Uren hud på grund af prævention

26.03.23

Disclaimer: Vi er ikke læger og vi er de sidste i verden, der er kvalificeret til at rådgive om valg af prævention. Det er IKKE det, vi vil med dette indlæg. Formålet er alene at fortælle om, hvordan forskellige typer af prævention påvirker vores hud. Alle andre og langt vigtigere aspekter ved prævention må du finde information om andre steder, for eksempel her hos Sex og Samfund.

Når vi bruger hormonel prævention kan det påvirke vores hud i både en positiv og negativ retning alt efter, hvilket præparat vi vælger. Minipiller og hormonspiral med gestagen er blevet mere populære, og de har en højere risiko for bivirkninger på huden. Det kan vi ikke gøre noget ved, men det er vigtigt at vide.

Ifølge dette retrospektive studie af 2147 giver hormonspiralen flest problemer med huden, mens den klassiske kombinations p-pille er bedst mod akne

Præcis hvor god p-pillen er, afhænger af de præcise hormoner den indeholder.

Prævention med et eller to hormoner

Min ungdoms klassiske p-piller indeholder en kombination af to hormoner, gestagen og østrogen. Fordele og ulemper ved denne type p-piller kan du læse om hos Sex & Samfund, men nogle af dem kan bruges til at behandle akne.

Mini-piller og hormonspiral indeholder derimod kun gestagen og de har derfor en anden effekt på vores hormoner. De er derfor også den eneste type hormonel prævention sådan en som mig, der har migræne med aura må bruge. Og desværre kommer de med en risiko for uren hud som bivirkning. Læs mere om fordele og ulemper ved mini-piller og hormonspiral hos Sex & Samfund.

Hvis du skifter direkte fra en klassisk p-pille til et præparat kun med gestagen kan du opleve uren hud som følge af to ting: Du mister den positive effekt af p-pillerne på din hud, eller du oplever en bivirkning af det nye præparat. Hvilken af delene du oplever, kan være svær at vide.

Men det er vigtigt at vide, at det er helt normalt at opleve en bedring af uren hud, hvis du tager klassiske p-piller, og at det er helt normalt at opleve en forværring af uren hud, hvis du tager mini-piller eller får en hormonspiral.

Hvad du så vælger at bruge den information til, er helt op til dig. Vi ønsker bare at høje niveauet af viden en smule.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Jane

Jeg fik en tetracyklin behandling ved opsætning af min første hormonspiral, da min hud ret hurtigt slog totalt ud (acne tidligere i livet, og det blev aktiveret meget)

Efter den kur, så faldt huden helt i orden igen.

Nu har jeg igen fået ny spiral, også en hormon, og det lader til, at jeg må anmode om sådan en kur igen, og håbe på samme effekt.

Så.. noget der måske skal overvejes at snakke med lægen om, hvis ens hud slår meget ud pga det 🙂

Helene Randløv

Hej Jane
Ja, det er bare også ret meget at gå igennem. Tetracyklin er en meget voldsom behandling, og ikke noget jeg i hvert fald ville være villig til at gå igennem.

Kh. Helene

Kristine madsen

Hvad er det for nogle piller

Helene Randløv

Hej Kristine
Hvilke piller mener du?

Kh. Helene

Nanna

Jeg døjer ekstremt meget med akne på ryggen efter jeg har fået hormonspiral. Har i et godt tip til hvad jeg kan bruge af creme?

Helene Randløv

Hej Nanna
Du kan have nogen effekt af T-Zone Peeling og sørg for at undgå at for mange af dine hårprodukter kommer i berøring med området.

Kh. Helene

Jonna

Tak fordi I gør opmærksom på det. Er 45 år og har fået hormonspiral for at standse kraftige blødninger, men til gengæld har jeg fået acne. Har engang været på Isotretionin kur og det hjalp, men der er bivirkninger. Bruger A-vitamin creme skiftevis med salicylsyre og vil prøve azalainsyre hver 3. dag. Man kan ikke bruge alle 3 ting sammen, vel?

Katja Moikjær

Hej Jonna. Jo, det kan du sagtens. Jeg går ud fra det er en almindelig kosmetisk A-vitamin creme, du taler om og ikke et lægemiddel. Kh. Katja

Olivia Topp

Hej 🙂
Har i nogle erfaringer i forhold til kobber spiraler, om de har nogen påvirkning?
Har haft hormonspiral i 3 år og kæmpet med urenheder hele vejen igennem. Oplever store udsving i urenhederne i løbet af min cyklus. Dog de samme hver måned. Er nået til et punkt hvor jeg er klar til at få den taget ud, da jeg tænker de hormoner den frigiver må have en klar påvirkning (havde helt ren hud pg aldrig haft Acne før jeg fik den sat op). Overvejer den nye perle kobberspiral da den er hormonfri. Vil helst ikke tilbage på p piller. Hvad er jeres tanker om kobberspiral ift påvirkning af huden?
Vh Olivia

Helene Randløv

Hej Olivia
Altså direkte nej, men min krop gik amok i den korte periode, jeg havde kobberspiral. En følelse af at være gravid med tilhørende bivirkninger og derfor hormonpåvirkning og underlivsbetændelser. Det skal jeg bare aldrig nogensinde bede om igen. Min læge havde forsøgt at tale mig fra det, fordi han var bekymret for netop det resultat. Efter en P-stav, en omgang P-ringe og minipiller droppede vi hormonprævention fuldstændig og brugte kondomer.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *