Dåseposten: Når for mange produkter giver hud-problemer

03.09.18

Når vi får spørgsmål fra jer om jeres hudplejeproblemer, så er det første, vi beder om stort set altid en komplet liste over alt, hvad I bruger i ansigtet. Og en mail vi fik fra Simone om hendes hudproblemer, er et godt eksempel på, hvorfor. Hun skriver til os og spørger om, hvordan hun bedst kan kombinere nogle af vores produkter ind i hendes eksisterende hudplejerutine og fortæller om problemer med uren hud. Vi skriver lidt frem og tilbage, om det er bumser eller måske en irritation på grund af for meget hudpleje. (Læs mere her)

Simone har uden tvivl akne – men hendes hudplejerutine hjælper bestemt ikke.

Jeg vil spare jer for den lange mailkorrespondance. Vi springer til der, hvor jeg spørger ind til, hvad hun bruger hver dag. Her er hendes svar:

Hej Katja
Det lyder interessant 🙂 Nu har jeg læst dit indlæg, som du henviste til. I indlægget beskriver du, at man ikke kan presse gult pus ud af “bumserne” hvis det drejer sig om perioral dermatit. Dette kan jeg dog :/ De bliver ofte gule ligesom bumser.

Jeg har været ved lægen for lang tid siden vedr. problemet. Her fik jeg clindoxyl. Dette hjalp helt vildt, men når man stopper kommer det jo igen. Derudover har jeg også prøvet pillerne som du omtaler i indlægget tetracyklin. Disse hjalp også, men igen, problemet kom hurtigt igen. Jeg har prøvet SÅ mange forskellige ting. Det eneste som har hjulpet længere varende var da jeg var på p-piller, men dette ønsker jeg ikke igen. Jeg vil gerne finde en anden måde at løse dette problem. Det hæmmer mig bare virkelig meget, da jeg har stor lyst til at tage min søn med i svømmehallen. Men når min hud ligner noget der er løgn mister jeg lysten 🙁

Men benytter mig ikke ligefrem af “less is more”.. Jeg bruger en del produkter. Simpelthen for at prøve og få det til livs og måske gør det det hele værre? Jeg har tit tænkt tanken.

Morgenrutine:
Dermalogica microfoliant
Dermalogica clay cleanse
Ecooking acne serum
Jeres t-zone peeling (før også AHA serum, men det er jeg stoppet med :D)
Dermalogica oil control lotion

Aftenrutine:
Dermalogica pre cleanse
Dermalogica clearing skin wash (dette er med magnitone børsten)
Ecooking acne serum
AHA serum
Vichy normaderm natcreme
Dermalogica over night clearing gel

Jeg går med make-up hver dag og her bruger jeg:
Jane Iredale primer
Jane Iredale concealer
Jane Iredale BB creme
Clinique mineral pudder
Nilens jord mineral bronzer

Jeg har svært ved at gennemskue, hvilke produkter jeg bør skære væk 🙂

Jeg er virkelig glad for, at du har mulighed for at hjælpe mig. Det sætter jeg stor pris på.

Og kære ven, mit svar er et stort rungende JA! Du har helt ret. Du gør det helt sikkert meget værre.

Når jeg frasorterer dit (i øvrigt temmeligt aggressive) renseritual, så er der kun syreprodukter tilbage. 6 syrepeelinger, som du hver dag bruger til at peele den beskyttende overflade af din hud med.

  • Ecooking acne serum (indeholder salicylsyre)
  • Pudderdåserne T-zone peeling (indeholder salicylsyre)
  • Dermalogica oil control lotion (indeholder salicylsyre)
  • AHA serum (indeholder glykolsyre)
  • Vichy normaderm natcreme (indeholder 3 forskellige slags syre)
  • Dermalogica over night clearing gel (indeholder salicylsyre)

Og så er der faktisk også syre i din ansigtsrens, for at det ikke skal være løgn.

Det er som en gyserfilm for hud. Jeg kan virkelig godt forstå din hud ikke har det godt. Syre er godt. Rigtig godt endda. Men less is more – jo mere er IKKE bedre.

Du skal bruge et syreprodukt hver dag og kun et. Jeg er ligeglad med, hvilket du vælger – bare du vælger et og kun et og holder dig til det. (Nej okay, ikke helt ligeglad…. 2% salicylsyre 2 gange om dagen vil være godt til din hud, det var derfor, vi lavede vores egen) Men bare du vælger et enkelt produkt, vil det være bedre for din hud end den cocktail der.

At vaske og rense mindre
Du bruger lige nu to renseprodukter to gange dagligt plus en rensebørste. Det har din hud næppe heller godt af. Vand er generelt ikke godt for huden, tværtimod så udtørrer det. Selvfølgelig skal makeup fjernes, og vi skal vaske os en gang i mellem. Men overdreven ansigtsvask forhindrer ikke akne og bumser (læs mere her). Det kan endda påvirke din huds egen beskyttelse.

Vi vil anbefale dig:

  1. Kun at vaske ansigtet maksimalt en gang om dagen
  2. Drop alle dine nuværende ansigtsprodukter pånær et enkelt af dem med en høj koncentration af salicylsyre. Vi synes selvfølgelig at du skal vælge T-Zone Peeling, men du må helt selv bestemme.
  3. Overvej at tilføje et produkt med niacinamid (men uden syre). Læs mere her og her.
  4. Gå tilbage til lægen og tal med ham/hende om lægemidler mod akne. Enten et receptpligtigt eller basiron.
Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
27 kommentarer
Line

Jeg har haft samme problemer med for mange produkter. Mit gav dog især udslag på røde og brændende kinder. Jeg var sikker på, jeg havde rosacea. Jeg skar min rutine ned til rens, serum, dagcreme og rens, evt. serum, natcreme, og min hud har aldrig været pænere.
Jeg er lidt af en skincare junkie og vil altid gerne prøve det nyeste nye, men min hud er taknemmelig for enkeltheden af min rutine… og det er min pengepung også 🙂

Mille

Hej Line 🙂
Kan du fortælle mere om, hvad det er for en serum og creme, du nu bruger? 🙂

Julie

Kære jer. Tak for en fantastisk blog og for nogle fantastiske produkter! Når jeg læser indlægget bliver jeg i tvivl om jeg laver samme fejl. Jeg har kombineret hud, mange års acnebehandling bag mig, og er nu præget af delvist tør hud og masser af hudorme og 1-3 bumser i ny og næ. Min rutine er:
Morgen:
Paulas Choice ansigtsvask: Clear Cleanser
Paulas Choice: 2 % BHA serum
Pudderdåserne: Niaciamid serum
La Roche Posay: Effaclar H
Aften:
Paulas Choice ansigtsvask: Clear Cleanser
Paulas Choice: 2 % BHA serum
Ducray Keracnyl: PP Cream
La Roche Posay: Effaclar H
Vil virkelig sætte pris på jeres besyv.
Kh. Julie

Katja Moikjær

Jeg tror umiddelbart mængden af syre er ok. Det er kun Paulas, der er Salicylsyre i (og den er god!)
Men du har 3 niacinamid produkter på din liste. Effaclar H, Ducray og Pudderdåserne. Oplever du nogen gavn af dem alle? Hvordan har din hud det?

Katja Moikjær

Og ja, du vasker også for meget

Julie

Holy moly. Det vidste jeg ikke! Kan man få for meget niacinamid? Jeg døjer med afskallende tør hud og hudorme, hvorfor jeg vasker morgen og aften med en vaskeklud så min foundation ikke sidder i klaser ovenpå den større/afskallede hud, særligt omkring næse og mund – hvor jeg også jævnligt prikker hudorme ud, og hvilket nok afføder mere afskallet hud. Jeg bruger estee lauders double wear hver dag, da jeg har mange ar fra 10 års akne – den går ikke ovenpå tør hud. Bør jeg ændre rutine?
Ift. at jeg bruger paulas BHA 2% og ikke jeres t-zone peeling, er det ikke med min gode vilje. Det er simpelthen fordi paulas har større effekt på mig (jeg har testet det i 3 mdr.), den flydende. Jeg aner ikke hvorfor, for jeg vil allerhelst bruge jeres t-zone peeling, da jeg gerne vil støtte jer og da det er lettere tilgængeligt end paulas produkter. Kan I lave en flydende? 😉 Paula kalder selv deres BHA 2% i flydende form for ‘slip -agent’, aner ikke hvad det står for. Kh Julie

Cecilie

Jeg vasker mit ansigt i badet om morgenen med en mild sæbe med lav ph værdi, og så renser jeg huden om aftenen med jeres alt i en makeup fjerner. Er det for meget vask og rens? Jeg har en lidt kompliceret og kombineret hud med akne omkring hagen.

Katja Moikjær

Det burde være ok – hvordan synes du din hud har det?

Rikke

Åh ja, jeg er nok også lidt slem til at bruge for mange produkter – men man vil jo så gerne have effekten af dem alle: færre rynker, mindre pigment, mindre porer, mindre akne, færre ar. Ja tak 😉
Jeg bruger som regel jeres AHA og the Ordinarys niacinamid om morgenen og jeres T-zone om aftenen (dog kun i t-zonen og ikke samtidig med AHA). Derudover jeres antiage både morgen/aften.
Men, som i nævner angående overdreven syrebrug: jeg har også anvendt Eucerins even brighter serum, men der har jeg for nylig opdaget, at der også er glycyrrhetinic acid i. Den syre er jeg ikke bekendt med – bør jeg undgå den, hvis jeg også bruger salisylsyre og glykolsyre?
Ligeledes har jeg anvendt Ordinarys Alpha Arbutin, men den indeholder også mælkesyre (dog i ukendt men formentlig lav konc.)
Syrebegrebet er jo lidt svært for lægfolk, for de fleste cremer indeholder jo også f.eks. hyaloronsyre, som vel ikke er forkert at kombinerer med AHA aller BHA. Syreforvirringen er komplet 🙂

Katja Moikjær

Kære Rikke. Du kunne nok godt have gavn af en afsyring (høhø…..) Kh. Katja

Signe

Jeg kender problematikken SÅ godt, men har fundet frem til en rutine som har gjort min hud renere end i mange år. Den er til gengæld lidt grå og kedelig, men det klarer jeg med en ugentlig selvbruner og i til daglig med bronzer og highlighter.
Morgen:
Derma renseskum
Pudderdåserne Niacinamid 10%
Pudderdåserne Alt-i-en-creme
Aften:
Derma renseskum
Pudderdåserne T-zone peeling på de udsatte områder
Basiron 5%
Pudderdåserne Alt-i-en creme
Og så spiser jeg A-vitamin og zink som tilskud, da jeg mange steder har læst om de to, som effektive mod inflammation og akne.
Denne rutine er lidt hård for huden, men jeg vil hellere have en anelse tør og grå hud end akne og derefter grimme ar.

Rikke

I skriver, at peele huden for meget IKKE er godt. Men hvorfor er salicylsyre 2 gange dagligt så okay? Ved godt at det er et mildt produkt, men alligevel 🙂

Katja Moikjær

Netop fordi det er et mildt produkt hvor koncentrationen er tilpasset til daglig brug. Det er noget helt andet end de høje koncentrationer man bruge på en klinik.

Hanne

@Line: jeg har været samme tur igennem som dig og har ligeledes fundet tilnærmelsesvis ro med en enkel hudplejerutine. Vil du fortælle, hvilke produkter du bruger? På forhånd tak!
Til Pudderdåserne: Simone bør vel også bruge en god creme med solfaktor om dagen?
Tak fordi I belyser dette problem med for mange produkter. Jeg tror desværre, at mange overbehandler huden.
Mvh. Hanne

Katja Moikjær

Ja selvfølgelig 🙂

Mette

Kære Simone
Når du er SÅ plaget af akne både i og med at du har det andre steder end i ansigtet og du er ovre teenageårene, og at der er ting med din søn du undlader at gøre fordi det plager dig psykisk, så overvej om du skal presse din læge til en henvisning til en huslæge med henblik på en behandling med isotretinoin. Det er en pillebehandling som er rigtig krads med løbende blodprøver og lidt hårde bivirkninger mens det står på, til gengæld er det en permanent behandling – den varer ved efter den er slut og kan som det eneste kurere acne.
Den kan være hård at komme igennem, men det er det værd.
Det er kun hudlæger der må udskrive den medicin, så du skal forbi sådan én.

Katja Moikjær

Jeg er helt enig. Der skal lægemidler ti her.

Malene

Jeg har også været meget plaget af akne med gul puds. Jeg har også prøvet nærmest alle medicinske behandlinger, inkl. de mest skrappe. Som 40 årig er jeg endelig ved at finde kuren med Pudderdåsernes t-zone pealing, niacimid og alt-i-en beskyttelse (eller Avenés ansigtssolcreme i Clearence serien) om morgenen efter ansigtsvask med Avenés Clearens vask. Om aftenen prøver jeg at huske rens med Avenés tonic eller Pudderdåsernes rens og derefter t-zone pealing og niacimid fra Pudderdåserne. OG så den helt store reparatør: Jeg går til Kinesiolog og har fået renset kroppen ud og styrket slimhinderne i både næse/svælg og tarmene, så huden ikke skal af med alle affaldsstofferne. Det er behandling med viraminer, mineraler og homøopatiske dråber. Det virker virkeligt sært, men det hjælper på både akne, immunforsvar og allergier. Jeg får nu kun “lynfebumser” særligt i perioder, hvor jeg får meget mælkeprodukter og/eller alkohol. Min hud er tydeligvis aflastning for slimhinderne, bår kroppen skal af med affaldet 🙂

Karen

Hej pudderdåser. Super fedt indlæg! Jeg kom lige til at undre mig over hvad ansigtsvask egentlig indebærer? Er det når huden er i kontakt med vand og et renseprodukt der skal skylles af, eller tæller en mild makeupfjerner også ind under ansigtsvask? Jeg bruger nemlig Matas Micellar- Water morgen og aften.

Katja Moikjær

Nej, når jeg siger “ansigtsvask”, så mener jeg netop noget der skal skylles med vand 🙂

Mia

Jeg har gearet meget ned på mine produkter og min hud har det så godt 🙂 Jeg har fedtet hud i T-zonen (dog ikke uren hud) og tør hud på kinderne med tendens til rødme og irritation.
Morgen:
Vasker med vand i badet
T-zone peeling
Alt-i-en beskyttelse
Aften:
Bioderma Sensibio rens
Pudderdåserne Niacinamid
Pudderdåserne Anti-Age
Min hud er glat og fin og min kinder er stort set helt holdt op med at have rødme og irritation.
Fantastisk!!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *