Makeup for allergikere og andre sarte hoveder

18.03.12

Jeg er blevet spurgt flere gange den forløbne uge om, hvilke mærker jeg kan anbefale til allergikere – primært parfumeallergikere. Dem, der spørger mig om den slags, er ofte trætte af tørre og kedelige farver øjenskygge fra mærker, de markedsfører sig selv som allergivenlige.

Men den gode nyhed er, at man med en smule forsigtighed og ved at lære lige at vende ingredienslisten om kan bruge også de gængse mærker. Der er mange af de større mærker, der ikke indeholder hverken parfume eller de allergifremkaldende konserveringsmidler.

Gode mærker til parfumeallergikere
Den gode nyhed, som kom bag på de to allergiramte kvinder, jeg har talt med om emnet den forløbne uge, er, at MAC er super allergivenligt på mange produkter, når det handler om parfume og konserveringsmidler. Det er meget, meget længe siden, jeg har set noget som helst problematisk på en ingrediensliste fra et makeup produkt fra MAC (deres hudpleje skal du holde lidt skarpere øje med stadig).

Og med god grund, MAC har de forløbne år skiftet mange ingredienser ud og skiftet politik på området, så de nu er i gang med en udfasning af parfume, de fleste parabener osv. Det mest brugte konserveringsmiddel, jeg har set hos MAC er phenoxyethanol, som de fleste allergikere kan bruge, og langt langt de fleste produkter hos MAC er uden parfume. Du skal hovedsageligt passe på hudplejeprodukterne, hvor enkelte stadig er parfumeret og ellers lige dobbelttjekke bag på æsken før du køber – der kan stadig være enkelte produkter, der ikke er ændret.

Af andre gode uparfumerede mærker er selvfølgelig Clinique, og så vil jeg i det hele taget gerne aflive den skrøne, at den store kosmetikindustri laver produkter med grimme ingredienser. Der er masser af gode, milde og uparfumerede produkter hos fx. L’Oreal og Maybelline med milde konserveringsmidler. For eksempel indeholder de to Pudderdåse-favoritter Superstay 24hr foundation og The Colossal mascara hverken parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Med en smule omtanke behøver du ikke ty til særlige mærker, hvis du er parfumeallergiker.

Verdens bedste øjenskyggeprimer er også meget mild på ingredienslisten.

Nikkel og farvestoffer
I forhold til farvestoffer er det lidt mere kompliceret. Makeup indeholder jo i sagens natur farvestoffer og pigmenter – ellers ville der jo ikke være meget sjov.

Det mest almindelige problem er nikkel. Der er nikkel i jernoxid (iron oxide på ingredienslisten), som typisk bliver brugt i sorte produkter som for eksempel mascara og flydende sort eyeliner. Hvis du er nikkelallergiker, vil du måske opleve at reagere på denne slags produkter.

Du kan ikke se på ingredienslisten, om der er nikkel i produktet. Nikkel er et rest-produkt af jernoxid, og det er ikke til at se, om det er der eller ej. Du kan vælge brun mascara og eyeliner, hvilket kan hjælpe. Ellers har Jane Iredale og La Roche-Posays mascara og eyelinere ry for at være gode til nikkelallergikere (jeg har hørt en hudlæge anbefale Jane Iredale til nikkelallergikere).

Hvis du reagerer på farvestofferne i øjenmakeup, så gå efter mascara og eyeliner i andre farver end sort. Pas på øjenskygger i lilla, rød og blå.

Konserveringsmidler
Den store parabeneforskrækkelse har desværre medført, at jeg ser flere og flere producenter som reklamerer med “ingen parabener” bruge de gammeldags formaldehydspaltende konserveringsmidler. Det er ikke godt, for i modsætning til parabenerne er de allergifremkaldende.

Parabenerne kan man være allergisk overfor, men det er meget sjældent. Hvis du er allergisk overfor et konserveringsmiddel, er der ikke rigtigt anden vej end at lære at læse ingredienslisten og finde det. Og pas på selv de såkaldte ‘naturlige’ produkter! Der har jeg set et par eksempler med formaldehyd spaltere for nylig til gengæld for at de kunne reklamere for at de var “uden parabener”.

Køb fra mærker med returret
Jeg foretrækker at købe fra mærker som MAC, Bobbi Brown, Kiehl’s (der er også flere), og det er ikke kun fordi, jeg godt kan lide produkterne. Det er også fordi, jeg ved, at hvis jeg reagerer på produktet, de sælger mig en farve, der er forkert eller lignende, så kan jeg reklamere og få den byttet. Det kan man ikke i Matas, og det synes jeg er vigtigt at nævne i denne sammenhæng.

Og så dem du skal undgå
YSL, Chanel, Yves Rocher og Dior er notoriske for at parfumere deres makeup-produkter. Der er parfume i selv deres mascara. Så don’t go there, hvis du er sart.

Hvad bruger I til sart hud?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
120 kommentarer
Bine

Jeg har tidligere været rigtig glad for Diors make-up, hvilket min hud har reageret rimelig kraftigt på – det er utroligt, at en mascara, kan indeholde så meget parafume! Efter det scenarie, har jeg gået udenom alt hvad der lugter langt væk af parfume men efter dette indlæg, er jeg blevet meget klogere! Jeg bruger stort set kun Nilens Jord make-up, som er utrolig godt. Men jeg sværger til blush, lipgloss og læbestift samt øjenskygge fra MAC, og det har jeg haft svært ved at lave om på. Jeg har simpelthen hørt om så mange skadelige stoffer i MACs make-up, men nu kan jeg godt se, at alt hvad man behøver at gøre, er at kigge på indgredienserne. Og så er det jo ikke altid sikkert, at der er så mange parabener og parfume i, som man går og forestiller sig!
Jeg må nu sige, at jeg blev meget overrasket over at Maybeline havde lavet en mascara uden parafume eller allergifremkalende konserveringsmider. Jeg synes virkelig, at al den hysteri omkring parafume, parabener, konserveringsmidler osv. har taget totalt overhånd – som i jo også så fint kommer ind på. Endelig nogen der rent faktisk undersøger sagen og gør os forbrugere lidt mere trygge omkring hvad, der rent faktisk er dårligt for vores hud eller ej.

Pudderdåse Katja

Tak Bine 🙂 Hvor er det dejligt at læse

Rikke

Jeg har selv fået en meget slem make up allergi i det seneste år ved mine øjne. lægen var ikke meget hjælp (!!!) og ville ikke lave en test på mig (!!!!!!!). Fik lige smidt en “du må prøve dig frem” og “behøver du gå med makeup” og “du skal være glad for det ikke er fx mælkeallergi”. Lægen siger det ikke vil nytte noget at teste, da det kan være mange ting. Er nogle af jer blevet testet Nå nok om det.. Jeg har prøvet mig frem, men da jeg ikke ved hvad jeg har allergi overfor, er det lidt svært.. Er der nogen der har symptomer som mine: hunden bliver rød, irriteret i løbet af 1-4 dage (bobler nermest en lille smule op), efter noget tid bliver huden rød, “gammel og rynket” og skaller af, som om jeg har været solskoldet 🙁 og det er der faktisk konstant.. Har problemer med concealer, Foundation, eyeliner, mineralpudder, øjenbrynd blyanter.. Ja you name it! Har prøvet mærker som Clinique, Dior, ELF mineral, Young Blood, origins, gosh, Chanel, Loreal, nilens jord, bonjur Paris, max factor, rimmel, Mac, makeup store..
Origins tager imod produkterne hvis man slår ud (som jeg gjorde!!)
Det skal også nævnes at folk skal passe på sort mascara, eyeliner samt blå farver hvis de har Kobolt allergi.

Pudderdåse Katja

Hej Rikke
Din læge har (desværre) til dels ret. Det første man gør er at prøve at prøve sig frem. Skære ned til et absolut minimum og så langsomt tilsætte enkelte ting indtil man finder dem man reagerer på. Og når du så ved hvilke produkter du reagerer på kan du begynde at finde frem til, hvilke ingredienser det kan være.
Derefter kan de så henvise dig evt. til en hudlæge. Men det er kun en vis mængde stoffer man kan teste for allergi for. Det er de typiske allergener som fx. konserveringsmidler og parfume. Så prøv dig frem og derefter skal du afgjort til en hudlæge (din egen læge kan i hvert fald ikke gøre noget).
Held og lykke!
Kh. Katja

Rikke

Tak for svar 🙂 Jeg har aldrig været inde på boggen før, men efter at have kigget det hele igennem er jeg blevet fan! Stor ros!!
Ved du tilfældigvis om man kan finde en ingrediensliste over makeup online? Synes ikke jeg kan jeg kan finde en på produkternes hjemmeside (eller er det mig mig?)..

Pudderdåse Katja

Mange tak Rikke. Og nej, det kan man på nogle producenters hjemmeside, men langt langt fra alle. Derudover kan man Google til man er helt blå i hovedet (gæt hvad vi bruger det meste af vores tid på… 😀 )

Julie

Super fedt indlæg, elsker jeres blog!
Jeg har selv lidt sart hud – er der nogle der kender til en god foundation, unden parfume osv? 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Julie
Tusind tak for de pæne ord. God foundations uden parfume er en lang liste, der er mange. Fx. alle MACs foundations, GOSH mfl. Det kommer an på, hvilke behov du ellers har. Men de mærker kan du i hvert fald kigge hos. Hvis du kan fortælle lidt mere om, hvad du ellers har af behov?
Kh. Katja

Trine

Hej, jeg har lige et spørgsmål ang. brug af make-up. Da jeg første gang blev gravid for snart 4 år siden begyndte jeg så småt at udskifte mine produkter til mere allergi venlige produkter. På GOSH´s hjemmeside kan man under de fleste produkter læse om de er med eller uden parafume og parabener.
Kan se at du skriver at nogle skriver “uden parabener” for så at bruge formaldehydspaltende konserveringsmidler. Ved du om det tilfældet med GOSH? Og hvad skal jeg kigge efter for at være sikker på det er et sundt produkt jeg udsætter min krop for?
Det er lidt nemmere med cremer osv hvor svanemærket osv tydeligt fremgår.
Mvh Trine

Pudderdåse Katja

Jeg ved at Gosh bruger nogle gode konserveringsmidler, og deres produkter er helt i orden på det punkt. Der er ingen formaldehydspaltere i. De bruger de samme konserveringsmidler som fx. Matas’ stribede og de fleste andre gør i dag.
Der er parfume i nogle af deres læbeprodukter, ellers er deres makeup som hovedregel uden parfume.

Trine

Mange tak for svaret 🙂 Så fortsætter jeg med GOSH, som jeg også er blevet glad for og som har nogle gode priser.
Ved du hvordan det er med deres neglelak? Er det til at finde “sunde” neglelakker?
Mvh. Trine

louise

Nu er problemet med parabener faktisk ikke at de er allergifremkaldende, men at de er hormonforstyrrende, så du blander to ting sammen ! Hormonforstyrrende stoffer skal især gravide være varsomme med.

Katja Moikjær

Jeg ved godt, at de bliver beskyldt for at være det, men der er dårlig dokumentation for det: https://pudderdaaserne.dk/2012/11/11/konserveringsmidler-parabenefri-men-hvad-er-der-sa-i-stedet/

trinr

Kan i fortælle mig om youngblood makeup er i orden? Har kigget længe på det, og læst meget om det, har ikke kunne finde nogen ingrediensliste på nettet. Har i nogle erfaringer med det?

Helene Randløv

Hej Trinr
Youngblood er godt, men hvad mener du med i orden? Du kan læse lidt her:
https://pudderdaaserne.dk/category/maerker/youngblood/
Kh. Helene

Kamille

Er der parabener i mac makeup? Og Hvad for nogle ingredienser er der i mac’s makeup?
Tak på forhånd.

Katja Moikjær

Nej, der er ikke parabener i. Desværre 😉 https://pudderdaaserne.dk/2012/11/11/konserveringsmidler-parabenefri-men-hvad-er-der-sa-i-stedet/
MAC har enormt mange forskellige produkter, så jeg kan dårligt sige noget generelt om deres ingredienser i alt fra øjenskygge til cremer. Men som jeg har skrevet her er hovedparten af deres produkter uden parfume og generelt gode. Tænker du på noget bestemt?

Bente

Kender du noget til Idun makeup? Den har jeg fået anbefalet som allergivenlig

Helene Randløv

Hej Bente
Ja, det er rigtig fint! der er mange fine farver og gode produkter! Om det ligefrem er allergivenligt… det afhænger jo af, hvad man ikke kan tåle 🙂
Kh. Helene

Louise Broodin

Hej Helene
Jeg har købt en foundation hos M.A.C i Magasin, som desværre slår min hud ud 🙁 Kan jeg få pengene retur eller få den byttet?
Kh Louise

Helene Randløv

Hej Louise
Det vil jeg mene, MAC vil i hvert fald meget gerne vide, om folk har reaktioner. Skynd dig ind i MAC og få besked, de kan i hvert fald hjælpe dig 🙂
Husk produktet og kvitteringen, hvis du har den.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *