Aromaterapi: Dufte der kan påvirke humøret

06.04.14
Aromaterapi produkter

Aromaterapi produkter

Aromaterapi kan være en noget speget affære. Rigtig mange påstande om at kunne helbrede dit-og-dat, som der intet belæg er for, flyver omkring, og der sælges mange “aromaterapeutiske” produkter, som blot indeholder almindelig parfume.

Jeg har derfor også altid ment, at al aromaterapi var svindel og humbug, men efter et par ret overbevisende oplevelser, satte jeg mig for at undersøge det nærmere.

Dufte kan påvirke dit humør
Æteriske olier og aromaterapi kan både helbrede kræft og alvorlige infektioner, hvis man skal tro, hvad man læser på internettet. Det skal man selvfølgelig ikke, og det er der selvfølgelig heller ikke skyggen af bevis for, at de kan.

Hovedparten af de æteriske olier er heller ikke nogen god idé at bruge til at behandle huden. De kan skade huden på flere måder.

Men det, som de æteriske olier derimod kan, er at påvirke dit humør. Og det gør dem brugbare, hvis man lider af stress, søvnløshed, uro osv.

Der findes flere studier, der dokumenterer at visse æteriske olier kan have en effekt i forbindelse med blandt andet angst, smerte og stress. Man ved ikke præcis hvordan eller hvorfor det fungerer, men teorien er, at de æteriske olier på en eller anden måde påvirker vores limibiske system (den del af hjernen der styrer vores hukommelse, følelser og instinktiveadfærd) via receptorerne i næsen. Hvordan det helt præcis foregår ved ingen.

Et studie har for eksempel vist, at duften fra bergamotte olie lindrede angst før operation hos 109 patienter, der ventede på en operation.

Et af de mest interessante studier har vist, hvordan citronolie lindrede smerte hos mus.

Inhallation af pebermynteolie har vist sig at kunne lindre kvalme.

Der er mange, mange andre studier af dette område. Nogle af dem viser en effekt, andre gør ikke. Det er et mudret område, men der er næppe tvivl om, at visse dufte kan lindre både angst, stress og smerte. Ikke behandle, men lindre.

Mine yndlingsprodukter
Hverken angst, stress, smerte eller søvnløshed er ukendte faktorer i mit liv. Jeg har (haft) dem alle i mit liv, og disse produkter lindrer. Det er meget vigtigt for mig at understrege at INGEN af disse produkter kan behandle, men de kan lindre et til tider lidt presset hoved som mit.

Aromatherapy Associates Relax Deep
Jeg er en dør til at falde i søvn om natten. Mildest talt. Og jeg har i perioder god hjælp af Deep Relax-produkterne fra Aromatherapy Associates. Jeg falder nemmere i søvn, hvis jeg bruger enten Deep Relax Bath and Shower Oil eller Deep Relax Balm – eller en kombination af begge.

Netop disse produkter var min første oplevelse med effekten af aromaterapi, og jeg køber dem igen og igen. Der findes flere studier, der viser især effekten af lavendel på søvn, men færre på de olier, som Deep Relax indeholder. Der er kamille i, og det optræder i dette studie. Under alle omstændigheder virker den på mig. Jeg bliver mere afslappet og falder simpelthen nemmere i søvn.

Andre favoritter herhjemme fra samme mærke er Aromatherapy Associates Support Equilibrium Bath & Shower Oil og Support Breathe Bath & Shower Oil.

Da disse er badeolier er de æteriske olier blandet op med almindelige olier, så man kan bruge dem på huden. Rene æteriske olier er no-go direkte på huden.

Magasin og Storm i København forhandler Aromatherapy Associates herhjemme. Der er ikke stor forskel på de danske priser og de engelske, så det er ekstra-dejligt, at Magasins webshop også forhandler produkterne nu.

Derudover køber jeg det på de engelske webshops som for eksempel Beauty Expert og Beauty Bay.

Koden HUND giver lige nu 20 procent hos Beauty Expert og virker også på nedsatte varer. Koden virker for de første 100 kunder, der bruger den, så det er en begrænset fornøjelse.

Aveda Stress-fix 
Aveda Stress-fix er den seneste favorit herhjemme, og jeg har endnu ikke nået at bruge produkterne mere end et par gange.

Stress-fix er et friskt navn til en olie, og at sige, at den løser stress-problematikker vil være noget af en overdrivelse. Men når jeg er stresset, opkørt osv., så hjælper den mig til at falde til ro i situationen. Den indeholder lavendel, lavandin og salvie.

Sephora, Magasin, Palma Spa og Beauty Avenue forhandler Aveda herhjemme.

Vi venter stadig på en dansk internet-forhandler, men du kan købe det online hos feelunique.com.

Brænder
Æteriske olier kan ikke bare irritere huden og give allergiske reaktioner. De kan også være både cellegifte og øge hudens følsomhed overfor sol. Derfor må man ALDRIG bruge rene æteriske olier direkte på huden.

Og kontakt med huden kan man helt undgå, hvis man bruger en aroma diffuser og nøjes med at inhallere olierne. Det virker også godt med førnævnte badeolier.

Der findes mange slags lige fra de klassiske med et stearinlys, moderne maskiner med lys, lyd og jegvedikkehvad. En lille skål med næsten kogende vand kan være alt, hvad der skal til, og fungerer prima som en gratis forstøver til æterisk olie. Jeg kan godt lide brændere, der er en ‘elektrisk sten’, så jeg slipper for fyrfadslys og har mere kontrol. Jeg har fundet dem på Apo-Rot.

Når jeg bruger den, eksperimenterer jeg også lidt med at bruge de helt koncentrerede olier som for eksempel dem fra Urtegaarden, men det er jeg langt fra ekspert i at blande selv.

Tromborg Aromatherapy Body Lotion
Jeg ved det jo godt. Æteriske olier på huden er en dårlig idé. Derfor bør jeg heller ikke bruge en aromaterapeutisk body lotion, det er selvfølgelig på mange måder en dårlig idé.

Men denne er bare så skøn! Duften er vanvittigt lækker, og at smøre min krop ind i denne er den perfekte måde at falde ned på ovenpå en lang dag, når jeg går i seng. Det har været et fast aftenritual herhjemme, siden jeg lærte denne at kende, og at den har en lækker konsistens også gør jo ikke noget.

Tromborg Aromatherapy Body Lotion koster 390 kroner for 200 ml. i blandt andet Magasin, Matas og på Tromborgs egen webshop.

Brug din sunde fornuft
Det er jo ret logisk at æteriske olier kan påvirke ens humør. De fleste af os ved, hvordan dufte i vores hverdag kan ændre vores humør fra det ene øjeblik til det andet – duften af friskbagt brød, nyslået græs, roser osv.

Men dette felt er så fyldt med udokumenterede påstande, så far med lempe. Hvis nogen påstår, de kan helbrede kræft med æterisk olie, så passer det nok ikke. Men at kunne påvirke ens humør og lindre med dufte giver mening.

PS. Er du allergisk overfor parfume skal du selvfølgelig holde dig langt, langt væk!

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Anne M

Jeg har netop bestilt Aromatherapy Associates Deep Relax Balm efter at have duftet til badeolien i Magasin et par gange. Den dufter virkelig behageligt og beroligende, og jeg håber at den kan hjælpe mig med at falde til ro og i søvn om aftenen.
Jeg har også duftet til Karmamejus små aromaterapi roll-ons, der er også et par beroligende dufte iblandt. Kender du dem, Katja?
I går i Magasin faldt jeg også lidt for Cowsheds Moody Cow duftlys som også var dejligt beroligende. Men jeg har ikke prøvet duftlys før, så jeg lægger ud med Deep Relax Balm’en og ser hvordan den virker på mig 🙂

Katja Moikjær

Jeg har desværre hverken prøvet Karmameju eller Cowshed til dette formål.
Jeg håber at Deep Relax Balm også virker for dig 🙂

Anne M

Jeg synes den virker bedst når jeg “snuser” lige ned i balmen – og meget mindre når jeg smører den på fx tindinger eller pulspunkter.
Hvordan bruger du den mon?
God påske og tak for en dejlig blog som har været med til at vække min indre dåse!

Katja Moikjær

På begge måder 🙂 Eller lægger den steder, hvor jeg kan dufte den

Jytte

Kan man bruge Aromatherapys uden at gå i bad. Ikke fordi jeg som sådan ikke vil bade – bare ikke om aftenen. Altså; kan den bruges på tør hud?

Katja Moikjær

Ikke olien. Men balmen kan. Alternativt er det her glasset med kogende vand eller en diffuser kommer ind i billedet 🙂

Line

Jeg har skrevet hele to mails til jer ang. valg af bl.a ansigscreme fordi jeg simpelhen kan se så mange af dem er fyldt med dufte af den ene eller anden slags. Jeg er i vildledende…ved simpelhen ikke hvad jeg skal vælge, når jeg har behov for en dagcreme der virker! Jeg har prøvet så mange nu, og lige nu er jeg på Tromborg! Den dufter dejlig af citrus men nu tænker jeg…er den god nok? Jeg har tendens til tør og følsom hud. Jeg kan ikke være i solen uden at blive rød 10 min efter. Er en rigtig bleg skandiav hvis man kan bruge det ord. Nu håber jeg I snart vil komme med et indlæg om en perfekt dagcreme! Mangler så meget jeres hjælp! Da jeg forsøge mig med mail til jer, sagde I på fb at den sikkert var røget i jeres spamfilter, og skulle prøve igen. Tjaaa nu står vi her og efter dette indlæg er jeg i tvivl om mit valg af min Tromborg creme.

Katja Moikjær

Kære Line
Det er jeg ked af, jeg har ikke fået nogle af dem. Men med de mængder mails, vi får for tiden, så er det svært at overskue.
Hvis du vil undgå parfume, så skal du bestemt ikke bruge Tromborg! De er meget parfumerede.
Hvad har du brug for i en dagcreme? Er det solfaktoren, der er afgørende for dig?
Kh. Katja

Line

Faktor er ikke afgørende for mig. Jeg har brug for fugt og den skal ikke fedte for meget. Jeg har tør/følsom hud. Har tidligere haft røde pigment prikker på huden, som sikkert kan komme igen, derfor passer jeg sådan på min hud. Om vinteren bruger jeg ofte en olie i ansigtet inden jeg smører dagcreme på.

Katja Moikjær

Hvis du har pigmentpletter, så er høj faktor afgørende. Måske Vichy? Fås både i 30 og 50
http://www.vichy.dk/solbeskyttelse/fugtgivende-ansigtssolcreme-spf-50-capital-soleil/p8705.aspx

Line

Hej igen Katja
Ja men er det ikke bare solcreme? Jeg vil jo gerne have en god fugtgivende dagcreme, som hjælper mig mod tør/sensitiv hud, hvor jeg før har haft røde knupper på huden. Måske ikke så meget pigment, som jeg skrev tidligere. De ligende små bumser, men var det ikke ifl. hudlæge. Jeg synes virkelig det at finde en god dagcreme er en jungle.

Line

Hej igen Katja
Ja men er det ikke bare solcreme? Jeg vil jo gerne have en god fugtgivende dagcreme, som hjælper mig mod tør/sensitiv hud, hvor jeg før har haft røde knupper på huden. Måske ikke så meget pigment, som jeg skrev tidligere. De ligende små bumser, men var det ikke ifl. hudlæge. Jeg synes virkelig det at finde en god dagcreme er en jungle.

Dorrit

Tak for et godt indlæg. Jeg kan ikke finde den sten på den tyske hjemmeside? Kan du ikke linke direkte? Mvh. Dorrit

Katja Moikjær

Nej, jeg kan ikke få det til at virke. Det er meget irriterende 🙁 Prøv at søge på taoasis så burde den dukke op

Maria

Er æteriske olier udelukkende gode for deres duft? Kan de ikke have nogen positiv effekt på huden?
I forbindelse med en ret stresset periode har jeg genoptaget tørbørstning om morgenen, som jeg ellers ikke har gjort i mange år. Det er virkelig givende for mig at bruge 5-10 minutter på at mærke min krop. Dejligt!
Da min børste er en del år gammel, besluttede jeg mig for at forkæle mig selv med en ny fra Karmameju.
I forbindelse med købet blev jeg anbefalet at købe deres body oil med navnet “Wild”, fordi den “modvirker appelsinhud og væskedepoter.”
De æteriske olier grapefrugt, krusemynte og patchouli stimulerer, renser og revitaliserer huden ifølge Karmameju.
Karmameju kalder de æteriske olier for antimikrobielle olier, hvilket leder mine tanker hen på lægevidenskaben.
Er der noget om alt dette, de nævner? Eller er effekten ved olien “blot”, at den kan virke energivende på sindet? (hvilket jo ikke er en dårlig effekt)

Ditte

Jeg faldt lige over dette ældre indlæg om aromaterapi på google, men jeg er helt ny indenfor dette område, og jeg søger efter inspiration og gode råd pt.
Jeg har læst en masse på nettet omkring emnet, men jeg er meget i tvivl. Er de produkter, som i anbefaler bedst? Eller er det bedre at bruge de der æteriske olier, som f.eks anbefales her https://shop.cosmos-co.eu/da/diy-hvad-er-aromaterapi-og-hvordan-virker-det-a-67
Eller er resultatet det samme? Gør det nogen forskel eller hvordan og hvorledes?
Jeg synes de der olier er billigere end mange af de andre flotte produkter, som kan købes. Men hvis effekten er den samme, kan jeg som enlig mor jo sagtens gå efter det billigere alternativ 🙂

Helene Randløv

Hej Ditte
Dette er naturligvis en anbefaling af de produkter, vi har erfaringer med.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *