg videre til blandt andet min mor, der altid leder efter nye mirakelmidler 🙂 Jeg er selv kun 23, men synes jeg er begyndt at se de første tegn i panden – er der en af disse cremer I ville anbefale til en på min alder? Og så har jeg hørt nogen tale om, at det er dumt at starte på rynkecremer for tidligt, da det kunne gøre en “immun”… Det lyder lidt som noget vrøvl for mig, men ville lige høre jer?
Tak for en fantastisk blog!

Katja Moikjær

Kære Maria
Det er absolut noget vrøvl. Du har helt ret 🙂 Vælg efter pengepung, lige med dem, jeg har valgt her ER der faktisk tendens til at de mest effektive koster mere (hvilket selvfølgelig ikke er tilfældet generelt).
Kh. Katja

Maria

Det tænkte jeg nemlig nok! Men godt at vide 🙂 Tak for hurtigt svar!

Christina / The Good Stuff Hideout

Jeg er meget enig, har selv været igennem dem, undtagen den fra Plaisir endnu
Der er klart mest valuta for pengene i Bioeffekt, for mig, altså.
Hverken Estee Lauder, Clinique, BP, Eucerin eller L’oreal har kunnet gøre det samme.
Er dog mest overrasket over Neostem på den dårlige måde: Fik virkelig kedelig mat grå hud, da jeg brugte den!
Eucerin er tilgengæld god til fugt, virkelig. Rynker virkede den ikke så meget på imo
Beaute Pacifiques sérum er supergod også, synes jeg. Og meget rimelig i pris. Klar anbefaling af den herfra!

Naja

Kære Pudderdåser
Super godt indlæg!
Jeg bliver lidt i tvivl om hvilke produkter man kan bruge sammen og hvornår.
Under min make up om morgenen bruger jeg solcreme/og eller MAC Moisture Infusion Sérum Hydratant (efter jeres anbefaling – tak for det!). Da jeg cykler meget og dermed kommer til at svede vil jeg meget gerne undgå for mange produkter i ansigtet.
Om aftenen bruge jeg Avène Cleanance K efter afrensning. Og nu er det så jeg bliver i tvivl om, hvordan disse rutiner skal kombineres med et antiage produkt – kan I hjælpe?
Jeg har i øvrigt normalt vældig tør hud, men samtidig svært ved fedtede cremer i løbet af dagen pga. cykling.
På forhånd tak!
Kh Naja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *