Pigmentpletter, hyperpigmentering, melasma, graviditetsmaske – en guide til pigmentforandringer

27.09.18
Hyperpigmentering

Hyperpigmentering

Pigmentpletter, hyperpigmentering, melasma. Er du kvinde, er der en stor sandsynlighed for, at du kender til problemet. Brune pletter i ansigtet, på brystet, hænderne eller andre steder, der er udsat for solen. Kvinder er langt hyppigere ramt end mænd – årsagen er sandsynligvis hormoner. Der er en klar sammenhæng mellem hyperpigmentering og både graviditet og hormonel prævention.

Jeg selv har rigeligt af dem. To graviditeter, tre børn, et par hormonspiraler og anden medicin har sat sig tydelige spor. Jeg kan med den rette hudpleje gøre dem stort set usynlige, men der skal ikke meget mere end et par uforsigtige timer i solen uden beskyttelse og pling! – så er lige så tydelige som før.

Solbeskyttelse
Og derfor vil jeg gerne starte med at synge den sædvanlige sang om at passe på solen. Fordi jeg har nu fjernet mine pigmentpletter mindst 4 gange med forskellige fremragende midler. Og hver eneste gang, så skal jeg bare lige ud på terrassen med min morgenkaffe eller ud i haven og ordne lidt. Ikke noget der er værd at tale om og ikke noget der er værd at tage solcreme på for. Og hver eneste sommer slutter jeg med at have præcis de samme pigmentpletter som året før. De sidder det samme sted, det er de samme pletter. Solen fremkalder dem igen og igen, når jeg ikke passer på. Problemet med solcreme er, at det kun virker, når man bruger den…

Ja, jeg kan faktisk mindske min hyperpigmentering i en sådan grad, at den bliver stort set usynlig (hvornår jeg så lærer at beskytte den mod solen, det er så et andet spørgsmål…). Jeg har prøvet så godt som alt på markedet og jeg vil dele det med jer, krydret med den forskning der findes.

Den ulovlige ingrediens
Problemet med den videnskabelige forskning af emnet er, at den stort set udelukkende interesserer sig for hydroquinon, som er standardbehandlingen, som alt måles op mod. Hydroquinon har eksisteret i årtier som en effektiv behandling mod hyperpigmentering, og den spiller hovedrollen i stort set al forskning på området – og så er den forbudt i Danmark. Det er der mange gode grunde til, som jeg ikke vil komme ind på, det er der ingen grund til, hovedproblemet er under alle omstændigheder, at vi ikke kan bruge al den fine forskning til en pind – vi kan slet ikke få fingrene i det alligevel.

Så hvad kan vi så gøre i stedet? Der findes selvfølgelig en masse gode muligheder. De er bare ikke nær så godt undersøgt som den forbudte hydroquinon. Men de findes. Og de er:

Glykolsyre
Start altid din hudplejerutine med et mild syreprodukt til daglig brug. Og hvis du har pigmentpletter er det en god hjælp. Det er ikke nok til at fjerne dem alene, men det bidrager og er godt for huden på mange fronter. Vi anbefaler glykolsyre til hud med hyperpigmentering, men alle typer syre vil have en positiv effekt. Et studie som dette viser at klinikpeeling med høje doser glykolsyre fremmer effekten af den øvrige behandling af pigmentpletter. Og det er det samme, jeg mener at saglig brug af lavere doser af glykolsyre kan: Fremme effekten af de efterfølgende produkter du bruger. Det fjerne ikke i sig selv melasma, men det hjælper.

Niacinamid
Niacinamid i høje koncentrationer kan mindske hyperpigmentering. Du skal op i højere koncentrationer for at opnå en effekt. Dette studie har mål effekten af 4% niacinamid vs 4% hydroquinon mod hyperpigmentering. Hydroquinon var en smule mere effektivt end niacinamid. Til gengæld havde niacinamid færre bivirkninger – og så er der jo lige det med, at vi slet ikke kan købe hydroquinon i Danmark.

Azelainsyre
På engelsk azelaic acid. Azelainsyre findes også på recept i produkter mod akne, men er også dukket op i kosmetiske cremer. Og det er en rigtig god ingrediens, der kan en masse. Blandt andet virker den på pigmentpletter. Og du kan godt kombinere azelainsyre/ azelaic acid med en syrepeeling med for eksempel glykolsyre eller salicylsyre, da azelaic acid virker helt anderledes. Jeg har IKKE selv erfaring med azelaic acid, men videnskaben siger bestemt god for det.

B-Resorcinol
B-Resorcinol og et par nærtbeslægtede kusiner finder du blandt andet i produkter fra Eucerin, Clinique og La Roche-Posay. Dette studie er meget interessant – selvom det er udført af Beiersdorf (Eucerin) selv. Studiet sammenligner Hydroquinon, Kojic Acid, Arbutin og B-Resorcinol og finder frem til, at B-Resorcinol er det mest effektive – endda mere effektivt end selv hydroqionon. Jeg har selv meget gode erfaringer med Eucerin Even Brighter, der indeholder netop B-Resorcinol.

A-vitamin
A-vitamin virker ikke kun på rynker og akne, men også på hyperpigmentering. Jeg har ikke selv for alvor oplevet den helt store effekt af A-vitamin på hyperpigmentering, før vi begyndte på at teste Granactive Retinoid i vores egen A-Serum. For det skal jeg da lige love for virker. Andre typer A-vitamin virker selvfølgelig også.

Det har jeg selv gjort
Før jeg kom i gang med A-vitamin, var min yndlingskombination til pigmentpletterne:

  • Glykolsyre (Pudderdåserne AHA-Serum)
  • Niacinamid (Pudderdåserne Niacinamid 10%)
  • B-resorcinol (Clinique eller Eucerin)

I dag er jeg skiftet til kombinationen (alle produkter er ananas i egen juice):

  • AHA-Serum (morgen og aften)
  • Niacinamid 10% (morgen)
  • A-Serum 5% (aften)

Gode produkter og forhandlere (Reklamelinks)
Glykolsyre i den rette koncentration og ph-værdi kan du finde hos os selv i form af AHA-Serum eller hos Paula’s Choice.

Der findes efterhånden mange produkter med niacinamid. Exuviance nye serie mod pigmentpletter, Optilight, indeholder niacinamid, La Roche-Posay har flere produkter, Faaborg Pharma har, Paula’s Choice har og vi har selvfølgelig også Niacinamid 10%. Og der er mange flere derude – find dem her i dette indlæg. Bare vær sikker på, at koncentrationen er høj!

Der er azelainsyre i Ducray Melascreen Depigmenting Intense Care serum. Den indeholder også en mindre mængde glykolsyre. Du kan også findes azelainsyre (azelaic acid på engelsk) hos The Ordinary.

B-Resorcinol finder vi hos Eucerin Even Brighter eller i Clinique Even Better Clinical. La Roche-Posay bruger Phe-Resorcinol i deres serie mod hyperpigmentering.

A-Vitamin findes i mange former og udgaver. Du kan læse om mange af dem her. Jeg bruger selvfølgelig A-Serum. Jeg vil også gerne varmt anbefale Paula’s Clinical Retinol Serum, hvis du heller vil prøve en klassisk retinol.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Johanna

Hej 🙂
Jeg har efter en graviditet fået de trælse pigmenterings pletter i panden.
Jeg går egentligt ikke så meget op i hudpleje udover at jeg da bruger dagcreme.
Jeg vil gerne prøve den kombination som i har beskrevet her, men skal jeg komme min dagcreme ovenpå de produkter i har beskrevet?

Helene Randløv Hansson

Hej Johanna
Det er svært at svare på, men mærk efter om huden har behov for mere fugt. Husk at trappe langsomt op med nye produkter! Og tilføj endelig noget fugt eller en creme, hvis huden har behov for det.
Kh. Helene

Skye

Hej Helene. Tak for svar! 🙂 Har først lige set det nu, meget længe efter. Du skriver, at steroider forværrer PD, som åbenbart er noget, jeg har nævnt i en anden kommentar, men nu kan jeg slet ikke regne ud, hvad PD er?
Jeg er ville meget gerne være fri for steroider i hudlægens creme, men det er nu engang sådan, de laver den. I gamle dage købte jeg faktisk bare små plastikflasker med hydroquinon (væske) på eBay. De kostede ingenting, og det virkede super godt. Men det kan man selvfølgelig ikke mere.

Til dem, der døjer med melasma, vil jeg sige, at det ikke er HELT håbløst. Med behandling kan man fjerne det helt eller næsten helt. Det kommer (nok) igen, når man får sol, ja, men ikke nødvendigvis på samme måde. Jeg havde engang en decideret mørk ‘maske’ – også kaldet graviditetsmaske – med tydelige, store, klart afgrænsede mørke plamager på kinderne og i panden. Det har jeg SLET ikke længere. Midten af min pande, som dengang var helt misfarvet, er nu 100% normal og ensfarvet, og de pigmentforandringer, jeg har nu, er spredte og diffuse – f.eks. langs hårkanten. Det ligner ikke længere melasma, og jeg kunne i princippet godt gå uden makeup nu, noget, der virkede helt umuligt for mig, dengang jeg havde ‘masken.’ Jeg tænker, at melasma er hormonelt betinget (derfor, det kan trigges af graviditet/fødsel), og at hormoner i alle fald ændrer sig med alderen.

Hvad Eucerin Anti-Pigment angår, så må jeg desværre sige, at det har været en skuffelse. Jeg har brugt dagcremen hver evig eneste dag i 3 måneder nu. Jeg har også brugt natcremen, men ikke helt så ofte. Begge er rare at bruge og giver ingen problemer, akne ell. lign., men jeg har heller ikke set nogen effekt på min hyperpigmentering overhovedet. Hvis de gør noget, er det altså så lidt, at jeg ikke kan se det. Jeg kommer til at bruge dem, til de er tomme, men jeg køber dem ikke igen.

Helene Randløv

Hej Skye
Her meget længe efter, ved jeg ikke helt, hvad jeg henviste til. PD står for perioral dermatit og jeg tænker, at jeg skrev sådan, fordi det var lidt af en omgang du har været igennem. Når huden bliver slidt og samtidig udsat for steroider, er der desværre en større risiko for at få irritation og lignende, blandt andet PD. Mon ikke jeg har tænkt det som en heads up i forhold til symptomer.
Og ja, du har helt ret melasma er blandt andet hormonelt betinget. Det er da ærgerligt, at Eucerin ikke virker for dig. Da jeg ikke selv har udfordringen, er det svært for mig at rådgive om andet end det, der burde virke på papiret. Så jeg kan ikke give dig personlige erfaringer.

Kh. Helene

Tere

Hej skye:-) please forklar mig præcis hvordan du kom af med din melasma (graviditetsmaske) cremer, produkter, klinikker der kan fjerne det, metoder. ALT!! Giv mig venligst nogle navne og råd. Jeg har kæmpet med melasma i nogle år nu, efter min sidste graviditet. Jeg har store, mørke og MEGET tydeligt afgrænsede plamager i ansigtet, det ligner at min hud er broget som en plettet hund, og det ødelægger mit selvværd fuldstændig, ingen gang makeup kan dække det. Håber at høre fra dig. Mvh en desperat med frygtelig hud 🙁

Helene Randløv

Hej Tere
Måske vil du fortælle lidt om, hvad du har prøvet. Har du læst indlægget her og andre af Katjas erfaringer på bloggen?

Kh. Helene

Christina

Hej PD
Faldt lige over jeres indlæg, men er lidt forvirret over hvilke produkter, i hvilken rækkefølge og hvornår på dagen, at I anbefaler at man bruger dem, hvis man har melasma.
Vil I give en guide-line? Tak 🙂

Helene Randløv

Hej Christina
Først og fremmet er det nærmest umuligt at behandle melasma på denne årstid! Når det er sagt kan du bruge alle de nævnte, fra os kunne det være:
AHA-Peeling
Azelainsyre 10%
Niacinamid 10%
A-Serum (start med 2% og trap op efterhånden)
Ansigtsolie har også effekt…
Og så er der selvfølgelig Alt i en Beskyttelse.
Alle undtagen A-Serum kan på sigt bruges både morgen og aften.
Rens altid huden blidt: https://pudderdaaserne.dk/2022/10/25/tirsdagstip-hold-det-enkelt-eller-basispakken-fra-pudderdaaserne/ i dit tilfælde så med AHA-Peeling i stedet for T-Zone Peeling.
Efter følgende vejledning: https://pudderdaaserne.dk/2023/01/24/tirsdagstip-forfin-hudstrukturen-og-formindsk-dine-porer/
Husk altid at trappe langsomt op efter følgende vejledning: https://pudderdaaserne.dk/2023/02/14/tirsdagstip-test-altid-dine-produkter-inden-brug/
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *