Torsdags top ti: Efterårsdufte 2023

Torsdags top ti: Efterårsdufte 2023
28.09.23
Torsdags top ti: Efterårsdufte 2023

Ligesom sidste år finder du blandt Torsdags top ti: Efterårsdufte 2023 en lidt anderledes duftprofil. Generelt er jeg tiltrukket af noget langt mere råt og ofte mere maskulint, når temperaturen begynder at falde. Efteråret er helt klart også den årstid, hvor jeg har en slags opblomstring. Det er den sæson, jeg holder mest af, hvor jeg har det bedst, og hvor jeg føler mig mest tilpas. Egentlig havde jeg planlagt en torsdags top ti med frugtige sensommerdufte. Desværre lykkedes det mig ikke at få reduceret listen over de mulige kandidater til ti, før det var for sent. Det ligner mig ellers dårligt at falde for den slags, men altså vejret har bare kaldt på frugtige dufte. Måske bliver indlægget til noget næste år…
Som sagt er duftene her mere rå, mere røgede, mere krydrede og så er der meget mere træ…

Efterårsdufte 2023

Det var en kæmpe udfordring at vælge dufte denne gang… Allerhelst skulle der være en duft fra Le Labo City Exclusive… det var der faktisk også til at starte med. Min retfærdighedssans spænder dog ben for denne tilføjelse. Det er mindet om ALLE de gange, jeg har læst om et eller andet fra en for længst udgået kollektion. For mange år siden brugte jeg måneder på at støve en særlig neglelak op. Da jeg til sidst spurgte den pågældende skribent, var hun p*sseligeglad. Så tarvelig gider jeg ikke være. Derfor skriver jeg ikke om den fantastiske Myrrhe 55 i dette indlæg… Husk at du altid kan bestille prøveflasker af de forskellige dufte, hvis du ikke lige bor i nærheden af København, så du kan dufte til dem. Tom Daxon og Savour fås udelukkende i webshops.

Tekst markeret med * indeholder reklamelinks

Produkter markeret med ¤ er modtaget som anmeldereksemplar

1. BDK Parfums Gris Charnel Extrait

Nogle dufte er SÅ anpriste, at det er virkelig svært at tøjle forventningerne. Én af dem er den oprindelige Gris Charnel, derfor fik vores forhold en ret turbulent start. Selvom jeg udmærket kender mine præferencer, havde jeg taget en beslutning om, at vi var et match. Det var dog først, da Gris Charnel Extrait blev lanceret, jeg kunne være med. Umiddelbart har de to ellers temmelig mange fælles noter, på min hud er de dog HELT forskellige. Åbningen er relativt skarp med aromatisk kardemomme, stærk sort te og en intens og mælket figennote. I hjertet deler en honningagtig varme fra gråbladet stenrose, pudret iris og grøn træagtig vetiver scenen. I bunden er det først en mælket sandeltræsnote, krydret vanilje og varm tonkabønne. En ret balsamisk cedertræsnote og en dyb træagtig patchouli holder ved… på huden, i tøjet og hele natten.

2. Tom Daxon Riven Oak

Det var kærlighed ved første snif, selvom første møde med Riven Oak nok godt kan være en smule overvældende. Heldigvis falder den krydrede og sprittede åbning lynhurtigt til ro, hvorefter duften er som et kram. Denne kvalitet hænger sammen med, at Riven Oak i en lang periode var yngstens foretrukne duft. Og han giver intet mindre end de bedste kram i hele verden! Den overvældende åbning skyldes blandingen af pimento, der rummer en frugtig sødme og en intens krydret kvalitet, og lagret rom. Der er også en snert af bergamotte. I hjertet bliver en sofistikeret blanding af egetræ og varmende rav, der er anlagt på molekylet Iso E Super. I bunden er det let røget vetiver, tør men blomsteragtig cedertræsnote og en varm cremet moskus, der takker af. Riven Oak er en helt afsindig lækker, ren, vovet og velkomponeret duft.

3. Initio Parfums Prives Rehab Extrait de Parfum*

Først nu er jeg blevet opmærksom på, at Rehab bliver sammenlignet med en af mine favoritter til ham den langhårede. Det sjove er bare, at jeg slet ikke kan få øje på sammenligningen. Duften er simpelthen en helt anden. Ham den langhårede kan virkelig bære seriøst krydrede dufte, og det har jeg altid udnyttet. Det er selvfølgelig også en af mine kæpheste, at mænd ikke partout skal dufte af agurk, blæsevejr og citrus. Det er til gengæld en duftprofil, han virkelig ikke kan bære. Rehab, kan jeg ikke forestille mig, vil klæde ham, fordi den åbner med en intens kombination af lavendel og bergamotte. I hjertet er en let røget sødme fra cedertræ, en tør grøn vetiver og en skovbundsagtig patchouli. Som afrunding er det cremet sandeltræ, en næsten vaniljeagtig guaiactrænote (nej, jeg kan altså ikke skrive pukkenholt) og en blød moskus.

4. Savour Rose In The Shadow Eau de Parfum

To timer brugte Linda Landenberg, skaberen af Savour, på at dele historierne og tankerne bag Savour med mig. Udover et komplet discovery set valgte Linda at sende mig Rose in the Shadow. Den var netop blandt de tre dufte, der talte lidt mere til mig end de resterende… på baggrund af beskrivelserne.
Det første ord, der falder mig ind, når jeg dufter til den, er klar. Det er noget så sjældent, som en rå rosenduft. Der er INGEN romantik eller sødme at spore, og det er ret frækt, forgængeligt og spændende. Duften er kontrastfuld med nærmest øredøvende rosennoter og en sprød næsten æbleagtig friskhed. På den anden side finder du let røget træ, intense noter af citrusagtige korianderfrø og næsten kamferagtige laurbærblade. Pudret irisrod, blød moskus og en rigtig skovbundsagtig patchouli lukker og slukker efter mange timer på huden.

5. Maison Trudon Mortel Eau de Parfum

Første billede der lander på den indre skærm, når jeg dufter til Mortel, er af min mor, der polerer spisebordet. Det er den mest rå af alle duftene, det er egentlig ikke en særlig tilgængelig duft. Den åbner med sort peber, muskatnød og pimento… en ret så intens blanding! I hjertet er der en skarp grøn olibanum, sej frisk harpiks og noget træ… En krydret myrra, et strejf af læderagtig labdanum, en antydning af sødme fra styrax og cedertræ udgør bunden. Mærkets beskrivelse af Mortel er temmelig artistisk… ”Kunstneren, der lever mellem skygge og lys, er et dødeligt væsen. Halvvejs mellem den religiøse og revolutionæren med en umættelig tørst efter evigheden”. Mortel er indbegrebet af røgelse og den katolske kirke… den rummer både varmen og kulden. Den er mørk og krydret og samtidig nærmest æterisk i sit udtryk.

6. Kayali Invite Only Amber|23 Eau de Parfum*

Det er ingen hemmelighed, at mødet med Invite Only Amber | 23 ikke var en succes. Selvom den både var i spil til Torsdags top ti: Efterårsdufte 2022 og Vinterdufte 2022/23, men blev vraget begge gange. Efterfølgende har den bare stået på hylden, men blev altså taget til nåde for et par ugers tid siden. Der er ingen tvivl om, at min næse har udviklet sig en del… sidste år var vi mildest talt uvenner. Den åbner med syltede kirsebær, honning, tobak og et strejf af nutella. I hjertet er der kanel, en antydning af rose og en grøn syrlighed fra petitgrain. I bunden er det en overvældende komposition af rav, oud, fedme fra vanilje, afrundet styrax, mælket sandeltræ og jordbundsagtig cypriol. Afslutningsvis er det et strejf af let røget patchouli og en tilgivende moskus, der forbliver på huden.

7. Thomas De Monaco Eau Coeur Parfum¤

Hvis man kan beskrive en duft som smuk, så er Eau Coeur netop det! Det er den første duft, jeg er stødt på, der ikke har en række ”minder mig om”-dufte på Fragrantica. Det er også en ret så anderledes komposition, så det er ikke så mærkeligt, at den ikke minder om alt mulig andet. Som det var tilfældet med Raw Gold, er der kun de allerede producerede flakoner af Eau Coeur. Når den er udsolgt, kommer den med stor sandsynlighed ikke tilbage.
I åbningen er der en intens frugtig osmanthus, en brusende rosenpeber og en tung magnolienote. I hjertet er det især trænoterne af ege- og cedertræ, jeg fanger, der er dog også et strejf af rose. I bunden hersker en krydret og vaniljevarm tonkabønne, en blød moskus og Ambrox Super molekylet, der sørger for at slibe kanterne og binde noterne sammen.

8. Byredo Super Cedar Eau de Parfum*

Her er en temmelig diskret men alligevel ret så bemærkelsesværdig og ikke mindst afsindigt holdbar duft. Der er en svag duft af rose i åbningen, men det er mere selve busken end blomsten i min næse. I hjertet er der en blød og afrundet cedertræsnote, mens finalen er en kombination af tør vetiver og silkeblød moskus. Den har lidt samme flygtige kvalitet som petrichor. I øvrigt er jeg fuldstændig overbevist om, at der gemmer sig en del Iso E Super i kompositionen. Det er en vildt cool, tilbagelænet og moderne duft. Selvom jeg mener, duften er diskret, er det en duft, der indhyller dig fuldstændigt. Den er varm og rar uden overhovedet at være sød eller krydret, det gør den velegnet som ”kontorduft”. Det er en duft, der giver dig kant og forstærker din tilstedeværelse i rummet.

9. Christian Louboutin Loubirouge Eau de Parfum

Duften har stået på min ønskeseddel i evigheder, den er så enkel og samtidig virkelig raffineret! Flakonen derimod, synes jeg, er så ekstravagant, at det næsten er vulgært. Loubirouge skulle symbolisere grundlæggelsen af Christian Louboutins forretning og mærke. Galleri Véro-Dodat i Paris er kendt for at huse mærkets første butik, hvor han sad med sine første designs. Der hvor assistentens røde neglelak endte med at være grundlaget for mærkets nærmest ikoniske varemærke nemlig de røde såler.
Loubirouge åbner med kardemomme, i hjertet er en pudret irisnote, mens en krydret sødme fra vanilje tøjler den enkle komposition. Det er ekstremt stramt og enkelt, men det virker! Duften er beskrevet som en forestilling for sanserne, en krydret kabaret af rav, der er koreograferet af parfumøren Marie Salamagne. Følg selv sporet fra de høje hæle gennem Christian Louboutins evige inspirationskilde det glamourøse Paris…

10. Maison Martin Margiela Replica Jazz Club*

Det oprindelige duftvalg til Torsdags top ti: Efterårsdufte 2023 var en anden replicaduft. Den blev jeg bare ikke venner med… Jazz Club derimod er en særdeles elsket og brugt duft i samlingen. Det er ældsten, der bruger Jazz Club mest, men den duft klæder ham også bare SÅ godt. Inden ”Style Description” var ”Memory in a Fragrance” blev den kategoriseret som en herreduft. Måske skal man også have lidt hår på brystet for at bære den…
Fortolkningen af ”heady cocktails and cigars” er heldigvis løs. Det er en krydret rosenpeber, der åbner med et strejf af sæbet neroli og tørret citronskal. I hjertet finder du en krydret årgangsrom, en grøn og let røget vetiver og en overraskelse i form af salvie. En lækker sødme fra en dyb tobaksnote, fed krydret vanilje og en let blomstret styrax følger dig hele vejen hjem.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *