Den store guide til tør hud og tørhed

12.03.13
Sahara

Sahara

Vinteren er ved at være på sit sidste. Temperaturen ligger lige under frysepunktet, og luftfugtigheden er nærmest ikke-eksisterende. Hvis du lider af tør hud eller tørhed andre steder, så er netop nu sandsynligvis den værste tid på året for dig.

Udover mine kvalifikationer som pudderdåse har jeg en helt særlig forudsætning for at tale med om tørhed. Jeg har en kronisk autoimmun sygdom, der hedder Sjøgrens Syndrom. Hvis nogen af jer har hørt om den før, så er det sandsynligvis, fordi det var den sygdom, der fik Venus Williams til at trække sig fra tennis i en periode for et par år tilbage. Sjøgrens Syndrom er en autoimmun sygdom, der angriber ens spytkirtler, tårekirtler og alle andre kirtler, der producerer væske.

Jeg er kort sagt blevet en indtørret mariekiks. Og det giver selvfølgelig nogle særligt tørre erfaringer:

Brug vaskeolie eller sulfatfrie produkter
Hvad du vasker dig med er noget af det vigtigste, du skal kigge på. Helt almindelig bodyshampoo, ansigtsvask eller håndsæbe kan udtørre tør hud uden på grund af indholdet af laureth sulfat.

Jeg er især blevet glad for vaskeolie, der efterlader huden fugtet. Mine personlige favoritter er A-Derma Exomega Vaskeolie eller den nye A-Derma Sensifluid, men andre mærker som for eksempel Decubal og La Roche-Posay virker lige så godt. Du kan bruge dem i både ansigt og på kroppen.

Alternativt kan du gå efter håndsæbe, ansigtsvask og bodyshampoo uden laureth sulfat. Purely Professional har et meget fint udvalg, og A-Dermas bodyshampoo’er er også favoritter herhjemme.

Rigeligt med fedtcreme og fugt
Hvis du har tør hud, behøver jeg nok ikke minde dig om, at du skal bruge creme, men sørg for rigeligt med fedt og fugt til din hud.

Mange falder måske for fristelsen til at bruge ren planteolie, men det er ikke det bedste valg alene. Planteolier er gode, men mangler ingredienser, der kan binde væske til huden. Så en velformuleret creme er et must. Det kan være alt lige fra fedtcreme fra apoteket til dyre cremer. Mine favoritter til når min hud tørrer helt ind er A-Dermas Exomega fedtcreme og Purely Professionals Repair Creme. Det er de samme cremer, jeg bruger på min søns børneeksem, og så er det en fordel at have rigeligt i huset.

Og så har jeg en krukke stående på mit natbord af Rudolph Care Body Balm til når jeg bare trænger til rent fedt.

Men fedtcreme er ikke det eneste, der kan gøre en fordel. Der findes interessante fugtserum og ansigtscremer med blandt andet hyaluronsyre, der er virkelig guld vær for tør hud. Min favorit pt. er MAC Moisture Fusion Serum Hydratant. Jeg skal have ekstra fedtcreme ovenpå, men hyaluronsyre og lignende fugtbindende ingredienser kan give en effekt på huden, som fedt alene ikke kan.

Tør hovedbund
Problemer med hovedbunden kan skyldes mange ting, og hvis du oplever meget skæl, knopper eller udslæt, så få det tjekket af din læge. Svamp eller psoriasis er ikke ualmindeligt.

Hvis du bare som jeg selv kæmper med tør hovedbund, så har du to muligheder: Meget mild shampoo uden laureth sulfat/lauryl sulfat eller skælshampoo.

Af shampoo uden sulfater bruger jeg Purely Professionals (uparfumerede) eller Alterna Bamboo shampoo (parfumeret). Min hovedbund er virkelig glad for begge. I periode hvor den laver ballade bruger jeg skælshampoo – jeg har ikke nogen præferencer her, den sidste jeg har brugt har været på recept.

Tørt hår
Når først hår er blevet tørt er der ikke rigtig så meget at gøre ved det. Så det bedste du kan gøre, er at beskytte det mod udtørring. Det gør du ved at bruge mild shampoo som ovenfor beskrevet og ved at bruge balsam og stylingprodukter, som beskytter dit hår. Jeg kan ikke fremhæve et produkt fremfor et andet – der findes virkelig ikke dårlige hårprodukter, kun et dårligt match til dit hår.

Kokosolie kan muligvis have en positiv reparerende effekt på tørt hår.

Tørre læber
Mine læber er ved at gå amok lige nu. Læbepomade, læbepomade, læbepomade, men hvis de begynder at skalle, så skal der også eksfoliering til. En blød babytandbørste er bedst.

Se mine læbepomade-favoritter her.

Tørre negle
Negle der knækker er ikke nødvendigvis tørre negle. Tørre negle kan du kende på at de “peeler” – det vil sige kommer af i lag. Negle består af mange lag af horn som er holdt sammen af lige så mange lag af olie. Hvis den olie mellem lagene af horn forsvinder, så begynder lagene at skalle af. Hvis dine negle kommer af den vej, så er det tid til at behandle dem med negleolie.

Tørre slimhinder
Der kan være rigtig mange årsager til tørre slimhinder, men de kan påvirker mange dele af kroppen. Der er slimhinder i vores næse, øjne, ører, mave, kønsorganer, lunger og mange andre steder. Hvis du oplever generelt tørre slimhinder skal du tjekkes af din læge og også se på, hvad du tager af medicin, der kan give den slags bivirkninger.

Tørre øjne kræver øjendråber flere gange dagligt for at beskytte øjnene. Det er vigtigt at bruge øjendråber selv de dage, hvor du føler at dine øjne er ok. Min favorit er Systane Ultra, men det er der lige så mange meninger om, som der er tørre øjne.

Tørhed i næsen og bihulerne kan give mange problemer og gener. Saltvandsspray, Nozoil eller næseskylning kan lindre.

Mundtørhed skal man også passe på med – det kan give flere problemer med tænderne. Der findes flere produkter i håndkøb, der kan lindre.

For os som kvinder er underlivet et af de første steder vi oplever det, hvis slimhinderne begynder at blive påvirket. Læs mere her. Ceridal Lipolotion er et fremragende produkt til virkelig tør hud og sikkert til at bruge udvendigt på underlivet også.

Kan hvad man spiser og drikker hjælpe? Selvfølgelig skal du drikke vand nok, men hvis du har tør mund, så er det næppe et problem at få vand nok – og du vil også vide, at vand ikke for alvor lindrer tør mund. Der findes et utal af kosttilskud og diæter, der påstår, at de kan hjælpe. Dokumentationen er mildest talt skuffende.

LongoVital har vist en dokumenteret effekt på Sjøgrens og på mundens slimhinder. Jeg selv kan ikke undvære dem. Omega 3 har sandsynligvis også en positiv effekt på mange dårligdomme – men hvis du fejler noget og tager medicin, så husk FOR GUDS SKYLD ikke at tage kosttilskud uden at snakke med din medicin. Viste du for eksempel at Omega 6 og kæmpenatlysolie er en rigtig dårlig idé, hvis man har epilepsi?

Kom forår, kom forår!
Og ellers er der ikke andet, der for alvor hjælper end at vente på varmere vejr. Med foråret kommer også højere luftfugtighed. Luften er altid på sit tørreste om vinteren. Er der andre end mig, der sukker efter forår?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
32 kommentarer
Maria

Hej Pudderpiger!
Jeg håber sådan I kan hjælpe mig.
Jeg har BÅDE tør hud, fedtet hud OG urenheder (bumser og hudorme)
Hvad kan jeg gøre?
Er der en særlig ansigtscreme, som kunne være god for mig?
Knus fra Maria

Pudderdåse Katja

Kære Maria
Du er ikke alene i hvert fald. De fleste af os har hud som din. Mig og Helene inklusive.
Der findes desværre ikke en creme, der kan det hele. Tricket er oftest at fx. nøjes med at bruge den fede creme på de tørre steder.
Start med at læse her:https://pudderdaaserne.dk/2012/03/22/basis-hudpleje-rutine-for-alle/
Jeg ville bruge et eksfolierende produkt i hele ansigtet og så en fed creme, der hvor du har brug for det.
Kh. Katja

Susanne

Hej skønne piger!
Håber I kan hjælpe med et hurtigt svar – jeg er nemlig lige ved at pakke feriekufferten;-)
Kan A-Dermas vaskeolie bruges til at fjerne vandfast mascara?
Er Urtekrams kokosolie måske bedre?
Bedste hilsner med tak for jeres altid(!!) så gode og brugbare svar!

Pudderdåse Helene

Hej Susanne
Jeg ville bruge kokosolien, da der er sæbe i vaskeolien 🙂
Rigtig god ferie <3
Kh. Helene

Vintertør hud // Fedtcremer | lunatic blog

[…] Hvis du vil vide mere om vintertør hud, så tag et smut ind på pudderdaaserne.dk’s skønne indlæg om tør hud generelt og få nogle gode råd med på vejen: HER […]

Teresa

Kan I ikke anbefale nogle gode creme til tør og/eller dehydreret hud, nu hvor vi går ind i de kolde måneder? Min hud er helt tør, ligemeget hvad jeg smider på den af cremer der plejer at virke, så jeg skal have fundet mig noget nyt

Helene Randløv

Hej Teresa
Har du læst dette gamle: Forkusér på tørheden? De produkter, jeg nævner nederst i indlægget, er dem, jeg selv er glad for, og så bruger jeg vores olie eller alt i en creme oven på. Hvis du har brug for noget rigere for at holde på fugten eller forsegle om du vil, så har jeg også skrevet lidt om det i et andet tip: Bevar fugten i huden. Ellers skriver du lige igen :-*
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *