Olfaktorisk onsdag: Beroligende og afstressende noter

Aromatherapy Associates Inner Strength Bath & Shower Oil
24.01.24
Aromatherapy Associates Inner Strength Bath & Shower Oil

Der var særligt én grund til, at jeg læste Marcel Proust for nogle år siden. Selvfølgelig var det også både nysgerrighed og en udfordring til mig selv, der gjorde, at jeg kom i gang. Den grund, der vakte nysgerrigheden, var hans famøse sætning om en madeleine, der er dyppet i lindete. Faktisk har jeg ikke tal på, hvor mange gange jeg har læst den sætning i forbindelse med parfumekunst. Lugtesansen er som bekendt en stor del af vores smagssans og vores hukommelse. Der er masser af artikler på google, hvis du synes, det er spændende. Det interessante i mine øjne er især, hvordan vi både bevidst og ubevidst bruger dufte også de beroligende og afstressende noter.
Er duften for eksempel dit lingeri, dit power outfit eller mere din uldne sweater? Herunder kan du finde links til tidligere indlæg og beskrivelser, selv Katja har berørt dette emne.

Olfaktion

Der er en del spørgsmål til de duftindlæg, jeg skriver. De fleste handler om, hvordan jeg kan huske og skelne noterne i de forskellige dufte fra hinanden. Det er lidt svært at svare på, udover at det er øvelsen… jeg har jo interesseret mig for dufte i MANGE år. Olfaktion altså lugtesansen kan trænes op. Faktisk er den lidt som en muskel, du kan træne op, så den bliver stærk. Ligesom både muskler og hukommelsen kan den blive slidt, især hvis du ikke træner den.
Du kan sagtens selv træne i hverdagen og bruge dufte aktivt til for eksempel at huske og lære bedre. Når nu du skal vælge dagens duft eller tager fat i signaturduften, så beskriv duften for dig selv. Hvad minder den dig om? Kan du skelne en eller flere noter? Hvad gør de enkelte noter og duften som helhed for dig?

Beroligende og afstressende noter

Intentionen var, at ”Olfaktorisk onsdag: Beroligende og afstressende noter” skulle rundes af med forskellige noter i kategorien. Der er nemlig masser af noter, der beviseligt gør os i bedre humør, mere energiske og rolige. Der er nok også masser af forskelle fra person til person og sådan set også fra dag til dag… Er du ikke typen med rene æteriske olier og hjemmeblandede dufte, kan kompositionerne i dufte være svære at gennemskue.
Det var hyggelig læsning og hukommelsestræning at finde noterne i gamle indlæg og beskrivelser af dufte på bloggen. Særligt indlægget om Aromatherapy Associates Inner Strength Bath & Shower Oil vidner om både mit sprogs og min næses udvikling.
Hver eneste dag er udvælgelsen af min og dagens duft lystbetonet. Det kan jeg i hvert bilde mig selv ind, lige indtil duften bliver komplimenteret. Først der overvejer jeg, hvorfor valget faldt på lige den duft.

Ylang ylang

Det er en eksotisk, blomstrende og varm sødlig note, der både kan være syrlig, bananagtig og krydret næsten træagtig. Hvis jeg skulle give den en farve, ville den, som den fine blomst være grøn eller klar gul.

I beskrivelserne af ovennævnte dufte, kan du læse om lidt forskellige varianter af ylang ylang.

Rose

Selvom det ville være fjollet at kalde rosennoten andet end blomstrende, så er den faktisk også meget frugtig. Når man taler om denne note, bliver den ofte beskrevet som marmeladeagtig. Har du nogensinde smagt rosenmarmelade eller parfumeret en kage med rosenvand, kan du nok genkalde duften. Noten kan også sagtens have strejf af både hindbær, citron, hyldeblomster, litchi og endda mango.

De forskellige dufte nævnt ovenfor præsenterer vidt forskellige udtryk af denne klassiske note.

Olibanum

Denne note kender du måske under navnet frankincense. Det er også den oprindelige røgelse, som du kender den fra biblen. Duften er varm, træ- og harpiksagtig med en let grøn og frugtig syrlighed. Den kan også være let peberagtig krydret og balsamisk med en citronagtig kølig bitterhed. Den fungerer fantastisk som en tyngde for citrusnoter. Og som en gylden og måske let røget dybde i dufte med vanilje, rav, træ, myrra og moskus.

Det var en kæmpe aha-oplevelse, da jeg stod med denne oprindelige røgelse i hånden første gang. Duften er så genkendelig og den giver mig næsten øjeblikkelig ro. De ovennævnte dufte vidner om notens bredde.

Geranium

Duftgeranium kan dufte af alt fra mynte, citron, appelsin, rose, chokolade, kardemomme, kanel, ingefær, muskat, træ eller kokos. Der er også helt sære varianter, der skulle dufte af vaskemiddel, Old Spice eller cola. Geranium dækker altså over ekstremt mange arter, hvorfor man ikke rigtig kan beskrive duften generelt. Den mest almindelige variant dufter meget grønt og aromatisk. Ofte med et strejf af citronskal, en blomstrende rose og let skovbundsagtige nuancer af mos.

Mit eget kendskab til geraniums kvaliteter begyndte med en såkaldt ørepineplante, som jeg fik af min mormor. Siden da er det en duft, der påvirker mit sind. De MEGET forskellige eksempler på brug af noten illustrerer så fint dens styrke.

Alsidige noter

Der er masser af noter, der både alene og i kombination med andre bliver brugt i mange kompositioner. De bliver selvfølgelig brugt så flittigt, fordi de er meget alsidige:

De fem noter er almindelig brugt i RIGTIG mange dufte, hvorfor jeg ikke skriver en liste for hver af dem. Hvis du er nysgerrig, kan du læse de indlæg, hvor noterne er omtalt, det er der linket føre til. Husk, at du kan søge i et indlæg eller en tekst ved at klikke på Ctrl/Command og f.
Min klare overbevisning er, at det, der påvirker os på én måde den ene dag, kan påvirke os helt anderledes en anden dag. Der er også forskel på, hvordan man har brug for at blive påvirket af duften. Det er bestemt værd at overveje, hvis du vil arbejde mere aktivt med dine dufte.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *