Dåseposten: Hvordan kan jeg behandle mørke rande under øjnene?

15.08.13

Kære Pudderdåser

Tak for en velskrevet og grundig blog

Jeg har et problem som jeg håber, I kan hjælpe med. Sagen er, at jeg har tendens til at få sorte rande under øjnene.

Når jeg har forsøgt mig med concealer under øjnene, lægger det ca 10 år til min alder (og da jeg er 38 er det lissom slut med gerne at ville se ældre ud) fordi det tørrer huden ud og lægger sig i folderne (jeg har tendens til tør hud).

Hvis jeg så til gengæld forsøger mig kun med en fedtet øjencreme, drysser min mascara ofte ned i cremen og bliver hængende så jeg får ekstra sorte rande.

Indtil videre har den bedste løsning altså været ikke at gøre noget, men kan det virkelig være rigtigt?

Mange hilsner Cecilie

Kære Cecilie

Tro mig, jeg kender problemet. Jeg har det samme.

Sorte rande kan skyldes flere ting. Allergi er ikke en ualmindelig bidragende faktor, så hvis man har en dårligt behandlet allergi, så kan det hjælpe at få gjort noget ved det.

Men de fleste af os har mørke rande, der er en kombination af flere problemer, og derfor giver øjencremer ikke altid mening.

Et problem – mange forskellige årsager
Et studie fra 2012 viste, at 41,8 procent af gruppen med mørke rande havde det på grund af tynd hud og blodgennemstrømning. Disse har rødme (erythema) på det inderste af de nederste øjenlåg og blålig hud på grund af fremtrædende blodårer, der bliver endnu tydeligere, hvis man strækker huden.

38,6 procent havde et andet problem, der består af brunlig eller mørk hyperpigmentering.

12% havde postinflammatorisk hyperpigmentering dvs. på grund af en eller anden form for traume.

11,4% havde mørke rande på grund af en fysisk skygge, der skyldtes hulrum under øjnene eller fremtrædende poser under øjnene.

Øjencremer KAN hjælpe LIDT
Derfor har jeg også indtil for nylig afskrevet øjencremer fuldstændig. Der har ikke fandtes nogle ingredienser, der kan afhjælpe mørke rande. Og de øvrige ingredienser, som din hud har brug for, er de samme, der er i din gode ansigtscreme.

Der findes i dag få – meget få – studier af ingredienser, der kan hjælpe mod mørke rande. Men jeg mener faktisk nu, at nogen kan hjælpe. Der er bare stadig problemer: 1) Der mangler i høj grad dokumentation, det vi ved er hovedsageligt baseret på andres erfaringer og desværre ikke videnskabeligt dokumenteret. 2) Alt efter hvilken af de fire grupper man tilhører, så er løsningen vidt forskellig.

De pt. bedste bud på ingredienser, der kan hjælpe på problem nr. 1 er hestekastanje, lecithin og K vitamin, som begge kan styrke blodårene. Kombineret med ingredienser, der kan øge tykkelsen på huden minimalt, som for eksempel visse peptider eller hyaluronsyre, så kan en velformuleret øjencreme gøre en mindre forskel, så længe du bruger den. Jeg kan ikke lægge nogle undersøgelser på bordet – for de er ikke lavet.

Jeg tester selv for tiden blandt andet to øjencremer, som jeg kan anbefale: Meseostetic Radiance DNA eye contour og Optim-Eyes fra Laboratoires Filorga. Men dem vil jeg skrive meget mere om senere. Jeg skal i det hele taget nok vende tilbage til emnet, for jeg er godt klar over, at interessen er stor, især når jeg skifter mening på denne måde.

Hvis du har mørke rande, så kan det giver mening at kaste penge efter en god øjencreme. Hvis ikke, så mener jeg stadig, at du er lige så godt tjent med det, du bruger i resten af ansigtet. Rynker er rynker, lige meget hvor de sidder. Hvis du holder af en anden konsistens omkring øjenene, så kan det også være en god nok grund – det skal jeg ikke blande mig i.

Restylane mod mørke rande
Men cremer kan kun gøre så meget. Restylane virker på langt mere dramatisk vis. Jeg prøvede det selv for to år siden, og det har været en meget interessant og positiv oplevelse. Læs om den og se før og efter billeder her.

Som du forhåbentlig kan se, så er det udenfor enhver tvivl, at det virker. Det var faktisk et ret fantastisk år, efter jeg havde fået mine injektioner. Jeg brugte meget mindre concealer og følte mig enormt godt tilpas. Effekten forsvinder jo efter 6 måneder, men jeg synes, den holdt længere. Faktisk synes jeg stadig jeg kan se, at mine meget mørke rande aldrig er vendt 100 procent tilbage for fuld styrke.

Jeg har så siden haft en bivirkning, som jeg aldrig havde hørt om før, og der er også ganske få tilfælde beskrevet. Da Restylanen efter halvandet år begyndte at blive nedbrudt fik jeg ganske små halvmåneformede ødemer under øjnene, men på ydersiden. Ikke hvor de mørke rande var. De blev dog fuldstændig fjernet med en sprøjte hyaluronidase. Fordelen ved Restylane er, at man altid bare kan nedbryde det igen.

Concealer og mascara
I forhold til at dække de mørke rande, så har vi skrevet meget om, hvor vigtigt det er at bruge den rigtige farve. Se Helenes video her. 

Det er meget vigtigt at din creme og concealer ikke kommer på øjenvipperne. Men ja, jeg kender også problemet med mascara, der drysser. Her er min løsning.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Anonym

Hej pudderdaaser! Jeg har allergi overfor husstøvmider og det viser sig (bl.a.) ved render under øjnene. Ikke normale sorte/mørke, men nærmere blåligt – det er værd at få undersøgt!
Kh

Pudderdåse Katja

Tak – det har du helt ret i 🙂

Kristina K

Jeg glæder mig til at høre mere om Filorgas produkter, som netop er ved at blive lanceret i DK, så vidt jeg ved.Jeg bruger selv Sleep and Peel og synes at den er rigtig god.

Pudderdåse Katja

Det er de nemlig. Jeg skal nok fortælle mere

Lonnie Hvam

Et godt tip er også Orbe Eye Contour Cream fra själ – den er FANTASTISK til at fjerne sorte rander om øjnene. Har set virkelig meget effekt på både mænd og kvinder. Den er noget dyr, men den virker virkelig! Den koster kr. 1325,- for 15 ml. og det er alle pengene værd. Forhandles hos D’angleterres spa Amazing Space og Complete Me samt hos Den Syvende Himmel i Frederikshavn og Skagen.

emilie

Så kan man efter jeres mening godt bruge sin dagcreme som erstatning for øjencreme, hvis man blot vil have fugt? Har nemlig læst at det skulle gøre bl.a. poser under øjnene, hvilket jeg desværre har en tendens til trods mine kun 17 år, endnu værre..
Forresten så er jeg vild med jeres blog. I er nogle utroligt kompetente og intelligente damer med en enorm viden om fx ingredienser, hvilket jeg savner hos mange beautybloggere. Super professionelle, ærlige og humoristiske – og så prøver I ikke kun al den dyre makeup! Keep up the good work.

Pudderdåse Katja

Ja! Absolut. Det giver bestemt ikke poser under øjnene.
Og tusind tak, det er sødt sagt 🙂

Cathrine

Kæreste Pudderdåser,
Nu har jeg læst og læst og læst – jeg tror ikke jeg kan hitte rede i det hele… Jeg er 28 år og tænker, at nu er det på tide med lidt hudpleje! Jeg er begyndt at have skinnende/fedtet hud i panden og gik derfor på apoteket for råd – der endte jeg med en renseserie fra Avene (gel rens, scrub og ansigtscreme til oily skin) – de har gjort det rigtig godt – rigtig hurtigt, så nu har jeg fået blod på tanden! – jeg har lidt rander og smårynker omkring øjnene og har ledt efter en øjencreme – faldt over jeres anmeldelse af en fra Elisabeth arden, men 1550 er liiidt for meget for min SU 🙂 derudover har jeg ledt på paulas choise, som I også har anbefalet, men jeg kan ikke hitte rede i, hvilke ingredienser, jeg skal lægge vægt på; antioxidanter, retinol, serum osv. Og gør disse det op for en ansigtcreme?
MEN, jeg synes også at AHA/BHA produkter lyder interessante – kan man kombinere de to – i så tilfælde – hvordan; en creme om morgenen og en anden om aftenen – eller skal man bare gøre op med sig selv, hvilken funktion man helst finder i sin creme?
Jeg tror vist det var en god sammenfatning af mine ‘creme-frustrationer’ – måske dette i stedet skulle ha været skrevet som et indlæg til dåseposten 😉
Tak for en skide god blog!
Mvh. Cathrine

Katja Moikjær

Kære Cathrine
Har du læst dette indlæg? Prøv at starte der: https://pudderdaaserne.dk/2014/02/12/hudpleje-rutine-alle-trin-trin/
Og nej – du bør ikke kombinere AHA og BHA. Vælg en af dem og gå ud derfra.
Kh. Katja

Marianne

Hej 🙂
Jeg synes at det kan være ret svært at vurdere hvilke af de fire årsager, jeg døjer med. Google giver ikke nogle særlig gode og (tiltalende) billeder, når jeg kigger.
Kunne I måske skrive lidt mere om, hvordan jeg kan kende forskel og hvad der virker på hver enkelte årsag?
God dag 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *