Hudorme – sådan fjerner og forebygger du dem

12.10.16
Produkter mod hudorme

Produkter mod hudorme

Hudorme er slet ikke så svære at slippe af med eller i hvert fald gøre en del mindre, når blot man har de rigtige redskaber og ved, hvad man skal gøre. I denne guide fortæller vi dig, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

Hudorme opstår, når fedt fra hudens porer producerer for meget fedt, og det overskydende fedt blander sig med døde hudceller og andet skid i åbningen af poren. Når hudens eget fedt kommer i kontakt med luften på overfladen, bliver blandingen til en sort prop.

Det her virker IKKE på hudorme:

  1. Ansigtsvask – du kan vaske til du er en rosin med indtørret hud. Hudorme kan ikke vaskes af.
  2. Skrubbecremer – kan ikke trænge igennem proppen.
  3. Ansigtsmasker – kan opsuge overskydende fedt fra huden, hvilket er en hjælp, men løsner ikke hudorme.
  4. Basiron og andre antibakterielle midler mod bumser – de virker mod betændelsen i bumserne. Der er ingen betændelse eller bakterier til stede så længe en hudorm bare er en hudorm.
  5. Peel-off masker og strips. Føles tilfredsstillende et øjeblik, men problemet vender bare tilbage.

Det her virker til gengæld, hvis du har problemer med hudorme.

1. Kemisk eksfoliering med salicylsyre
For at få løsnet proppen op, skal der en mild kemisk eksfoliering til. Kemisk eksfoliering er produkter med en mild syre, der løsner de døde hudceller og fjerner proppen – blidt og effektivt. Der findes flere forskellige gode syrer, som vi har skrevet meget mere om blandt andet her, men salicylsyre er førstevalget til hudorme, da salicylsyre har en unik evne til at trænge gennem fedt og eksfoliere indeni hudens porer.

Jeg kender kun til to brugbare produkter med salicylsyre. Vores egen T-zone Peeling med 2% salicylsyre og Paula’s Choice BHA produkter.

Anden syre såsom LHA, AHA eller PHA virker også, så hvis du af den ene eller anden grund ikke vil bruge salicylsyre, så kan du også have gavn af nogle af de andre muligheder. Det vigtigste er, at der er tale om et velformuleret produkt med en optimal koncentration og PH-værdi, som SKAL BLIVE SIDDENDE PÅ HUDEN. For at en mild daglig syrepeeling skal fungere, skal den sidde på huden. I en ansigtsvask, som man vasker af huden igen, skyller man det jo af med det samme, før den kan nå at virke.

2. Blid mekanisk eksfoliering
Når jeg siger mekanisk eller fysisk eksfoliering mener jeg enhver form for eksfoliering, der virker ved at skrubbe døde hudceller væk. Det er ikke nok i sig selv til at fjerne hudorme, men kan være et godt supplement til en kemisk eksfoliering.

Skrubbecremer hører til i denne kategori, men de mere moderne muligheder er at foretrække. Det vigtigste er, at det er blidt ved huden. Mærk selv efter – vær opmærksom på om din hud reagerer negativt.

Gode muligheder er:

  • Elektriske rensebørster
  • Konjac-svampe
  • Tørbørster til ansigtet (Karmameju og Aveda)
  • Eller bare en blød vaskeklud

3. Niacinamid

Niacinamid er B3 vitamin, og det er en meget interessant ingrediens i hudpleje, der kan utroligt mange ting. Den kan blandt andet få hudens porer til at opfører sig ordentligt og få forstørrede porer til at skrumpe igen. Læs mere om niacinamid i dette indlæg her.

Der er en smule niacinamid i ovennævnte T-zone Peeling, men hvis du for alvor vil se, hvad niacinamid kan, så kan du prøve:

Pudderdåserne 10% Niacinamid

Paula’s Choice Resist 10% Niacinamide BoosterFind den her på hendes europæiske webshop.

Oil of Olay Total Effects serien, som man desværre ikke længere kan købe i Danmark, men Feelunique har den.

Pudderdåsernes Antiage Ansigtscreme med 1% niacinamid

Matas Special Ansigtsgelé – jeg kender ikke koncentrationen, men det er en budgetvenlig mulighed

Tag punkterne i rækkefølge – start med nummer 1
Jeg har skrevet de tre punkter i prioriteret rækkefølge. Start med nummer 1 – et syreprodukt. Hvis det virker men ikke helt nok, så tilføj et produkt fra nummer to. Og hvis du så lige vil have det sidste med, så prøv at se, hvad niacinamid kan gøre for din hud – det har også mange andre fordele.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
44 kommentarer
M

Hej pudderdåser.
Tak for jeres skønne blog!
Jeg har en clarisonic børste med sensitivt børste som jeg bruger hver dag. Jeg har dog kigget på ansigtstørbørsten fra Karameju, men tænkte på om det er for meget at bruge begge børster hver dag? Eller om min clarisonic gør det samme arbejde som en ansigtstørbørste?
Mvh M

Katja Moikjær

Du skal ikke gøre begge dele. Det bliver for meget. De kan noget forskelligt, men huden har ikke godt af at få begge behandlinger på samme tid. Jeg har også begge børster og skifter mellem dem efter lyst – men aldrig på samme dag.

GItte

Jeg er lidt forvirret over det I skriver mht Basiron. Ifl. indlægssedlen og medicin.dk, så indeholder Basiron Benzoylperoxid, som både virker antibakterielt og komedolytisk, altså opløsende på hudorme. Hvad er så rigtigt?

Katja Moikjær

Det kan jeg godt forstå. Nu har jeg læst op på det 🙂 BP virker hovedsageligt antibakterielt og så har det vist også en mindre opløsende effekt på porene i forbindelse med akne behandling, men det er ikke noget der er brugbart som behandling på hudorme alene under alle omstændigheder.

Cendie

Jeg er dybt forelsket i min Foreo Luna – mini versionen er på tilbud i Matas til 280 kr pt. Det er en anderledes rensebørste lavet af kirurgisk silicone som renser med sonar. Den er superskånsom mod min sarte hud og i kombi med jeres T-zone peeling har jeg virkelig fået styr på de sorte sa….. 🙂 Endelig! Bagefter blander jeg jeres olie og anti age creme som pleje. Bum!

Cecilie

det lyder da helt fantastisk. bruger du are vand til at rense med?

Louise

Jeg bruger Paula’s Choice BHA 2% og jeg er i tvivl om jeg skal lade det ‘tørre ind’ før jeg kommer creme på efterfølgende, så de ikke bliver blandet sammen? Eller kan jeg smøre creme på lige efter jeg har påført den kemiske eksfoliering?
Det jeg er i tvivl om er, om cremen har nogen påvirkning på den kemiske eksfoliering, hvis jeg smører den på lige efter. Jeg har prøvet at søge på bloggen for at finde svar, men jeg synes ikke at jeg kunne finde noget 🙂

Katja Moikjær

Hej Louise. Det behøver du ikke vente med. Så længe du smører BHA’en på bar hud, så kan du gøre hvad som helst bagefter. Det er kun det du gør før, der har betydning for effekten (bare du ikke vasker den af igen selvfølgelig). Så bare smør din creme på med det samme. Du skal ikke vente på den trænger ind.

Timothy Benjamin

Tillader mig lige at dele to alternativer til den alt dyre Niacinamide 10% fra Paula’s Choice (20 ml, 348 kr.)
HolySnails Shark Sauce (lad jer ikke skramme af navnet. Dog kun 5 % B3, men med andre interessante ingredienser – 30 ml, 195 kr. (https://www.holysnailsshop.com/collections/niacinamide/products/shark-sauce)
The Ordinary Niacinamide 10% + 1% Zinc PCA – 30 ml, omkring små 42 kr. (https://www.victoriahealth.com/product/Niacinamide-10-Zinc-PCA-1/12186/brand/The-Ordinary/1053)

Katja Moikjær

Tak Timothy 🙂 Har du prøvet dem? Jeg kender dem ikke.

Timothy Benjamin

Ja, kære! Jeg patch tester stadig den fra The Ordinary, før jeg kan introducere den til hele ansigtet.
God weekend!

Isa

Hej dåser
Efter at en bums er forsvundet igen efterlader de stort set altid et rødt mærke efter sig, tror det er det der hedder “post-inflammatorisk hyperpigmentering”, ville bare høre hvilke produkter eller ingredienser som er bedst til at få dem til at forsvinde hurtigst muligt?
kh isa

Katja Moikjær

Faktisk hjælper både salicylsyre og niacinamid også på det. Den antiinflamatoriske effekt beroliger huden. Men det vigtigste er at forebygge at bumserne opstår. Når først de er opstået, så er der ikke meget at gøre.

Trine Nielsen

Ang. jeres alt i en salve. Har haft den i en par uger og nu er den begyndt at skille. Det der kommer ud er en tyk masse og så noget flydende der smager grimt. Kan det mon hjælpe at sætte den i køleskabet for at “stivne” igen?

Katja Moikjær

Har du prøvet at ryste den? Sådan virkelig ryste den?

Sidsel

Hej pudderdåserne.
Efter årevis kamp mod hudorme på næsen hvor jeg har købt mig fattig i diverse produkter, har jeg ud fra alle de gode anmeldelser investeret i jeres t-zone peeling. Om natten bruger jeg beaute pasific Super 3 Booster som jeg er super glad for. Vil jeg kunne bruge den efter peelingen? Er bange for om det vil reagere med hinanden eller lign.
Mvh Sidsel 🙂

Katja Moikjær

Hej Sidsel. Det kan du sagtens. Bare brug T-zone Peelingen først og Super 3 Booster ovenpå, så går det helt fint 🙂 Kh. Katja

ND

Hejsa 🙂
Vil man kunne bruge jeres T-zone peeling og derefter 10% Niacinamide creme også f.eks. Avene Triacneal, som jeg bruger hver aften. Og jeg har også lige købt pixi glow pads med 20% glycolic syre, den tænker jeg, at bruge et par gange om ugen om aften. Den skal vaskes af igen efter 2-3 minutter, så den skal vel på før t-zone peeling og alt det andet? 🙂
tak på forhånd for hjælpen!

Katja Moikjær

T-zone Peeling, 10% niacinamid og Triacneal er en fin kombi vil jeg mene
Jeg vil ikke råde dig til at tilføre daglige glykolsyre også. Prøv en gang i mellem i stedet, hvis du vil eksperimentere, men start nu langsomt op og ikke med alle fire nye produkter på en gang. Det er en heftig blanding, og du skal starte forsigtigt, ikke? En ny ting ad gangen, så du ved hvad der virker, og hvad du reagerer hvordan på.

Kitt

Hej Pudderdåser
Jeg lider af meget efter hud i T-zonen OG en næse fyldt med hudorme
Jeg sætter nu ind, med alt I anbefaler
Jeg har i en længere periode brugt jeres T-zone peeling, men ønsker stadig et bedre resultat.
Efter jeres vejledning har jeg nu købt Konjac Sponge, Paula’s Choice Skin Balancing Toner og Paula’s Choice 10% Niacinamide og glæder mig meget til at komme igang med ny hudpleje rutine, jeg har dog et par spørgsmål;
1 ansigtet vask med cleansing milk og Konjac Sponge
2 toner
3 T-zone peeling
4 Niacinamide
Er dette korrekt so fare?
Hvilken creme anbefaler I så at slutte med?
Hvis solcreme, hvilken?
Mvh. Kitt
PS. Tak for jer

Katja Moikjær

Hej Kitt. Jep, det lyder fornuftigt. Men lad nu være med at vaske ansigtet i vand to gange dagligt: https://pudderdaaserne.dk/2016/01/03/vask-mindre-hvorfor-vand-udtoerrer-huden/
Når du har brugt alt dette – hvordan føles huden så? Tør eller gennemfugtet?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *