Perioral dermatit – røde bumselignede knopper på hage, kæbe og omkring munden

01.10.18
Jeg har fundet dette meget gamle billede helt uden makeup, hvor I kan se lidt gamle udbrud af perioral dermatit på min hage. Billedet er cirka 8 år gammelt.

Har du også bumser på kæben, hagen eller omkring munden, som du bare ikke kan komme af med? Ikke sådan rigtige gule bumser. Nej, det er røde, irriterede bumser, der ligger under huden og som du højest kan presse lidt vand ud af. De sidder kun på hagen, kæben og under munden – men ikke i resten af ansigtet.

Så har du sandsynligvis ikke bumser, men derimod perioral dermatit.

Hvis du har forsøgt dig med diverse bumsemidler, renseprodukter og ansigtsmasker, så har du sikkert blot gjort det værre. Det er nemlig blandt andet produkter som disse, at din hud er irriteret over og reagerer på.

Vi ved meget lidt om, hvad perioral dermatit egentlig er, og derfor også meget lidt om, hvordan det skal behandles. Men der kommer hele tiden ny viden frem, og derfor opdaterer vi fra tid til anden dette indlæg.

Din hud siger stop
Perioral dermatit er meget almindeligt blandt yngre kvinder. Det sidder omkring munden og på hagen, men kan også findes omkring øjnene. Når du først har fået det, så er det ofte en fast følgesvend, men hvis du lærer at lytte til den, så kan de fleste tilfælde blive helt fri for symptomer.

Perioral dermatit er ofte huden, der reagerer på irritation på grund af hudplejeprodukter, tandpasta, madvarer, kortisonbehandling eller lign. Men langt de fleste tror fejlagtigt, at de har fået bumser og prøver derfor med endnu mere aggressive metoder, hvorefter huden bliver endnu mere irriteret. Jeg har set det så mange gange – også blandt skønhedskolleger. Der finder man jo de største overforbrugere af cremer.

Typiske udløsere
Jeg har selv perioral dermatit og har lavet en liste over de produkter, der efter min egen personlige og helt uvidenskabelige erfaring udløser episoder med perioral dermatit hos mig selv:

  • Alkoholbaseret og udtørrende hudpleje
  • Sulfatbaserede og udtørrende renseprodukter
  • Primere
  • Ansigtsmasker, skrubbecremer og lignende
  • Produkter med æteriske olier
  • Havreekstrakt 
  • Tandpasta – især tandpasta med laurylsulfat som for eksempel Colgate. Skift til Zendium!
  • Læbepomade
  • Håndcreme eller lignende som du bruger på hænderne, hvis du ofte piller dig selv i ansigtet
  • Mad – som barn blev jeg helt rød om munden, når jeg spiste tomat. Jeg tror noget lignende er på spil nogle gange her.

Den klassiske udløser er behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator. Hvis du er i behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator og får perioral dermatit, skal du tale med din læge.

Tænder, tandpasta og fluor i tandpasta
Både tandhygiejne generelt og fluor i tandpasta er koblet til perioral dermatit. Colgate anbefaler temmeligt uansvarligt på deres hjemmeside at droppe fluorholdig tandpasta. Jeg vil selv trods alt hellere have perioral dermatit end huller i tænderne, og jeg kunne aldrig selv drømme om at anbefale noget i den stil, men det er værd at værre opmærksom på, at irritationen kan komme indefra munden. Både i form af skummemidler i tandpastaen, fluor samt bakterier.

Pas godt på din hud, når du børster tænder eller overvej altid at vaske ansigt efter tandbørstning. Jeg gør selv det sidst – jeg evner åbenbart ikke børste tænder uden at sprøjte og savle imens.

Hudbarrieren har brug for hjælp
I ren angst for at komme til at udløse anfald kan jeg nemt komme til at undlade at bruge noget som helst omkring min mund. Derfor var det også med stor interesse, jeg læste denne forskningsartikel om sammenhængen mellem hudbarrieren og perioral dermatit. Perioral dermatit er mere i familie med tør eksemhud end med fedtet aknehud. Problemet skyldes end nedbrudt hudbarriere og mangel på lipider. Forskerne bag denne artikel kalder patienter med perioral dermatit for “hyperreactors” og understreger vigtigheden af behandle ved at genopbygge hudens barriere. Min hage har ikke haft det godt i flere måneder nu – jeg antager det skyldes brug af mundbind.

Desuden var jeg – uvist af hvilken tåbelig årsag – stoppet med at bruge Cremen til tør hud frem, hvilket vist var en rigtig dårlig idé. Den indeholder nemlig alt det, der skal til at styrke hudbarrieren. Så nu har jeg sat den frem forrest på hylden, hvor den hører hjemme, og efter et par dage går det faktisk bedre igen.

Morgenfrue
Calendula har et ry for at kunne hjælpe, og mange er glade for cremer med morgenfrue, for eksempel Purely Professional Repair Cream. Morgenfrue har en beroligende funktion generelt men er desværre aldrig undersøgt specifikt på perioral dermatit. Repair Cream kan  også hjælpe på førnævnte barrierefunktion.

4-t-Butylcyclohexanol
Eucerin har udført et enkelt interessant studie af et stof, der hedder 4-t-Butylcyclohexanol. Studiet, der desværre ikke var placebokontrolleret, viser en effekt af 4-t-Butylcyclohexanol efter både 4 og 8 uger. 4-t-Butylcyclohexanol finder du i Eucerin UltraSensitive, der er et virkelig godt bud på en plejende creme til dig med perioral dermatit. Du finder den også i vores egen CREMEN til tør hud. 4-t-Butylcyclohexanol er veldokumenteret til behandling af mange typer følsom hud, men desværre blander de ofte flere ingredienser, når de laver undersøgelser.

Gå til lægen
Hvis det er slemt, så gå til lægen. Lægen har medicin, der virker.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)
Purely Professional kan du købe her.

Eucerin kan du ikke længere købe på de danske apoteker, men Lyko sender heldigvis til Danmark. Med24 forhandler også.

Pudderdåserne CREMEN til tør hud kan du købe her*, i Matas* eller hos en af vores andre forhandlere.

Zendium tandpasta kan du købe i supermarkedet.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
66 kommentarer
Elisabeth

Hej Pudderdåser. Jeg er super glad for jeres blog og jeres produkter! Jeg har i de sidste mange år døjet med hvad jeg troede var akne og har prøvet alverdens for at komme af med det, men uden held. Nu har jeg så i stedet fået konstateret PD, så alt det jeg troede var det rigtige for min hud er helt forkert, og er nu helt på herrens mark. Jeg har droppet rens med vand og bruger en rensecreme fra Miild, og vil prøve Purely Professionals repair creme til at starte med. Men jeg skal på skiferie og skal derfor også finde en solcreme som jeg kan tåle, kan I komme med nogle specifikke bud på det? Jeg har flere gange fundet mig selv i at stå og kigge på forskellige solcremer og blevet helt overvældet over ingredienserne. Undskyld det lange indlæg, håber I kan hjælpe.

Katja Moikjær

Kære Elisabeth. Det lyder som det rette, du gør. Har du fået en recept fra din læge? Der findes receptpligtige løsninger. Der er ingen særlig solcreme der er bedre til PD end andre. Men jeg er glad for denne: https://pudderdaaserne.dk/2018/04/15/solcreme-til-foelsomme-oejne-la-roche-posay-anthelios-ultra-creme-spf50/

Helle

Har i et produkt jeg kan bruge der ikke forværre Rosacea hudsygdommen ?
Jeg får tabletbehandling og salve ved hudlægen men mangler et renseprodukt og en dag/natcreme samt en solfaktor til ansigtet
Mvh Helle

Helene Randløv

Hej Helle
Hvilken salve er det, og hvad råder hudlægen til?
Helt generelt har mange gode erfaringer med at droppe vandet og bruge en rensevand. En mild effektiv daglig eksfoliering med salicylsyre giver gode resultater især i kombination med Niacinamid. Hvis huden trænger til en creme efterfølgende, skal den være let.
Vores produkter:
Alt i en Makeupfjerner
T-Zone Peeling
Niacinamid 10%
Anti-age Ansigtscreme
Er velegnede som ovenstående. En SPF er straks værre, det er så individuelt, hvad man har af præferencer. Min favorit er:
https://pudderdaaserne.dk/2019/06/14/fredagsfavorit-evy-technology-sunscreen-mousse-spf-50/ (den er kommet i en lettere version i en lysebrun emballage)
Kh. Helene

Louise

Det her er sikkert et lidt dumt spørgsmål.. Men “må” jeg heller ikke bruge cremer i resten af ansigtet, hvis jeg undgår det område jeg har udslættet på?

Helene Randløv

Hej Louise
Hvis det er meget afgrænset, kan du jo prøve dig frem. Det kan desværre sagtens sprede sig udover det sædvanlige område. Overvej om det er smart at fortsætte med hudpleje, din hud har sagt nej tak til.
Kh. Helene

Astrid

Jeg har døjet med PD i et stykke tid og er lige blevet færdig med en pille behandling udskrevet af lægen. Efter at have læst din artikel er jeg dog bange for, om jeg bruger for mange produkter i min hudplejerutine. Lige pt. Renser jeg ansigtet og bruger jeres t-zone peeling samt hyaluronsyre (fordi jeg førhen troede jeg havde meget uren hud), efterfulgt af en oliefri gel. Er det mon for meget med to syrer, eller skulle de to være ok? Er oliefri gel desuden et godt produkt til at fugte huden?
Tak på forhånd!

Helene Randløv

Hej Astrid
Er det hyaluronsyre du omtaler som den ene syre? I så fald kan du være ganske rolig, den er ikke eksfolierende. Hvordan renser du huden? Min veninde, der har været på lang pillekur er blevet vanvittigt glad for Cremen. Det er ikke til at generalisere om oliefri gelé, så det vil jeg ikke udtale mig om.
Kh. Helene

Astrid

Tak for svar! Jeg bruger hyaluronsyre om morgenen, dog var det jeres niacinamid 10% jeg mente, at jeg bruger med t-zone peeling hver aften. Jeg har i ca. 1/2 år renset med rensemælk efterfulgt af vand, da det skulle være mindre udtørrende for huden. Jeg har været glad for at rense ansigtet, da det giver en friskhed. Det er jeg dog fornylig holdt pause med, da jeg frygter nyt udbrud af PD efter pillekur. Det bekymrer mig dog, om det at stoppe med rens vil gøre resten af min hud mere tilstoppet og med bumser. Er jeres alt-i-en makeupfjerner et godt supplement hertil? Håber jeg kan finde en god løsning, så jeg kan holde det væk for nu.

Helene Randløv

Hej Astrid
Huden får mere ro med en rensevand, end den gør med rensemælk. T-Zone Peeling og Niacinamid 10% kan du med stor sandsynlighed godt fortsætte med. Som sagt er Cremen et godt alternativ, hvis huden behøver fugt.
KH. Helene

Ditte

Jeg er 42 år, og jeg har det er lyder som PD ved ydre øjenkrog. Jeg har skåret al makup ned og bruger det kun meget sjældent.
Jeg bruger pt. kun jeres produkter. Aha, a-serum 2 %, og antiage, for at komme rynker og generelt tør hud til livs. Hvad vil være klogt at ændre i den rutine? Jeg kan læse i tråden at aha-peelingen nok må ud. Men hvad med a-serum?
Har du nogle gode tips når det gælder øjnene. Det er ofte ikke så voldsomt, men det er altid lidt rødt i huden ved den ydre øjenkrog. Idag er det så mere hævet og kløende, og med et par knopper.
I øvrigt tusind tak for at have reddet min teenagedatters hud og hovedbund, med anbefalingen om purely professional nr 4 til håret, og kombinationen af t-zone peeling, niacinamid og basiron til huden. Jeg er super glad for jeres blog.

Helene Randløv

Kære Ditte
Mange tak for ros og tillid, jeg vil anbefale, at du går til lægen. Får du konstateret, at det er PD, så er du velkommen til at skrive igen <3
Men ja… AHA er ikke så god i kombination med PD… nogle kan sagtens bruge A-Serum, andre kan slet ikke. Det er ikke let at råde til noget generelt.
Kh. Helene

Nanna

Hej

Jeg har fået slemt udbrud med PD, som sidder både om mund, næse, øjne og mellem bryn. Jeg har haft små udbrud inden, men dette store udbrud tror skyldes en creme med binyrebarkhormon i jeg fik fra lægen. Nu har jeg fået metronidazol creme og det har hjulpet meget. Men har fortsat udbrud og især omkring øjnene er det meget ømt, kløende og rødt.
Jeg vil gerne finde en god hudplejerutine, men finder det svært at finde rundt i. Pt bruger jeg “neutral face wash” (en renseskum som vaskes af med vand) og jeres “CREMEN til tør hud”. Førhen brugte jeg a-derma exomdga, men kunne læse at nogle har oplevet at den giver udbrud og derfor er jeg stoppet med den.

Jeg kan godt frygte at jeg bruger for meget vand på min hud, vasker den hver dag og går ofte også i bad hver dag pga. Mit arbejde. Har I noget rens til ansigtet hvor man undgår at bruge vand?

Et andet spørgsmål: kan havremælk mon være en synder til udbruddene?

Beklager det lange spørgsmål. Håber I kan hjælpe 🙂

Mvh Nanna

Helene Randløv

Kære Nanna
Væk med vand! Væk med skumrens og alle andre produkter, der skal vaskes væk! Læs her: Basispakken Du skal købe en bunke klude, så du kan undgå vand, både når du renser og når du bader. OG jo, det kan sagtens lade sig gøre, men du skal selvfølgelig lære det.
Nej, havremælk er ikke en kolloid blanding, så det skal du ikke være bekymret for. Ellers kan jeg varmt anbefale ærtemælk fra Sproud, der er på vej tilbage i Irma.
Har du skiftet til Zendium tandpasta?
Kh. Helene

Nanna

Tak for svar!
Jeg bruger ikke makeup i min hverdag, kan ‘alt i en makeup fjerner’ også bruges som en rens af ansigtet generelt?
Er ikke helt med på kludene? De skal bruges til ansigtet med rens?:)

Jeg bruger zendium ja 🙂

Igen tusinde tak for svar og hjælp!!

-Nanna

Helene Randløv

Hej Nanna
Alt i en Makeupfjerner er en micellar water og kan altså både bruges som rens med og uden makeup… og som skintonic eller toner, hvis man er til det. Gør kluden våd med lunkent vand, vrid den op og hæld derefter rens på et område, så du ved, hvor det er. Rens huden.

Du er altid velkommen til at skrive en besked til os på Instagram eller facebook, så glider dialogen lidt lettere.
Kh. Helene

Dianna

Hej pudderdåserne – tak for en virkelig god artikel, jeg har fået PD og har fulgt jeres råd, og det virker! Især for mig at undgå produkter med meget alkohol og olie. Jeg har fået styr på hudplejerutinen (får dog ind imellem udbrud, der kræver antibiotika, så tænker der godt kan skrues lidt endnu), og jeg har ikke helt styr på det med en farvet dagcreme. Jeg har brugt Rosalique anti redness 3-i-1 – lyder det som et godt bud eller findes der bedre alternativer I kender til? Tak, KH Dianna

Helene Randløv

Hej Dianna
Den er der mange, der er glade for, vær dog opmærksom på, at din hud stadig skal beskyttes med en god SPF, da du slet ikke bruger nok.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *