Den store guide til tør hud og tørhed

12.03.13
Sahara

Sahara

Vinteren er ved at være på sit sidste. Temperaturen ligger lige under frysepunktet, og luftfugtigheden er nærmest ikke-eksisterende. Hvis du lider af tør hud eller tørhed andre steder, så er netop nu sandsynligvis den værste tid på året for dig.

Udover mine kvalifikationer som pudderdåse har jeg en helt særlig forudsætning for at tale med om tørhed. Jeg har en kronisk autoimmun sygdom, der hedder Sjøgrens Syndrom. Hvis nogen af jer har hørt om den før, så er det sandsynligvis, fordi det var den sygdom, der fik Venus Williams til at trække sig fra tennis i en periode for et par år tilbage. Sjøgrens Syndrom er en autoimmun sygdom, der angriber ens spytkirtler, tårekirtler og alle andre kirtler, der producerer væske.

Jeg er kort sagt blevet en indtørret mariekiks. Og det giver selvfølgelig nogle særligt tørre erfaringer:

Brug vaskeolie eller sulfatfrie produkter
Hvad du vasker dig med er noget af det vigtigste, du skal kigge på. Helt almindelig bodyshampoo, ansigtsvask eller håndsæbe kan udtørre tør hud uden på grund af indholdet af laureth sulfat.

Jeg er især blevet glad for vaskeolie, der efterlader huden fugtet. Mine personlige favoritter er A-Derma Exomega Vaskeolie eller den nye A-Derma Sensifluid, men andre mærker som for eksempel Decubal og La Roche-Posay virker lige så godt. Du kan bruge dem i både ansigt og på kroppen.

Alternativt kan du gå efter håndsæbe, ansigtsvask og bodyshampoo uden laureth sulfat. Purely Professional har et meget fint udvalg, og A-Dermas bodyshampoo’er er også favoritter herhjemme.

Rigeligt med fedtcreme og fugt
Hvis du har tør hud, behøver jeg nok ikke minde dig om, at du skal bruge creme, men sørg for rigeligt med fedt og fugt til din hud.

Mange falder måske for fristelsen til at bruge ren planteolie, men det er ikke det bedste valg alene. Planteolier er gode, men mangler ingredienser, der kan binde væske til huden. Så en velformuleret creme er et must. Det kan være alt lige fra fedtcreme fra apoteket til dyre cremer. Mine favoritter til når min hud tørrer helt ind er A-Dermas Exomega fedtcreme og Purely Professionals Repair Creme. Det er de samme cremer, jeg bruger på min søns børneeksem, og så er det en fordel at have rigeligt i huset.

Og så har jeg en krukke stående på mit natbord af Rudolph Care Body Balm til når jeg bare trænger til rent fedt.

Men fedtcreme er ikke det eneste, der kan gøre en fordel. Der findes interessante fugtserum og ansigtscremer med blandt andet hyaluronsyre, der er virkelig guld vær for tør hud. Min favorit pt. er MAC Moisture Fusion Serum Hydratant. Jeg skal have ekstra fedtcreme ovenpå, men hyaluronsyre og lignende fugtbindende ingredienser kan give en effekt på huden, som fedt alene ikke kan.

Tør hovedbund
Problemer med hovedbunden kan skyldes mange ting, og hvis du oplever meget skæl, knopper eller udslæt, så få det tjekket af din læge. Svamp eller psoriasis er ikke ualmindeligt.

Hvis du bare som jeg selv kæmper med tør hovedbund, så har du to muligheder: Meget mild shampoo uden laureth sulfat/lauryl sulfat eller skælshampoo.

Af shampoo uden sulfater bruger jeg Purely Professionals (uparfumerede) eller Alterna Bamboo shampoo (parfumeret). Min hovedbund er virkelig glad for begge. I periode hvor den laver ballade bruger jeg skælshampoo – jeg har ikke nogen præferencer her, den sidste jeg har brugt har været på recept.

Tørt hår
Når først hår er blevet tørt er der ikke rigtig så meget at gøre ved det. Så det bedste du kan gøre, er at beskytte det mod udtørring. Det gør du ved at bruge mild shampoo som ovenfor beskrevet og ved at bruge balsam og stylingprodukter, som beskytter dit hår. Jeg kan ikke fremhæve et produkt fremfor et andet – der findes virkelig ikke dårlige hårprodukter, kun et dårligt match til dit hår.

Kokosolie kan muligvis have en positiv reparerende effekt på tørt hår.

Tørre læber
Mine læber er ved at gå amok lige nu. Læbepomade, læbepomade, læbepomade, men hvis de begynder at skalle, så skal der også eksfoliering til. En blød babytandbørste er bedst.

Se mine læbepomade-favoritter her.

Tørre negle
Negle der knækker er ikke nødvendigvis tørre negle. Tørre negle kan du kende på at de “peeler” – det vil sige kommer af i lag. Negle består af mange lag af horn som er holdt sammen af lige så mange lag af olie. Hvis den olie mellem lagene af horn forsvinder, så begynder lagene at skalle af. Hvis dine negle kommer af den vej, så er det tid til at behandle dem med negleolie.

Tørre slimhinder
Der kan være rigtig mange årsager til tørre slimhinder, men de kan påvirker mange dele af kroppen. Der er slimhinder i vores næse, øjne, ører, mave, kønsorganer, lunger og mange andre steder. Hvis du oplever generelt tørre slimhinder skal du tjekkes af din læge og også se på, hvad du tager af medicin, der kan give den slags bivirkninger.

Tørre øjne kræver øjendråber flere gange dagligt for at beskytte øjnene. Det er vigtigt at bruge øjendråber selv de dage, hvor du føler at dine øjne er ok. Min favorit er Systane Ultra, men det er der lige så mange meninger om, som der er tørre øjne.

Tørhed i næsen og bihulerne kan give mange problemer og gener. Saltvandsspray, Nozoil eller næseskylning kan lindre.

Mundtørhed skal man også passe på med – det kan give flere problemer med tænderne. Der findes flere produkter i håndkøb, der kan lindre.

For os som kvinder er underlivet et af de første steder vi oplever det, hvis slimhinderne begynder at blive påvirket. Læs mere her. Ceridal Lipolotion er et fremragende produkt til virkelig tør hud og sikkert til at bruge udvendigt på underlivet også.

Kan hvad man spiser og drikker hjælpe? Selvfølgelig skal du drikke vand nok, men hvis du har tør mund, så er det næppe et problem at få vand nok – og du vil også vide, at vand ikke for alvor lindrer tør mund. Der findes et utal af kosttilskud og diæter, der påstår, at de kan hjælpe. Dokumentationen er mildest talt skuffende.

LongoVital har vist en dokumenteret effekt på Sjøgrens og på mundens slimhinder. Jeg selv kan ikke undvære dem. Omega 3 har sandsynligvis også en positiv effekt på mange dårligdomme – men hvis du fejler noget og tager medicin, så husk FOR GUDS SKYLD ikke at tage kosttilskud uden at snakke med din medicin. Viste du for eksempel at Omega 6 og kæmpenatlysolie er en rigtig dårlig idé, hvis man har epilepsi?

Kom forår, kom forår!
Og ellers er der ikke andet, der for alvor hjælper end at vente på varmere vejr. Med foråret kommer også højere luftfugtighed. Luften er altid på sit tørreste om vinteren. Er der andre end mig, der sukker efter forår?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
32 kommentarer
Line

Hej Katja. Jeg ville bare lige tilføje, at midlerne til mundtørhed f.eks. kan være sugetabletter, mundspray, mundskyl og tandpasta 🙂

Pudderdåse Katja

Og gel! Som jeg prøver at lære at bruge, men den smager så nederdrægtigt sødt….

Line

Der findes en, der er smagsneutral. Jeg kan selvfølge ikke huske navnet, men jeg havde fat i den den anden dag 🙂

Pudderdåse Katja

Årh – se lige om du kan komme i tanke om den!

Anne

Hej Katja.
Tak for dit svar på mail. 🙂
Jeg spørger lige her omkring eksfoliering. Det kan være at der er andre der har samme spørgsmål:
Har I nogen erfaring med at eksfoliere kroppen ifm. tør hud, fx. med skrubbecreme, hamphandske el.lign.?
Hilsen
Anne

Pudderdåse Katja

Jeg gør det selv, men meget blidt. Hamphandske er for meget. Jeg bruger en vaskeklud, en mild skrubbecreme eller en kemisk peeling: https://pudderdaaserne.dk/2011/10/21/danmarks-billigste-kemiske-peeling-hth/

Jen

Hej Katja,
først og fremmest tak til jer begge for en skøn blog! Jeg ville høre om du kunne anbefale en ansigtscreme til semi tørhud og som ikke er alt for dyr? Jeg ved ikke helt om man kan beskrive min hud som kombinationshud, men jeg får ofte små “pimples” på panden,hagen og næsen ved brug af for fede ansigstcremer. 🙁

Louise BE

Hej Jen
Ved ikke hvor du bor i landet, men kosmetologskolen i Århus er rigtig god til hvis du har brug for noget vejledning, og det gode ved kosmetologskolen er jo at du kan få en elev til at lave behandlingen på dig. Jeg valgte en basisbehandling hvor der kommer en maske oveni til dit eget behov det blev omkring 300kr, halvt så billigt end en normal kosmetolog.
Min hud er også tør og har også haft små knopper ved hagen og panden, men det var simpelthen grundet forkert hudpleje. Jeg blev anbefalet masser af fugt, drop vaskegel hvis du bruger det og brug i stedet en rensemælk der fugter. Selvfølgelig vil kosmetologerne gerne sælge dig produkter hos dem, de er bare utrolig dyre synes jeg selv.
Ansigtscremen jeg blev anbefalet skal være uden olie, og det kan faktisk godt være lidt besværligt at finde. Men den jeg valgte er jeg blevet utrolig glad for, den er fra Laroche-Posay og hedder “Hydraphase intense riche”. Inden jeg valgte så fik jeg masser af prøver med hjem fra apoteket.
Men alt er jo individuelt 🙂 håber du finder ud af det.
Mvh
Louise BE

Pernille

Det var da interessant at vide om negle. Da jeg nu kan konstatere at det må være tørhed mine negle lider af 🙂

Pudderdåse Katja

Jeg håber, det virker for dig

randi k. jensen

Carbamidcreme 10% fra Matas har fulgt mig i mange år. Den er virkelig god til prisen

Pudderdåse Katja

Carbamidcreme er fantastisk!

Sarah

Tak for de tørre råd.. høhø 😉
Vil lige tilføje at en god ting mod tørre øjne, også kan være fiskeolie! Det smører det yderste lag af øjnene. Jeg spiste fiskeolie 3 gange dagligt og gik fra tør med tør, til pludselig at måtte få kontaktlinser

Pudderdåse Katja

Det hjælper også mig (det har jeg vist også skrevet et sted…) Men kontaktlinser kommer nok aldrig til at ske her 🙂

randi k. jensen

Jeg har lige prøvet Matas Carbamidshampoo i en uges tid og den hjælper faktisk på min tørre hovedbund og den er pt på tilbud. (Nej, jeg er ikke en reklamefidus far Matas)

Pudderdåse Katja

Det er et interessant bud – det må jeg prøve 🙂

randi k. jensen

Kan så melde tilbage at shampooen er meget virksom – mit hår blev faktisk fedtet. Så det er ikke en shampoo jeg kan bruge hver dag

Pudderdåse Katja

Jeg kan sagtens have fedtet hår og tør hovedbund samtidig – jeg er faktisk ekspert i det. Hvordan virkede det på hovedbunden?

randi k. jensen

Jeg kunne virkelig mærke det da jeg købte en alm. shampoo, håret blev helt let o g frisk igen. Måske kunne man bruge carbamidshampooen som en kur for hovedbunden og vaske længderne med alm. shampoo?
Jeg tror jeg vil bruge det når jeg en gang imellem er nødt til at give min hovedbund en skrap skælkur med selendisulfid fra apoteket. der har jeg nogen gange brugt carbamidcreme om natten.

Anna

Tak for en super god guide. Jeg bliver lige nødt til at melde ind med noget lidt underligt, der skete for mig for en uge siden. Jeg har lidt tør hud på benene, og bruger normalt kropsolier, som plejer at fungere godt for mig. Så skete der det, at jeg købte et par jeans i Topshop. Jeg vaskede dem inden jeg tog dem på, men der var stadig så meget overskudsfarve i dem, at de farvede mine ben sorte. Efter den første gang jeg gik med dem, opdagede jeg godt at mine ben blev meget tørre i huden, men smed bare jeansene til vask og tænkte ikke mere over det. Anden gang jeg havde dem på kom jeg til at havde jeansene på 2 dage i træk, hvilket var 2 dage med sorte ben, og det kom jeg til at fortryde. Mine hud var helt udtørret, og alle de steder, hvor farven smittede mest af fx syningen i siden og haserne begyndte at kløe. Det kløede helt forfærdeligt, og i dagene efter, kløede og kradsede jeg konstant på mine ben. Jeg købte en A-derma tube og måtte bruge den flere gange om dagen, fordi min hud var helt udtørret. Efter 4-5 vaske er jeansene heldigvis blevet til at gå med. Længere smøre, men jeg synes det er lidt vigtigt at vide, hvis ens hud i forvejen er lidt tør. Jeg havde ikke forstillet mig at farvestof i tøj kan være så kraftigt, men selvom det ikke giver en decideret allergisk reaktion, så kan det altså udtørre huden helt.

Josefine

Jeg kan slet ikke vente på foråret! Men indtil da vil jeg med glæde anbefale et produkt der kan købes på Apoteket og jeg så det i Matas, Lyngby. Det er af Locobase og hedder Repair. Det er en fedtcreme til meget tør hud. Jeg bruger den på mine hænder (om natten!) men også på mine læber! Den er virkelig fantastisk til læberne! 🙂 Jeg vil varmt anbefale den 🙂 -elsker bloggen! xx

Pudderdåse Katja

Tak Josefine 🙂 Og jeg er helt enig, det er en super fedtcreme

henrik Boysen

hej katja kan du ikke prøve at forklare hvad forskellen på fedt og fugt er tak

Pudderdåse Katja

Jo, men det kræver et indlæg for sig selv på et tidspunkt 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *