Torsdags Top Ti: Sommerdufte 2022

Torsdags Top Ti: Sommerdufte 2022
25.08.22
Torsdags Top Ti: Sommerdufte 2022

Egentlig havde jeg besluttet at gå på jagt mellem de mange sommerversioner af kendte og elskede dufte. I praksis blev det dog ikke rigtig heldigt, jeg synes i mangel af bedre ord, at de er irriterende. Der er helt sikkert også noget snobberi indover, det vil jeg ikke afvise. Mængden af mennesker, der savner en udgået eller speciel version af en duft, er faktisk ret omfattende. Det er både frustrerende for dem og mig, når jeg ikke har en jordisk chance for at hjælpe. Derfor gik jeg på jagt i min egen samling i stedet, hvor der selvfølgelig udelukkende er skønne dufte. Her er dem jeg især elsker at bruge om sommeren.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at der er nogle mærker, hvor jeg oftere finder favoritter. Der er også nogen mærker, jeg vælger, fordi de er lettere at komme i nærheden enten fysisk eller prismæssigt.

Tekst markeret med * indeholder reklamelinks

Produkter markeret med ¤ er modtaget som anmeldereksemplar

1. Matiere Premiere Radical Rose Eau de Parfum
Radical Rose og Encens Suave var de første dufte jeg faldt for fra Matiere Premiere. Radical Rose er en intens og berusende fortolkning af centifoliarosen, krydret med knust safran og et drys af friskkværnede peberbær. Bunden består af en dyb træagtig og let røget patchouli og labdanum med en næsten læderagtig kvalitet. Der er med andre ord ikke noget let, sart eller særlig feminint over denne duft.
Skaberen af Radical Rose, Aurélien Guichard, beskriver den selv som “An Overdose of Rose Absolute”. Det er en af de højeste koncentrationer af Rose Absolute i dufte overhovedet. Derfor skal du nok være ret glad for netop denne note, for at holde af duften. Det gør jeg! Og så elsker jeg simpelthen duften af safran, som også er tydelig. Det er en duft, der bliver lagt rigtig meget mærke til.

2. Le Labo Jasmin 17 Eau de Parfum*
Mit første møde med Le Labo, var i Liberty i London. Det var i 2011, og den trettende duft Santal 33 var lige landet et par uger forinden. Heller ikke dengang var vi særligt gode venner, selvom jeg til stadighed arbejder intenst på det. Desværre havde jeg ikke så meget tid den dag, og der var meget andet, der skulle inspiceres i Liberty. Derfor var det desværre først mange år senere, jeg slog kløerne i min favorit nemlig Jasmin 17. Duften af jasmin kan være så overvældende, at det lugter rigtig grimt næsten fækalt. Sådan er Jasmin 17 naturligvis ikke!
Den åbner med en fin komposition af bitter appelsin, appelsinblomster, neroli og en skøn ren jasmin. En sart sødme fra vanilje, muskus og palmerosa tager til. Mens bunden af rav, cedertræ og den citronagtige litsea cubeba runder duften af.

3. Floral Street Arizona Bloom Eau de Parfum*
Der var mange overvejelser for og imod, da jeg købte denne duft. Den dufter så meget af den fabelagtige kokosis, jeg spiste i Thailand i 1993. På den anden side har jeg det jo ret stramt med kokosdufte. Den har til gengæld andre interessante kvaliteter, som jeg måtte undersøge nærmere. Den dufter af en dag ved stranden og salt på varm hud. Den minder mig om varme nætter, en gåtur med bare tæer i sandet, hede kys, nøgenbadning, sand alle vegne… Og hud man har lyst til at smage på.
Ballet åbner med en kombination af kokos og salt. Drivtømmer, moskus, bitre figenblade og blødt rav byder op til dans. Mens sart jasmin, sort peber og slåenlav holder festen kørende hele natten. Det er på en gang en stille, men også intens duft, der holder længe på huden.

4. Byredo Pulp Eau de Parfum*
Pulp og jeg har et langt had- og kærlighedsforhold. Det har været en udfordring at nå til et sted, hvor jeg nyder at bære den. Byredo selv beskriver duften som et sansebombardement. Pulp fascinerer og provokerer mig, den dufter berusende og aldeles fantastisk, men også af fordærvet frugt. Det er dobbeltheden i duften, der gang på gang fik mig til at prøve den og til sidst købe den. Netop derfor er Pulp en udpræget sensommer duft i mine øjne, den indfanger både sæsonens intense varme og overflod. Pulp er en legende og vinøs komposition, der løber dig i møde med modne solbær, kardemomme og bergamotte. Duften af meget modne figner og æbler omslutter dig, mens gardenia sniger sig stille ind i omfavnelsen. Pulp driller til det sidste med en blanding af cedertræ og smeltet mælkechokolade.

5. Montale Paris Intense Tiaré Eau de Parfum
Da jeg for mange år siden ville genkøbe min yndlingssommerduft, Escale aux Marquises fra Dior, var den udgået. I årevis turde jeg ikke dufte til Montale Paris Intense Tiaré af frygt for, den ikke var en erstatning. Det lyder nok tosset, men jeg kunne ikke bære at få hjertet knust igen, ja sådan føltes det altså.
Intense Tiaré mangler, som navnet antyder, letheden. Det er en intens blomsterduft med en markant kokosnote, og det var Escale aux Marquises ikke.
Den åbner med en næsten overvældende tiaréblomst eller tahitigardenia, som den også hedder. Når den mælkede kokosnote rammer næsen, fører den dig til fjerne strande og dage under parasollen iført sololie. Den intense åbning stilner af og bliver tilført sødme fra vanilje og lidt sæbet jasmin. En næsten bananagtig note af ylang-ylang med et strejf af rose fuldender kompositionen.

6. Ortigia Fico d’India Eau de Parfum
Da jeg gik i Ca’ d’Oro for at søge inspiration til dette indlæg, foreslog skønne Ole duften Ortigia Fico d’India.
Der er mange noter, jeg elsker! Figenblad er bestemt ikke en af dem. Derfor var jeg temmelig afvisende i begyndelsen. Denne duft adskiller sig dog så markant fra alt andet i min samling, at jeg alligevel købte den med. Her et par måneder senere, har jeg for længst overgivet mig. Det er en sofistikeret, frisk og let krydret duft. Fico d’India er på samme tid mælket, kaktusgrøn, lidt figenfrugtig og saftig med knasende tørt cedertræ i bunden. Det er en skøn og subtil forening, der sammen med et hint af neroli ender i en brise af sæbe og pudder. Med andre ord dufter Fico d’India rent. Det er en duft, der gør sig godt både til dasedage og hede nætter.

7. N.C.P. Olfactives Jasmine & Sandelwood Facet 301 Eau de Parfum
Der er flere og flere mærker, der lader sig inspirere af den mellemøstlige dufttradition med at kombinere forskellige dufte. Tanken er, at man kan tage hvilke som helst dufte fra serien og kombinere dem på kryds og tværs. Det er jeg ret fascineret af, selvom jeg endnu ikke har prøvet det med denne serie. Der er kommet flere serier til siden lanceringen af Seven Facets serien, som denne duft er en del af. Selvfølgelig kan de fint bruges alene, men jeg satser på, at kombinationerne tager dem skridtet videre. Jasmine & Sandelwood Facet 301 bruser nærmest i næsen med et flor af hvide blomster. Det er en sart og fin jasmin, der trækker læsset hele vejen, mens en cremet note af sandeltræ runder blødt af. Det er duften, jeg vælger, når det gerne må være lidt diskret.

8. Stéphane Humbert Lucas 777 God of Fire Eau de Parfum
Aivaras hev en prøveflaske frem fra gemmerne i sit fantastiske parfumeri Crime Passionnel. God of Fire er modsætninger. Duften er som en kølig brise og et varmt pust, den er skøn om dagen, og den forfører om natten. Den er legende, frugtig og elegant, og så er den på én gang maskulin og feminin. Om dagen er det en tropisk smoothie, om aftenen er det en sofistikeret cocktail i skæret fra solnedgangen.
Det lyse og legende er en komposition af røde bær, ingefær, citron og sur mango. Et strejf af jasmin og friskslået hø (kumarin) folder sig ud, mens noter af træ bygger en smagfuld bro mellem de forskellige noter. Den er afrundet med både rav og moskus, mens tiden på huden afgøres af den dybe note af agartræ og den grønne mosnote cypriol.

9. Kayali Déjà Vu White Flower | 57 Eau de Parfum*
Kærligheden til Déjà Vu White Flower | 57 er selvfølgelig påvirket af alle de komplimenter, der følger med. Duften klæder mig åbenbart ganske godt, for det er hver eneste gang, jeg bærer den. Det er som nævnt i Månedens Favoritter: Juli 2022 ikke en duft, jeg selv ser som ”min”. Den bliver dog alligevel brugt flittigt, da Déjà Vu White Flower | 57 passer til det meste. I hvert fald er det en, jeg både griber efter morgen og aften. Den er meget feminin, sød og frugtig, men stadig elegant.
Det er et raffineret blomsterflor af jasmin, tuberose, gardenia og neroli, der udgør hjertet i duften. Det tager over fra den søde og frugtige åbning af pære og nektarin. En krydret sødme og dybde fra patchouli, sandeltræ og en meget intens vaniljenote runder duften af.

10. Karmameju Nectarflame Eau de Parfum
Duftene fra Karmameju har et helt andet liv på huden end andre dufte, jeg bruger. Selvom de fleste dufte nok kan betegnes som en slags aromaterapi, så er netop denne behandlingsform jo Karmamejus DNA. Det bærer alle tre dufte fra mærket naturligvis præg af. En duft uden en terapeutiskeffekt ville simpelthen ikke passe ind i sortimentet på samme måde. Duftene skal generelt have lidt mere tid til at sætte sig, får de det, holder duften længe på huden.
Nectarflame er på én gang sart, intens og forførende. Den åbner med en brusende blanding af lindeblomst, en rosengeranium og et strejf af lavendel. En elegant blanding af nathyacint, abelmoskus, bulgarsk rose, jasmin, magnolie og ylang-ylang afslører et krydret og blomstrende sødmefuldt hjerte. En berusende bund og holdbarhed opnås med labdanum, styrax, cedertræ, patchouli og den let røgede note af guaiactræ.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Sofie Udklit

Åh, hvor ville jeg ønske at jeg havde samme oplevelse af God of Fire! På min hud (eller måske med min næse…) er der noget myggespray over den som jeg bare ikke kan komme over 😭 og den lyder jo *fantastisk*!
Måske skulle jeg prøve igen ved lejlighed.
Synes ellers Stephane Humbert Lucas laver nogle fantastiske ting! Har Soleil de Jaddah på lige nu og eeeeeelsker Une Nuit a Doha, så der er lige et par anbefalinger herfra hvis du ikke har testet dem 😍

Helene Randløv

EEjj, æv. Det lyder også rigtig træls, det er nok den der cypriol i bunden, der driller dig… det ER en virkelig speciel note, især blandet med oud. SHL 777 er FANTASTISK hele serpent collection vil jeg bare eje… også dem jeg ikke lige faldt pladask for. Mortal Skin skal være den næste tror jeg. Både Soleil de Jaddah og Une Nuit á Doha er fab… Er det den originale eller mangoversionen du har af Jaddah?

Sofie Udklit

Det kan godt være det er derfor… Gad vide om jeg ikke kan lære at sætte pris på den? 😉 🤞
Kan se at jeg har en enkelt duft med cypriol (tak til Fragrantica for note-opslag), og der er 0 myggespray over den for mig… Eksperimenterne må fortsætte!

Jeg kører på en sample af den originale Soleil de Jeddah, men mangoversionen er *meget* højt på listen med dufte jeg skal have prøvet! 🙂 Har du prøvet den?

Helene Randløv

Nope… men det er lidt spændende synes jeg. Så jeg skal også have næsen i den snart. Hvilken én er det, der også indeholder cypriol?
Så kan min næse måske hjælpe. Og ja… hvis jeg kan lære at holde af Diptyque Philosykos og Le Labo Santal 33… Så kan du også, med denne her. Det har så også taget mig VIRKELIG lang tid.

Sofie Udklit

Haha, jeg er committed til at give den en chance mere nu! 😉
Det er Andy Tauer Sundowner jeg kan se også indeholder cypriol, og den er jeg virkelig vild med. Måske fordi jeg ikke rigtigt tænker over cypriolen…
Philosykos kan jeg super godt lide, men Santal 33 har jeg stadig ikke fået duftet til 😅

Helene Randløv

Den er også så skøn, den elsker jeg også!
Det er elleve år, det har taget mig at blive dus med Santal 33 og nok endnu længere med Philosykos. Og bare fordi vi er dus… behøver vi jo ikke at være venner 😀

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *