Overgangsalderen og din hud

09.10.23

I takt med at overgangsalderen er blevet et samtaleemne, dukker menopause-hudplejeprodukter op på markedet. Men har vi virkelig brug for specielle hudplejeprodukter i overgangsalderen?

Det ville være fantastisk nemt, hvis man kunne inddele cremer til bestemte aldersgrupper og så vide med sikkerhed, at nu hvor jeg er 45 år, så er den her til mig. Men som både du og jeg nok godt ved, så er det ikke helt sådan vores hud virker.

En ting er sikkert: Overgangsalderens fald af hormoner påvirker vores hud. Men på hvilken måde kan variere voldsomt fra person til person. Og løsningen varierer derfor lige så meget, som den gør på alle andre tidspunkter af livet.

Tab af fylde

Kvinders hud taber omkring 1/3 af kollagen-indholdet i huden i løbet af de første fem år efter menopause. Sammenlignet med de 2% vi taber resten af tiden, er det et dramatisk og synligt tab. Kollagen er blandt andet med til at give fylde, fugt og elasticitet til huden. (kilde)

De amerikanske dermatologer anbefaler peptider eller A-vitamin til at booste indholdet af kollagen i huden, og vi er enige her. Kombinerer du din A-vitamin med glykolsyre sætter du ekstra fut i processen.

Kan du spise dig til mere kollagen? Måske – sandsynligvis. Det afhænger af, hvem du spørger, og mængden af forskning er ærlig talt uoverskuelig. Videnskab.dk skrev i 2017 denne gode artikel og omtaler lovende forsøg, men påpeger også, at der endnu ikke er konsensus.

Det er altså præcis de samme løsning, som vi altid taler om, når vi taler anti-age. For de bedste anti-age ingredienser virker netop ved at stimulere kollagen.

Tørhed

Overgangsalderen gør også ofte huden tør. Årsagen til dette er faktisk ikke helt afklaret – skyldes det den faldende fedtproduktion, et tab af evnen til at holde på vand eller en let stigende ph-værdi af huden? Muligvis en kombination. Løsningen er den samme, som for alle andre med tør hud.

  • Minimer udtørring ved at rense så mildt som muligt
  • Brug kun produkter med en let sur ph-værdi
  • Beskyt huden mod vand og kulde
  • Brug en fugtighedscreme der forbedrer hudens barrierefunktion

Fedtet hud og bumser

Overgangsalderens svingende hormoner kan også betyde fedtet hud og/eller bumser. Er det dig, så er hjælpen den samme som altid: Salicylsyre og/eller azelainsyre. Salicylsyre virker eksfolierende og fjerner tilstopninger. Azelainsyren virker udrensende på huden. Uanset om du er 17 eller 57 år.

Kløe

Min hud klør nogle gange, så jeg er ved at blive skør. Jeg kan intet synligt se på den, det klør bare. Og det er også et almindeligt fænomen. Der findes flere gode produkter på markedet, der kan øjeblikkeligt lindre kløe. Min personlige favorit er hydroxyphenyl propamidobenzoic acid, som vi bruger i Alt i en K|U|R, der giver øjeblikkelig lindring. Det samme gør Ducray Sensinol, der indeholder et andet effektivt aktiv, men her får du den som en meget let lotion.

Solfølsomhed

Den tynde hud bliver mere solfølsom. Det betyder, at det er ekstra vigtigt at passe godt på solen, og at tjekke din hud.

Rosacea kan også blive udløst eller forværret af overgangsalderen. Her spiller solcreme også en afgørende rolle, så på med den. Læs mere om gode solcremer her.

Alt det andet

Jeg har forsøgt at holde mig til ansigtet her, selvom jeg også kunne have skrevet om tørre slimhinder, tørre øjne, sved, hårtab, uønsket hårvækst, fodcreme og alt muligt andet, der kunne have fyldt en hel roman.

Vores budskab her er blot, at bare fordi du har nået en bestemt alder, så er det ikke det samme som, at du skal bruge et bestemt produkt med den aldersmarkering på. Som vi har skrevet om igen og igen gælder det først og fremmest om at kigge på din hud, og hvilke ønsker du har.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Mette m

Tak tak tak, af hjertet tak for at sætte fokus på “den hemmelige alder”. Jeg har været i overgangsalderen siden jeg var 42, nu 51. Jeg fortæller alle om det, for der er virkeligt ingen grund til at genne hverken den eller os væk. Det er virkeligt tabu med overgangsalder.
Har ingen gener, andet end hedeture og så den forbandede kløe.

Helene Randløv

Hej Mette
Jeg forstår vitterligt ikke, hvordan kvinder har holdt mund om det før i tiden.

Kh. Helene

Freja

Hej med jer. Hvordan skal jeg forholde mig, når jeg får at vide af ekspedienter i diverse forretninger som Matas og Magasin, at jeg ikke bør bruge anti-age produkter og A-vitamin som 23-årig? De spørger mig, hvad jeg så skal bruge, når jeg bliver ældre, hvor mit svar er: “Det samme!”. Jeg vil hellere forebygge end at reparere. Jeg har fx været flittig forbruger af Estee Lauders Night Repair serum, siden jeg var 15 år. Den kurerede nemlig min acne.

Helene Randløv

Hej Freja
Du skal vælge det, der er rigtigt for dig, og det ved du tydeligvis selv, hvad er. Du skyder formentlig gråspurve med kanoner lige nu, men ja så kommer du i hvert fald ikke for sent med indsatsen. Der er kæmpestor forskel på at passe på huden med forebyggelse, end der er med korrigerende pleje. Husk at det produkt, der er allervigtigst er rigelig SPF! Ellers kan du lige så godt kaste pengene, du bruger nu, ud ad vinduet.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *